Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá rodina s dvěma dětmi obývá miniaturní jednopokojový byt na sídlišti, bez naděje na cokoliv lepšího. Do velkého vedlejšího bytu se přistěhuje nový nájemník, který vypadá velmi distingovaně, tajemně a intelektuálsky (Milan Lasica). Po večerech navíc velmi volnomyšlenkářsky. Nešťastní Syslovi, kteří nemohou najít ani chvíli, ani prostor pro své soukromí, jen bezmocně naslouchají zvukům odvedle. Jednoho dne však otec (Marián Zednikovič) nešťastnou náhodou udělá do zdi díru, díky níž může procházet do sousedova bytu. On a postupně i celá rodina začnou objevovat nový svět – zdánlivě svět všeho, na co se Syslovi neodvážili pomyslet ani v nejsmělejších snech. Z prolínání obou prostorů i napětí z odhalení, mizení lidí v jednopokojovém bytě atd. vznikají komické situace vycházející z postřehů z nejvšednějšího rodinného života. Pod kůži se však zadírá i úvaha o lidské svobodě a prostých lidských touhách. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

blondboss 

všechny recenze uživatele

Asi nie je veľa dospelákov (minimálne teda narodených zhruba neďaleko roku, kedy sa tento film točil), ktorí by tento snímok nepoznali. Toto je stará-známa klasika, ktorá nenúteným a odviazaným inteligentným humorom poukazuje na dobové sociálne pomery a v zásade to hrá na akúsi jednoduchú rodinnú komédiu, ktorá neunaví ani po rokoch. Rapoš to zvládol dobre a Lasica so Satinským boli len bonus. Škoda len, že ten celkový námet sa nepodarilo pretaviť do ešte výživnejšieho záveru a zaujímavejšej pointy. 65 % ()

BlueNeon81 

všechny recenze uživatele

Toho času Dušana Rapoša osvietilo a podaril sa mu jeden z významných filmov slovenskej kinematografie. Tragikomický príbeh štvorčlennej rodinky, tlačiacej sa v jednoizbáku a jedno náhodné prekopnutie steny rovno susedovi, občasne bývajúcom osamote v trojizbáku. Po tomto momente sa spustí lavína humorných situácii. Je to dokonca jeden z mála pre mňa znesiteľných filmov, ktoré majú smutné morálne ponaučenie. Nie je to síce dokonalá špička, ale zábery rozvíjajúcej panelovej Petržalky patria medzi najobľúbenejšie. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Nadpriemerná zábava, skvelý snímok Dušana Rapoša. Jednoduché, milé, vysoko pozerateľné... aj v repríze po niekoľkých rokoch. ()

panki9922 

všechny recenze uživatele

Tak už viem, odkiaľ čerpal inšpiráciu k scenáru tohtoročného Parazita (2019) - oceňovaného aj na oscaroch - režisér Džun-ho Pon. Samozrejme odviedol omnoho lepšiu prácu a vo filme ponúka omnoho viac tém k zamysleniu, ale vidieť po prvýkrát Utekajme už ide v súčasnej dobe, malo zvláštne čaro. V celku príjemné filmové prekvapenie. ()

ZetDaElO 

všechny recenze uživatele

Marián Zedníkovič v životnej úlohe. Nie je to zrovna komédia, z ktorej budete od smiechu padať na riť, ale príbeh sídliskového Švejka určite patrí k tomu lepšiemu zo slovenského soc obdobia. ()

jopal 

všechny recenze uživatele

Z titulu svojich prezitych 62 rokov, chcem seriozne napisat, ze zazil som obe "izby". Zazil som skromnost, ale rodinny zivot a lasku za sociku jednoizbivoeho bytu syslovych a rovnako mamon a "slobodu" kapitalizmu, velkeho a viacizboveho bytu plneho techniky Lasicovho. Z mojho pohladu bol zivot za sociku lepsi, vybral by som jednoizbovy, skromny, plny lasky a rodinneho zivota byt syslovych! ()

skepticka 

všechny recenze uživatele

Skoro som na túto komédiu zabudla a nechápem,ako sa to mohlo stať.Videla som tento kus niekoľko krát a vždy som sa skvelo bavila-nehovoriac o tom,že Zednikovič,Bydžovská a Satinský sú dokonalou trojkou,ktorá vás zaručene rozosmeje.Asi si od teraz dám na susedov lepší pozor:-)) ()

chlievik 

všechny recenze uživatele

To boli časy, tie epické príbehy s do seba obráteným jadrom lyriky niekde vo vnútri vonkajška. Občas sa mi zasekne mozog na ich snahe ohúriť západnými hodnotami, niektorými, lebo aj vtedy človek chcel mať to a hento, lebo aj vtedy bol svet taký, peniaze, závisť, a v tom niekde sa strácala duša človeka, ktorý je obyčajný, sníva a má obyčajné predstavy o živote a svete. Príjemný je ten kľud prenikajúcich žltými lampami toho príbehu, hoci tá indická hudba je trošku nepríjemná, no ale... musela tam byť. Aj trošku erotiky si dovolili naznačiť tvorcovia, respektíve Rapoš, ktorý zdá sa, mal rád mladuchy, vždy sa tam mihne jeho mužský sen, od Zuzaniek po Zuzanky, všade je to o tom istom, nesie sa to v náručí smelej pohody. Aj vtipný je ten príbeh, nielen tu a tam sa mihne jasný odkaz na komédiu, a to bez akejkoľvek nanútenosti, prosto skrytý intelektuálny rozmer vo vlnách vtipu a humoru, a Zednikovič s tým jeho ksichtom, jasný humor, celkove tie ksichty v tom filme stoja za to. Ale veď každý sme s týmto filmom prešli, a nebol náhodou vtedy s hviezdičkou? :D ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem zhlédl tenhle film až 33 roků po jeho natočení (na LFŠ v U.H.). Do té doby mi unikal. Dalo se to sledovat. Na pofilmové besedě s M. Lasicou pak bylo vidět, jak čas opravdu nelze zastavit... ()

remotrumpet 

všechny recenze uživatele

Panel story z Petržalky. "A zdá sa mi, že sa mi strácajú vajcia." - "Každá sa bojí toho môjho hada." - " Ratmajihatra samasihatra samasikutra." tak "Utekajme, už ide!" ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá hvězda není úplně zaslouženě. Dobrý je hlavně námět. Největší a zřejmě i nejlepší role Zednikoviče - zrcadlové kopie Zedníčka. Někdy. ()

jolinin 

všechny recenze uživatele

Tento film si musím pustit ještě jednou. Nechápu jak, ale Rapoš do něj dostal maximum a využil každého okamžiku a detailu. Třeba dvojí Lennon na zdi... ()

Choucas 

všechny recenze uživatele

Zajímavá věc, viděl sem to na STV1, celkem nedávno, jen mně to zaujalo v programu, večer pršelo a programy které byly dostupné jinou alternativu neposkytly. Tak sem to se smíšenými pocity nechal ale ty mně postupně začli opouštět a od televize sem se zvedal s dobrým dojmem z tohodle filmu. Výborný situace a hlášky, výborný cikáni na sídlišti, výbornej pan soused, bavil sem se, jen tu Bydžovskou prostě moc nemusím. ()

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Semináru slovenského filmu, Nitra

Semináru slovenského filmu, Nitra

24.10.2009

5. - 8. 11. 2009 sa v Nitre (Aula UKF v Nitre) uskutoční II. ročník Semináru slovenského filmu. Seminár slovenského filmu bude tento rok pri príležitosti dvadsiateho výročia novembrovej revolúcie… (více)

Reklama

Reklama