Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama z produkce HBO inspirované stejnojmenným dokumentem z roku 1975 vypráví životní příběh „Velké Eddie“ a „Malé Eddie“ Bealeoých, blízkých příbuzných Jacqueliny Kennedyové. Dvojici podivínek hrají Jessica Langeová a Drew Barrymoreová.  Biografické drama z produkce HBO je inspirováno stejnojmenným stominutovým dokumentem bratří Mayslesových z roku 1975, který zblízka nahlédl do osudu matky a dcery Bealeových. Ženy, úzce spřízněné s bývalou první dámou Ameriky Jacqueline Kennedyovou (byly to její teta a sestřenice), se uzavřely do naprosté izolace a žily v rozpadajícím se domě o 28 místnostech v East Hampton. Po pětatřiceti letech se pozoruhodného námětu ujal scenárista a režisér Michael Sucsy a podrobně vylíčil osud dvou excentrických podivínek, jež k sobě váže až příliš úzké pouto. Říkaly si „Velká Eddie“ a „Malá Eddie“ a herecky je ztvárnily Jessica Langeová a Drew Barrymoreová. Ve vedlejších rolích uvidíme Jeanne Triplehornovou, Daniela Baldwina, Kena Howarda ad. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (69)

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Mimořádný film (pro mě jak blesk z čistého nebe) natočený podle skutečnosti. Nejvíc načerpal z dokumentu http://www.csfd.cz/film/172817-grey-gardens/, jehož natáčení je ve filmu zdokumentováno. Na internetu je spousta zajímavých odkazů včetně ukázek z dokumentů, které byly o malé i velké Edie natočeny. Zajímavý je i odkaz na knihu EDITH BOUVIER BEALE - LIFE IN PICTURES http://www.edithbouvierbealeofgreygardens.com/. Taky věčně zápasím s udržováním pořádku, ale 1000 pytlů odpadků včetně lidských i zvířecích exkrementů, desítky koček a vačic tu zatím ještě nejsou, ani mývalové po klavíru se tu naštěstí ještě nehoní (asi tím, že nemám klavír). Uchvacující herecký koncert obou hlavních protagonistek, především Jessica Lange je "neuvěřitelně uvěřitelná". ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dokumentaristicky přesné biografické drama ze světa HBO vždycky dokáže odvyprávět zajímavý příběh jedné doby s kvalitními hereckými výkony. Vlastně si nepamatuju, že by tomu někdy bylo jinak. Jenže většinou jsou ty témata spíš americká, pro Evropana nic neříkající. Takže nezbyde, než sledovat tu historickou přesnost a kvalitní herecké výkony. A musím říct, že Drew Barrymore a Jessica Lange si to tady vysloveně užily. A také právě oni byly tím hlavním důvodem, proč jsem si tento film pustil. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Televizní film? Tak asi takhle má vypadat "televizní" film! . . . A příběh, který by život neopsal líp! Ano, lehce zmýtyzováno, divácky zvděčněno. Ale skvěle! Bez podbízení se stádu, bez hledání laciných senzací... A úžasná J.L.! A i ta D.B. - jak herecky dorostla! Zde tedy naprosto, nikdy bych neřekl, že se ta rozmazlená coura dopustí tak skvělého hereckého výkonu! Adoruji!! Skvělý, prostě skvělý (ne)televizní FILM!!! - - - - - (Poprvé viděno 23.12.2012 na dvd - včetně bonusu /s původní zvukovou stopou a č. titulky v originálním formátu obrazu/, hodnocení 424., komentář zde nadšený jako čtyřicátý osmý - 25.12.2012) ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Drew Barrymore mi vyrazila dech. A taky práce maskérky/a. // Viděno podruhé a klidně si to dám zase znova. Nejen proto, že ten příběh (a hlavně vztah) matky-dcery je poněkud “neobvyklý” (a o to víc zajímavý), drásavý a vlastně i dojemný a přitom děsivý a ve výsledku i smutný, ale taky kvůli hereckému koncertu obou Eddií. Dokument (1975) jsem neviděla, ale tohle zpodobnění osudu dvou výstředních dam v podání Michaela Sucsyho rozhodně stojí za zhlédnutí. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tuto dramu som chcel vidiet predovsetkym vdaka hereckam Jessicy Lange a Drew Barrymore a myslim si, ze obe zahrali svoje postavy vynikajuco. Zo zaciatku to bolo trosku zdlhave s cim som pocital, ale potom to uz bolo celkom zaujimave. Zaujimalo ma hlavne, ako sa z toho stareho domu, kde uz sa nedalo zit, dostanu prec, ale nakoniec to dopadlo uplne inak. Je to taka mala televizna drama s velkymi hviezdami a preto netreba nic velke od tohto filmu ocakavat. ________ Drew Barrymore - (Malá Edie) +++ Jessica Lange - (Velká Edie) +++ Jeanne Tripplehorn - (Jacqueline 'Jackie O.' Kennedy Onassis) +++ Ken Howard - (Phelan Beale) +++ Kenneth Welsh - (Max Gordon) +++ Daniel Baldwin - (Julius 'Cap' Krug) +++ ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Těžko mohu slovy naplno obsáhnout nadšení, kterého se mi se zhlédnutím tohoto filmu dostalo a které ve mně film samotný vyvolal. Řeknu to upřímně, na tenhle snímek jsem se původně bál podívat, protože neznám dokument, na jehož základě byl tenhle film natočen, a neznám ani ty dvě ženy, o nichž to bylo. A životopisné filmy příliš v lásce nemám (pokud nejsou o sportu) a prostě a jednoduše jsem se bál, že tenhle film mě nezaujme, že se v něm nebudu orientovat. Vždyť čím mohly být zajímavé dvě ženy, o kterých jsem nikdy neslyšel a jejichž jediná výjimečnost tkvěla v tom, že byly příbuzné první dámy USA? Ale řekl jsem si, že svou nedůvěru zkusím překonat a filmu dám šanci a můžu říci, že toto mé rozhodnutí bylo naprosto vynikající. Tohle je totiž od začátku do konce silný příběh dvou žen, dvou až natolik obyčejných žen, že vlastně byly velmi neobyčejné. Nevadilo jim žít v rozpadajícím se domě spolu s mývaly a jinými zvířaty, bez topení, elektřiny a ostatních vymožeností. Hlavně že byly spolu, dcera potřebovala k životu svou matku a matka zase potřebovala svou dceru. Těžko říci, v čem je vlastně tenhle film tak výjimečný, možná je to až trochu překvapivá samozřejmost s jakou děj plyne, možná je to díky vynikajícím hereckým výkonům Drew Barrymore (která podává svůj životní výkon) a Jessicy Lange, prostě ať je to kouzlo zajímavosti tohoto filmu skryto v čemkoliv, mně se to velmi líbilo a film mě svým příběhem jednoduše dostal a stále na něj musím myslet. HBO si může připsat na poli filmové tvorby další výrazný úspěch. Bez většího zavahání ode mne tenhle film zaslouženě získává pět hvězd. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

