Reklama

Reklama

Detektiv Dave Robicheaux vyšetřuje vraždu místní prostitutky. Má spadeno na největšího gangstera z New Orleans. Během vyšetřování však zamíchá kartami surrealistické vojsko Konfederace.
Stárnoucí šerif Dave Robicheaux právě vyšetřuje vraždu místní mladé prostitutky. Zatím se zdá, že všechny indicie vedou k místnímu velmi vlivnému podnikateli Julie Balbonimu, přezdívanému „Baby Feet“. Balboni podniká v oboru dětské výživy a kromě toho se podílí na financování filmu z doby americké občanské války, který se zrovna v okolí Iberia Perish natáčí. Od jednoho z herců se šerif dozvídá o lidské kostře uprostřed močálu, opásané silným řetězem. Tuhle scénu už ale Dave Robicheaux kdysi viděl... Ve městě prolezlém korupcí vyplouvají na povrch zdánlivě již dávno pohřbená tajemství, která znovu probouzí zášť a zmar. Propletenec současných i dávných vražd směřuje k šokujícímu rozuzlení. Utajeným světem starofrancouzských usedlíků diváka provází hudba pětinásobného vítěze Grammy Buddyho Guye. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (163)

Andersis 

všechny recenze uživatele

No je to spíš tři a půl. Kriminálka která se obejde bez vulgarizmů a většího násilí. Mozek budete nuceni zapnout v úvodu a bude te ho muset držet zapnutý až do konce. Na filmu mi to tak trochu kazili scény s generálem (děje se v tu chvíli odehrávaly v letech kdy byla občanská válka). Velké plus je pro gentlemanského poldu Tommyho Lee Jonese a někdy slušně hláškujícího Johna Goodmana. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale ja tieto old school krimi báchorky skrátka mám rád, zvlášť keď sa TLJ drsnosťou a "poker facom" takmer vyrovná Clintovi:) Príbeh väčšinou postráda originalitu, no dostatočne to komplenzuje zaujímavé južanské "pohurikánové" prostredie (celkom dobre zobrazené, aj čo sa rasových rozdielov týka), dobrá a vhodná hudba a miestami príjemne napätá atmosféra...Story je niekedy zamotanejšia než by sa patrilo a pri nemilosrdnej logike by sa našlo pár veľkých dier, ale ten celkový "pohodový" feeling a príjemne strávený čas sa počíta viac... ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Dave Robicheaux je blízký kolega inspektora Rebuse z knih Iana Rankina (obzvláště The Hanging Garden), či komisaře Adamsberga z knih Fred Vargas (obzvláště L´armee furieuse). Řeší se tu vícero případů najednou, přičemž stopy zla vedou daleko do minulosti, a práce detektiva se prolíná s jeho soukromým životem. Taková běžná spotřební literatura, a to nemyslím ve zlém. Bohužel Tavernier se z ní snaží udělat "velké" umění, a výsledkem je nuda, nuda, nuda, podpořená ještě špatně napsaným scénářem, mechanicky kopírujícím zvraty z knihy, ovšem nenamáhající se je vysvětlovat. A to nemluvím o mystické linii, která snad fungovala v knize, ale na plátně vypadá trapně. Celé to zahraňuje jen Lee Jones, který na rozdíl od daleko mladších kolegů nepotřebuje dubléra na to, aby někoho zmlátil. Goodman mu skvěle sekunduje, ale jeho postava je neuvěřitelně špatně napsaná a přepálená. Tavernier pro hledáni genius loci New Orleans zapomněl na příběh. ()

Antek 

všechny recenze uživatele

Nejdřív mi dovolte něco říct. Rozhodně nesouhlasím s tím, že Tommy Lee Jones nemá už co nabídnout a proto si pořád vybírá role, které jsou si podobné jako vejce vejci. On ovšem těžko může ztvárňovat středoškoláky či tajemného mstitele a tak se zkrátka a jednoduše rozhodl ztvárňovat role starých chlapíků, kteří se perou se životem a okolím kolem sebe. A stejně jako všichni ti staří pardálové v čele s Eastwoodem, Hackanem a spol. tak činí pokaždé jinak a pokaždé skvěle. V Tahle země není pro starý to byl uštvaný šerif, který hledal své místo ve světě nesmyslného násilí -- V Údolí Elah pak otec, jehož rodinu svět násilí dohnal až k práhu jeho domu -- a konečně v In the Electric Mist detektiv, jenž se s buldočí sveřepostí pouští do řešení série brutálních vražd. A je opět nutno říct, že i přes zdánlivou podobnost oněch rolí, si není podobna ani jedna (jen jsou spojovány se stejnou tváří). Tolik k Jonesovu herectví. O moc horší je to pak se samotným filmem. In the Electric Mist se snaží tvářit jako staromilská mystery detektivka odehrávající se na malém městě, pod jehož zdánlivě idylickým povrchem (korunovaným překrásně snímanými bažinami) se svíjí klubko hadů. Ovšem po několika minutách a rozhovorech lajdácky rozházených postav přicházejí první problémy. Děj se zastaví jako stojatá voda, která obklopuje celé místo činu a nikam neplyne -- a záhada, která měla být hlavním tahákem začíná odbočovat do vedlejších uliček, které s ní nemají absolutně nic společného (a není to autorský záměr, ale bezradnost). Jones se snaží seč může, ale kde není co vyšetřovat, tam napětí neexistuje. Takzvaná (a divákům ukradená) záhada se nakonec sama vyřeší, na filmový dort se připleskne shnilá třešnička v podobě naprosto ujeté pointy a naskočí titulky. A ty (ač naprosto klasické -- čti: černé pozadí, na které jsou promítána bílá rolujcí písmena) jsou zajímavější a užitečnější než celý film. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Tohle nejsou problémy a bolestivé vzpomínky jednoho šerifa - válečného veterána a svědka rasově motivované vraždy, tohle je pohled do jižanské duše a nátury, kde se nachází velké množství neřestí a neštěstí, ať už chtěného či nechtěného. Vše roste a padá s Tommy Lee Jonesem a je to rozhodně lepší průměr. Možná škoda úplného závěru, ten mne malinko zklamal a navíc zcela změnil i pohled na film a pečlivě vystavěný příběh. 6/10 ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen podle románu In the Electric Mist with Confederate Dead od autora James Lee Burke. (Pattrick)

Reklama

Reklama