Reklama

Reklama

Romantická pohádka z časů, kdy rytířská čest patřila k těm nejcennějším hodnotám a kdy pro úsměv své vyvolené nasazovali mladíci život na turnajových kolbištích... Na starobylém hradě žije krásná panna (J. Ježková) se svým otcem (J. Zahajský). Odmítá zatím všechny nápadníky. Sama ještě neví, jestli bude někdy milovat. Aby se vyhnula vdavkám, dá si podmínku, že její ruka bude patřit pouze tomu, kdo vyhraje klání oděn v pouhé plátno. Očekává, že všichni odmítnou, neboť bojovat jen ve lněné kytli znamená jistou smrt. Jeden z nápadníků (F. Blažek) však na podmínku přistoupí… Tak začíná rytířská romance o strachu, zbabělosti, odvaze, ale především o velké lásce... Výpravnou filmovou pohádku na motivy středověké francouzské trubadúrské poezie napsal Jiří Bednář a režii měl Vladimír Drha. Velkolepé turnaje a dobově laděné melodie Petra Traxlera podtrhují středověký kolorit dávného pohádkového příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (97)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tuhle pohádku zbožňuju, měl jsem ji rád jako malej, mám ji rád i teď, spojuje to, co jsem měl jako malá ploutev na pohádkách rád, souboje, atmosféru... Navíc má Filipa Blažka, který zde sice tentokrát nehraje prince, nýbrž rytíře, ale pořád je pro mě princem nejikoničtějším a když sme u toho, dokonce i Pomeje zvládl svou roli úctyhodně. Výborná je taky dobová hudba a téměř všechny písničky, obzvlášť scéna turnaje a předávání kytle dokáže způsobit napětí a epičnost větší, než všichni Transformeři dohromady. Atmosféra, skvělé (i pohledem dnešního lachtana) souboje, hudba, píšťaly, sakrastický šašek, smrt,. Jo, tohle je nejen nostalgie. ♫♪ " Já nahý půjdu proti všem, oděných železem " ♪♫ ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem po dlouhé době zase jednou viděl... a bohužel mě malinko zklamal, protože jsem si jej pamatoval o něco lepší... První věc, kterou je třeba zdůraznit: tohle není pohádka ani historické romantické drama. Tohle je středověká balada. Kromě toho je napsaná ve verších a nasnímaná ruční kamerou, kromě toho se obávám že i (denní scény) i bez jakéhokoliv dodatečného osvětlení. Celý film proto stojí na hereckých výkonech (ať už profesionálních herců, nebo šermířských skupin) a často i na výkonech pěveckých. A to je trochu problém, protože scénář předepisuje Blažkovi i Ježkové zpívat a zde je hodně vidět - slyšet, že v tom nejsou zrovna kovaní... Kupodivu nejsympatičtějšími a dle mého nejlépe zahranými postavami jsou zde Šašek a Ranhojič... ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nemyslím, že by to byla až taková tragédie.Největší chybou filmu je vedle veršovaného jazyka takřka neustálé prozpěvování ne příliš duchaplných textů. Zkrátka ne každý verš o citech je hned Šejkspír. Dcero proč? A dcera začne zpívat o svých citech, které zahubily rytíře. Tohle nepřirozené míchání umění s dialogy mi dokáže kazit spoustu pohádek. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Teď radostně já půjdu v boj, a lepší nemohu mít zbroj. Než kytlici kterou přijímán, od té kterou nadavše rád mám." Samotný nápad s dialogy ve verších a s doprovodem poetických středověkých písní úplně špatný není. Škoda že ty verše jsou někdy trošku slaboduché. A herecké výkony většiny představitelů (možná s výjimkou Filipa Blažka) takové unylé. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Další produkt tehdejší "teplé" kliky, z něhož to teplo čouhá o něco víc než z troškovin. On Drha byl průměrný režisér, častěji za něho točili asistenti a asistentky, když se někde po vláčilovském způsobu posiloval něčím ostřejším, a pan Holomek je takový kameramanský rutinér. K tomu připočtěme vykulenou a tehdy nijak dobře hrající Ježkovou, pár herců dosazených jen díky orientaci, nikoliv pro své kvality, a vyjde nám unylá balada či legenda, hrající si na víc, než na co má svým průměrným až lehce podprůměrným zpracováním a herectvím, kde vyčnívají jen písně Traxlerů jako něco zcela mimo tento (spíše televizní) film. Nevyužité lokace, mizerné zarámování záběrů, divné střihy, to už jsou jen detaily oproti celkové nevyváženosti a neujasněnosti. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se na hradě Vysoký Chlumec u Sedlčan a ve Starém královském paláci na Pražském hradě. (SONY_)

Reklama

Reklama