Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I miliardář má své staré dobré zvyky, kterých se jen tak nevzdá... Každý rok v září odjíždí americký miliardář Robert Talbot na dovolenou do své vily v Itálii, kde po měsících odloučení tráví pár sladkých týdnů s milenkou Lisou. Letos však udělal velkou chybu – dorazil již v červenci. Vychytralý majordomus v jeho nepřítomnosti využívá vilu jako hotel, dům je plný rozjívených náctiletých Američanek a milenka si zřejmě bude brát jiného. Talbot bude muset zapojit veškerý důvtip, aby se vše v dobré obrátilo a nastala ta správná zářijová idyla... Scénář peprné veselohry údajně vznikal s myšlenkou dát znovu dohromady Caryho Granta a Sophii Lorenovou, mezi kterými to jiskřilo v úspěšném filmu Hausbót (1958). Když se to nezdařilo, Grant byl vystřídán svým obvyklým náhradníkem Rockem Hudsonem a Lorenová svou největší rivalkou Ginou Lollobrigidou. Její úchvatné kostýmy vytvořil slavný návrhář Morton Haack. Ve filmu se též na stříbrném plátně poprvé objevil slavný zpěvák Bobby Darin (Tony), který po skončení natáčení pojal za manželku hereckou kolegyni Sandru Deeovou (Sandy). (Česká televize)

(více)

Recenze (40)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemná romantická komédia, fajn nevtieravý humor, krásne prostredie a sexi dvojica navrch. Gina bola vážne skvelá, dnešné plastik - celebritky by sa mali obzrieť späť do minulosti a ceniť si skutočnú ženskú krásu. Záverečné žmurknutie Giny super. Meno Gina Lollobrigita znie krásne a noblesne, skoro ako Lamborghini... 80%. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Věčná škoda, že má film dvě různé zápletky - rozkošný nápad o prázdninové vile v Itálii, která mimo sezónu bez vědomí amerického majitele funguje jako hotel, a mládežnicky rozjívené namlouvání zaměnitelných teenagerů a konfrontaci jejich taktiky se starším párem. Záměr je jasný - zacílit film na dvojí publikum. Strojené teenagerské komedie se Sandrou Dee typu Slečna Škvrně byly tehdy v módě, ale dnes se bohužel jeví jako zastaralé. Cokoli se týká hlavní dvojice, je ale velmi vtipné a zejména dialogy převyšují dobové standardy. Scénář údajně vznikal s myšlenkou dát znovu dohromady Caryho Granta a Sophii Loren po úspěšném Houseboatu. Odmítnuvší Grant byl jako i v jiných případech nahrazen svou mladší replikou Rockem Hudsonem a Sophie nenáviděnou konkurentkou Ginou Lollobrigidou. Hudson Granta napodobuje tak věrně, že je to až děsivé. Chůze, gesta, tón, výraz, každé přimhouření očí nebo náklon hlavy je jako odraz v zrcadle Caryho Granta. Ale překvapivě není horší. 80% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

„Ode mne. Dnes přijedu. Kouzlo Itálie. Jediná země, kde člověk může poslat telegram a být si jistý, že tam bude, aby ho převzal." Měl jsem vizi, že když mi vedoucí přihodí pár stovek na odměnách, tak si v Itálii pořídím letní sídlo s megalomanským výhledem na moře, ale tento snímek mne vrátil zpět na zem. Italům již nyní nevěřím ani to jejich bongiorno, ale to nic nemění na tom, že jsem se skvěle pobavil při marné milionářově snaze znovu vlastnit svůj dům, při naivním pokusu mladých ptáků naučit starého orla létat, při temperamentních výstupech italské nevěsty či při nekonečně uctivém lhaní majordoma. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Láhev je na terase. Dojdu pro ni.“ - „Roberte, až budeš na terase, uděláš pro mě něco?“ - „Jistě.“ - „Skoč dolů!“ Ve chvílích, kdy se film soustředí na ústřední dvojici a majordoma, nelze mu vytknout vůbec nic. Jenže s tím, jak se snímek poměrně rychle vzdálí od své původní zápletky (možná naivní, ale překvapivě fungující), se začne pozornost dělit mezi výše zmíněné a „omladinu“, která ovšem příliš humorná není (střet generací sice docela baví, avšak dát „mladé krvi“ menší prostor by bylo jen ku prospěchu věci). Hudson sice není Grant, ale charisma mu nechybí (navíc jeho postava rozesmává neustálými trefnými příslovími), Lollobrigida je naprosto přesná a již zmíněný pěkně vyčůraný Slezakův Maurice září. Film se postupně překlápí do crazy komedie a přináší tím stále víc vtipných situací. Úsměvný konec pak potěší. K 5* opravdu moc nechybí, bohužel spíš přebývá. „Co se jim může stát? Jsou tam 4 hoši a 6 dívek. To je dohromady 10. V jednotě je síla!“ - „Matematika není jen o sčítání. Ti hoši se zdají být schopní dělení i násobení!“ ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Režisér Robert Mulligan mne tímto svým romanticko-komediálním nášupem značně pobavil a zaujal. Do hlavní role obsadil sympatického Rocka Hudsona (těžko uvěřit, že byl homosexuál) a šťastnou ruku měl i při výběru ostatních herců, zejména pak u skupinky divokých studentů z Ameriky. Humor je tu servírován vkusně a nevtíravě, což se často u amerických komedií nevidí (ovšem v tomto období ještě ano). Řada scén je nezapomenutelných (pijatyka studentů s Rockem, výlet na skútrech, taneční zábava či příjezd nic netušícího hlavního hrdiny do své rezidence) a díky úžasnému prostředí a celkovému zpracování nemohu jít s hodnocením níž. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Tento film měl velmi silný potenciál být dobrý. Bohužel vyhořel ve scénáři. Zápletka, kdy se bohatý Američan vrátí do svého letního sídla v Itálii, aby zde strávil příjemné chvíle se svou italskou snoubenkou, a dům se po čas jeho nepřítomnosti tajně předělal na hotel, je sice zajímavá, ale jak se ukázalo, celý film to nemohlo utáhnout. Po celkem vtipném začátku se děj dostává do slepé uličky, kdy hlavní pozornost přechází na problémy s nezvanými hosty. Skupina dívek bydlící v „hotelu“ kazí idylický románek ústřední dvojice. Když se na místě objeví banda kluků, která si před hotelem rozloží stan. (To už bylo na mě moc.) Pan Talbot tak nemá nic jiného na práci, aby zase překazil románek dívkám. Tato část filmu mě přijde laciná, nudná a často i trapná. Zachraňuje jí pouze Gina se svým tancem. Závěrečná část, kdy dochází ke konfliktu ústřední dvojice je obrat k lepšímu. Scéna, kdy Gina přechází ve výtkách z angličtiny do italštiny, je skvělá. Za ten prosebný pohled do okna rychlíku s dítětem v náručí už jsem měl i nutkání dát 4 hvězdy. Málem jsem se nechal unést tvým jediným pohledem Gino. Bohužel ve výsledku film na takové hodnocení nemá, hlavně kvůli otřesné střední pasáži. I tak solidní nenáročná podívaná. 64% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nuž najväčšími kladmi menej známej snímky sú dve veľké hviezdy v hlavných úlohách a krásne prímorské prostredie. Chápem, že tá feel good atmosféra môže mnohých očariť, ja som sa ale pri riedkej zápletke a dialógoch skôr nudil a sústredil sa na tú atmosféru. Čo rozhodne neplatí pre také Prázdniny v Ríme s dokonalými dialógmi. Úžasne vymyslená je ale žiadosť o ruku, Rock mimochodom pri ňom drží v rukách sliepku. Čo tí dvaja ale za problémy riešia, to by sa jeden fakt čudoval, najmä ak máte v živote vážnejšie problémy. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Lehce bláznivá komedie, ve které se sice tříští pozornost i humor mezi dvě víceméně rovnocenné zápletky, Rock Hudson je však zvládne ukočírovat obě a ještě přitom skvěle bavit. Třeba ve scéně, kde přepije partu sebevědomých študáků. Vkusný chytrý humor, odsýpající dialogy, kde to jiskří mezi muži a ženami i mezi generacemi, skvělé hlášky i situační gagy, nepolevující tempo a samozřejmě různými fórky odlehčená romantika. Vše funguje na jedničku, přestože jsem občas měl tak intenzivní pocit, že vidím Caryho Granta, až jsem ho tam opravdu viděl. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Můžu jedině souhlasit s kolegou Oscarem. Přeměna sezónního domu v tříhvězdičkový hotel je zábavnou částí, čtveřice sexuchtivých mladíků (což není ve filmu explicitní, ale všichni "dospělí" o tom mluví) tou částí otravnou. Sympaťák Rock sedí do role dobře, v některých záběrech a při určitých svých psích pohledech mi připadal jako starší brácha Patricka Duffyho, místo Giny mohla klidně obsadit pohlednější Sophia. Vtipy se tu střílí na všechny strany a já bych rád pochválil citlivě přeložené české titulky (z neznámého zdroje). ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Poměrně klasicky střižená romantická komedie s maličkými vpády novější doby, mírně sarkastická a pěkně odlehčená, Rock Hudson je pašák. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Oddychovka na nedelné popoludnie sa nesie v rýchlom tempe, oplýva všadeprítomnou zábavou a vizuálne pastvu pre oči nielen na sympatických hercov, ale aj talianske prostredie. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Elegantní lidé v elegantním prostředí, Lollobrigida stále krásná (její ložní úbory by snad měl řešit i zákon), Rock Hudson správně Kenovitý.... jenomže! Jenomže, i když příběh nabízí zajímavou zápletku, není dostatečně vtipná nebo bláznivá, aby spláchla dojem příjemného, ničím ohromujícího filmu. Nejspíš je to tím, že si scénář nedělá vůbec žádnou starost o charaktery jednotlivých postav. Prostě je vrhne do děje a nechá je v něm plácat. O nikom nevíme nic jiného, než jak se chová v dané situaci, jsou to figurky bez povahových rysů. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Typická predvídateľná romantická komédia, ale veľmi príjemná, či už vďaka Rockovi, ktorý úžasne hraje Caryho Granta, no hlavne vďaka Gine, ktorá je proste... nádherná, neodolateľná Gina. 70% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příliš jemný humor pro mou zvrhlou duši. 1) 36letý gay Rock Hudson v hlavní roli (milionář Talbot), 34letá vskutku šmrncovní Gina Lollobridiga (Talbotova milenka Lisa), milá zápletka o provozování prázdninové vily jako hotelu bez vědomí majitele, hromádka mládenců v autě s 25letým zpěvákem Bobby Darinem v čele, rozzářené barvy a půvab italské riviéry - no nekup to._____ 2) Koupil jsem a nedobře jsem udělal. Strojeně nenucený lehce obstarožní asexuálně působící Hudson mě zklamal, Gininy půvaby neocením, vila jako hotel vzbudila jen pár vlažných úsměvů, mládenci v autě působili rovněž neskutečně asexuálně včetně Darina, a tak zbyl jen rozzářený barvotisk a příjemné italské exteriéry._____ 3) A ten humor? Lisa: Robert? Talbot: Mhm? Lisa: When you get to the terrace, would you do me a favour? Talbot: Sure. Lisa: Jump off. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Kromě oslnivé Giny se mi ve snímku velice líbil Rock Hudson, jako velice přesvědčivý americký milionář. Nádherně upil mladíky do němoty a s mužskou nadřazeností "mě nic není" odešel do pokoje, kde padl na zem. Přesně tyto scénky se vzájemně doplňují s temperamentními výstupy Giny a dohromady dělají výbornou pohodovou komedii. Takový mix mladých američanů kteří jsou v Evropě za zábavou a italského temperamentu jak Giny, tak například správce domu, nebo majitele ukradeného auta. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Rok Hadsn zas v roli milovnika zien .... ja ho nemusim, bol sexualne dezorientovany a silne promiskuitny. a dalej rozoberat nejdem. Prilis sladka komedia, ako som to pozeral, moze byt pravdou aj to, co pise Oskar. Videl som to hlavne kvoli Gine Lollobrigide - davam si dohromady jej filmografiu a zistujem v com presne hrala. To najlepsie uz mala za sebou, v 60s uz nemala take slavne filmy a v 70-kach hlasila dalsi ustup zo sveta filmu. Jediny dovod, preco dam slusne tri, je ta fajna letna rezidencia v uvolnenom Taliansku 60. rokov . 65 % ()

Reklama

Reklama