Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi vesničkami Zbořov a Spáňovice je každý týden přemisťována pojízdná kaplička svatého Floriána. Sedláka Floriána Jírovce, který musí pro tuto akci poskytovat své koně, už to nebaví, a podporuje proto návrh, aby byla postavena ve Zbořově řádná zděná kaplička. V noci ho navštíví sám světec a za jeho snahu se mu odmění zázrakem. Sešle mu s nebe zlatou šňůru, kterou lze regulovat počasí. Jírovec brzy udivuje své spoluobčany přesnými meteorologickými předpověďmi. Na nedělních mších se v blízkém městečku Caparticích schází místní smetánka v čele se senilním baronem Hubertem. Sedlákovým údajným schopnostem se vysmívají. Ten však předpoví sníh, který doma spustí tajně jeho žena Markyta, a Jírovec se proslaví. V jeho vsi se začnou lidé bouřit proti stálým změnám počasí. Uražený Jírovec proto celé léto nechá pršet jen na své pozemky. Vytvoří tak rajskou zahradu, která se stane poutním místem. O ruku Barušky, dcery slavného Jírovce, se začnou zajímat nápadníci. Ta však už dlouho miluje svého Václava a panský život odmítá. Ani Markyta nechce dělat "dámu". Baruška proto podstatu zázraku prozradí Václavovi, a ten v noci přetne šňůru, která se vznese do nebe. Vše se tím vrátí k normálnímu pořádku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vůbec netuším, co to mělo znamenat. Byla to pohádka? Fraška se skrytou ironií? Anebo poluplarizace moderních metod předpovědí počasí??? ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

"Nebude-li pršet, nezmoknem!" - "The Times: Bohemian Phenomen!"... ;o))) . . . No jéje! Taškařice jedna dobou satirická, rovnou půlstoletí stará (jo, poroučelo se tenkrát ledasčemu a zrovna letěl ten Gagarin, Boha tam nahoře nevidíce...), dobovými výrazovými prostředky stále milá... Ejhle tyhle abrahamoviny... Představte si, jak se budeme za padesát let dívat na ty dnešní srajdy, bez kouzla a bez pointy na diváctvo >hrnuté< ... Jojo, "...rozumem se na to jít nedá..."... ;o] . . . Tři hvězdičky tedy čistě za tu práci (herci hrají i pějí, kamera vrčí, rejža volá "první dobrá", muzika jazzuje swinguje a zvuky zvučí a tak dál...) a jednu navíc za ten dobrý rozmar a výtvarnou stylizaci, že... Álelůjá, gloglogloglórijááá... - - - P.S. A "...jak je to s těmi hňupy..."? Tak ještě, že šlo o tu C.K. Monarchii, že, Capartičáci... No, psal se jednašedesátý(!)... - - - - - (Poprvé viděno kdysi kdesi dávno pradávno, po repete na tv Barrandov 25.4.2011 hodnocení 256., komentář zde jako patnáctý - 25.4.2011 ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„To ti pan farář neodpustí!“ – „No při svatý zpovědi musí.“ A už konečně vím, kdo může za to hloupý letošní „letní“ počasí! Florián je velmi nevšední (řekl bych skoro až raritní) úkaz, a to nejen na československé poměry. Nejvíc se asi podobá tomu, k čemu ho přiřazují tvůrci hned v úvodu, tedy GROTESCE. Ta je však zároveň mixem bláznivé komedie a satiry. To se projevuje výskytem několika opravdu hodně vtipných scén, nutno ovšem přiznat, že bohužel spíš nárazově. V těchto ne zrovna úplně zábavných „mezidobích“ má však film neustálé narážky (není těžké uhádnout na koho/co; mimochodem to „zrzounství“ pobavilo!), chvílemi zkouší experimentovat (jakože se Florián vyznačuje gejzírem promyšlených detailů) a z rukávu navíc sype jednoho kvalitního herce za druhým, všechny v dokonale absurdních či vyloženě směšných roličkách (myšleno ovšem v kladném slova smyslu). Mými favority byli Karel Effa (hlavně přerušovaná návštěva u Jírovců) a Josef Bek (na jeho „glo-glo-glo-glo-gloooooorija aleluja“ budu vzpomínat ještě dlouho). Hodnoceno přísně z komediálního hlediska by to stačilo pouze na 3*, ale za tu hravost a dobré nápady přece jenom (čistě neobjektivně) ještě něco málo přihodím. „Kterej trouba?!“ –„ Doktor filozofie Jiří Hňupka, profesor přírodních věd z Capartic, prosím pane starosto o krátký rozhovor.“ ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Povětrnostní groteska v Ladově hávu, fíha. Na konec přeci jenom uznávám jisté komediální (a charlestonové) prvky, oceňuji pokračování v poetice Hrátek a Pandrholy, která dnes už jen připomíná dávno zapomenutou barrandovskou invenci. Naštěstí později ještě inspirovala televizní výpravu, než byla zapomenuta úplně. Příběh je marnotratný až běda, ale zato obsazení je velice kypré. A kromě koloritu městečka, které tak skvěle odkazuje na Verneovky Zemanova typu, je tu hned celá řada nečekaných liebespaarů. Hlaváčová/Kostka, Bek/Thielová (oblíbeni již od Florence 13,30) a například Bohdalová/Brodský. Fialová, Effa a Hrušínský jsou opět naprosto suverénními extrémisty a hravě zastiňují ve svých epizodkách Sováka v titulní roli. Fialová s puškou, Effa a Hrušínský v rouše náboženském. Suma sumárum patří tedy Florián k filmům, které není potřeba tolik potlačovat na TV obrazovkách dneška. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Místy je to velmi jednoduchý a navíc jaksi ulepený (nevím, jak ten pocit popsat lépe) film, ale pořád se na něj dá dívat bez větší úhony. K takovým Hrátkám s čertem mohou sice kulisy jen obdivně vzhlížet, ale Florián je zase plný výborných herců, na něž je radost pohledět (všem samozřejmě kraluje Jiří Sovák), a nejrůznější vtipy se tu skrývají úplně všude - i v hudbě. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

