Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Od hradu k hradu prochází jen s písní a z dávných časů obrazy si vysní…“ Dívčí hlas se nese pod klenbami hradu Kudla a neslyší jej nikdo, jen starý rytíř se smutnýma, laskavýma očima – Kornelius (J. Hanzlík). Celé dny vysedává před obrazem černovlasé mladičké krásky, o níž pověst říká, že když zapláče, kutálejí se jí po tváři pravé perly. Však i do rámu obrazu tajemné Perlové panny je zasazená veliká perla. Kornelius žije jenom pro svůj sen. A tato touha jej nakonec vyžene z hradu do světa poté, co mu černý rytíř Cyprián (R. Žák) ukradne milovaný obraz. Do Perlové panny se ale zamiluje i komediantský mládenec Vendelín (F. Blažek). Kdo najde krásnou pannu (K. Sochorová) a komu se nakonec zaslíbí? (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

gouryella 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která v kině neměla co dělat - patří maximálně na TV obrazovku, a to ještě ne v hlavním vysílacím čase - pouze šeď a nuda bez nápadu. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ach jo - proč nám místo princezen, ať už pyšných nebo těch se zlatou hvězdou, strkají tohle? Kam se poděl český pohádkový um? ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Bez ohledu na své zřetelné slabiny PERLOVÁ PANNA představuje jednak určitý, zčásti úspěšný průnik žánrů (pikareskní román a pohádka s bájí), jednak jasná převládnutí nepřehlédnutelných pozitiv. Básnická atmosféra, zdařilá snaha o postižení drsností doby a jeden z mimořádných hereckých výkonů tradičně skvělého herce Jaromíra Hanzlíka netvoří zdaleka jejich vyčerpávající výčet. Základní idea - čest a poctivost vítězící, je-li třeba, i silou - rovněž působí v kontextu devadesátých let a jejich bledničkových postav téměř revolučně. Naopak děj jinak působivého díla retardují vedle ne zcela zvládnutého průniku žánrů neúnosně dlouhé a ve své podstatě zbytečné soubojové scény, za hranicemi pochopení je Lukavského papírem šustící postava a jen obtížně lze pochopit smysluplnost značné části scén s potulnými herci i pijáckých replik Jana Hartla a Oty Jiráka. Budí to dojem sporého námětu a snahy dodržet stůj co stůj potřebnou, předem objednanou dobu trvání. A se standardem, jehož úroveň je v polistopadovém kontextu vysoko nad průměrem doby. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Neotřelá, působivá a trochu nostalgická pohádka o hledání, lásce a perlách. Nebo pro děti převyprávěný rytířský román. Nebo příběh o psychopatickém malíři a kouzlech. Ať to je žánrově cokoliv, tak to má své kouzlo a to nemluvím o tom kouzlu, které se vztahuje k těm perlám, myslím kouzlo toho příběhu. Mimochodem, kdo z vás si taky všiml filmového psa - "Kopretiny" z Císaře a tambora? ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mám za to, že v devadesátých letech u nás vznikly ty nejhorší pohádky (O zapomnětlivém kouzelníkovi, Kačenka a strašidla, Pták Ohnivák, Jezerní královna, Kouzelný měšec). Jakoby se uvolnila atmosféra a otevřely možnosti a všichni se, ač na to neměli „materiál“ a um, pokoušeli navázat na úspěšné kousky od Vorlíčka nebo Hynka Bočana. Marně.. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Ne moc příjemný příběh této české pohádky. Churavá a nudnější mezi dnešní tvorbou. Herecké obsazení nebylo zlé. ( Hodnocení: 3/10 ) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

A to bylo tehdy, kdy měl Filip Blažek vlasy. Možná pohádka netypická, ale krásně melancholická a v pravém smyslu slova romantická, navíc s příměsí slušných šermířských kousků, což jsem jako capart zbožňoval (o=´ ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Achich ouvej, tohle bolelo. Blbé až to bučelo, uječené (jakože humorné), s bandou nesympatických postav a Jaromírem Hanzlíkem, kterého je pro podobné výblitkové tragédie vážně škoda... ale tu hvězdičku mu teda dám. Asi bych tyhle moderní pohádky při vaření měla do budoucna vynechat, ať nemusím oškrabovat potraviny z obrazovky (za předpokladu, že se neroztříští po úderu hrncem, pak už by oškrabovat nebylo třeba a byl by klid). 20% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jako pohádka to neobstojí. Pokud ovšem vlasatému Blažkovi stojí při vyslovení jména Lucie, jedná se o erotický film s pohádkovými motivy, který mě překvapil a nemohl jsem si ho nechat ujít. Vyhodil bych akorát Hanzlíka, naprosto zbytečný v tomhle filmu a víc bych se zaměřil na rozehrání vztahu mezi ústřední dvojicí, která po sobě jede. Místo hard je z toho soft a to filmu ublížilo. Zajímavý námět a spolu s ním i tvůrci se pak vydali cestou sice více televizní než filmovou, ale přesto, že se z filmu dalo vytřískat víc, je z něj cítit erotický náboj. Kdo ho nezaregistroval o hodně přišel a bude to pro něj jen nudná pohádka bez kouzla. 60% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Jen mě udivuje, že nemám modrou krev.." Typický Drha, bez vlastního rukopisu, unylost a šeď.. Naopak s typickou hudbou páně Fišera, který dal zavzpomínat na Arabelu.. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moje počáteční rozpaky na konec usmířil Jaromír Hanzlík a že se tam mihnul i Radovan Lukavský, nemohu jinak než hodnocení zvednout na tři. Jinak je to tedy velmi podivná pohádka "o princezně Lucii, jejíž obraz pláče perly" a Filip Blažek zoufale potřebuje kadeřníka, resp. holiče. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

K této pohádce jsem si nikdy nedokázala najít cestu. Jsem holt zvyklá na jiné, které překypují vřelostí a ne suchou nudou. herecké obsazení bylo lákavé, ale jinak tady všechno stojí za starou belu. Vždyť se z toho dalo vykřesat mnohem víc. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Slabá pohádka od průměrného režiséra jako je Vladimír Drha. Největší problém je obsazení filmu a slabé herecké výkony. I Luboš Fišer filmu pořádně nepřidal (i když jeho hudba je na tomto snímku asi nejlepší). ()

StrYke 

všechny recenze uživatele

Tradiční české téma pohádky s tradičním zpracováním... Asi už tušíte, že to byla opět nudná blbost. To se dá poznat hned při prvních několika sekundách, kdy stačí vidět kvalitu zbytečného šermařského souboje a je jasné, co vás čeká. Suchá, ničím nezajímavá slátanina bez většího významu a se spoustou nelogických chyb - jak tvůrčích, tak filmových, a s mizernými hereckými výkony. Ale abych nepředbíhal, začnu hezky od začátku. Příběh zahrnuje hned tři strany, které se šikovně (snad jediný klad snímku) proplétají mezi sebe, a z toho dvě jsou dobré a jedna špatná. Samozřejmě mezi tu hodnou musí patřit také hezounek (bez většího talentu Filip Blažek), kterému po celý film nemůžete přát nic jiného, než smrt. Potom tu ještě máme již ohrané charaktery jako spanilá dívka uvězněná v domě svým otčímem (nijak zvlášť hezká Jitka Ježková) nebo zdá se šílený dědek, který měl však nakonec pravdu (poměrně dobrý Jaromír Hanzlík). Špatnou stranu potom tvoří zlý loupežník a jeho sluha - nenápadně připomínající dvojici z Les Visiteurs (u nás spíše známé pod názvem Návštěvníci). Už jenom po téhle stránce nás film nijak neoslní a nezaujme, a když potom loupežník hned v úvodu zapíchne pověstného šermířského mistra a potom ho náš hezounek, který mimochodem nejspíš nikdy předtím nedržel žádnou zbraň, porazí jenom blbým koštětem, tak se vám z toho chce vážně plakat. Spousta dalších nelogičností, jako třeba otčímský malíř (proč to dělal, jaký to mělo smysl, kam nakonec zmizel...) potom jenom film posílají čím dál tím víc do odpadu. Herecké výkony, jak jsem nicméně již výše zmiňoval, stály za tak velké lejno, že by po něm uklouzl i Jan Werich. Nejlepší výkon podává stále skvělý Ota Jirák, kterého jsem si asi hlavně oblíbil pro jeho dabérskou kariéru, a potom i trochu Jaromír Hanzlík, což však už není žádná sláva. Prostě děs a běs, nic tu nefunguje a jestli jo, tak to musí mít režisér nebo scénárista v hlavě fakt hodně popletený. Nebýt pana hezounka by to mohlo být na tři hvězdičky, ale s ním.. může být rád, že jsem mu nedal Odpad! a nepoložil mu lejno na rohožku. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké obsazení, krásné exteriéry, povedená výprava, ale co je to naplat, když nudí i šermířské souboje. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Vyškrtat linii Dona Quijota. Jinak to není vyloženě špatná podívaná. Na pohádku je to sice nezvykle ukecané, ale to není až tak na škodu. Podivné je spíš nevyužití "čaroděje - malíře", který se jen tak vzdá svého životního díla a zmizí. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Kostýmy a výprava, přestože se jako jediné televiznímu standardu vymykají, pohádku neudělají. Zato ♫ "chalupářská" hudba L.Fišera s kvalitou a vyzněním pohádky harmonicky souzní. Epizodní donquijotovský Hanzlík v chytilovském zpracování, marnost Lukavského, trapnost šarží Hartla, Jiráka ad. ()

Reklama

Reklama