Reklama

Reklama

Bláznivá střela - Amerika v ohrožení

  • USA An American Carol (více)
Trailer
USA, 2008, 83 min

Bláznivá střela – Amerika v ohrožení je komickým převyprávěním klasické pohádky Vánoční koleda, ovšem s tím rozdílem, že namísto Ebenezera Vydřigroše se v hlavní roli objeví cynický anti-americký filmař Michael Malone. Ten se vydá na křížovou výpravu s cílem zrušit Den Nezávislosti, přičemž jeho zbraní je jeho nejnovější filmové dílo nazvané Chcípněte, vy americká prasata. V onen svátek, 4. července, ho však navštíví tři duchové, kteří se mu namísto Vánoc snaží ukázat význam Dne Nezávislosti.
Režisér této taškařice, David Zucker, je známý jako mistr filmových parodií (Bláznivá střela, Scary movie, Připoutejte se, prosím). Ve filmu si zahráli Kevin Farley, Kelsey Grammer, Jon Voight, Leslie Nielsen, Bill O’ Reilly, Dennis Hopper a James Woods. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (131)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jasně přiznávám Frank Drebin mě tam hodně chyběl, ale to že existuje taky film, který to dává sežrat zkruvenejm levičákům v čele s Moorem je na aplaus, to si cením na tom filmu víc než humoru, kterýho tam rozhodně nebylo tolik, aby film měl zelenou na název Bláznivá střela..... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Asi tuším, do čeho všeho se chtěl Zucker strefit, ale dělá to tak zatraceně nevtipným a mdlým způsobem, že mu to většina světa pohotově odstřeluje takovým hodnocením. Pokud mermomocí chcete, lepší kritiku současné Ameriky nenajdete ani ve filmech samotného Michaela M. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Milé děti. Za devatero horami a devatero řekami žil jeden škaredý tlustý a navíc (ta drzost!!) brýlatý režisér, který svými filmy (ehm, chci říci svými "jen dokumenty") chcal proti větru. Spousta lidí ho za to neměla ráda a další spousta (asi o něco menší?) ho za to ráda měla. Ten člověk byl některým júesákům tak moc trnem v oku, že se dočkal dokonce i filmové parodie na sebe samého. A tak se ti júesáci obrátili na režiséra Ahmeda Hassana El-Zuckera, aby toho tlustprda přivedl na pravou víru. Jenže to neznáte Hadimršku, vlastně El-Zuckera, ten už dokázal natočit i takové parodie, které vlastně působily antiparodicky. A to se mu povedlo i teď. Bohužel to mělo jednu celkem zásadní výrobní vadu - nebylo to prakticky skoro vůbec k smíchu... Vlastně to celé působilo jako patetická slátanina, která byla tak moc proti Múrovi, až byla vlastně proti Júesej. Uff, takhle nějak by natočil parodii asi Federico Fellini... :-/ ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu byl sympatický Leslie Nielsen a fakt, že se jedná o parodii a neobjevila se tam prakticky žádná prasárna, jak je u takových filmů za poslední dobu zvykem. David Zucker byl skvělý režisér a rukopis klasické parodie je v tomhle případě znát, ale už to není takové svižné, jako to bejvalo dřív. Je tam pár chvil, u kterých jsem se upřímně zasmál, nebudu říkat že ne. Ale celé je to takové naprosto brutálně šílené a jen prase by se v tom orientovalo. ()

woody 

všechny recenze uživatele

"Dobrá, Herr Hitler, dáme vám Sudety, Rakousko a Československo. Tch, Tsche ... Nevíte, jak se to píše? Nevadí, napíšu Polsko, však si rozumíme." ... Již dlouho jsem neviděl tak silně pravicově konzervativní film, který se nebojí prezentovat pacifisty, mladé levičáky a ochránce lidských práv jako zfanatizovanou verbež a zombie. Netřeba dodávat, že mě to hřálo u srdce. Škoda toho převleku za Děsný biják, jenž snímku ubližuje několika nedovařenými fóry (fekální humor však nedetekován, za což palec nahoru). Většina lidí se toho nedotkne ani prstem a ti, co ho uvidí, ho většinou nepochopí, čehož je důkazem zdejších mimózních 26 %. Na druhou stranu je pravda, že Flipperova věta "Robiť si srandu s uvedomelých ľudí je dosť primívne, aj keď som sa sem tam zasmial." mě rozesmála více jak film samotný... ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Leslie Nielsen jako senilní dědeček vypráví vnoučkům pohádku na principu Dickensovy Vánoční koledy. Štědrý den je v ní nahrazen Dnem nezávislosti, hamoun Scrooge kontroverzním dokumentaristou v baseballové čepici a duchové minulých svátků Kennedym, Washingtonem a generálem Pattonem. Kupodivu je z toho nejvtipnější americká parodie za posledních patnáct let. Obvyklí odpůrci Michaela Moorea se projevují jako dětinští uvřískaní hysterici a zpravidla se nezmohou na víc, než vykřikovat do světa, že Michael Moore je tlustý. Myslím, že to mu žíly netrhá. ;-) Dělá to i Amerika v ohrožení, ale jen aby se zavděčila i té části publika, které se líbí "Děsnej doják" a podobné příšernosti. Jádro filmu je mnohem chytřejší, odvážnější a nutno říct, že má poměrně jasný agitační záměr, který se nesnaží skrývat ani popírat - je jen na vás, zda se tím necháte urazit. Ovšem bláznivou parodii s Lesliem Nelsenem, která není v černých číslech pro svou vnější nekvalitu, ale z důvodů kontroverze obsahu, už jsem ani nečekal. Více o tématu zde. 70% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Je čím dál těžší najít sebevražedné atentátníky. Všichni dobří jsou mrtví." Velké překvapení. Takové záchvaty smíchu jako během úvodu odehrávajícího se v Afghánistánu jsem sice do konce filmu už nedostal (dobře, s výjimkou videa o radikálních křesťanech), ale Amerika v ohrožení mě přesto velmi dobře a (!) na dnešní nuzné parodické poměry i inteligentně pobavila. Rád jsem se přesvědčil, že David Zucker na "to" pořád má a že timing gagů pro něj není sprosté slovní spojení. Řekl bych, že je to trochu jako s Monty Pythonovým Životem Briana (a nejen kvůli jedné scéně fanatickým, nepřemýšlejícím davem). Velice satirickou Ameriku v ohrožení je totiž ohromně jednoduché nenávidět stejně jako milovat.__P.S. Všichni fanoušci Leslieho Nielsena povinně dokoukají titulky až do konce. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

S původní trilogií tohle nemá nic společného. A chápu z čeho se tu tvůrci snaží si dělat srandu a nevadilo by mi to a můžete nemít rádi Michaela Moorea, ale tady ho zkarikovali pomalu do podoby slouhy kolaboranta a užitečnýho idiota arabů což je i vzhledem k tomu, že útoky z 11 září jasně odsoudil a jeden jeho přítel při nich zahynul docela přes čáru. Takže by nebylo na škodu zjistit si fakta než to tu někteří začnete oslavovat.30% ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

No s předchozími díly se tento film nedá srovnávat. Žádný děj a hlavně strašně zmatený příběh, který je opravdu o ničem. Celkový dojem z filmu je hodně špatný a vtípky stojí také za prd. Kdyby tam hrál Leslie Nielsen hlavní roli a dělal svoje vtípky, tak tak jak to umí určitě bych hodnocení zvedl. Ale bohužel nehrál a to mě mrzelo, protože s tímto hercem jsou skvělé komedie.. 2/10 = 25% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Parodie, která si tentokrát bere na mušku amerického kontroverzního dokumentaristu Michaela Moorea (tvůrci rafinovaně jméno raději pozměnili na méně provokativní Michael Malone), funguje dokud se drží svého původního plánu - a tím je ostrá kritika americké politiky. Zpočátku jsou vtipy dobře cílené, ale to celý film nevydrží a parodie chce do skromné minutáže pomalu vecpat celé dějiny Ameriky prostřednictvím duchů známých historických postav, jako jsou J.F.K, generál Patton nebo prezident George Washington, a tady film ztrácí na své údernosti. Počáteční nápad tvůrců, jež spočíval v angažování oscarového dokumentaristy s antiamerickými názory samotným Talibánem, aby pro něj natočil film propagující terorismus, totiž skýtal větší možnosti, než které tvůrci využily. A je to škoda, protože představitel parodovaného režiséra Kevin Farley je své skutečné předloze velmi podobný (na rozdíl třeba od Hitlera, který se tu také objeví a spolu s ním i skutečná Paris Hilton), ale tvůrci si to napůl cesty rozmysleli a v rámci zachování politické korektnosti, a zjevně opěvovaného patriotismu, film vyznívá rozpačitě. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Ne že by to byl nějakej majstrštyk, ale na celkovým hodnocení uživatelů se zřejmě podepsal taky fakt, že nějaká chytrá hlava z distribuce pro Česko a Slovensko vypočítavě nahodila udičku fanouškům Bláznivých střel, kteří se pak logicky museli cítit podvedeni. S trilogií The Naked Gun to nemá mimo účasti Zuckera a Nielsena totiž nic společnýho. Je to ale velice trefná záležitost, po jejímž zkouknutí by mohl procitnout nejeden zarytej naivní levičák nebo pacifista. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Začátek s Leslie Nielsenem je pěkný. Poté jsou ještě pěkné tak 2 krátké scénky. Zbytek je hrozně blbý a trapný. Těžko se dá uvěřit, že tuhle blbost tvořil stejný režisér jako skoro kultovní Bláznivé střely. * ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Parodie na džeka bleka dělá nějaký trapný fory. Lepší roli má v Team America: světový policajt. Tohle je jen jeho prequel a nuda bláto. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zucker má svá nejlepší léta už tak 20 let za sebou, ale stále si myslí, že diváka pobaví to stejné, co bavilo před 30 lety. Nová "Bláznivá střela" (český název absolutně nesmyslný, vyjma přítomnosti Leslieho Nielsena) je parodií na Michaela Moorea a vlastně celou Ameriku a nabízí pár slušných vtípků a kopu trapnosti. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Úroveň vtipů je bohužel nevyvážená, ale to je to jediné špatné (teda, ještě ten dementní českej název), co se o téhle šílenosti dá říct. Jinak je to úžasně bláznivá parodická směs skečů, co si dělá prdel z levičáků, pacifistů a Ameriky samotné (a to dost kriticky, ale to většině zdejších hodnotitelů zjevně uteklo). To máte tak, posmívat se v dnešním světě levičákům, to je jako kopat do postiženýho dítěte: víte, že se to nemá, ale je to děsná sranda. A tenhle film na to pravidlo kašle a pere to do nich zhusta - a to mě zatraceně těší. Klidně se mohlo přitvrdit. Není to v módě, přijít a tvrdit, že na USA je i něco dobrýho - a právě tomu (a naprostému nepochopení tématu) přičítám zdejší hodnocení. Oblíbené scény: "Co je demostrace?" "V tomhle případě to, že studenti ukazují, kolik toho nevědí, tím, že to opakují nahlas." a geniální video s radikálními křesťany. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pitomost českého distributora, že se snaží tenhle film naroubovat na Bláznivé střely, se kterými to nemá nic společného. A pak jsou lidi zklamaní. Tenhle film je určen Američanům, obsahuje mnohé špílce, které pochopí jen Američan, nebo lidi, co nejsou tak úplně mimo současnou americkou realitu. (Např. protipirátské trailery Jim a Bob, které film paroduje hned v úvodu, u nás zná málokdo). V podstatě jde o film, který apeluje na zdravý rozum, činí tak s nadhledem, ale ne bláznivým vtipem. Že se to zvrtne v průvodce alternativními dějinami - co by, kdyby - je rovněž americký tradiční přístup, a mně tady vyhovuje. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Určitě to nedosahuje kvalit jiných parodií nebo předchozích dílů, to ani zdaleka, ale na druhou stranu se zde našla kupa povedených scének a hlášek. Místy (na můj vkus poměrně často) se zde sice našly hluché chvilky a i Leslie Nielsen se zde objevil jen 5 minut, ale i tak jsem se párkrát od srdce zasmál. Neurazí, nenadchne. ()

Reklama

Reklama