Reklama

Reklama

Claim na Hluchém potoku

  • USA The Claim at the Deaf Creek

Obsahy(1)

Romantické povídky Jacka Londona o zlatokopech a drsných mravech mezi nimi panujících se dočkaly i českých adaptací. Vznikly celkem tři a byly uváděny pospolu. Vyznačují se chudičkou výpravou, inscenační neobratností a připomínají spíše dětské hry na divoký západ nežli vážně příběhy o konfliktech měnících lidskou mysl i mentalitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,DOLÁR! SKORO SOM ZABUDOL AKO DOLÁR VYZERÁ. TU JE IBA ZLATO." __ Narozdiel od ,,Kaňonu samé zlato", kde sa prvé zmysluplnejšie dialógy objavia až v 3/4 jeho 20 minútovej dĺžky a výsledná pointa natoľko nenadchne, "Claim na Hluchém potoku" je so svojimi napaditými dialógmi a dobre prepracovanými charaktermi postáv (najmä hierarchia dua Hrušínský + Kostelka) o poznanie funkčnejší. Akurát nerozumiem, ako sa mohlo na vybrakovanom pozemku objaviť zlato za pol milióna (teda áno - kto má odhodlanie, nájde). ,,Poslední výstřel Davida Sandera" som videl dvakrát, naposledy asi pred 10 rokmi, dej si v obrysoch pamätám bez viacerých podrobností, preto by som v jeho hodnotení zvolil ,,zlatú" (veď o čo iné v poviedkach ide?) strednú cestu. (186. hodnotenie, 17. komentár k filmu) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Povídky Jacka Londona mají ohromný romanticko-dobrodružný přínos pro čtenáře pro představu, jak to v dobách, tzv. zlaté horečky vypadalo.  Případný moralizační aspekt je už jen přínosem hlavně v paradoxech osudů daných postav. Příkladem je i tato povídka, která je součástí povídkové krátkometrážní filmové trilogie, ukazující, co se také může stát v touze po zlatě. Režisér Zdenek Sirový se scénáristou Jiřím Křížanem se do westernové, byť pouze povídkové, filmové oblasti pustili s plnou vervou a dá se říci, že zlatokopecká atmosféra dané doby a vyobrazené prostředí se jim podařilo na české a slovenské  poměry podchytit dobře. Vsadili na jednoduchost a minimalizaci a stačilo to. Ani dnes povídka v ničem neskomírá. Dnes už se něco takového raději netočí, neb by se ukázalo, jak hodně má dnes již tato klasika navrch. ()

Reklama

Landauer 

všechny recenze uživatele

Zastrčený a zaprášený klenot čeké kinematografie, hlavně tedy díky výborným představitelům a atmosféře. Škoda jen, že se podobný nadhled a vtip neimplantoval do vícero českých pokusů o western. Jak dokazují snímky Limonádový Joe a nebo Magnetické vlny léčí, humoru je v českém westernu třeba, jinak je k smíchu. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Hrušinský a Kostelka v roli vyčuranejch kovbojů co dou hledat zlato na aljašku.Jelikož přijeli pozdě a všechen pozemek u vody je obsazený tak berou za vděk místem u hluchého potoku kde nikdo nikdy ani zrnko zlata neviděl.Vrátí se tak do hospody a při kartách a whisky prodají výhodně flek švédovi.Mysle si že vytěžili z minima maximu.Jaké je ale jejich překvapení když švéd vyrýžuje zlato v hodnotě takřka půl milionu dolarů.Na tak krátkou stopáž se jedná o nadstandartní podívanou. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Tri povidky o zlatokopech.Mne se tento cyklus velice libil a v zadnem pripade jsem se nenudil.Hudba pana Fisera je uzasna. Oficialni distributor ma asi jiny vkus nez ja.Kazdopadne skvely vyber hercu.Doporucuji druhy pribeh Claim na Hluchem potoku kde vytvorili skvelou dvojici partaku panove L Kostelka s R .Hrusinskym.Mimochodem je mozno videt oba tyto mistry padlovat na rece i pri jizde na koni. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama