Reklama

Reklama

Dvojí svět hotelu Pacifik

  • Polsko Zaklęte rewiry (více)

Obsahy(1)

I přepychový hotel skrývá svou temnou stranu - zejména pokud v něm pracujete. O třídním rozvrstvení společnosti se přesvědčí i číšnický učeň, jenž v meziválečném období do jednoho takového podniku přichází... (oficiální text distributora)

Recenze (21)

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý a povedený film, natočený v době, kdy se s velkou naléhavostí zobrazoval svět v době nemilosrdného rozvrstvení společnosti, aby byl jakousi obhajobou událostem, které nejen v hotelu Pacifik způsobí výměnu těchto dvou světů,kdy se utiskovaná třída, živořící v temných zákoutích hotelu, chopí vlády a buržoasní třídě, zvyklé na popíjení sektu a sedání na centimetrovém plyši, ukáže zač je toho loket. ()

macour 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl poprvé v roce 1976 v kině v Nýrsku, kde jsem byl na vojně. Tenkrát mi jeho obsah mnoho neříkal, jen jsem si pamatoval nejvíce výkony herců - R. Skamene, Č. Řandy, V. Lohniského, Romana Wilhelmiho (tohoto polského herce ze seriálu Čtyři z tanku a pes) a dalších. Děj filmu jsem si připomněl až téměř po 20 letech, kdy jsem pracoval jako číšník několik let v jednom velkém plzeňském hotelu a mnoho situací z filmu jsem zažil v jeho zdech. Je i zajímavé porovnat, jaké vztahy mezi hosty a číšníky byly tenkrát a jaké panují dnes. Některé situace nejsou ve filmu vymyšlené, protože co host, to jiná povaha. A tak po letech mám tento film ve své dvd filmotéce a občas si ho pouštím. Stojí za podívání a dávám čtyři hvězdy. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ve své době cenami ověnčené setkání polského a československého filmu. Nebylo to poprvé, kdy se tyto kinematografie setkali, ale výsledek je bohužel typicky nejistý. Celku nejvíce ubírají postsynchrony, v hlavních i vedlejších rolích se míchají čeští i polští herci stejnou měrou, a proto by lepší službu v dabingu udělali méně známé hlasy, aby tak neubíraly na působnosti polským tvářím. Hudba a výprava také nejsou přesvědčivé, proto Dvojí svět hotelu Pacifik tak málo asociuje obdobné tématické filmy západní provenience a jen připomíná domácí černobílý svět, který měl tak často připomenout propast mezi dneškem a včerejškem. Exemplárními příklady těch z lepší vrstvy jsou přezíraví alkoholici nebo nepříjemní homosexuálové, případně ti, kteří se jen povyšují nad pracující třídu. Na straně druhé lze naopak najít jen čisté úmysly a kvalitní lidi svazované neúprosným systém doby. Tradiční levicová kritika třídních rozdílů před 2. světovou válkou si libuje v zobrazování procesu učňovských let a kontrastujících mravních poklesků obsluhované elity. A proto je poněkud zvláštní, že takový film se nestal stálicí mezi reprízovanými hity, zvlášť, když jeho absence tak vytvořila výraznou pauzu v přehledových filmografiích. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Kulisy, výprava a kamera vynikající, ale to přehrávané herectví a naprosto klišé příběh to celé zabíjejí. Je to patetické, předvídatelné, chybí jakýkoliv moment překvapení, a samotné prostředí ošuntělého hotelu v zákulisí a nablýskaného vepředu nestačí. U některých herců a scén mám dokonce pocit, že si je vypůjčili protože museli, odehrají svou miniroli a zase zmizí. Na podobné téma existuje daleko více lepších filmů. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Hotel Pacifik - to nejhorší, co můžeš od povýšenecké buržoazní společnosti a jejich posluhovačů dostat. Většinou se jedná o pár facek. Nuzné zaměstnání, ale i kariérní postup, lámající charakter dříve morálně zdatného učně. Film má své kvalitní dramatické části, ale v celku se jedná o silný průměr, možná i trochu níž. Velmi slabé herectví a jednoduchý, až nezáživný vývoj děje, který by se ve finále vešel do poloviny. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Film bol natáčaný v obecnom dome v Prahe. (dyfur)

Reklama

Reklama