Reklama

Reklama

VOD (1)

V rádiu hraje Jefferson Airplane, píše se rok 1967 a Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), profesor fyziky na klidné univerzitě na Středozápadu se právě dozvěděl, že ho jeho žena Judith (Sari Lennick) opouští. Zamilovala se do jednoho z jeho okázalejších známých, Sye Ablemana (Fred Melamed), který na ni působí rozhodněji než nesmělý Larry. V bytě s nimi bydlí jeho věčně nezaměstnaný bratr Arthur (Richard Kind), Larryho syn Danny (Aaron Wolff) je neustále v potížích a dcera Sarah (Jessica McManus) krade Larrymu peníze z peněženky a spoří na plastickou operaci. Anonym se ho snaží připravit o místo, jeden ze studentů ho uplácí a současně vydírá a sousedka odvedle ho mučí tím, že se opaluje nahá. Zoufalý Larry se vydá s prosbou o pomoc za třemi různými rabíny, aby mu pomohli vypořádat se s jeho problémy a stát se lepším člověkem. Seriózním mužem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

mcb 

všechny recenze uživatele

O co jde? Tahle otázka se mi během sledování naskýtala mnohokrát. Už dlouho jsem neviděl film, který by vyprávěl tak výstižně a zámerně o ničem. Nebo o něčem? Můžeme v tom hledat skryté souvislosti a donekonečna hledat vodítka, která by nás posunula o malý kousek blíž k pochopení „o co go“, ale jediná pravda, která nám zůstane, je ta, že se zde nic zcela pochopit nedá.Coeni sami nenabízí žádné otázky, které by nevyřešili, jenom mají opět ten svůj absurdní vesmír plný obskurních postaviček a epizodek, které se přou o své důležité a nedůležité účasti na příběhu. Jediné, co nedokážu s přesností určit – jestli se jedná o Coenovic nejosobitější či nejodtažitější snímek. Nelze říct, zda je jejich styl a poetika dovedena do absolutoria nebo z ní naprosto upustili. Výsledek je potom nevyrovnaný a neuchopený v žánru ani v příběhu, i když tak záměrně mohl být komponován. Režisérské duo by mělo možná trošku upustit od vlastní svébytosti a podávat divákům film, když už nejasný, tak alespoň uchopitelný. Takhle se mohou divit, že jim kritika moc nepřeje a snímek pak nelze patřičně docenit (a to silně veřím, že co doceňovat je). Zvláště po vynikajícím Tahle země není pro starý to zamrzí. 6/10 ()

Chermy 

všechny recenze uživatele

Slabší povahy může podobný film pěkně zdeptat. Ale to už by měl zkušenější divák od Coenů očekávat. Opět více drama, než komedie, dodotlačované ad absurdum(což právě dělá z dramatických scén komické), přitom nevybočující z hranice možného. Více než kdy jindy se ale tentokrát Coeni přibližují skutečnému životu. Já ten jejich styl tolik nemusím. Pousměju se občas, ale to je tak vše. Jejich filmy mi žádný zážitek nepřináší. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem měl dost, dost silný pocit, který se mi v závěru potvrdil: Coeni si z nás zase jednou udělali ohromnou srandu. Tentokrát tedy srandu z jedné strany místy velmi zvláštní (zvláštnější než v Bartonu Finkovi) a absurdní, ale ze strany druhé dost suchou, reálnou a uvěřitelně se tvářící, která se odehrává v duchu úvodního Rašího výroku "Přijímej s pokorou vše, co tě potká". Výborné scénky všeho druhu drží pohromadě neustálá marná snaha hlavního hrdiny všemu porozumět, šedesátá léta atmosféře také hodně pomáhají, Deakinsova kamera a Burwellova hudba zrovna tak. Bratři zkrátka stvořili další snímek, který sice (díkybohu) není pro každého, ale který je snadné mít rád. Čtyři a půl. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Upřímně, s bratry Coeny jsem na štíru. Jejich Tahle země není pro starý se mi zdála průměrná, Bratříčku, kde jsi? zase bez pardonu debilní, zato Lupiči paní domácí a Po přečtení spalte považuju za vynikající komedie, kterým k dokonalosti chyběl jen kousíček. A Seriózní muž se v mých očích řadí (bohužel) k Bratříčkovi. Protože celých 106 minut jsem se doslova nudil a ačkoliv jsem se snažil přijít na to, co by se mi na tom mělo líbit nebo proč tohle bylo nominováno na Oscara, na nic jsem nepřišel. Teda, s těmi Oscary jsem na to možná kápl, protože je známo, že v Hollywoodu je mnoho Židů a jak se zdá, ještě víc je jich v akademii… Ne, fakt nemám nic proti Židům, ale mám hodně věcí proti tomuto filmu. Co tohle vlastně mělo být? Tohle nudné nic? Sonda do života Žida, kterému se z ničeho nic posere život, on s tím nic nedělá a pak se to vyřeší samo a všichni jsou spokojeni (např. milencova smrtelná nehoda atd...) Co se mě týče, dávám tomu jedinou hvězdu za skvělou roli, kterou zde měl Simon Helberg (alias Wolowitz z The Big Bang Theory) která mě alespoň na chvíli vytrhla z letargie. Jinak jsem zde nenašel nic, co by mě donutilo k vyššímu hodnocení. P. S. A mnohem raději bych místo tohohle viděl v nominaci mnohem lepší The Last Station. Ale co já, obyčejný divák nadělám, že… ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Coeni jsou zase jednou docela originální a neotřelí, o to víc proto zamrzí, že je taková nuda se na to dívat. A Serious Man je vyzrálý pokus o film, řešící velké otázky, jenže tak činí způsobem, který asi sedne málokomu. Proč chybí uspokojivé pointy je sice úplně jasné, nic to však nemění na tom, že by ve filmu na tohle téma mělo být alespoň něco, o co se lze opřít. A místní sbírka podivných postaviček ani těch pár lepších fórů na to zdaleka nestačí, i když se Coeni sympaticky nezdráhají sem tam shodit sami sebe. Anebo mi ta genialita vážně unikla? [Londýn] ()

Galerie (45)

Zajímavosti (5)

  • Když Larry nahlížel do archu se známkami během konce filmu, bylo poslední jméno Mary Zophres. Zophres je kostýmní návrhářka tohoto filmu. (c.tucker)
  • Rozpočet: 13 000 000 dolarů. (Saku)
  • Natáčení trvalo 44 dní. (Saku)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama