Reklama

Reklama

Detektiv Dave Robicheaux vyšetřuje vraždu místní prostitutky. Má spadeno na největšího gangstera z New Orleans. Během vyšetřování však zamíchá kartami surrealistické vojsko Konfederace.
Stárnoucí šerif Dave Robicheaux právě vyšetřuje vraždu místní mladé prostitutky. Zatím se zdá, že všechny indicie vedou k místnímu velmi vlivnému podnikateli Julie Balbonimu, přezdívanému „Baby Feet“. Balboni podniká v oboru dětské výživy a kromě toho se podílí na financování filmu z doby americké občanské války, který se zrovna v okolí Iberia Perish natáčí. Od jednoho z herců se šerif dozvídá o lidské kostře uprostřed močálu, opásané silným řetězem. Tuhle scénu už ale Dave Robicheaux kdysi viděl... Ve městě prolezlém korupcí vyplouvají na povrch zdánlivě již dávno pohřbená tajemství, která znovu probouzí zášť a zmar. Propletenec současných i dávných vražd směřuje k šokujícímu rozuzlení. Utajeným světem starofrancouzských usedlíků diváka provází hudba pětinásobného vítěze Grammy Buddyho Guye. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (163)

tom88 

všechny recenze uživatele

Trocha zdĺhavý a nerozvinutý dej nastolil chvilky nudy, ale nevadilo to príliš, pretože film mal svoje aké také čaro a udržiavalo si svoje tajomno. Navyše sa tu dívame na tradične dobrého Tommyho a zopár ďalších fajn hercov. Réžia celkom ušla, zopár scén bolo veľmi fajn a zopár mohlo byť v strižni vyškrknutých. Nič nýnimočného, len americký priemer. 55% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Stále za námi kráčí dlouhé stíny, nemajíc se k tomu, aby se rozplynuly. Je mi líto, nebudu milý a obzvlášť ve chvíli, kdy ten, kdo pošlapal čerstvé květiny k prodeji, utrhne ze zahrady i tu moji, která je k nezaplacení. ()

st.jim 

všechny recenze uživatele

Staárnoucí alkoholic Tommy vyšetřuje nevyšetřenou vraždu. Cely film je jedna velká záhadná nuda, kterou zahraňují TLJ a skvělej John Goodman. Film se bohužel rozjíždí až 30 minut před svojí cílovou metou. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Šerif Dave Robicheaux (Tommy Lee Jones) pátrá po vrahovi mladé prostitutky, když mu herci, natáčející v okolí film oznámí nález lidské kosti. Dave se začíná rozpomínat na starý případ, kdy byl v okolí zastřelen černoch, ale v dobách, kdy mrtvý černoch nikoho moc netrápil (ba naopak). Ale jak v pátrání pokračuje, začnou se oba případy proplétat a navíc to vypadá, že Dave svým vyšetřováním někoho docela děsí... Tommy Lee Jonesovi se role stárnoucích - nicméně stále ještě v kondici - šerifů pátrajících po zločincích na vlastní pěst patrně nějak zalíbily, protože to je už několikátý film, kde má nachlup stejnou roli. Zde je to okořeněno (i když mi to moc nesedělo) promluvami s generálem padlým v občanské válce, nicméně na vlastní pátrání to vliv moc nemá (asi režisér dostal příkaz přimíchat do filmu trochu toho mystična). Ale celý film mi trochu (hodně) připomínal (neptejte se mě ale čím) Insomnii, která do dneška patří k mým nejoblíbenějším detektivním filmům... ()

venison 

všechny recenze uživatele

Tommy Lee Jones je skvělý jako vždy, ale ani on nezvládne povznést chabý děj a chaotický scénář.. Hodně velká nuda :-( ()

Antek 

všechny recenze uživatele

Nejdřív mi dovolte něco říct. Rozhodně nesouhlasím s tím, že Tommy Lee Jones nemá už co nabídnout a proto si pořád vybírá role, které jsou si podobné jako vejce vejci. On ovšem těžko může ztvárňovat středoškoláky či tajemného mstitele a tak se zkrátka a jednoduše rozhodl ztvárňovat role starých chlapíků, kteří se perou se životem a okolím kolem sebe. A stejně jako všichni ti staří pardálové v čele s Eastwoodem, Hackanem a spol. tak činí pokaždé jinak a pokaždé skvěle. V Tahle země není pro starý to byl uštvaný šerif, který hledal své místo ve světě nesmyslného násilí -- V Údolí Elah pak otec, jehož rodinu svět násilí dohnal až k práhu jeho domu -- a konečně v In the Electric Mist detektiv, jenž se s buldočí sveřepostí pouští do řešení série brutálních vražd. A je opět nutno říct, že i přes zdánlivou podobnost oněch rolí, si není podobna ani jedna (jen jsou spojovány se stejnou tváří). Tolik k Jonesovu herectví. O moc horší je to pak se samotným filmem. In the Electric Mist se snaží tvářit jako staromilská mystery detektivka odehrávající se na malém městě, pod jehož zdánlivě idylickým povrchem (korunovaným překrásně snímanými bažinami) se svíjí klubko hadů. Ovšem po několika minutách a rozhovorech lajdácky rozházených postav přicházejí první problémy. Děj se zastaví jako stojatá voda, která obklopuje celé místo činu a nikam neplyne -- a záhada, která měla být hlavním tahákem začíná odbočovat do vedlejších uliček, které s ní nemají absolutně nic společného (a není to autorský záměr, ale bezradnost). Jones se snaží seč může, ale kde není co vyšetřovat, tam napětí neexistuje. Takzvaná (a divákům ukradená) záhada se nakonec sama vyřeší, na filmový dort se připleskne shnilá třešnička v podobě naprosto ujeté pointy a naskočí titulky. A ty (ač naprosto klasické -- čti: černé pozadí, na které jsou promítána bílá rolujcí písmena) jsou zajímavější a užitečnější než celý film. ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Balada o natvrdlém policajtovi, kterému až po půl hodině filmu dochází to co je zřejmé, ale přitom veden jakousi nevysvětlitelnou intuicí jde po krku postavě, kterou hraje John Goodman. Do toho se mu zjevuje duch generála konfederační armády, který ze sebe sype moudra, které soukromě řadím do kategorie "kolik třešní, tolik vyšní"... až člověk chvílemi přemýšlí zda je to parodie na jižanské stereotypy nebo to myslí vážně... bohužel myslí :o( ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Vemte 10 deka Šerifů, 15 Hořící Mississippi, 5 deka Insomnie (nakrájené nahrubo), špetku Tahle země není pro starý a jemně dokořeníme Šestým smyslem. Vaříme v nezakrytém hrnci 117 minut. Pokud se vám to povede, může z toho být zajímavý kulinářský zážitek, pokud se vám však pokrm zdrcne a připálí, vznikne In the electric mist. Jones hraje zestárlého, tak trochu loserovského šerifa, kdesi na jihu USA a aby toho nebylo málo, musí řešit několik vražd. Film začíná jako klasická kriminálka, která ke konci sklouzne do žánru thrilleru. Film má poklidný průběh (ovšem například oproti Fargu je zde poklidnost na škodu a vyloženě nudí). Z rozuzlení filmu si rozhodně nikdo na zadek nesedne, spíš si řeknete: „Aha, tak to byl vrah, a co jako má být…“. V dílku se objevuje několik vyloženě rušivých momentů: mysteriozní úroveň, ve které Tommy hovoří s duchem konfederačního generála je hrozně BLBÁ. Taky jsem nepochopil jak postava hollywoodské star (Peter Sarsgaard) hledá neustále útočiště, poučení a otcovskou oporu u alkoholického šerifa Tommyho, no to bych blil. Hlavním negativem filmu je především nedotažený scénář. Tommy sice hraje důvěryhodně, ovšem bez jakékoliv hloubky, takže to rozhodně žádný hogofogo není. Ostatní herecké výkony nevynikají ničím jiným než šedí. Na začátku jsem byl ochoten dát filmu 4*, v průběhu jsem byl místy i na 2*, ale nenatahovaný konec mě ustálil na 3 s malinkatým pluskem. ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Úplně běžná kriminálka s tradiční šablonou, která není ani lepší a ani horší než tucty podobných. Ničím z řady prostě nevybočuje. Zároveň si dobře uvědomuju, že kdyby tu nehrál Tommy Lee Jones, udělil bych ještě o hvězdičku míň. I když Goodman taky nebyl nejhorší. Prostě jedno podívání a dost. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Tommy Lee Jones je nesmrtelný šerif malého městečka. Tyto senilní filmy mě už ale pomalu přestávají bavit a nevidím důvod proč by se na ně kdokoli měl koukat. Má to kousek z dramatu i krimi, ale dohromady to netvoří vůbec nic. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem takhle zbytečně nezabil téměř dvě hodiny života. Kdybych měl V elektrizující mlze vystihnout co nejpřesněji a vyjádřit z něj svůj výsledný dojem, vypadalo by to asi takto. Nejnudnější vyšetřování s nejodfláknutějším odhalením a nejtrapnějším dopadením nejnevýraznějšího vraha posledních let. Nebo třeba i jinými slovy. Stejně jak mdle, ospale a nevýrazně působí všechny postavy a jejich představitelé v čele s nepřítomně vyhlížejícím Tommy Lee Jonesem, tak stejný šmrnc, energii a šťávu má přítomné vyšetřování nejnudněji zpracovaného případu za dlouhá léta. Když k tomu pak ještě připočtu fakt, že k dopadení vraha hlavní postavě dopomohl nějaký čtyřicet let mrtvý generál, který se mu sem tam zjeví, vypustí nějaké to moudro a šerifovi je hned jasné, kudy vede stopa, nemám jediný důvod tento počin neoznačit za zoufale podprůměrnou, utahanou, nudu. A tak Odpad nedám jen za docela slušně působivou atmosféru, což ovšem též není zásluha tvůrců, jako spíš prostředí a využití jižanských zvyků a nezaměnitelné hudby. Každopádně ani to už nezachrání můj celkový pocit, že jde o naprosto zbytečný film. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Smysl tohoto filmu mi zcela unikl... Mohla to být klasická detektivka, ale Bertrand Tavernier se rozhodnul na kriminální linku naroubovat tunu dalších věcí, až natočil téměř něco jako mysteriózní drama, které se ale neskutečně a nezajímavě vleče... Témata se tu vrství jedno za druhým, aniž se patřičně rozvinou nebo prováží... Psychedelická vložka s mrtvým generálem úplně, ale úplně mimo... A Tommyho Lee Jonese v podobných polohách už taky známe... ()

bruceman7 

všechny recenze uživatele

Buď nečekanou délkou a volným tempem filmu nebo únavou pozdní nedělení noci jsem se ve snímku pozvolna ztratil. Nicméně neobvyklá záležitost (s T.L. Jonesem jsem čekal něco jiného) s pěkným hudebním podkreslením. 6,5/10 ()

MareT. 

všechny recenze uživatele

Je to opravdu škoda, ale tento film je průšvih jak hrom. Nudné postavy, předvídatelný děj, neznámo jaký žánr...s hloupým a jednoduchým koncem. To vše s JOnesem, kterého jsem tak trochu považoval za známku kvality. ()

Reklama

Reklama