Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinář E. E. Kisch vypráví kriminální příběhy ze staré Prahy, které sám prožil v letech před 1. světovou válkou a zaznamenal ve svých reportážích a povídkách: podílel se na odhalení skutečného vraha bohatého hostinského, zúčastnil se svatby žebrákova syna s dcerou samolibého boháče a je svědkem záhadné vraždy strýce směnárníka. Sestřih původně samostatných částí zakázkového TV seriálu -- viz též Zuřivý reportér. Židovskou ukolébavku zpívá Hana Hegerová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Děsný předabing, hrozný Laufer, co ještě třeba dodávat. Třeba to, že si inspektor a všichni detektivové nevšimnou okénka na WC, ale Kisch ano. Bože, bože. První polovina filmu byla prostě tak debilní, že to až hvízdalo. Ovšem druhá už byla hereckým koncertem pana Kronera a pana Suchařípy. No, a nyní hodnoťte. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Fenomén filmových sestříhů původních seriálů patří ke znormalizovanému Barrandovu, ale je škoda, že i po letech můžeme sledovat jen ty filmové verze. Protože speciálně původní série Tržiště senzací by měla blíž k výborné mini Uctivá poklona, pane Kohn, zatímco v sestřihu vznikly dva nevyrovnané filmy. Zuřivý reportér příliš nefunguje, ale Lovec senzací už pobavit dokáže. Konečně židovská anekdota, ve které burzovní rada Samek (Leoš Suchařípa) musí provdat svou dceru za místní vyhlášenou chudobu, je vysloveně pikantní. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Druhé povídce o známosti syna šnorera Mendela s dcerou boháče Samka dávám pět hvězdiček. Skrz naskrz židovská atmosféra, cynismus, zoufalecká ironie, vypočítavost a zároveň odkazy na na Hospodina. Do značné míry (ne-li zcela) postavy potomků národa vyvoleného představují židovští herci (Laufer, Linkers, Suchařípa, Hegerová...). Místy mi tato skvěle natočená povídka až vyrážela dech svou syrovou absurditou, chladným pragmatisem, či jak to nazvat. Pokud lze mluvit o humoru, pak jen jako o hořkém humoru. Podle mne natočeno skvěle. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Značně nevyrovnaný filmový počin. Zejména první část, která vypráví příběh vraždy hostinského, je zpracována hodně neuměle a nepřesvědčivě, až téměř amatérsky. Kischovu předlohu jsem sice nečetl, ale předpokládám, že tak špatně ji snad sám vystavět nemohl a že je tedy odfláknutá spíš scénáristicky a potažmo i režijně. Rovněž Kischovy milostné pletky zde působí značně úsměvně svou neživotnou křečovitostí. Mnohem lépe vyznívá druhá část o vynucené svatbě syna žebráka a dcery boháče, která vcelku zajímavě zachycuje reálie staré židovské Prahy a odráží i typicky židovský humor. Konec, který se věnuje vraždě Kischova bohatého strýce, je opět hodně schematický a odbytý. Stejně nevyrovnaně jako obsah filmu na mě působily i herecké výkony - od těch téměř prkenných, jako např. Josefa Laufera, až po solidní Leoše Suchařípy a Jozefa Kronera. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Žid má zůstat Žid, a ne bejt nějakej rada nebo baron, jako tendle Rotschild, pak to takhle dopadne." Ďalšie dva príbehy E.E. Kischa v československo-nemeckej koprodukcii. Najprv v galérkovo-atmosférickej krimi historke Srstka zamorduje šenkára a E.E.K. Laufer pomôže tápajúcej polícii s vyšetrovaním, priebežne o tom informujúc v domovskom liste. Následne zažije trpké sklamanie v láske kvôli pracovnej vyťaženosti. Druhý príbeh je vskutku skvostný, židovský žobrák Kroner udelí príučku židovskému bankárovi Suchařípovi, aby sa následne mohli spokojne stať príbuznými. Atmosféra židovskej štvrti a jej obyvateľov je dokonalá, skvelá výprava a hlavne herecké výkony, okrem už spomínanej ústrednej dvojky tu v epizódnych roličkách hebrejsky hviezdia Hegerová, Racek, Schmid, Kopřiva, Skopeček, Tichánková, miestami mi anekdotické rozprávanie pripomenulo o pár rokov mladšiu televíznu záležitosť "Uctivá poklona, pane Kohn". Je to o kúsok lepšie ako druhý kischovský film Zuřivý reportér a možno by niektorá televízia mohla uviesť aj celú originálnu sériu namiesto týchto zostrihov. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • V roce 1985 měl v německé televizi premiéru stejnojmenný 5dílný seriál, ze kterého vznikl o dva roky později sestřihem tento snímek. (sator)

Reklama

Reklama