Reklama

Reklama

V 50. letech je život v prosluněném středo-americkém městečku Suburbicon bezstarostný a idylický. Malebné domky s upravenými trávníky jsou dokonalým místem pro šťastné rodiny. A taková je i rodina Gardnera Lodge. Tedy alespoň navenek. Jedné noci vše změní vloupání do jejich domu. Gardnerova manželka Rose je zavražděna. Policie velmi rychle zatkne podezřelého. Ale když dojde na stanici k identifikaci, Gardner pachatele neoznačí. A možná pro to má dobrý důvod. Podezřelým z brutálního činu je totiž lichvář, který má na starost klienty, kteří své dluhy mafii neplatí včas. Gardnerovo rozhodnutí spustí řetězec podezírání, vydírání, násilí a pomsty. (Bioscop)

(více)

Videa (18)

Trailer 2

Recenze (215)

Psema 

všechny recenze uživatele

Coenovská tuctovka, která měla snad raději zůstat v osmdesátých letech. Ačkoli Clooney se svým dvorním spolupracovníkem Grantem Heslovem scénář podle všeho upravovovali, aby mu dodali aktuální říz, na filmu to není vůbec poznat a absurdní příběh o chlápkovi z předměstí, který chtěl oblafnout úřady, aby přišel o všechno, nenabízí nic, co bychom od Coenů neznali. Nabízí se otázka, jak dlouho se Coenům bude dařit udat stále stejný příběh, na druhou stranu film v základních parametrech rozhodně funguje a nabízí řadu individuálních scén, které dokáží pobavit (kraluje pojišťovák Oscara Isaaca). Zamrzí však to, že je Clooney nedokázal pospojovat se stejným kumštem jako to umí právě bratři Coeni. [TIFF17] ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

George Clooney měl po ruce coenovský scénář, chtěl natočit coenovský film, ale nějak to prostě není ono, jako kdyby neměl tu správnou kuráž, jako kdyby chtěl jen napodobovat. To mi přijde jako škoda. Prostředí je skvělé, rasistická vsuvka výborná, ale hlavní příběh mě prostě nedokázal pořádně zaujmout. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

"Suburbicon" bol film, ktorý som chcel vidieť. Nápad filmu je dobrý, vyzerá vcelku originálne a dá sa to celkom dobre spracovať. Lenže to nie je dobre spracované tu. Osobne poviem, že film má vskutku dosť problémov, o ktorých si budeme musieť niečo povedať, no najprv sa skúsme dostať do pozitívnych častí filmu. Gary Basaraba je dobrý a jeho postava ma aj celkom berie. A mám pocit, že ozaj dokázal dať aspoň trošku ľudskosti do tohto filmu. Občas sa tu objaví postava, ktorá to vie trošku niekam posunúť no realita je taká, že sa to stáva veľmi zriedkavo. Noah Jupe, ktorý hrá Nickyho je podľa mňa tiež dobrý a po celý čas filmu som bol na jeho strane. Koniec koncov, je to osoba, ktorú som chcel vidieť prežiť. Herecké výkony sú vo filme relatívne fungujúce. Všetci sú v rámci možnosti okey, no nemám pocit, že by dokázali svoje postavy nejako výraznejšie pretlačiť a dať filmu nejaký šarm. Akosi to nejde. S výnimkou Oscara Isaaca. Je vidno, že sa vo svojej role dobre pobavil. Čo sa ostatného týka, je to bieda. Matt Damon nevie svoju postavu nejako moc pretlačiť a chýba mi z neho vidieť viac temnejšia stránka. Ktorá je tu skutočne potrebná. Julianne Moore je miestami dobrá, a miestami skutočne otravná. Človek si môže vybrať. Hrá tu dvojrolu a osobne poviem, že ako Rose funguje, no má tu málo miesta. Ako Margaret mám pocit, že veľmi okato hrá na niektoré strunky a viac to jej postavu degraduje. Režisérsky je toto jeden z najmenej zvládnutých filmov, čo som videl. Mám pocit, že to chce byť 3 alebo 4 rôzne veci súčasne a nič nevie dobre vybalansovať. Chce to byť čierna komédia? Chce to byť seriózny thriller? Chce to byť film o rasizme? Nič z toho nie je doriešené. A keď už sme to načreli, povedzme si niečo o téme rasizmu v tomto filme. Kompletne sa to mohlo vytiahnuť, a nič by sa na filme nejako výrazne nezmenilo. Nemalo by to ani väčšiu hĺbku, ani by to nebolo plytšie. Len sa to proste deje a nič z toho nevyťažíme. Podľa mňa je "Suburbicon" veľmi premrhaný potenciál, slabo spracované a okrem toho je to aj dosť priehľadné. Záhadu som vylúštil podľa mňa skôr, než sme reálne ako diváci mali. A stratí sa tým akýkoľvek náznak thrilleru. Film neodporúčam. Myslím si, že je veľa iných dobrých filmov, ktoré sú hodné vášho času. Toto to nie je. Hodnotenie: C- ()

classic 

všechny recenze uživatele

Ďurkovi to viac sekne pred kamerou, ako za ňou, keď sa nikdy nestane novodobým Clintom Eastwoodom, a možno ak by bratia Coenovci teraz režírovali, i taktiež napísali scenár, Juro by trebárs vyfúkol postavu Gardnera Lodgea Mattovi Damonovi, ktorý by si mohol zahrať jednu z vedľajších postáv, určite by som ho nevyhodil z hry, tak výsledok by sa určite dostavil na plných 100 % ? Nevravím, že Clooney to maximálne pohnojil, ale druhý - krát by som sa do toho definitívne znovu nepustil, i keď sa na to vskutku dobre pozerá, ale niečo tomu chýba, predovšetkým skúsenejšia režisérska ruka, ktorá by to naviedla tým správnejším, zaujímavejším smerom vpred ! K deju. Oproti sebe bývajú dve rodiny. Jedna je černošská. Druhá je typicky belošská. V USA, v 50. , v 60... rokoch pociťovala takáto minoritná skupina obyvateľstva isté nezmyselné obmedzenia, ktoré by som definoval ako : „Psychický teror” . Naproti tomu susedná, týmito okolnosťami nepoznačená família, má popritom iné existenčné problémy, ktoré nevyplývajú z nedostatku financií... Používajú totiž veľmi zvláštne praktiky, ktoré si bohužiaľ najviac odskáče malý Nicholas. Chudáčisko, čo sprvoti vôbec netuší, koho to má vlastne doma ? Neskôr na to musí prísť, a nebude to extra príjemné zistenie... A takto sa to navzájom prelína. Premárnená príležitosť, ktorá zabránila, aby sa nakrútil viac než priemerný film, občas za to môžu ale iné súvislosti, ako režisér so scenáristami. I napriek tomu si myslím, že George Clooney je lepší herec ako režisér ! ()

emma53 

všechny recenze uživatele

George je samorost, ještě se v něm moc nevyznám co se režírování týká, ale tady u mě zabodoval. Jasné nosné téma s myšlenkou a ne jednou V druhé řadě je a doufám, že to bude i jediný film, kde mně byla Julianne strašně protivná, brrrrr....kdo umí, ten umí, ale Matt jí byl těsně v patách. Klučina už zmáknul tolik rolí, že snad i Matta může strčit do "kapsy", byl skvělý a sympaťák jako vždy. Celé to bylo zabaleno do retro atmosféry a ideálního městečka k přebývání Suburbicon, ale pak se to všechno nějak zvrtne. To, co bych chtěla ocenit, je ta stupňující gradace. Už jsem v to ani nedoufala. Ale chápu, že ne každého tahle forma zpracování osloví. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • V závěru filmu pronásleduje hlavního hrdinu (Matt Damon) modrý VW Brouk a v něm holohlavý muž. Velice podobná scéna se objevila také ve filmu Big Lebowski (1998), který mají na svědomí také bratři Coenové. (Lukoboss)
  • Bratři Coenové napsali scénář k filmu už v roce 1986. George Clooneyho si jako režiséra vyhlédli v roce 2005. (PaTeXx)
  • V čase 1:23:40, kdy strýček Mitch (Gary Basaraba) si v Nickyho pokoji sedá vedle postele a telefonuje, tak to není možné, protože v čase 1:14:10 slečna O'Roryová (Julianne Moore) vytrhla telefonní kabel ze zdi. (SniperG1)

Související novinky

Clooney a Hlava 22

Clooney a Hlava 22

26.11.2017

Georgi Clooneymu se moc nezadařilo ani s Památkáři ani se Suburbiconem, takže to zkusí jinak - přes televizi. Jeho novým projektem je totiž seriálová adaptace románu Hlava 22, v níž se ujme jedné z… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Reklama

Reklama