Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Platnéřský mistr Tomáš má mladou ženu Alenu, na kterou velmi žárlí. Jednoho dne Alenu spatří pán města a rozhodne se, že ji získá pro sebe. Aby měl volnou ruku k milostným pletkám, pošle mistra Tomáše na zkušenou do Flander. Žárlivý manžel si neví rady jak zajistit počestnost půvabné manželky po dobu své nepřítomnosti a nakonec přijme pomoc čerta, kterému za odměnu upíše duši. Čert v podobě mistra Ondřeje pracuje v Tomášově dílně a pilně hlídá Alenu před různými nápadníky a před pánem města. Nakonec se však do Aleny zamiluje sám a stane se jejím milencem. Za svou lásku je potrestán ztrátou nadpřirozených schopností, a proto Alenu přestane zajímat. A když se po třech měsících Tomáš vrátí, Alena přísahá, že dala čertovi tělo a duši jen proto, aby zachránila vlastního muže. Tímto přiznáním osvobodí Tomáše od smlouvy s ďáblem, ale zároveň se sama odsoudí do pekla. Ďábel získal její duši náhradou za Tomášovu a může se vrátit mezi pekelníky. Po paní Aleně zůstala jen černá díra ve stropě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá česká veselohra, málo známých jmen, ale kvalitně zahrané. Tady je jasně vidět, že když ženská chce, tak obelstí i samotného ďábla. Což je docela smutné konstatování hlavně pro toho ďábla. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Skvělá historická komedie o smlouvě s čertem, který je však na ženskou krátký, ne nadarmo se říká, že žena je plémě čertovské. Jak to tak vypadá, i naši dávní předci měli problémy jako dnešní muži, ženy zahýbaly a zahýbaly :-) U tohoto filmu se člověk nudit nemůže a den se mu jistě bude stát o poznání hezčí, i když bude venku lejt jak z konve :-) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na dobu svého vzniku profesionálně, moderně natočená komedie se zajímavým hereckým obsazením, která vynikne zejména v porovnání s produkcí, kterou Barrandov produkoval po roce 1948. Rozverná komedie o tom, že žena dokáže téměř všechno, minimálně uhnat čerta. Celkový dojem: 70 %. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná historická veselohra završuje celek českého historického filmu protektorátní éry. Alegorické vlastenectví s jasným protiněmeckým apelem, dojemné i burcující, je nahraženo kratochvilným (humorně odlehčujícím) pohádkovým prvkem scénáře i syžetu. Pro režiséra i řadu hereckých představitelů bylo očividně štěstím, že celé natáčení a posléze i uvedení do kin předešlo únorový puč. Řada dnes zcela zapomenutých, a přitom nikoliv nenadějných jmen je truchlivým svědectvím této bolestné skutečnosti. Jiná se tu napak objevila takřka poprvé a stala se trvalou součástí našeho poválečného hraného filmu. Vedle potměšilé Zoubkové herecky nejvíce ční začínající Vítězslav Vejražka. I dnes má toto dobově nadprůměrné, zdánlivě "lehké" až konzumně působící dílo vnímavému divákovi co nabídnout. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pohádkově laděná historická veselohra ve zcela jiném duchu navazuje na výjimečné výlety českého filmu do středověku. Poprvé v zestátněném filmu (připravovaná ještě za války) to byla Rozina sebranec, roce 1946 Nezbedný bakalář, a nyní společně Jan Roháč z Dubé a Alena; v obou shodou okolností hrála Miluše Zoubková. Nijak zvlášť jsem si ovšem nikdy nelebedila u příběhu s ďábelsky neotesaným Vejražkou a nevýraznou hlavní hrdinkou, jejíž výkon i půvab hravě předstihly hlavní devízy celého projektu, výprava a kostýmy architekta Štěpána Kopeckého a návrháře Josefa Matěje Gottlieba. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Věrnost ženy, to aby čert hlídal. Zvlášť když jsou mezi námi i tak půvabná a něžná stvoření, jež i služebníka ďáblova svedou na scestí. Vynikající atmosféra, humor i sloh a dokonalá vizáž Miluše Zoubkové, která by se neztratila i v temném dramatickém příběhu ze stejného období. To bych si opravdu vychutnal. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Adaptace jedné z Karlštejnských vigilií Františka Kubky je v jistém slova smyslu na dlouho posledním historickým filmem, který nebyl ještě poznamenán dobovým ideologickým schematismem. Vejražka jako pekelník je vynikající, rovněž někteří další ve vedlejších rolích, ale... Miluše Zoubková prostřednictvím vlivné ministerské protekce nahradila Vlastu Fabianovou, kterou prosazoval režisér Cikán, a díky tomu šel celý film do kopru. Škoda, mohla to být jinak vkusná středověká zábava. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

"Tak, taková ty jsi!... Ty, zmije!... A já tě tolik miloval... Ženě přece nemůžeš nikdy věřit, ani když jsi ďábel... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ne že by to nebylo... roztomilé a herci hrají skvěle. A pár, skutečně však ale jen pár, dobrých hlášek se našlo (věčnou ženskou věrnost? tak to prr, zázraky dělají tamti nahoře - do ciziny mě zatím nikdo neposlal, jsem totiž svoboden - bolí tě něco? kříž). Přesto si myslím, že se z toho dalo vytřískat daleko víc a málo platné, v určité chvíli začne čert vypadat spíš jako ňouma, než aby pustil nějaké plameny pekelné. A vůbec - farář se chystá kropit svěcenou vodou dům, jenže na tuhle scénu nikdy nedojde, ani farář do domu nedojde, to zmizelo někde střihači pod stolem? Jinak ty milence mohli také vybrat pečlivěji - třeba Nesvadbovi toho milence moc nevěřím a Hrušínský oproti paní Aleně vypadá až moc jako ucho. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledních výkřiků prvorepublikové komedie, než byla pohlcena budovatelskými veselohrami typu Dovolená s Andělem. Jedná se o prostou pohádku vyprávějící o smlouvě s ďáblem, který má za úkol hlídat přelétavou manželku, jejímž svodům nakonec sám podlehne. Přestože tu nenajdeme předválečné či protektorátní hvězdy, je film víc než příjemně obsazen a přítomné dámy ještě disponují šarmem, o který přišly ve chvíli, kdy se musely proměnit v soudružky. Milá a nenudící záležitost. 80% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Vtipná pohádková komedie na téma ženské nevěry. Paní Alena je velmi půvabné kvítko z čertovy zahrádky, no a ten čert jednoduše řečeno nestíhá. Bavila jsem se, moc pěkný scénář a příjemní herci. „Nevěděl jsem, že uhlídat ženskou patří mezi zázraky. “ ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Po celém dni psaní seminárky je to velice příjemný a zábavný relax - velmi vtipný příběh, dobře natočené a pro mě neznámí, ale kvalitní herci. Hlavně ten čert byl sympaťák :-) ()

Reklama

Reklama