S malovanými kulisami uspěl Mach už v Hrátkách s čertem. Florián je silně stylizovaná satira v krásných maskách a kulisách Vladimíra Dvořáka (Josef Lada to opravdu není!!). Roztomilá záplatka a moc pěkné legrácky, které jsem plně docenila až při druhém sledování. "Čím víc bude na světě Floriánků, tím líp!!" ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Povětrnostní groteska s variací na svatého Floriána a nesvatého starostu Floriána Jírovce. Neobyčejná malebnost kulis a kostýmů od výtvarníka Vladimíra Dvořáka, jenž se m.j. postaral též o pohádkové scenérie např. v Hrátkách s čertem či Dařbujánovi a Pandrholovi. V tomto směru je to naprosto dokonalé! Navíc hvězdné obsazení herců, kteří¨"tehdy byli ještě mladí" a už v roce 1961 je můžeme vidět všechny v barvách! Půvabné karikatury venkovských i maloměstských lidiček (záletník regenschori Josef Bek, starosta Jiří Sovák, farář Rudolf Hrušínský atd.). Zásadně nesouhlasím se zdejšími nízkými hodnoceními a dávám vyšší počet. Machův Florián je správně praštěný, jako pravá groteska! Má to něco z Limonádového Joa i Hrátek s čertem. Srdečně jsem se zasmál... ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Meteorologická groteska, nabývající na zcela zásadních významech svým karikujícím obsahem. Hýbat světem a počasím není vůbec lehká věc. Vynikající herecká sestava, která nachází uplatnění v každém ohledu. Sovák, Hrušínský, Brodský, Hlaváčová, Kostka, Záhorský, Růžek, Bek, Effa a další. Realizace v ladovských kulisách a s humorem, upomínajícím v lecčems půvabné haškovské povídky, celku rozhodně prospěla. Nebude-li pršet, nezmoknem. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Počínající se šedesátá léta v plné síle. Kritizovat lze leccos, ale ta odvaha k experimentování se mi moc líbí. Rozhodně nekonvenční počin plný barev, fantasie a slušného herectví. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Česká veselohra Florián, natočená podle humoresky spisovatele Karla Matěje Čapka - Choda "Jírovec a jeho svatý patron" ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

V 60 tých letech se poroučelo větru dešti, největší plody země byly v sovětském ráji. Hádanice kdo s kým a proti komu. Rozhodovat určovat , boj o moc. Perfektní satira na komunistické běsnění. Kdo toto nechápe má asi nižší IQ. Na konci filmu nás pan Sovák varuje . Tento film jsem objevil náhodou až dnes a děkuji všem hercům kteří už tehdy ukazovali na zlořádstvo jedné strany . ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Nehledě na nespornou satirickou kvalitu jde o film ve své repetitivnosti nudný až ubíjející. 90 minut rozvíjet tentýž motiv zkrátka nelze, takže se v příběhu točí dokola úvodní čtvrthodinka jak na zaseklým kolovrátku. Opakování týchž pasáží stává se postupem času nesnesitelné. Jako půlhodinkový kraťas byl by Floriánek zabodoval daleko víc. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

8/10 Porucime vetru desti, plati taky v roce 1961. Sovak je skvely a ostatni charaktery taky nejsou marne, Ladovo malovane pozadi tomu dodava takovy rodinny divadelni raz. Byl jsem opakovane velmi spokojen ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Zapomenutá filmová pohádka odehrávající se v Ladových kulisách. Sedlák Florián (J. Sovák) dostane moc ovlivnovat počasí a náležitě si to užívá stane se i starostou, ale sláva polní tráva.... A i on pochopí, že ta moc mu nepřínáší nic dobrého. Ostaní postavy jsou při nejmenším zvláštní viz postava co hraje J. Bek když, v kostele zpívá a hraje na varhany jak někde v náký skupině. Nebo kněz R. Hrušínský. Celé to působí jako taková moralita formou grotesky. Velice zvláštní film. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Je to jedna z nejstylovějších ze stylizovaných komediálních podívaných. Nejvýraznější a nejosobitější složkou je originální výtvarný rukopis, pod který se podepsali především Leoš Karen a Miloš Červinka. Když se k tomu přidá uličnická hravost s tvarem, zvukem, světlem, tmou a pohybem, je o netradiční obrazovou lahůdku postaráno. A říkat tomu můžeme groteska, fraška, či satirická veselohra. Příběh není složitý, nedosahuje sice stejné ojedinělé kvality jako výtvarný prvek, ale i přesto je stále stylizovaný do jednoho celku netradičního zážitku. Moc a možnost jejího zneužití je stavebním nosníkem satirického pohledu na společnost. Hlavní postavou pestrobarevného výtvoru je jeden z vůdčích sedláků Florián Jírovec (sympatický Jiří Sovák) s vlastní tvrdohlavou cestou za šťastným soukromým životem. Díky zázračnému daru se stává důležitým mocenským hráčem s dopady na celou společnost v širokém okolí jeho rodného kraje. A roztáčí se úsměvná i smutná hra o uchopení moci: využívání, zneužívání, regulování, podrobení, přiživení, zesměšňování, zveličování, podbízení, přetvařování, pochlebování i naléhavé snahy o převzetí. Důležitou postavou ve hře o moc je farář z Capartic (dobrý Rudolf Hrušínský) ve stálém pokušení o přisvojení a podmanění zázračné moci. Nejhravější postavou je varhaník a účetní Hroznata (skvělý Josef Bek) s posedlou zálibou v uchvacování svobodných i zadaných a znuděných paniček. Floriánovou oporou je poslušná manželka Markyta (Jiřina Petrovická), Floriánovou starostí je jeho dcera Baruška (zajímavá Jana Hlaváčová) s množícími se nabídkami k sňatku. Z dalších rolí: neodbytný a vytrvalý vyvolený nápadník Barušky Václav (Petr Kostka), podbízivý šéfredaktor Kostrbatý (Bohuš Záhorský), pochybovačný posměváček a konkurenční šéfredaktor Hladký (zajímavý Martin Růžek), nerozhodný profesor a nápadník Hňupka (Vlastimil Brodský), úslužný a vystrašený kostelník Kalina (dobrý Karel Effa), Floriánův nejodhodlanější oponent a rival Jíra Vondrák (zajímavý Václav Lohniský), nejžádanější nápadník a baron Hubert Eugen z Nohavic (Lubomír Lipský st.), či trofeje ze sbírky pana Hroznaty paní Smělá (šarmantní Valentina Thielová), paní Hladká (půvabná Květa Fialová), paní Podstatná (elegantní Stanislava Seimlová) a okouzlená sborová pěvkyně Františka (pohledná Růžena Merunková). Různorodých postaviček je mnoho a zastoupena je každá chuť i barevný odstín. Vše doplňuje svým podmanivým hlasem vypravěč Karel Höger. Takových stylisticky vydařených filmových výtvorů není mnoho. Litovat se sice může trochu odbytý scénář, ale nápaditá hravost, sarkastická kousavost a obrazové obžerství jsou jednoznačné přednosti, které zaručují nevšední filmový zážitek. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Takovy pohadkovy pribeh se zdarilou satirou a velmi originalnim zpracovanim. Pres vsechna pozitiva se ale dej filmu vlece a po case prestane film bavit. Neskutecne kvalitni herecke zastoupeni. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Těžko říci, co autoři tímto filmem zamýšleli. Mělo to být umění, pohádka, parodie, satira nebo jen obyčejný útok na maloměšťáctví a vesničanství? Každopádně poměrně jednoduchý příběh radního, který získá díky daru sv. Floriána moc nad počasím, je zasazena do pohádkově malovaných kulis, v nichž se představí známí a dobří herci, aby spíše přehrávali a za občas šílené hudby na sebe pořvávali. Nelze zapomenout na parodii na církev a její představitele, jimž se filmaři buď chtěli vysmát nebo ukázat, kam vede lidská pýcha, hloupost a chamtivost. Každopádně film, u kterého se moc smát nedá. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Megaobsazená, nicméně podivně přihlouplá komedie (či snad pohádka?). Zaujme kulisami a tou neskutečnou záplavou vynikajících herců, bohužel nějak to prostě nefunguje. O něco starší Dařbuján a Pandrhola dopadl mnohem lépe. ()

Reklama

Reklama