HBO prostě dramata točit umí. Místy sice trochu zdlouhavé, ale jinak výborné drama s dobrou dobovou atmosférou a hlavně exceletními hereckými výkony. Jessica Lange se svojí bezchybnou kreací zas tolik nepřekvapí, Drew Barrymore tady ale předvádí asi svůj nejlepší výkon v kariéře a dokazuje, že má navíc než na přiblblé romantické komedie a podobné věci.80% ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

V podstatě remake dokumentu, jestli se to tak dá vůbec říct. Po shlédnutí originálu z roku 1975 ale sotva rozeznám rozdíl mezi Drew a Eddie a Jessicou a Eddie, tak skvěle je herečky zahrály. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Možná je to dokumentaristicky přesné, určitě je to herecky zvládnuté, ale obě protagonistky mi přišly celý film tak protivné, že bych stěží mohl napsat, že se mi to líbilo. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nejnudnější film pod sluncem - jak obecně životopisné filmy nesnáším, tak u tohoto jsem obzvlášť nechápal, proč vůbec vzniknul - koho zajímá život nějakých bláznivých ženských? - kdyby nebyly příbuzné Jackie, neštěkl by po nich pes - btw. za sebe nemám problém i napsat, koho zajímá nějaká Jackie? - tuhle posedlost slavnejma lidma odjakživa nechápu, je mi protivná, a je to jeden z hlavních zdrojů mé averze k životopisným snímkům, protože nestojím o to nahlížet někomu do soukromí a nezajímá mě osobní život lidí, které osobně neznám a nemám k nim žádný vztah. Grey Gardens mě navíc unavoval svým do očí bijícím nízkorozpočtovým lookem a nudným dějem, a k postavě matky jsem cítil strašnou averzi - nechápal jsem, proč ten barák nemohla prostě prodat, a proč ho nechala tak zpustnout, a vlastně ani proč zkazila život svojí dceři. Svým způsobem mě tam bavila jen ta retrospektivní linka, ve které byla Drew Barrymore neuvěřitelně oslňující a nádherná jak v žádné jiné roli z těch, ve kterých jsem ji kdy viděl. Jinak za mě dojem zcela promarněného času - tahle ušmudlaná televizní produkce by uspala i mrtvýho. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Tak takéto príjemné prekvapenie som naozaj nečakal! Dokonca prvých desať minút som zápasil s myšlienkou, že to vypnem, vymažem a zabudnem! Som naozaj rád, že som vytrval a už sa teším na dokument zo 75-teho, ktorý si pustím hned' zajtra! ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Podivné a silné zároveň. Drew Barrymore bravurní, úplně jiná než jsme zvyklí. Hodně na přemýšlení o životě... Určitě stojí za to shlédnout ale má to hodně pomalé tempo. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Nečekaně silné drama s dvěmi hodně zajímavými postavami. Začátek filmu je trochu bez náboje, ale neštěstí netrvá dlouho a příběh nabere své tempo. Celý film neuvěřitelně táhne sobecká a manipulativní matka Jessica Lange a křehká dcera Drew Barrymore. Ta ve své roli podává životní výkon. HBO si může připsat další velmi dobrý film. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Malý rozpočet, špatně vybraní herci, autorka knihy, podle níž film vznikl je určitě v šoku, pokud není už po smrti. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

HBO natočila další malý, ale silný dramatický zážitek se skvělým obsazením. Začátek snímků byl utahaný a nudný, ale pak příběh nabral potřebné tempo. Film neuvěřitelně táhne skvělá Jessica Lange, která v roli matky byla skvělá. Neméně kvalitně zahrála Drew Barrymore, kterou jako herečku moc neuznávám, ale zde zahrála dobře. Připadalo mi že tahle role byla napsána přímo Drew na tělo. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Vcelku nanápadný televizní snímek z produkce HBO je ryzím důkazem toho, že i skromné filmy dokáží bohatě zasáhnout do diváckého podvědomí a zarýt se hluboko do paměti. U mě to tak alespoň zafungovalo. Grey Gardens je příběh dvou žen, které nemohly existovat bez sebe, i když se mnohdy hádaly a navzájem obviňovaly. Žily si svůj vlastní život ve zchátralém domě, kde jim dělaly společnost kočky a mýval, a byly zkrátka odříznuté od okolního světa. Dokud nepřišli bratři Mayslesovi a nenatočili o těchto dvou obdivuhodných ženách dokument. Film se odehrává paralelně v několika časových obdobích, ale právě to poslední je ze všech nejpoutavější. Obě hlavní představitelky - Lange a Barrymore - předvedly neuvěřitelně přesvědčivé výkony. Kostýmy, make-up, výprava, hudba, kamera - všechno bylo dokonalé a zcela odpovídající danému žánru. Zkrátka nádherný filmařský kousek, u něhož jsem v závěru (navzdory smutně laděnému průběhu děje) cítil nepředstavitelnou vlnu štěstí a radosti. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Netradiční snímek zajímavě kombinující stylizovanou dobovku se syrovým dokumentem a filmem o dokumentu. Právě tato druhá čás je velmi silným nosníkem pro film, retrospektivy jsou dost mdlé a nekonvenční. Přesto však právě kontrast je to, na čem film stojí a co činí neobvyklé výkony obou skvělých hereček tak dechberoucí. Jejich ztvárnění dvou postav, kterým utekl život mezi prsty a z nichž se staly dvě svérázné figurky mě velmi navnadilo na původní dokument, který musím zhlédnout, abych této dvojici pronikl ještě více pod kůži. ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

Občas se život ubírá zajímavými stezkami a my ho slepě následujeme. Pro prazvláštní cestu se rozhodly i matka a dcera Bealeovi. Otázkou zůstává nakolik to byla volba vědomá a nakolik byla založená na posunutém vnímání reality a emoční výjímečnosti obou žen. Ale ani ve svém nejhubenějším období obě Eddie neztrácely chuť k životu a lásku jedné ke druhé. Takže vlastně žily plnohodnotným a dost možná, že i šťastným životem. Kdo ví? A co si vlastně přát od života víc, že? (Herecký koncert dvou vynikajících hereček v mistrné televizní režii Michaela Sucsyho!!) ()

Reklama

Reklama