Reklama

Reklama

V 50. letech je život v prosluněném středo-americkém městečku Suburbicon bezstarostný a idylický. Malebné domky s upravenými trávníky jsou dokonalým místem pro šťastné rodiny. A taková je i rodina Gardnera Lodge. Tedy alespoň navenek. Jedné noci vše změní vloupání do jejich domu. Gardnerova manželka Rose je zavražděna. Policie velmi rychle zatkne podezřelého. Ale když dojde na stanici k identifikaci, Gardner pachatele neoznačí. A možná pro to má dobrý důvod. Podezřelým z brutálního činu je totiž lichvář, který má na starost klienty, kteří své dluhy mafii neplatí včas. Gardnerovo rozhodnutí spustí řetězec podezírání, vydírání, násilí a pomsty. (Bioscop)

(více)

Recenze (214)

verbal 

všechny recenze uživatele

Prostě takové normální šosácké předměstí. Divný táta s divnou tetou vyautují divnou mámu, divný synek zůstává v autistické ulitě, záhy se objeví divný pojišťovák a spolu s divnými řidiči autobusu se všichni vzájemně semelou v divné vybíjené. A div se světe, je z toho zábavně divná, hravá, skvěle natočená i zahraná, výpravně vymazlená černotumorná popičofka, takový Hičkok na pervitinu, čtvrtý nejlepší scénář divných židích bratrů (mají jich dobrých přesně pět) a jednoznačně nejlepší film Žužu Žorže (zatím natočil jen samé otravně divné sračky). Z čehož opět plyne poučení zásadně nevěřit zdejším rozumbradickým milovníkům pánských rekt a vždy se raději přesvědčit na vlastní oči, jací jsou to divní a nevkusní kokotci. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Clooney se po vzoru pozdních tvorby Prestona Sturgese snaží skloubit dvě zdánlivě neslučitelné polohy. Velmi pozvolna stupňovaný, černohumorný (pokud se dokážete smát tomu, že někdo vypil kafe s louhem) coenovský thriller o zločinu, který se vymkl kontrole (protože postavy jsou z větší části nekompetentní idioti) prokládá seriózní kritikou rasové nesnášenlivosti. Afroamerická rodina terorizována svými bílými sousedy je ve vyprávění dost upozaděna (známe jen jejich příjmení, skoro je neslyšíme promluvit), v čemž má zřejmě spočívat pointa filmu. Příslušníci majority jsou frustrováni kvůli problémům, které si způsobili sami (a které zastiňují závažnější problémy celé společnosti), a hledají, na kom by si vybili svůj vztek. Jako první jsou na ráně minority. Film je ovšem ve vytváření kauzality mezi oběma typy násilí dost neobratný a uchyluje se k němu poměrně pozdě (hodně na poslední chvíli zachraňuje závěrečný dialog). Zpočátku, kdy ještě neznáme skutečné záměry postav, jsme navíc vedeni k tomu, abychom soucítili s týmiž hrdiny, kterými budeme o něco později pohrdat, což mi zpětně přijde jako pouhá scenáristická zlomyslnost, nijak nenapomáhající v předání ústřední myšlenky. Jako nedotažený nápad vyznívá také volba dětské perspektivy, která není dodržována moc důsledně. Scény z pohledu Nickyho zejména zesilují pocit ohrožení, abychom zprostředkovaně zakusili, čím si prochází černošská rodina. Oceňuji, co se Clooney snaží o náladě v dnešní Americe (a nejen tam) sdělit, stejně tak skutečnost, že nezvolil tu nejsnazší cestu, ale výsledek je pozoruhodný zejména tím, proč a jak nefunguje. 65% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já bych si snad i dovolil říct, že Suburbicon je nejlepší film, co zatím George Clooney natočil. Co se Vám na tom jako nelíbí? Coeni příběh napsali bůhví kdy, George se ho rozhodl zfilmovat po vzoru jejich předchozích filmů a zvládl to doslova na jedničku. Že je film povrchní nebo absurdní? No dyť jo. Fargo před dvaceti lety nebylo jiný. Všechno to je o jednoduché zápletce, která se složitě zašmodrchá a o absurdnosti života, který nás dokáže stáhnout do nevídaných končin. Pořád dokola ohraná písnička ze strany pánů Coenových, ale pořád to dokáže parádně bavit. A herecky je to tady taky ňamka. Osobně nechápu, jak tu takový film může mít jen 56 procent. Buď už tu mnozí zapomněli na to, kdo to Joel a Ethan Coen jsou a nebo se tu všichni snaží vzájemně zalíbit. Nechápu to. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $5,775,178Tržby Celosvetovo $12,751,667▐ Ako to len môže dopadnúť keď sa Clooney spojí s bratmi Coenovými. Máme tu ďalší bizardný film, ani nie čiernu komédiu, skôr čiernu drámu, ktorá načrie hneď niekoľko tém - rasové nepokoje, využívanie rodinných príslušníkov na poistné podvody. Herecky dobre zahrané, retro atmosféra splnená, aj keď len filmový priemer, ktorý sa ale oplatí vidieť. /60%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tedy musím se přiznat, že od spojení bratrů Coenů (scénář) a George Clooneyho (režie a podíl na scénáři) jsem čekal všechno, jen ne to, že výsledný film bude tak trochu divný a ve výsledku i celkem nudný. Název Suburbicon by se dal volně přeložit jako ,,satelitní městečko" a ten název je vševypovídající - Suburbicon vypadá jako většina satelitních městeček... Dvě dějové linie - jedna až didakticky popisná ve smyslu rasismus je špatný...ááánnooo a druhá kriminální, kterou shazuje všudypřítomná nadsázka...prostě takhle ne, jako by všichni výše zmiňovaní tvůrci byli jen ve stylu Járy Cimrmana průkopníky slepých uliček...tudy ne, přátelé! A jestli to všechno měl být Clooneyho aktivismus, tak je to asi ta nejhorší z variant... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

“NAJDI V SUBURBICONU SVŮJ DOMOV…“ /// Suburbicon – ideální místo pro život… Film o obavách bělochů z integrace černochů (řečeno na plnou držku), o rozhodnutích, který jsou dobrý pro rodinu (bílou) a postavách, se kterejma je po Coenovsku po právu zatočeno. Nakonec – nic z toho není dotažený do nejčernějšího konce. Teda možná je, ale … černoši jsou jen kulisou a rodina – tam to dopadlo podle vočekávání. Prostě je to plochý, jak žehlící prkno. Jestli si Clooney myslí, že ty nejlepší černothrillerový kusy vo zločinu budou nechávat Coenovi jemu, tak je magor! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Umřela mi máma. Táta přežil… 2.) Vyrůstal jsem vedle černochů a náš dům byl (vobčas) plnej mrtvol. 3.) Thx za titule „msiticjoe“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tohle je takový nemastný, neslaný. George Clooney snad nikdy nenatočí dobrý film. Přišlo mi to hodně kostrbaté, nezábavné a zdlouhavé. Matt Damon se mi do role příliš nehodil, zápletka mi nesedla, vtipné jsem zde nenašel vůbec nic a ve finále dojde na menší krájení chyba, ale film to už nezachrání.Docela jsem se trápil. 35% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

George je samorost, ještě se v něm moc nevyznám co se režírování týká, ale tady u mě zabodoval. Jasné nosné téma s myšlenkou a ne jednou V druhé řadě je a doufám, že to bude i jediný film, kde mně byla Julianne strašně protivná, brrrrr....kdo umí, ten umí, ale Matt jí byl těsně v patách. Klučina už zmáknul tolik rolí, že snad i Matta může strčit do "kapsy", byl skvělý a sympaťák jako vždy. Celé to bylo zabaleno do retro atmosféry a ideálního městečka k přebývání Suburbicon, ale pak se to všechno nějak zvrtne. To, co bych chtěla ocenit, je ta stupňující gradace. Už jsem v to ani nedoufala. Ale chápu, že ne každého tahle forma zpracování osloví. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Suburbicon, holení a sestřih 8.500. To mi přijde dost za holení a sestřih. I na Suburbicon." V Suburbiconu bych chtěl žít. Slunce tam svítí, klid z toho místa přímo vyzařuje, všichni mají stejné domy, domobrana funguje skvěle a těch pár mrtvol beru jako cenu za dokonalost. Jen mě trošku zaskočilo, že jsem tam nepotkal žádného sympatického souseda. Jediní sympaťáci totiž byli šikanovaní černoši, ale já mám podezření, že tady pouze scénárista popustil uzdu své fantazii. Takže sympaťáci chyběli, jako postava mě bavil jen strýček Mitch, ale brodění v krvi mi zas tak moc nevadí a navíc jsem se naučil nepoznat pachatele při rekognici. To by měl umět každý dobře pojištěný občan. Stejně jako zlikvidovat dotěrného pojišťováka. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Suburbicon je jako to městečko v poušti ze čtverky Indiana Jonese. Většina obyvatel by si zasloužila shořet v ohni pekelném a jen pro pár nevinných tu jsou ledničky s olověným pláštěm.. Clooneyho Fargo s příchodem vyšetřovatele pojišťovny sympaticky nabírá na intenzitě, ale je tam i spousta neobratných momentů k lítostivému zvolání: „Bratříčci, kde jste?“ Třeba když se chce kráčet ve stopách absurdity, ale chybí tomu ucelenost vzorů, nebo když se oběti chamtivosti a lží srovnávají s obětmi rasové nesnášenlivosti. Dejte mi do kávy místo smetany louh, ale příkoří od cizích se snáší o něco snadněji, než když je od těch, co vás mají chránit.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Coenovská tuctovka, která měla snad raději zůstat v osmdesátých letech. Ačkoli Clooney se svým dvorním spolupracovníkem Grantem Heslovem scénář podle všeho upravovovali, aby mu dodali aktuální říz, na filmu to není vůbec poznat a absurdní příběh o chlápkovi z předměstí, který chtěl oblafnout úřady, aby přišel o všechno, nenabízí nic, co bychom od Coenů neznali. Nabízí se otázka, jak dlouho se Coenům bude dařit udat stále stejný příběh, na druhou stranu film v základních parametrech rozhodně funguje a nabízí řadu individuálních scén, které dokáží pobavit (kraluje pojišťovák Oscara Isaaca). Zamrzí však to, že je Clooney nedokázal pospojovat se stejným kumštem jako to umí právě bratři Coeni. [TIFF17] ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, že kdyby to točili Coeni a Clooney v tom hrál, že by to bylo ještě lepší, ale jak tak nad tím přemýšlím, tak z toho jejich pomalu zapadlého scénáře božský George vykřesal maximum. Musím přiznat, že první půlka je hodně o trpělivosti, teprve se zasévají zrnka pochybností do zprvu nepochopitelných událostí a nepozorný divák pak může být snadno oklamán. Nikoliv však při rozuzlení zápletky, to už to v té době musí být všem jasné, o co vlastně v tomhle podivném případu jde a jestli je Matt Damon-démon, nebo jen hloupý anděl. Jak je ale u coenovek zvykem, jde tu především o formu vyprávění, kterou George Clooney za ty roky docela dobře nakoukal a jakmile se začne něco dít, temné předměstí Suburbicon pevně sevře čelist a už nepustí. Akorát jsem tedy nepochopil význam podzápletky pro příběh s milými černošskými obyvateli, ovšem asi to bylo třeba nějak natáhnout. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Americká krása 50. let. Samozřejmě s nadsázkou. Prosluněné městečko, perfektně střižené trávníky, malebné domy, veselé děti prohánějící se po ulicích, spokojené rodiny. Ve skutečnosti je všechno jinak. Bratři Coenové, George Clooney, Matt Damon, Julianne Moore. Přesto jsou pochybnosti na místě. Jedno zvláštní přepadení čtyřčlenné rodiny (rodiče, jedno dítě a ségra Julianne Moore) a příchod první černošské rodiny do bělošské komunity rozjíždí směs pochybností, ambicí, černého humoru, rozpadajícího se plánu, krvavých momentů i zpěvu jižanské písně oslavující otroctví. Clooney bizarními momenty nešetří, ovšem po odhalení toho, o co váženému úředníkovi Damonovi jde, nepřichází nic moc úplně úderného. Přidaná xenofobní linie je sice univerzální, ovšem s hlavní zápletkou skoro nesouvisí – a coby společenský komentář úplně nestačí. Takže ve finále si zapamatujeme jen několik solidních scén a jízlivého pojišťováka v podání Oscara Isaaca. Není to moc, ale přesto u mě převládá spokojenost. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Clooneyho hitchcockovka podle Coenů. Dokonce i s hudbou Bernarda Herrm... Totiž Alexandre Desplata. O ději jsem nevěděl vůbec nic a velmi jsem se bavil všemi jeho zákrutami a překvapivými momenty a čekal jsem, co se z toho všeho nakonec vyklube. Vyklubal se z toho skvělý film. Rozhodně méně komediální než jsem čekal, ale skvělý. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Clooneyho Suburbicon pro mě nejspíš navždy zůstane jednou z největších kinematografických záhad 21. století. Na tom filmu je totiž zdánlivě všechno správně: herci, příběh, atmosféra, hudba, a dejme tomu i jakýsi osobitý režisérův rukopis, a snaha zasadit vše věrohodně do jazzové stylizace cca 80 let minulého tisíciletí. Přesto jsem celým hodně zvolna plynoucím snímkem spíše jen tak probloumal, a v podstatě žádná z účelově napínavých či šokujících scén mnou vůbec nedokázala emocionálně pohnout. Nemůžu říct, že bych se nudil, to zdaleka ne. Jen pro mě ta naprostá absebce napětí byla asi až tak nečekanou ledovou sprchou, že jsem si kvůli této vypravěčské šedi neužil patálie Matta Damona na sto procent. Opisování od Coenů a Woodyho Allena se očividně ne vždy může vydařit... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nakonec tedy hlavně s příjezdem Oscara Isaaca na chvilku stoupne Suburbicon na zajímavosti a humornosti. Scénka s pojišťovacím agentem jako vystrižená z Coenovek. Mimoto ovšem dlouhou dobu nezajímavý Démon. Clooney je zcela určitě lepší herec než režisér. 50% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"YOU'VE GOT TO EAT A LOT TO GET THAT FAT." --------------- Nie je zlé pozrieť si zlý film. Je však zlé pozrieť si zlý film, o ktorom si myslíš, že rozhodne zlý nebude. Typický, nevýrazný Clooney točí o meste, ktoré je na povrchu oslnivá kráska, vo vnútri však mrzutá zlomyseľná mrcha. Presne ako majorita spoločnosti. Bratia Coenovci neprekvapili ale ani nesklamali. Matt Damon síce svoje odohral dobre, no výkon z hereckých výšin ako za čias jeho rannej tridsiatky to nebol. No a zvyšok, ten nestojí ani len za zmienku. ()

Související novinky

Clooney a Hlava 22

Clooney a Hlava 22

26.11.2017

Georgi Clooneymu se moc nezadařilo ani s Památkáři ani se Suburbiconem, takže to zkusí jinak - přes televizi. Jeho novým projektem je totiž seriálová adaptace románu Hlava 22, v níž se ujme jedné z… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Reklama

Reklama