Reklama

Reklama

Opustila milovaný svět Marks & Spencer a odešla s manželem a dětmi do krajů pod vládou Marxe a Lenina. Dorothy Ratcliffeová, báječná britská matka, však brzy pochopila, že ideály skutečně nejsou všechno.  Mezi lety 1961 a 1989 uprchlo z komunistického východního bloku do demokratického Západního Německa na dva miliony lidí. Pokus o „útěk“ opačným směrem byl zaznamenán pouze jediný. A právě o něm pojednává biografické komediální drama natočené v britsko - maďarské koprodukci pod taktovkou úspěšné režisérky Bille Eltringhamové. V centru posmutnělého příběhu stojí Frank Ratcliffe, salónní marxista ze severu Velké Británie, který se svoji víru v platnost ideálů komunistické myšlenky rozhodl demonstrovat skutečně radikálním způsobem. V roce 1968, kdy studená válka nabývala vrchu, sbalil celou rodinu a odešel s ní do Východního Německa. Nicméně i přes fakt, že pro tamější vládní činitele a tisk byl hrdinou, až příliš brzy začalo být nad slunce jasné, že právě spáchal největší omyl svého života. A to, co nedokáže sám vyřknout, za něj nakonec musí povědět jeho žena, doposud poslušná a neprůbojná Dorothy. Svět, ve kterém diktují úřady, jaká se smí poslouchat muzika či zda je v pořádku jíst kvasnicový krém, zkrátka není místem, v němž by měly její dvě dcery vyrůstat. A proto se také nakonec odhodlá k osobní revoluci, která navždy změní život jí samotné i celé její rodiny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Přehlídka anglické stupidity. 1) Film má zajisté nějaké klady. Typově zdařile obsazení herci, občas probleskne anglický vtip, i když někdy poněkud nepatřičně, když anglicky myslící a mluvící Prušáci zdařile ironicky vtipkují (znalci pochopí absurditu tohoto tvrzení)._____ 2) Jinak je to ovšem hrůza. Absolutně nevěrohodná atmosféra rámuje neoriginální, ale slibný námět, který se ovšem v rukou scénáristů zvrhl v absurdní situaci - navzdory tomu, že se ve filmu stále něco děje, je dílo nudné. Film netone na nedostatku děje, ale na jeho vskutku prusky nudném ztvárnění._____ 3) Zdá se, že genetika odhalí brzy další záhadu - odkud se berou Prušáci. Inu, křížením Angličanů a Maďarů. To mě podrž. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle byla docela vydařená černá komedie odherávající se v roce 1968 natočená podle skutečné události. Pojednává o rodině, která se rozhodla v roce 1968 odejít z Velké Británie do komunistického východního bloku, konkrétně do NDR s tím, že se jim tam bude žít lépe. Jedná se skutečně o zajímavý a nevšední příběh, který navíc získává na zajímavosti právě tím, že je podložen skutečnými událostmi. Komunismus je zde vykreslen velmi odpudivě, možná až příliš odpudivě, ale to nemohu posoudit, když jsem v něm nežil. Každopádně se film snaží být jen jednostranně zaměřeným, skoro chvílemi připomíná protikomunistickou agitku. A k tomu mu nahrávají do karet i události, které se tehdy v srpnu staly v Československu. Tvůrci filmu totiž na vpád sovětských vojsk do Československa nezapomněli a do filmu ho zakomponovali (o tomto vpádu se totiž zmiňuje hlasatel z rádia) a je to právě tento vpád Sovětů do naší vlasti, co je poslední kapkou pro otce rodiny aby si uvědomil, jak je ten komunismus zlý a tato událost ho donutí přiznat si, že se v komunismu zmýlil. Ale když zrovna film není vážný, tak je to docela zajímavá komedie, která dokáže i rozesmát a pobavit. Celkově tedy vnímám film docela pozitivně a ač nemusím s vykreslením socialismu souhlasit, tak přece jen je film o tom, jak to vnímala rodina, která se do něj přistěhovala. Takže za sebe uděluji čtyři hvězdičky. ()

Reklama

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Prý podle skutečné události...tak to asi scénarista nikdy nenavštívil východní Evropu za vlády impéria Brežněva Velikého.Vykreslení poměrů v NDR připomíná představy tvůrců komedie Velký flám o boji proti fašismu.Jen tu chybí nějaký komik-ještěže paní režisérku nenapadlo obsadit do role Franka Ratcliffa Rowana Atkinsona... ()

thommas 

všechny recenze uživatele

Ujmout se historicky podložené události, jejíž komediální potenciál je už tak nemalý, a vystavět na ní šílenou komedii amerického střihu je jistě obdivuhodný záměr, finální sloučení se ale nepovedlo. Části melodramatické a reálné, u kterých si má člověk uvědomit, jaké peklo bylo žít v takové zemi, se s těmi oddechovými a komickými střídají skokově. Kdyby se prolínaly, mohlo to být alespoň černohumorné. Revoluce paní Ratcliffové bohatě vyplní deštivé odpoledne, jiné aspirace ale postrádá. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Ten nejprůměrovatější průměr, který od úplného propadáku osamoceně táhne Catherine Tate (a nepíšu to jenom proto, že tuhle herečku vážně můžu... ehm :-). Komedie, která mohla svým sarkasmem a ironií položit na lopatky celý východní blok, bohužel k tomu ji však až moc často padá řetěz a ztrácí tak tempo. Pár fajnových hlášek se najde, navíc je to prostě britsky suché, ale jeden se neubrání tomu, srovnat to třeba s našimi Pelíšky anebo s Good Bye, Lenin a v obou případech se tato revoluce nechytá... Ale hned několikrát tam zmínili Československo, takže tak :-) ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama