Reklama

Reklama

Komunismus a fotbal

(TV film)
  • Velká Británie Communism and Football
všechny plakáty
Velká Británie, 2005, 52 min

Obsahy(1)

Také nejmasovější zábava probíhala v socialistických zemích pod kontrolou vysokých politických funkcionářů a hvězdy kopané SSSR, NDR nebo Maďarska buď sloužily režimu nebo trpěly. Dokument BBC.

Téměř tři čtvrtiny 20. století byla východní Evropa sevřena železnou pěstí komunismu. Věznění bez soudu, mučení a politické vraždy se staly každodenní realitou. Brutální diktátoři byli ochotní použít jakýkoli prostředek, který jim umožňoval udržet se u moci. Totalitní stát zasahoval do všech oblastí života svých občanů. V komunistickém Sovětském svazu a jeho satelitech ve východní Evropě byly zpolitizovány veškeré aspekty společenského života včetně nejpopulárnější zábavy, která tehdy na kontinentu byla - fotbalu. Stoupenci tvrdé linie zpočátku viděli v kopané buržoazní kratochvíli, která je svou podstatou kontrarevoluční. Mnozí ji proto chtěli zakázat. Brzy ale zjistili, že tuto lidovou zábavu není vůbec snadné plně ovládnout. Připomeňme si příběh Nikolaje Starostina, Eduarda Strelcova v dobách sovětského stalinistického a poststalinistického režimu, řady maďarských fotbalistů kolem Ference Puskáse ze Zlatého týmu z přelomu 50. a 60. let nebo J. Sparwassera, který zařídil porážku domácího favorita Zapádního Německa od týmu NDR na MS 1974. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Marze 

všechny recenze uživatele

Fotbalové informace pro mě jako fotbalistu nebyli nic nového , ale politické souvislosti ano. Vsadit špičkového světového hráče do Gulagu toho jsou schopni jen Rusové. A dodnes se popravám 700 tisíc vlastních obyvatel a milionům mrtvých ve třech hladomorem nejsou schopni postavit čelem. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Spartak Moskva predstavoval akoby vzdor občanov proti represívnemu Stalinovmu režimu, Dinamo Moskva bol presným opakom, ktorý podporoval samotný Berija a ak nevyhrali, od hnevu dostal takmer infarkt. Zaujímavý dokument, ako aj šport zohrával veľkú rolu v diktátorskom režime. Musím však opraviť užívateľa borsalino. Berija nebol tzv krvavý trpaslík, túto prezývku dostal pre svoju výšku 151 cm jeho predchodca - Nikolaj Ježov. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný dokument o vlivu komunistického režimu na takovou aktivitu, jakou je fotbal. Ovlivňování výsledků a hráčů, anulování v okamžiku, kdy nevyhrálo družstvo Dynamo Moskva, jehož čestným předsedou byl sám Berja (tzv. krvavý trpaslík). Neposlechnutí "doporučení" jaké družstvo má vyhrát znamenalo pro mnohé a slavné hráče nejen předčasný konec jejich kariéry. Přestože nejsem fotbalovým fanouškem, tak mě tento dokument opravdu oslovil. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Rusko 30. let, Maďarsko let 50. a mužstva rozděleného Německa v letech 70. A nejen to. Nepříliš známá fakta jistě zaujmou i fotbalové odborníky. Ve Stalinově éře byly moskevské kluby spjaty s mocnými organisacemi: nad Dynamem držela ochrannou ruku KGB, nad CDKA (nyní CSKA) armáda, Lokomotiv vlastnily železnice a Torpedo zase automobilka ZiL. Nikolaj Starostin a jeho bratři založili oposiční Spartak, a protože konkurovali i Dynamu, Lavrentij Beria musel zasáhnout... Grocsis následně vypráví o zřejmě regulérním, leč neuznaném Puskásově gólu v posledních minutách finále MS 1954 proti NSR, které Maďaři ve své zlaté éře překvapivě prohráli 2:3. Nespokojený lid pak vyšel do ulic a byla to vlastně taková předehra šestapadesátého, kdy do Maďarska vtrhla Rudá armáda. U nás neznámého Strelcova (po němž je v ruštině pojmenovaná přihrávka patičkou či stadion Torpeda Moskva – nyní už FK Moskva) si prý v Rusku cení nad Jašina, dokonce je zde přirovnáván k Pelému. I jemu však sovětské politické špičky zhatily kariéru (a nároďák SSSR tak připravily o potenciální úspěchy)... K fanouškům Herthy Berlín po rozdělení města doléhala atmosféra zápasů toliko přes nechvalně proslulou zeď... Někdo možná bude postrádat více záběrů ze hry, tady však jde především o "hru" zákulisní... ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý dokument, který sice obsahuje několik faktických chyb, ale i přesto klobouk dolů! Docela se divím zdejšímu nepříliš vysokému hodnocení, protože se zpracováním i obsahem si BBC dala očividně hodně práce a na dokument se velice příjemně dívá, je informačně přínosný a celkově velice zajímavý. Navíc je naprosto unikátní tématem, které opravdu kvalitně a pečlivě mapuje. 76% ()

saintanwar 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem tento dokument s otevřenými ústy, ale od autorů jsem čekal, že se na téma podívají z vícero pohledů. Přeci jen je to téma hodně silné, protože fotbal je nejoblíbenějším sportem na světě. Rozhodně by si to zasloužilo pokračování a nahlédnutí do ostatních zemí tehdejšího komunistického bloku. ()

Reklama

Reklama