Reklama

Reklama

Obsahy(1)

SMERŠ je název zvláštního oddílu NKVD, který po 2. světové válce bojoval v Sovětském svazu s „vnitřními nepřáteli“. Čtyřdílný seriál vypráví o průběhu jedné bojové akce čtyř členů oddílu SMERŠ. Náhoda je cestou zavede do městečka Grodno ne Curzonově linii, neboli uměle vytvořené rusko-polské hranici. Válka sice skončila, ale na tomto území trvá boj všech proti všem: Poláci proti Rusům, Litevci proti Polákům, všichní proti Sovětům... Výsledkem je terorizování prostého civilního obyvatelstva. Kromě moderně natočených akčních scén, nabízí seriál také působivý pohled na osudy hlavních hrdinů, na jejich naděje, zklamání i křehké vztahy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv by se mohlo zdát, že film o příslušnících NKVD z roku 2007 by mohl být zajímavý, neb není jasné, zda-li si páni nahoře přejí, aby byli ti enkávéďáci dobří či špatní, zdání klame. Příslušníci NKVD ve Smerši jsou totiž nijací a nijaké je i vše ostatní. Čtyřka z války se vracejících smeršáků narazí v pohraničním (dříve zřejmě zahraničním) městě na bandu diverzantů, v podstatě teroristů, kteří rozsévají smrt a strach. Smeršáci to tak samozřejmě nemohou nechat. +++++ Bohužel, scénárista svou představu, jež zřejmě počítala s postupným odhalováním a finální přestřelkou, příliš bystře nerozpracoval. Aby prázdnota děje příliš nepřitahovala pozornost, přihodil dvě romantické linie stojící na nudném "zakoukání se", z nichž jednu ukončil nesmyslnou tragédií. Obzváště trapně se jeví dík tomu, že ani jedna milostná zápletka nijak zvlášť nerozvíjí děj kol boje s diverzanty. Postavy jsou mátožné, kamera až amatérská, střih nepomáhá kontinuitě akce, ale až vzácné výjimky spíše chaoticky skáče po různých výstřelech a výbuších. Zpomalovačky ve chvílích masakrů se užívají nejspíš proto, že se režisér zřejmě dočetl, že se to dělává, než s úmyslem dosáhnout nějakého konkrétního efektu, např. na diváka. +++++ Dialogy se většinou omezují na prosté sdělování informací. Párkrát ovšem dojde k "filozofování", z něhož až příliš řiší záměr sdělit něco moudrého o nesmyslnosti války a lidském údělu. Divák Subjektiv cítí:"Á, teď nemluví postava, teď mě autoři chtějí poučovat.... Neříkají sice hlouposti, ale proč takhle nepřirozeně?" Řada ČSFD komentátorů má pro tyto účely ve svém portfoliu slovních spojení několik s výrazů se slovy "papír" a "šustit". Tady by je uplatnila. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že SMERŠovci nemohli být skupina jedinců jeden hajzl vedle druhého, ale chvílemi mi tenhle seriál připadal příliš jako dokument o ruské variaci na Rychlé šípy. Dobré rozhodně je, že je zobrazeno něco, co není obecně provařené téma a že nějaký sympaťák, stejně jako nějaký ten hajzlík, je na všech stranách. Co nechápu je Albina, nejhezčí všude, kam přišla. Ať chodila kam chtěla, zřejmě tam chodila kanálem. Ne, že by byla ošklivá, ale kdybych měla dobrou náladu a chtěla být laskavá, což nechci, popsala bych ji jako pohlednou. Femme fatale jen pro někoho, kdo pět let neviděl ženskou. Naprosto okouzlující je scéna nácviku oslavy (pochod s vlajkou je taková divočina, že jsem si to pouštěla opakovaně a smála se u toho jak kůň). Celkově to ale působí tak přesvědčivě, že člověka mrazí v zádech, a to nejen proto, že nejsympatičtější postava umře. ()

Reklama

divisak odpad!

všechny recenze uživatele

Už jen čekám, kdy natočí snímek o srpnové invazi v osmašedesátém a bude se jmenovat Bratrská pomoc… Tak pitomě natočený materiál jsem dlouho neviděl… Až po jeho shlédnutí jsem si uvědomil, jak to ti chudáci Sověti měli na územích cizích států těžké (spravedlivá NKVD versus všichni ostátní/zlí). A přitom to se všemi mysleli tak dobře. Obzvláště s Poláky a Ukrajinci… ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Dalsi priemerny rusky serial, tentoraz odohravajuci sa tesne po vojne. Vo filme sa uskutocnili dva masakre na sposob Ramba:) Prvy bol uplne zlikvidovanie svadobnych hosti a druhy sa odohral v sprchach. A este v poslednom diely boli este dva vacsie boje, ktore stoja za zmienku. Spracovanie bojov sa dalo pozriet, ale nebolo to robene na jednotku. Niektore useky filmu boli nudne, ale celkovo ma tento serial aj bavil, oproti inym ruskym serialom novsieho data vyroby. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Smerš měl veliký potenciál, který částečně zabila utahanost scénáře, ale především režijní topornost a bezradnost Rojzmana. Špatné je na něm v podstatě všechno. Podobným stylem se točily sovětské filmy a seriály v 60., respektive 70. letech minulého století. Užvaněnost, špatní herci v epizodních rolích, nezvládnuté akční a bojové scény, matné herectví i v těch výraznějších rolích a tak by se dalo ještě dlouho pokračovat. Je to škoda, protože o dané zemi a době existuje minimum snímků. Jenže provedení je na úrovni Čtyřech z tanku a psa, jenže ti se aspoň nebrali tak vážně. Celkový dojem: 25 %. Ty moderně natočené akční scény podle oficiálního textu distributora považuji za skutečně podařený vtip. O razantním střihu, práci kamery a dynamické akci možná režisér slyšel na nějakém školení, ale v praxi je určitě neuplatnil... ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama