Reklama

Reklama

Obsahy(1)

SMERŠ je název zvláštního oddílu NKVD, který po 2. světové válce bojoval v Sovětském svazu s „vnitřními nepřáteli“. Čtyřdílný seriál vypráví o průběhu jedné bojové akce čtyř členů oddílu SMERŠ. Náhoda je cestou zavede do městečka Grodno ne Curzonově linii, neboli uměle vytvořené rusko-polské hranici. Válka sice skončila, ale na tomto území trvá boj všech proti všem: Poláci proti Rusům, Litevci proti Polákům, všichní proti Sovětům... Výsledkem je terorizování prostého civilního obyvatelstva. Kromě moderně natočených akčních scén, nabízí seriál také působivý pohled na osudy hlavních hrdinů, na jejich naděje, zklamání i křehké vztahy. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
BrunoAnthony

BrunoAnthony (hodnocení, recenze)

Režisér  patrně pomatený nesnášenlivostí vůči všemu sovětskému a ruskému, že se patrně na plátně rozhodl realizovat své vlhké sny o střílení sovětských vojáků. Svědčí o tom totálně hloupé scény s postřílením vojáků v lázních a v doupěti bandy. Z vojáků dělá pitomce, kteří si nepostaví stráže a v druém případě místo tiché obkličovací operace utočí na bandu v lese s křikem Hurá. Ale místo hlouposti vojáků jen režisér vystavil na odiv omezenost svoji.

Směrš byla organizace  bojující s německými špiony a záškodníky, ale kdyby si režisér bybral k zobrazení její hlavní náplň za války, nemohl by Směrš a celý SSSR stavět částečně do negativní role, neboť za války stál Směrš a SSSR plně na straně dobra ve válce proti německým okupantům. Režisér si proto vybral jiný časový úsek- již po válce na běloruském území, které bylo v době před válkou okupováno Poláky po válce v r.1920. Před tím patřilo do Ruského impéria. Na pozadí tohoto dobrodružného příběhu mohl režisér Rojzman rozvíjet své nenávistné řeči vůči SSSR a Rusům

Neuvěřitelně trapný humor Rojzman vypotil ve scéně nacvičování divadelní inscenace v divadle pod portrétem Stalina, kteréhož diskreditace byla smyslem bezduchého skeče. Samozřejmě si Rojzman potřeboval na Stalina plivnout, ale tihle rojzmanové si asi neuvědomují, že bez Stalina a SSSR by byl jejich národ zničen a OSN by ani jejich zemi vůbec neschválila.

Reklama

Reklama