Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Od hradu k hradu prochází jen s písní a z dávných časů obrazy si vysní…“ Dívčí hlas se nese pod klenbami hradu Kudla a neslyší jej nikdo, jen starý rytíř se smutnýma, laskavýma očima – Kornelius (J. Hanzlík). Celé dny vysedává před obrazem černovlasé mladičké krásky, o níž pověst říká, že když zapláče, kutálejí se jí po tváři pravé perly. Však i do rámu obrazu tajemné Perlové panny je zasazená veliká perla. Kornelius žije jenom pro svůj sen. A tato touha jej nakonec vyžene z hradu do světa poté, co mu černý rytíř Cyprián (R. Žák) ukradne milovaný obraz. Do Perlové panny se ale zamiluje i komediantský mládenec Vendelín (F. Blažek). Kdo najde krásnou pannu (K. Sochorová) a komu se nakonec zaslíbí? (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

Desmi 

všechny recenze uživatele

Jedna z pohádek, kterou nemusím vidět vícekrát. Z Kuklové udělali krávu, která ví, že je kráva a má z toho hroznou radost. Hanzlík je bodrým schizofrenikem, Jirák leje ligu, Pomeje hraje klasickou svini jako vždycky a Blažek hraje sebevědomého idiota, kterého bych okamžitě poslal na rande se zastřihovačem vlasů. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Pohádka snad jen pro dospělé, teda alespoň chlastací sekvence, které nutno přiznat parádně předvádějí Ota Jirák s Janem Hartlem. Jinak natočeno celkem průměrně, občas trochu humoru, občas trochu napětí a občas i dobré herecké výkony. Tedy ta role padoucha Jiřímu Poměje sedne (ve filmu i v civilu). Jaromír Hanzlík, ani další superhvězda Radovan Lukavský toho moc ve filmu ze svého hereckého umění nepředvedli. Že by to byla chyba réžie? Celkově za 3*, a to jenom díky Jirákovi s Hartlem. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Mám za to, že v devadesátých letech u nás vznikly ty nejhorší pohádky (O zapomnětlivém kouzelníkovi, Kačenka a strašidla, Pták Ohnivák, Jezerní královna, Kouzelný měšec). Jakoby se uvolnila atmosféra a otevřely možnosti a všichni se, ač na to neměli „materiál“ a um, pokoušeli navázat na úspěšné kousky od Vorlíčka nebo Hynka Bočana. Marně.. ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Hanzlík jako šlechtic v donkichotském stylu, Jirák a Hartl jako dvojice věčně přiopilých, ale laskavých parťáků. Filip Blažek v typické roli krásného zachránce, výborný Lukavský jako starý malíř a Pomeje, který výborně pasoval do role obhroublého loupežníka, zaujal i Filip Rajmont jako zlodějský sluha pana Cypriána v podání Radka Žáka. Děj je sice plný nesmyslných situací, například když zlodějský sluha Hubert (F. Rajmont) prchá po provaze z hradu, ze kterého mohl normálně odejít, ale je také plný vtipných situací, například, když se Kornelius (Hanzlík) diví, že mu neteče modrá krev, nebo poznámka, že si komediantka Linda vybrala dobře, protože ženich ani nepotřebuje chomout. Takže já jsem byl docela spokojen, protože je to opět trochu jiný pohádkový příběh. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Utrápená pohádka, která by mohla sloužit jako studijní materiál, jak netočit pohádky. Nejen že je příšerně natočená, tak je i nudná a divák u ní po celou dobu trpí. Herci hrají jako úplní amatéři, kamera je otřesná (například ve scéně, kdy jede v bričce rytíř Kornelius s tím cigánem, co nosí ženské hadry, tak je kamera namontovaná těsně před vozkou. Kamera zachytává půlku těla vozky a půlku těla koně, přivázaného vedle bričky). Nepovedlo se ani vkusně nasnímat místa, kde se točilo. Jsou to jen takové nic říkající záběry, které stejně divákovi nic neřeknou. Nejhorší je to na té zřícenině, kde je vidět jen občas nějaká ta zeď. Příběh je úplně o ničem a nejhorší na všem jsou ty tupé dialogy. Nechápu, jak v téhle hrůze mohl hrát Jaromír Hanzlík a dokonce to bylo promítáno v kinech. Vždyť tohle je ubohé i na obyčejnou televizní pohádku. [1836. hodnocení, 45. komentář, 42%] ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Pohádka byla natáčena převážně ve Vlašském Dvoře v Kutné Hoře. Mezi dalšími lokacemi lze poznat Pražský hrad a hrad Točník. Exteriéry pak byly pro změnu natáčeny na Slapech. (rodo)

Reklama

Reklama