Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Dunaj – to byl krycí název pro invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Mezi polskými tanky, které vyrazily osvobodit souseda, údajně ohroženého kontrarevolucí, je i starý tank „Beruška“. Ten vyjede z kasáren jako poslední, beznadějně zabloudí a k ránu zkolabuje v pohraničním českém zapadákově. Jeho obyvatelé neskrývají odpor k okupantům. Když však obě strany zjistí, že se staly obětí situace a že jsou schopny se lidsky dohodnout, začnou mezi aktéry vznikat nejrůznější vztahy. Je třeba opravit tank, pochlubit se českou knedlíkovou kuchyní a možná se i zamilovat... „Nezajímá mne ideologie, ale historie z pohledu člověka. Je to film o porozumění,“ prohlásil debutující Jacek Głomb, který svou tragikomedii natočil podle vlastní divadelní inscenace, uvedené v roce 2006 v polské Lehnici. Tu s okupací Československa spojují historická fakta: operovalo odtud sovětské velení invaze a byli sem převezeni zatčení čeští politici, spjatí s pražským jarem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (146)

Tetsuo odpad!

všechny recenze uživatele

Nejnudnější film za poslední roky v kinech. Kombinace národních stereotypů a stereotypního prostředí, hluchého "humoru" a mrtvolného tempa. K tomu hloupý patos, prázdný symbolismusa trocha historických lží. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velmi svérázný způsob - svědčící o kritériích výběru programové náplně - zvolila TV Nova k "uctění památky" srpnové invaze (čtvrthodinový blok reklam a upoutávek před začátkem included;)). ČT nasadila Ucho a poněkud rozporuplné Rebely, ale i tak tento její "výkon" ční do nebeské výše nad tímto snímkem, který byl bezpochyby vedení Novy nabízen jako česko-polská komedie o srpnu 68 s plejádou známých českých tváří. Co na tom, že Jacek Glomb je téměř výhradně divadelní režisér, navíc podle profilu divadla experimentálního, a že si chtěl splnit svou "lidskou povinnost" dát našim národům k pochopení to, jak to tehdy prožívali řadoví vojáci. Takovéto snahy nemusí končit katastrofou - pokud jste Spielberg nebo někdo takový. Ale ani Spielberg toto neprovedl formou zfilmování vlastní divadelní inscenace. Výsledek? Operace Dunaj nabízí v úvodní kasárenské čtvrthodině pouze sled jebání, hoven, prdelí a kurev, což je pro polské osazenstvo příznačné až do konce. Poté, co hlavní hrdinové dorazí do české dědiny, se můžeme "začít kochat" stereotypním humorem a archetypální sestavou vesnických postaviček (byť třeba výkon hysterické revolucionářky Marthy Issové mě v její nesnesitelnosti bavil). S blížícím se koncem se množí návraty manželské dvojice polských důstojníků (fuck genderová jazyková korektnost;)) a Lynchovské momenty s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli. Některé hlášky jsou zapamatovatelné, ale bez výjimky sledujeme něco, co už tu bylo, a leckdy to hráli i ti samí herci (viz Jaroslav Dušek a Pupendo). Čtvrt hodiny před koncem pak dojde ke zlomu - nikoliv ovšem dějovému, ale žánrovému, kdy máte pocit, že si režisér našlehal kromě zmíněného Lynche i Hlavu XXII, a navrátil se na divadelní scénu, ze které vzešel. Tato Operace zkrátka skončila fatálním neúspěchem a z diváckého hlediska jde o naprostou ztrátu času. Aspoň že dívat se na to dá, polský státní fond pro podporu kinematografie si ale z výsledku musí zoufat. Chvíli jsem uvažoval o 40% za některé izolované herecké momenty, ale vzpomínka na zlověstnou hudbu z invazního úvodu mě přesvědčila o tom, že tohle prostě nemá nárok na nějaké pozitivní ohlasy. Kdybych na to nějakou haluzí vyrazil do kina, litoval bych každičké koruny - takhle lituju jen každé minuty svého času, kterou tento "film" usmrtil. 20% ()

Marigold odpad!

všechny recenze uživatele

Zítra se bude tančit všude 21. století. Budoucí generace to pro nadměrnou debilitu ocení, mně se chtělo sežrat vzteky sedačku. ()

Radek99 odpad!

všechny recenze uživatele

Antiokupační satira na úrovni Kameňáku... Příště by mohl Jacek Glomb pro nás napsat a natočit nějakou veselou frašku z období heydrichiády anebo pro polské diváky natočit něco k popukání třeba z období Varšavského povstání... ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Formou i obsahem čuročirý H N U S ! ! ! . . . A dle sdělení v úvodních i závěrečných (více je více, že...) titulcích - "umělecká supervize" (sic!) - Jiří Menzel. Tož super, pane Oscar'67! . . . Tak tím se to zase jednou všechno vysvětluje. Král je nahý, křičí kritičtí a soudní diváci, zatímco stádo kdesi pobekává, pomalu vedeno na kulturní jatka... Za připomínku pak stojí i celá ta zbylá naše >elitní< zasloužileúdmělecká čudlárna - polské mistry přicmrndávače nevyjímaje, co se v téhle sračce >za korunu złoty šekel< zjevně tak ráda namočila. Ani se netřeba divit, proč ty naše pisskultůry kinomatopatické bratrské jsou dnes tam kde jsou... Dziękuję kurwa, nigdy nie zapomnę! - - - - - (Poprvé a naposledy viděno na novácké chcankovizi v předvečer "výročí", hodnocení 777., pakomentář zde zhnusený symboligicky jako osmašedesátý - 20.8.2011) ()

Djoker odpad!

všechny recenze uživatele

Umění vyprávět v sobě opravdu nemá každý. Vlastně ani pořádně nevím, o čem to bylo. Představte si, že někdo sedí na hajzlu a vy se na to díváte. Prostě zbytečnost, ubohost, znechucení a ztráta času v jednom. Úplně vidím ty lidi, jak vycházejí ze sálu a nejraději by si jednu vrazili za to, že vyhodili prachy za takovou blbost. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Jedna za snahu. To českopolské mluvení by možná tak mohla ocenit Ewa Farná, ale já určitě ne. Jsem "vzteky" bez sebe, že se tohle ke mně dostalo. Nedivím se, že je to první a zároveň poslední film tohoto režiséra. Další podobný "zblitiny" bych asi neunesl. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Snaha nasadit zde ,,Pelíškovskou" partu s pár vyhasínajícími hvězdami a pár mlaďochy coby základní recept na divácký úspěch zde evidentně nevyšla. Nefunguje zde ani retro vlna a rádoby dramatická zápletka z okupace 1968. Nevěřil jsem jí stějně jako v Renčových Rebelech. Slovanská - Polská - uřvanost mi taktéž nesedla. Internacionální záměr tu nějak vyzněl mimo...Zkrátka nebylo to drama, nebyla to ani komedie, bylo to takové uřvané tesilovo - krepsylonové nic o ničem s jedním pěkným tankem. Celou dobu od výjezdu tanku jsem si říkal, že se to musí nějak rozběhnout, ale najednou byl konec (ten stál vůbec za to!) a nerozběhlo se nic. Jako vždy v těchto případech dávám jednu hvězdičku za snahu. Je to ale s odřenejma ušima a - odpad - mne svrběl na klávesnici! * ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Švanda k popukání o invazi polských vořežprutů do Československa roku 68. Zaparkujou starý téčko v knajpě plný českých švejků a..........nic se neděje. Ani komedie, ani drama, je to jenom Trošku dost trapný. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem i horší filmy, nebylo jich moc, ale nějaké se najdou. Děsí mě, kam spěje česká kultura, humor je nahrazen primitivním vulgarismem, místo herců se před kamerou pitvoří sbor těch, kteří by herci rádi byli. A všemu vévodí pitomý scénář, jenž se do závěru filmu obul s takovou vervou, až z toho šokem omdlévali i mravenci. Závěr filmu musel urazit i inteligenci plastové lahve. ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Katastrofální film. A to po všech stránkách. Nejde jen o nevalnou technickou kvalitu snímku, ale hlavně jde o to, s jakou drzostí dokázali tvůrci filmu natáhnout do úctyhodné délky zápletku s polským tankem havarovaným v hostinci onoho osudného srpnového rána v roce 1968. Kdyby alespoň šlo filmu o nějaký seriozní pohled na citlivé téma, ale je smutné, že počáteční nevraživost k polským okupantům postupně přeroste v sympatie, ale aby to nebylo málo, ve filmu je k vidění i scéna, kterak do vesnice dorazí i ruský tank a v rámci absolutní antipatie k ruským vojskům, se staneme svědky vražedného tankového polsko-ruského souboje, v tu chvíli bylo dílo zkázy dokonáno. Herecký ansámbl čítající jména, jako jsou Holubová, Polívka, Hrušínský, Issová, Dušek nebo i Menzel byl hozen opravdu do ledové vody a režisér neměl cit pro vedení herců, navíc byl i mizerný vypravěč a evidentně se spoléhal na to, že herce jen tak mimoděk vrhne na plac a děj se vůle boží. Jenže Menzel s Hrušínským jsou herecky skoro až zoufalí a zbytku obsazení mně bylo skoro až líto, že vůbec v tomhle mohli hrát. A tak se sám sebe ptám, proč tenhle film vlastně vznikl?! Jeho výpovědní hodnota je nulová a celkově je to jeden z nejhorších filmů, které jsem viděl. Jít na to do kina, tak chci vrátit vstupné. Ahaaaaaaaa! To měla být komedie!. Hahaha. Naprosto čistý odpad. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Síce to neni nijak extra oslnivá komédia a dovolím si povedať, že keby som bol na nej v kine, tak odchádzam pekne nas*atý a unudený, ovšem pobyt v sivej kategórii s percentami pod 30 je silný trest. Preto jednu hviezdu prihodím. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Sice to není příliš povedená komedie, ale zase není tak špatná jako zdejší hodnocení. Operace Dunaj sice nemá bůh vi jakou zápletku nebo dokonalý příběh, ale klasickým českým humorem. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jacek Glomb se novátorsky pouští to neznámého subžánru - historické frašky. A jako takovou jedině lze Operaci Dunaj hodnotit, v jiném měřítku naproto propadá. Mně neoblíbená skvadra s Holubovou a Duškem včele to jistí, protivné roli mají též Marta Issová a Monika Zoubková. Ztráta času. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Přicházíme v míru... nedovolíme bratrskému Československu, aby se zk**vilo!" Ou, tak to byl šílený mazec! Osobitý pohled na vážné události mi ve filmech nevadí, ze "studijních" důvodů snesu jak ideologickou propagandu, tak parodii, zčásti jsem ocenil dokonce i takový absurdní kousek jako Ztraceni v Mnichově. Já vím, zde to točili především Poláci, kteří se na 21. srpen '68 dívají z jiné strany, ale stejně to už bylo hodně na hraně, jak ze strany šíleného příběhu (vytlačení jednoho tanku do opačné strany jako vítězství s oslavou a pak vzhůru emigrace na dalším ukradeném tanku? ... asi jsem to moc nepochopil), tak ale především ze stran humoru plného vulgarismů, který i navzdory historickému pozadí hodně připomíná různé ty Kameňáky. Možná se to chtělo podobat na balkánské filmy, kde mají ve filmu dlouholetou tradici bláznivých komedií (nejen) z tamnějších válek s poměrně ujetým humorem a obyčejně i dechovkovým doprovodem (viz. filmy Emira Kusturici), zde bohužel chybí myšlenka. Nápad originální, leč kontroverzní, zpracování hodně slabé či místy přímo tristní. ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Není nic smutnějšího, než nevtipná komedie. A je to bohužel právě tento česko-polský opus z doby okupace spřátelenými vojsky v r. 1968, jehož gejzír trapnosti nezachrání ani tak zvučná jména, jako Menzel, Polívka, Budař, Dušek nebo Hrušínský. Na polské komedie mám ty nejlepší vzpomínky (Sexmise), ale tohle se opravdu nepovedlo. Jít na toto veledílo do kina, asi bych dala odpad. Jelikož jsem při něm zvládla spoustu domácích prací, z piety dávám jednu hvězdu a vřele nedoporučuji. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pokus o polsko-českou komedii ze srpna 1968, která má říci, že jsme všichni kamarádi, až na Rusáky. Asi. Víc mi ale fakt film nedal. Když si koupíte stavebnici dejme tomu garáže, obsahuje všechny potřebné prvky. Jen je na vás, abyste je podle návodu poskládali, a to správně, aby vám skutečně vyšla garáž, a ne surrealistický obraz od Dalího. Podobně Operace Dunaj. Potřebné ingredience zde jsou a věřím, že dostat do ruky scénář a režii Jiří Menzel, který zde hraje, udělá z toho špičkový snímek s určitou zasněnou atmosférou, kde vše bude podřízeno určité myšlence. Jenže tohle dostali do ruky nějací mladí kluci polský a vyrobili z toho - blbost. Děj: v domnění, že je v ČSSR kontrarevoluce, jedou polští vojáci české bratry zachránit. Jeden tank omylem vysklí jednu hospodu. Zatímco po nich pátrá ruská manželská dvojka velitelů na sajdkáře. Po počátečních rozmíškách si všichni padnou kolem krku, nakonec zaženou Rusáky a s mladí s holkama odfrčí v tanku směr Vídeň. Pojetím je to trochu kombinace vojáka Čonkina, toho nejhoršího z Černých baronů a Tankového praporu, s inklinací k podobně nudnému a nepovedenému Stůj, nebo se netrefím! A že se v obrazu objeví parodie na seriál Čtyři z tanku a pes, to už je snad jen úlitba česko-polskému publiku středního věku. Ačkoliv by se z toho skutečně něco vytřískat dalo, vše plyne neuměle po povrchu - máme zde dvě mladé holky, co jiného s nimi, než je nacpat Polákům do postele - pardon na pažit u rybníka. A můžeme hned ukázat i nějaké to nahé ženské tělo (Martha Issová to kupodivu nebude, i když se k tomu uvnitř tanku schylovalo. A Eva Holubová překvapivě také ne.) Vůbec není využito potenciálu postav - Eva holubová jako rázná hostinská maximálně připraví "polský řízek", výpravčí v důchodu stráví polovinu filmu zavřený nešťastnou náhodou na záchodě a nikdo si na něho po celé dva dny nevzpomene a ani on nebuší na dveře, "opravář" v podání Bolka Polívky je pořád unavený a toť vše, Duškova postava sem tam pronese moudro jak z Pelíšků, jež někdo vypral v aviváži. Pak je zde ještě postava hluchoněmé servírky, kdy stále čekáte, že třeba radostí promluví, zamiluje se nebo něco takového, protože celou dobu je linie filmu vedena v rozpustilé taškařičné zábavě, a těžko se pak srovnáte s tím, jak její linii tvůrci naprosto pitomě a zcela proti žánru zakončili (SPOILER! Zastřelí ji jedna zbloudilá kulka.) To, že se postavy chovají jako dementi, to, že zde neprobublá ani jedna skutečná emoce, je už naprosto zbytečné psát. Stejně jako připomínat naprosto televizní podání s minimem exteriérů. A když už se konečně objeví zajímavá historka (připomínající film a knížku Grandhotel), myslíte, že je nějak zobrazena? Ne, kecá se o ní, jako by šlo o rozhlasovou hru. ()

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama