Reklama

Reklama

Když má svátek Dominika

všechny plakáty
Rodinný
Československo, 1967, 62 min

Scénář:

Vladimír Kalina

Kamera:

Jan Stallich

Hudba:

Miloš Vacek

Hrají:

Dáša Beranová, Jan Valášek ml., Michal Pospíšil, Simona Uhlířová, Karolina Slunéčková, Vladimír Menšík, Miloš Kopecký, Zdeněk Braunschläger, Lubomír Bryg (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hudební anekdota o tom, jak vyměnit bratříčka za kocoura. Honzík vymění svého čtyřletého bratříčka Míšu za kocoura Kajetána. Kocour je ale kradený. Děvčátko, které kocoura vymění, se jmenuje Dominika a má ke všemu svátek. Protože rodiče Honzíka a Míši pochopitelně chtějí svého malého synka zpátky a protože Honzík vůbec netuší, kde Dominika bydlí, vydají se ji hledat. Když se jim to nedaří, požádají o pomoc policii. Po Dominice a Míšovi začne pátrat dvanáct legračních detektivů v nejrůznějších převlecích. Hledají po ulicích, na výstavě exotického ptactva, dokonce i na pouti, kde si zatím zmizelé děti báječně užívají... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Někomu by třeba film připadal z hodnotového hlediska poněkud pochybný, protože malá Dominika nejprve ukradne kocoura, pak i koloběžku, navíc se zadarmo proplíží na výstavu a nic se jí nestalo. Ale je nutné si uvědomit, jaká byla tehdy doba... Dominika zkrátka v praxi uplatňovala komunistický ideál "každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb", ona ty věci přeci potřebovala, tak co. Jinak hodnocení tohoto filmu na zdejší databázi mi přijde nespravedlivě nízké. Za prvé, v úvodu snímku bylo jasně napsáno, že se jedná o dílo pro děti a dospělým je vstup zakázán. By mě zajímalo, kolik je mezi hodnotícími uživateli dětí, určitě málo, a navíc i ty se stoprocentně považují za dospělé. Za druhé film oplývá výbornými nápady, jako výměnou kluka za kocoura, nalívání mlíka místo do misky do boty atd. No a za třetí vizuální stránka filmu, kdy barvy, paneláky a automobiloví veteráni působí jako živí. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

U dětských filmů jsem se většinou nudila.U tohoto jsem měla i obavy, když na začátku stál slogan: Pouze pro děti. Velkým vstup zákázan. Ale ten film byl výborný. Moc se mi líbilo jak Dáša Beranová dělala chlapečkovi osobního strážce aby na něj detektivové nevyzráli. A to byla taky ještě dítě. Ale zvládla to perfektně. Takové filmy já miluji. :-)))) ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dominika je rozená podnikatelka! Skvěle zvládá směnný obchod (výměnu nalezeného kocoura za adoptivního brášku), ví, jak si zajistit dostatek finančních prostředků (prodej balónků), aby uspokojila své i bráškovi potřeby (pouťové atrakce). Dnes by ve svých nějakých 55 letech zastává zřejmě vysokou manažérskou pozici. Ale vraťme se k filmu. V 60. a 70. letech vznikalo poměrně dost filmů pro děti. Krom Věry Plívové-Šimkové a Karla Kachyni tu bylo několik dalších autorů, kteří tak nevynikli. V případě Jana Valáška je to i tím, že zemřel v mladém věku. I tak stihnul pěknou řádku filmů. U Dominiky vsadil na nadsázku (dozorce na výstavě, skupinka detektivů), hudební doprovod a taneční kreace. Jak je patrno z komentářů i z hodnocení, může pro dnešního diváka působit nezajímavě, ale pro děti v době vzniku, to byla zcela jistě pecka. Zbytečně podhodnocený snímek, který má i po letach svůj půvab a dnes navíc i cennou dokumentární hodnotu. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Když má svátek Dominika aneb co zavinil kocour Kajetán, toť celý název tohoto tak trochu zapomenutého filmu z r. 1967. Cílovou skupinou diváků jsou zde malé děti, kterým se přizpůsobuje prostinký děj i stopáž jedné hodiny, což je přesně doba, po kterou dítě udrží svou pozornost jedním směrem. Řekl bych, že je to dílko, které neurazí ani nenadchne - současným dětem to už asi mnoho neřekne, a dospělí ocení tak nanejvýš autentickou atmosféru 60. let s dobovou módou, auty apod. Hudební čísla jsou poměrně příjemná, stejně jako dětští i dospělí herci. Nápad s barevnými filtry mi připomněl film "Až přijde kocour" z r. 1963 a dětská "pouliční kapela" zase snímek "Starci na chmelu" z r. 1964. Sympatické je, že je Dominika prosta jakékoli politiky - nezazní zde například žádná "soudružka učitelka", bez které se neobešla většina dětských filmů z pozdější normalizace, apod. Srovnáme-li ale tento film třeba s dětskou tvorbou Jiřího Trnky, vysvitne, že je Dominika prostoduchá, až pitomoučká, za zhlédnutí proto už snad ani nestojí. A mimochodem jedna zajímavost závěrem: název filmu je zvláštní, protože v českém kalendáři Dominika chybí, a Dominiky slaví svátek 4. srpna jako Dominik. ()

baxz 

všechny recenze uživatele

Film pro ty nejmenší děti proložený písničkami. Vcelku dobrá zápletka o výměně bratříčka za kocoura je ovšem nedostatečně rozvedena a celkově nevyužije potenciálu, který v sobě má. V rolích dospělých zaujme J.Hlinomaz jako obsluha kropícího vozu, V.Menšík jako tatínek ztraceného dítěte a L.Lipský jako hlídač na výstavě ptactva. ()

Zajímavosti (2)

  • Debutní snímek pro člena divadla Járy Cimrmana, Pavla Vondrušku. (M.B)
  • Točilo se v Praze a v pražských čtvrtích Hloubětín, Michle a Krč. (sator)

Reklama

Reklama