Reklama

Reklama

Ip Man

  • Hongkong Ye Wen (více)
Trailer

Čína, rok 1935. Kluby bojových umění v městě Foshan nabírají na popularitě a Ip Man (DONNIE YEN) je nezpochybnitelným vládcem umění wing chun, čím dál populárnější verze kung fu. Klidný život jeho rodiny a přátel však převrátí vzhůru nohama japonská invaze. Poté, co odmítne učit okupační vojáky svému umění, je přinucen bojovat o své vlastní přežití v sérii výzev, jež vyvrcholí soubojem na život a na smrt s nejlepším japonským bojovníkem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (780)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Cakanie na fan subs sa tych par hodin rozhodne vyplatilo (i ked canto DVD verziu si rozhodne nenecham o par tyzdnov ujst, aby som dostal prelozene este i titulkove sekvencie), pretoze tento "Donnieho Fearless" je pre mna tym najkrajsim zakoncenim filmoveho roka a zaroven aj jeden z "naj" filmov 2008. Tolko nadsenia a emocii som pri martial art filme uz hodne dlhu dobu nezazil. Vynikajuca choreografia Samma Hunga v kombinacii s mrstnostou Donnieho Yena je viackrat spolahlivym spustacom "jazyka na zem" a Ip Manov zapas s 10 japonskymi karate bojovnikmi je jasnym fightom roka (a fakt som pri nom nedychal - hlavne pri technike "zaklincovania" protivnika do tatami). Film je vsak silny aj v rovine pribehu a hoci sa zo samotneho zivota Ip Mana zameriava iba na cca jednu dekadu (1935-45´s pocas druhej cinsko-japonskej vojny, neskor po utoku na Pearl Harbor zacleniacej sa do 2. svetovej), dobre vystihuje samotny charakter Ip Mana, prostredie, ktoreho ho obrusilo, ako i samotnu filozofiu Wing Chun. Nic tu nie je cisto iba cierno-biele, pohlad na udajnu zradu ma dve strany mince, samotny Ip Man prejde lekciou, ktora jeho nazory a presvedcenie zmeni. Na druhej strane treba podotknut, ze ako seriozny zivotopis opierajuci sa o podlozene fakty film neuspeje, pretoze ide o volne spracovanie Ip Manovho osudu v spominanom casovom rozhrani, kde zamerom tvorcov nie je zobrazit ho ako realnu historicku postavu, ale skor ako oblubeneho ludoveho hrdinu s podtrhnutim v Cine popularnej "protijaponskej" nalady vo vseobecnej rovine, pred konkretnou. I preto sa vo filme znova vynima (nielen) z Fearless znamy motiv - hoci su Japonci vseobecne vykresleni ako "zlo", ich vrchny general je profilovany ako muz principov s respektom pre pravidla boja. A pri zaverecnom otvoreni dvierok pre mozny sequel, ktory by mal mapovat hlavne Ip Manovych studentov /vratane najznamejsieho ;-) /, som uz slzu dojatia viac zadrziavat nedokazal. Zatial rozhodne najlepsia spolupraca Wilson Yip - Donnie Yen s otcovskym dozorom Samma v pozadi. Nadsenych 100%. _______ P.S. A co sa tyka odvetneho duelu Donnie vs. Wu jing po minulrocnom, osobnom 1:0 pre Wu Jinga, tak tentokrat som si takmer isty, ze kapitulovat bude Wu Jing, pretoze Ip Mana prekonat s Legendary Assassin/warrior bude takmer nemozne :-) ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Edmond Wong | Hudba: Kenji Kawai | Produkcia: Raymond Wong | Distribúcia: Mandarin Films (HK), Cathay-Keris Films (SG), Innoform Media (SG), Well Go USA (US) | Rozpočet: 11,715,578 $ | Tržby: 21,888,598 $ || Úchvatný film o bojových umeniach, presnejšie o Wing Chun-e, ktorý som mal tiež to šťastie vyskúšať na krátku dobu aj na vlastnej koži, samozrejme, len zo záľuby. Zápletka filmu je o osem ročnej vojne medzi Čínou a Japonskom - je samozrejme subjektívne vyreflektovaná zo strany Číňanov - ale to je odpustiteľné: V Pearl Harbor tiež vykreslili japoncov ako najvačších vynníkov, a v Last Samurajovi to bolo zas naopak... tam Čínania pôsobili, ako najhorší vrahovia samurajov... - tojest, každý má svoj uhol pohľadu. Môj uhol pohľadu je taký, že film Yip man je oslavou bojového umenia a konfuciánského prístupu k nemu, a zážitkom pre uši - soundtrack je proste geniálny! ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Tak takhle to chodí v tý Číně, jo? Tak to jsme v prdeli, smetou nás jediným mrsknutím malíkové hrany. A budou u toho slušní, korektní, milí, zachmuřeně slaďoučcí....lidumilní....V každé vesnici není pro školy kung-fu kam flusnout, nechápu, že ty japka tam mohli přežít byť i vteřinu. Asi se nenechali místňákáma zatáhnout do sáhodlouhých debat o jemných nuancích kopaček do řiti a prostě jen stříleli směr hlava. Jinak natočeno slušně, choreografie bojových sekvencí solidní, ba nadprůměrná. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Old school kung-fu hrdě kráčející po stejné cestě jako klasické Once upon a time in china či novější Fearless. Právě v tom posledním předvedl Jet Li snad nejefektnějšího hrdinu v boji číňanů proti cizáckému útisku a Donnie Yen se zde výraznosti Jetovy postavy neblíží ani zdaleka... naštěstí to ale není ani jeho cílem, a hraje spíš umírněnější, civilnější charakter který neubíjí kulhající příběh svým charisma tak jako Jet, ale spíše ho podporuje a pozvedá, takže z celého filmu nakonec není jen několik uberefektních bitek s vatou mezi nimi, ale i solidní pokus o výpověď o určité historické době. Příběh tedy není nezbytným katalyzátorem akce, ale to neznamená že by ta akce byla pouze v pozadí. Právě naopak, choreografií, dynamikou a intenzitou řeže se Ip Man řadí k tomu nejlepšímu co kdy v žánru vzniklo, a i přes převážně "přátelský" charakter soubojů zvedá tep na hranici infarktu. 9/10 ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Do podrobností propracovaný historický film plný bojových soubojů, v němž ovšem nejde jen o triky kung fu. Sám o sobě je příběh velmi solidním dramatem, které povyžuje o stupeň výše, jeho zasazení do velmi konkrétních historických souvislostí japonsko čínské války, čímž diváka nutí (ale velmi sympaticky) brát ho vážněji než jiné podobné filmy stavící na bojovém umění. Snad i to, že podkladem je skutečný příběh, dramatickým zvratům dodává na autentičnosti a současně překvapivosti i věrohodnosti. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (23)

  • Bojové umění Wing Chun vyučované Ip Manem je jedním z nejrozšířenějších a nejznámějších stylů kung fu. Počet Ip Manových stoupenců je odhadován na 2 miliony. (Ignus.cz)
  • Bojové umění provozované ve filmu generálem Miurou (Hiroyuki Ikeuchi) je Karate. Do dnešní podoby se vyvinulo okolo roku 1922, tedy v době, kdy Ip Man ještě žil. (Claude Speed)
  • Ip Man (Donnie Yen) krmí svou manželku kaší a říká jí, ať si dá pozor, že je horká. Fouká do ní, ovšem při pohledu na misku je evidentní, že se z ní nekouří. (boul)

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama