Reklama

Reklama

VOD (1)

V rádiu hraje Jefferson Airplane, píše se rok 1967 a Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), profesor fyziky na klidné univerzitě na Středozápadu se právě dozvěděl, že ho jeho žena Judith (Sari Lennick) opouští. Zamilovala se do jednoho z jeho okázalejších známých, Sye Ablemana (Fred Melamed), který na ni působí rozhodněji než nesmělý Larry. V bytě s nimi bydlí jeho věčně nezaměstnaný bratr Arthur (Richard Kind), Larryho syn Danny (Aaron Wolff) je neustále v potížích a dcera Sarah (Jessica McManus) krade Larrymu peníze z peněženky a spoří na plastickou operaci. Anonym se ho snaží připravit o místo, jeden ze studentů ho uplácí a současně vydírá a sousedka odvedle ho mučí tím, že se opaluje nahá. Zoufalý Larry se vydá s prosbou o pomoc za třemi různými rabíny, aby mu pomohli vypořádat se s jeho problémy a stát se lepším člověkem. Seriózním mužem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

novoten 

všechny recenze uživatele

Při znalosti libovolného množství coenovek bude po prvních pár minutách jasné, že to na nás tvůrčí bratrská dvojice zkouší zase podobně. Nešťastník v hlavní roli (tentokrát zase jednou doslova životní ztroskotanec) má smůlu doma, v práci i všude jinde a divák může jenom čekat, kam ho ta hromada nešťastných náhod a nehod zavede. Vyprávěcí um samozřejmě nechybí, ale záměrná nedořečenost a absurdnost je jenom příjemně originální. Výrazněji zapamatovatelná už bohužel ne. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Bratři Coenovi mají svůj styl. Co tento styl zahrnuje je hodně těžké napsat. V každém novém filmu jde o něco jiného, jiného od předchozí tvorby bratrské dvojice stejně jako od mainstreamové tvorby jako takové. A nejen to. Film samotný má dvě části, které se od sebe liší jako Jekyll a Hyde. Hlavní dějová linie je protkána židovskými narážkami, suchým a sarkastickým černým humorem a hlavně pomaličku sílící depresí hlavního hrdiny, který se však se vším statečně pere. A na úplně opačném konci stojí předtitulková sekvence, ve které se mísí humor s nepříjemnou a až děsivě klidnou atmosférou. Kdyby takto vypadal celý film, asi bych byl velmi spokojen. Poté se však na scéně objeví Larry a můj pocit už není tak skvělý. V novější filmografii bratrů, pokud chtějí diváky hlavně bavit, chybí od dob Big Lebowskiho ten správný humor. Naposledy jsem Coenovic závan pocítil u Bratříčku, kde jsi? (Tahle země není pro starý ten feeling neměl, i když šlo o setsakramentsky dobrý film). Bratrská dvojice by si měla vzpomenout, jaké točila filmy v minulosti. Nebo se vydat cestou té země, co není pro starý. Ale nic mezi tím. Více na etparadise. ()

Reklama

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Seriózne, priznávam sa, že viem, že technicky sa tu zrodil príbeh, ale ten príbeh je taký nepolapiteľný, že sa vzdávam. Zároveň smekám pred vyústením, ktoré moje ústa premenilo na dokonalú hokejovú bránku. ! Zdravím užívateľa The Maker, presne toho parťáka, s ktorým by sme o tomto počine neviedli (seriózne) reči. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Coeni jsou zase jednou docela originální a neotřelí, o to víc proto zamrzí, že je taková nuda se na to dívat. A Serious Man je vyzrálý pokus o film, řešící velké otázky, jenže tak činí způsobem, který asi sedne málokomu. Proč chybí uspokojivé pointy je sice úplně jasné, nic to však nemění na tom, že by ve filmu na tohle téma mělo být alespoň něco, o co se lze opřít. A místní sbírka podivných postaviček ani těch pár lepších fórů na to zdaleka nestačí, i když se Coeni sympaticky nezdráhají sem tam shodit sami sebe. Anebo mi ta genialita vážně unikla? [Londýn] ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Oproti starsim filmum od Coenu je tohle velka slabota... Vtip minimalni, nasilnosti a krve jeste mene (coz me, zaryteho uchyla, trapi jeste vic). Musim ale vzit v potaz, jak osobni je tento film a ze holt ne kazdy den je posviceni. Hvezdicka navic za genialne absurdni konec, ktery je takovym typicky "coenovskym" zableskem v nudne sedi. Taky pouziti pisnicky Somebody To Love od Jefferson Airplane je hodne retro a hodne...hodne. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (5)

  • Právník přes trestní právo, kterého si Larry najal, Ron Meshbesher, je skutečný oblastní právník z Minneapolis. Je z firmy Meshbesher and Spence. Adresa na obálce Larryho účtu je skutečná aktuální adresa jeho praxe. (c.tucker)
  • Rozpočet: 13 000 000 dolarů. (Saku)
  • Je nejasné do jakého roku byl film situován; Rabín Scott má v kanceláři kalendář roku 1967, ale výběry the Columbia House zmiňované Dickem Duttonem (Santanův "Abraxas" a Creedence Clearwater Revival's "Cosmo's Factory") byly vydány v roce 1970. (c.tucker)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama