Reklama

Reklama

VOD (1)

V rádiu hraje Jefferson Airplane, píše se rok 1967 a Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), profesor fyziky na klidné univerzitě na Středozápadu se právě dozvěděl, že ho jeho žena Judith (Sari Lennick) opouští. Zamilovala se do jednoho z jeho okázalejších známých, Sye Ablemana (Fred Melamed), který na ni působí rozhodněji než nesmělý Larry. V bytě s nimi bydlí jeho věčně nezaměstnaný bratr Arthur (Richard Kind), Larryho syn Danny (Aaron Wolff) je neustále v potížích a dcera Sarah (Jessica McManus) krade Larrymu peníze z peněženky a spoří na plastickou operaci. Anonym se ho snaží připravit o místo, jeden ze studentů ho uplácí a současně vydírá a sousedka odvedle ho mučí tím, že se opaluje nahá. Zoufalý Larry se vydá s prosbou o pomoc za třemi různými rabíny, aby mu pomohli vypořádat se s jeho problémy a stát se lepším člověkem. Seriózním mužem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna v jidiš z jakéhosi východoevropského štetlu mě nadchla - jako by v obraze ožil nějaký krátký povídkový příběh z pera I. B. Singera. Ta byla bez debat na pět hvězd. I další děj je ovšem vynikající. Lehce bláznivá židovská komedie z americkožidovského prostředí 60.let 20.století, která sleduje osud osudem štvaného šlemila Larryho Gopnika, dobrého člověka, ovšem slabocha, a navíc s nedobrou ženou, praštěným bratrem, uličnickým synem, rozmazlenou dcerou a neuspokojivým okolním světem. Ze všech více nebo méně svérázných postav mě nejvíc pobavil Sy Abelman v podání Freda Melameda - ten chlap má opravdu těžkotonážní a odzbrojující chucpe. Další výborné scény jsou třeba příběh o zubaři Sussmanovi za hudebního doprovodu Jimiho Hendrixe a nebo Dannyho návštěva u rabiho Maršaka. Coeni mě opět nezklamali. A pro mnohé bude jistě třešničkou na dortu účast Simona Helberga (Wolowitz z The Big Bang Theory) ve skvělé roli pomocného rabína. ()

movie 

všechny recenze uživatele

To lepší z Coenovic edice "zvláštních" filmů (BRATŘÍČKU, KDE JSI?, NESNESITELNÁ KRUTOST) s hodně podivnou atmosférou, která se tváří že šedesátky nebyly nic moc (zvláštní prázdno a mrtvo). Koncept člověka, kterému se nedostává odpovědí a jeho osud je kompletně v cizích otěžích mě občas iritoval. Nicméně A SERIOUS MAN nemůžu upřít pár povedených scének, třeba závěrečná bar micva nebo rozhovory s japonským studentem a jeho otcem. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 1 nominacia: Scenar ________ Tak ja neviem. Ti bratia Coenovci ma fakt niekedy vedia poriadne prekvapit. Zial tentokrat skor negativne. Je pravda, ze tento rok ma mierne sklamal western OPRAVDOVA KURAZ, ale to sa vobec neda porovnat s tymto filmom, pretoze ten western som ochotny si kludne este niekedy zopakovat, ale tento film urcite nie. Je to presne takym tempom a stylom natocene, ako to proste nemam rad a o konci ani nehovorim. A ten uvodny zaciatok, patrilo to vobec k tomuto filmu alebo to bol iba nejaky kratky 5 minutovy film vo formate 4:3? Nasli sa tam aj chvilky, pri ktorich som sa zasmial, hlavne chudak hlavny hrdina, to bol hlavny kandidat priamo pre psychiatra, inac nuda. A mam taky pocit, ze je to asi prvy film od bratov Coenovcov, kde si nezahral ani jeden znamy herec, aspon teda nikoho som nepoznal. Zatial moje oblubene filmy od nich su FARGO (1996) a PO PRECTENI SPALTE (2008). Seriozny muz bol nominovany na Oscara za najlepsi film roka, avsak tym sa stala vojnova drama od Kathryn Bigelow SMRT CAKA VSADE (2008). ________ Michael Stuhlbarg - (Prof. Lawrence 'Larry' Gopnik) +++ Richard Kind - (Strýko Arthur) +++ Fred Melamed - (Sy Ableman) +++ Sari Lennick - (Judith Gopnik) +++ Aaron Wolff - (Danny Gopnik) +++ Jessica McManus - (Sarah Gopnik) +++ Peter Breitmayer - (Pán Brandt) +++ Brent Braunschweig - (Mitch Brandt) +++ David Kang - (Clive Park) +++ Produkcia: Ethan Coen, Joel Coen, Eric Fellner +++ ()

mcb 

všechny recenze uživatele

O co jde? Tahle otázka se mi během sledování naskýtala mnohokrát. Už dlouho jsem neviděl film, který by vyprávěl tak výstižně a zámerně o ničem. Nebo o něčem? Můžeme v tom hledat skryté souvislosti a donekonečna hledat vodítka, která by nás posunula o malý kousek blíž k pochopení „o co go“, ale jediná pravda, která nám zůstane, je ta, že se zde nic zcela pochopit nedá.Coeni sami nenabízí žádné otázky, které by nevyřešili, jenom mají opět ten svůj absurdní vesmír plný obskurních postaviček a epizodek, které se přou o své důležité a nedůležité účasti na příběhu. Jediné, co nedokážu s přesností určit – jestli se jedná o Coenovic nejosobitější či nejodtažitější snímek. Nelze říct, zda je jejich styl a poetika dovedena do absolutoria nebo z ní naprosto upustili. Výsledek je potom nevyrovnaný a neuchopený v žánru ani v příběhu, i když tak záměrně mohl být komponován. Režisérské duo by mělo možná trošku upustit od vlastní svébytosti a podávat divákům film, když už nejasný, tak alespoň uchopitelný. Takhle se mohou divit, že jim kritika moc nepřeje a snímek pak nelze patřičně docenit (a to silně veřím, že co doceňovat je). Zvláště po vynikajícím Tahle země není pro starý to zamrzí. 6/10 ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Ťažko sa hodnotí tento film. Na jednej strane je to radosť pre oči a pre uši (dokonalosť po technickej stránke), na druhej strane je to však miestami dosť nudné Na tretej strane oceňujem celkovú myšlienku o tom, že je jedno ako to dopadne, pretože ani v živote na niekedy až absurdné príhody nenachádzame vysvetlenie a odpoveď, čo tým chcel kto (Boh?) povedať, či naznačiť. Ale na štvrtej strane- bolo kvôli tejto "srandičke" (ktorá schválne na konci každého diváka, zvyknutého na riadne ukončenie a ponaučenie, naštve) nutné vymýšľať postavy, príbeh, stráviť výrobou dlhý čas a dať tomu ešte aj vyšperkovaný, retro audio-vizuálny obal? Nestačil by na to jeden krátkometrážny film- scénka rozprávania rabína o podivných zuboch? ...dajme tomu 70% ()

Galerie (45)

Zajímavosti (5)

  • Rozpočet: 13 000 000 dolarů. (Saku)
  • Natáčení trvalo 44 dní. (Saku)
  • Právník přes trestní právo, kterého si Larry najal, Ron Meshbesher, je skutečný oblastní právník z Minneapolis. Je z firmy Meshbesher and Spence. Adresa na obálce Larryho účtu je skutečná aktuální adresa jeho praxe. (c.tucker)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama