Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Dunaj – to byl krycí název pro invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Mezi polskými tanky, které vyrazily osvobodit souseda, údajně ohroženého kontrarevolucí, je i starý tank „Beruška“. Ten vyjede z kasáren jako poslední, beznadějně zabloudí a k ránu zkolabuje v pohraničním českém zapadákově. Jeho obyvatelé neskrývají odpor k okupantům. Když však obě strany zjistí, že se staly obětí situace a že jsou schopny se lidsky dohodnout, začnou mezi aktéry vznikat nejrůznější vztahy. Je třeba opravit tank, pochlubit se českou knedlíkovou kuchyní a možná se i zamilovat... „Nezajímá mne ideologie, ale historie z pohledu člověka. Je to film o porozumění,“ prohlásil debutující Jacek Głomb, který svou tragikomedii natočil podle vlastní divadelní inscenace, uvedené v roce 2006 v polské Lehnici. Tu s okupací Československa spojují historická fakta: operovalo odtud sovětské velení invaze a byli sem převezeni zatčení čeští politici, spjatí s pražským jarem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (146)

Kratoc odpad!

všechny recenze uživatele

Zaplatit za tohle vstup do kina, tak bych si tu ruku musel useknout. Adept na nejotravnější film posledních let. Po deseti minutách jsem se poprvé podíval na hodinky, kdy už to bude končit a vydrželo mi to (ta kontrola hodinek co deset minut) až do konce, což považuji za takové své malé vítězství (že jsem to dokoukal). ()

Terva 

všechny recenze uživatele

"Zběsilé Teutonské hordy natahují drápy po bratrském Československu....aby zabodly rezavý bajonet do jeho zad. A co na to nebohý Československý lid ? Štká bolestí a volá o pomoc. Nedovolíme Československu, aby se zkurvilo. Soudruzi? vojáci !!! Do tanků a na Hradec Králové !!! Vykonejte rozkaz !!!" A Beruška vyráží....do České prdele, kde při čůrání ani prach neodletuje. Škoda nebo ne, ale Beruška nabourá do národní hrdosti, tedy do hospody a začnou se dít divné věci..... Polívka, Menzel, Holubová nebo Hrušínský, samá Česká esa v průměrné až podprůměrné Česko - Polské komedii o okupaci. Humor i smutek to reprezentuje tento film, a nakonec nás stejně pobijou. ()

Reklama

Stejšn

všechny recenze uživatele

Nemůžu hodnotit, protože jsem to ještě neviděl, ale přesto si jeden komentář neodpustím: včera byla ve zprávách TV nova (spoluproducent filmu) dvouminutová ukázka, která podle komentátorky "skvěle vystihuje charakter filmu". V těch stodvaceti vteřinách (kde převážně hraje jen hudba) ovšem stačilo zaznít "hajzlové", "debile" a "posere". Děkuji, nechci. EDIT: teď koukám - na nově byl ten trailer, co je tady ve videích. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Možná je 50 let od srpnové okupace už dost dlouhá doba na to, aby se na tyto tragické chvíle dalo nahlížet s nadhledem a třeba i v lehce komediálním duchu. Komediálních filmů z doby druhé světové války se též pár najde (viz třeba skvělá česká poválečná komedie Nikdo nic neví). Ale ona není komedie jako komedie. Tahle má podobu filmů typu Kameňák či Babovřesky. Tedy děs, bída a utrpení.... Nápad to možná nemusel být úplně špatný, střet polských herců (okupačních vojáků) s (malým) českým člověkem.... Ale to ztvárnění bylo otřesné, plné různě se pitvořících českých herců (škoda že i takových jako Bolek Polévka) a plné vulgarit od všech zúčastněných aktérů. Ještě štěstí, že jsem to neviděl na Nově coby připomínku srpnového výročí. To bych asi vážně dal odpad. ()

xavierr13 odpad!

všechny recenze uživatele

Já teda neviem, ale mne to prišlo ako naprostá hatlanina, taktiež veľké zklamanie. Na film som žiadne uputávky nevidel, recenziu som nečítal, ale vravel som si, že film s Menzlem, Holubovou, Hrušínským, Polívkou, Duškem alebo Issovou musí byť dobrý. Domnieval som sa, že opak je pravdou a možno to je tím, že je to skôr poľský film než český, tu asi ide o iné chápanie humoru. Vtipné scénky mi (až na pár českých vínimok) vtipné neprišli, krásná Helenka ma opravdu iritovala a ten koniec od príchodu ruského tanku bol opravdu slabý.Nepozerat strata času!!! ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Majitelem tanku "Beruška" je sběratel František Koch. (hippyman)
  • Eva Holubová prohlásila, že hrát v takovém filmu je její národní povinností. (hippyman)
  • Film vychází z divadelní inscenace, kterou Jacek Glomb úspěšně uvedl v divadle v polské Legnici. (Bart)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama