Reklama

Reklama

Ryan Bingham pracuje pro kariérní přechodové poradenství se sídlem v Omaze, jehož specializací je podnikový downsizing. Jinými slovy – propouštění lidí. Ryan létá po celých Spojených státech přes tři sta dvacet dní v roce a létání je podle jeho názoru nejlepší část jeho práce. Snaží se stát členem exkluzivního klubu častých letců, ke kterému potřebuje nashromáždit určitý počet letových mil. Zároveň se vyžívá v přednášení motivačních projevů o tom, jak si ulehčit život o fyzickou i emoční zátěž. Sám v tento způsob života věří, žije jen se svým příručním zavazadlem, se svým bytem má společné jen jméno na smlouvě, není si blízký se svou rodinou a nemá ani žádnou jinou blízkou osobou. Jeho život se ale obrátí vzhůru nohama, když jeho společnost najme Natalii Keenrovou, mladou ambiciózní ženu, která firmě doporučí, aby přešla k propouštění lidí „online“. Ryan věří, že Natalie tak docela nechápe, jaké to je někoho propustit z mnohaleté práce. Jejich šéf tak navrhne, aby Ryan a Natalie vyrazili na další pracovní cestu spolu. Ryana k přesvědčení Natalie vedou i osobní záměry, protože při svých pracovních cestách se stýká s Alex, která stejně jako on oceňuje elitní status jejich leteckého klubu. (Viacom)

(více)

Recenze (1 151)

Kroupa 

všechny recenze uživatele

4.11.1010 Hádej, co se stane, když zkřížíš Thank you for smoking a A good year. To nemůže bejt tak úplně špatný. Ovšem, podobně jako v Thank you for smoking, to není úplná pecka. Teda pokud nežijete životem podobným tomu Clooneyho postavě nebo neřešíte podobná životní dilemata. Avšak i v takovém případě byste pravděpodobně ocenili větší osvobození filmu od klišé, která jsou tak čitelná, že vás nic ve filmu nemůže překvapit. Vpodstatě lze celý děj odhadnout už po letmém pročtení zápletky. Přestože je Clooney sympaťák, nemá tolik charismatu, aby zvládl už bůhví kolikáté ztvárnění toho samého člověka. Ať už to byl Michael Clayton nebo chlápek z Intolerable cruelty a další, je to pořád to samý. Pro mě osobně navíc nemá tolik charismatu jako Russel Crowe, nehledě na to, že v tomto případě neobvyklost popsaného povolání a značná míra moralistní kritiky způsobu života manažerských elit, která je místy velmi vtipná, jen zakrývá totální absenci originality a zajímavosti. Tedy podobně jako v Thank you for smoking. Alespoň že to není sentimentální. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

je tohle vlastně komédie nebo tragédie? Spíše bych se klonil k tomu druhému, jelikož tyto postavy mezi námi opravdu existují, ať již to jsou vrcholoví manageri, kteří umírají ve čtyřeceti letech na infarkt, nebo karieristé s ostrými lokty, kteří se ženou za nějakým svým cílem, který stejně nikdy není definitivní. I Clooneyho postava měla cíl.. a to nalétat 10 miliónů mil v rámci svého zaměstnání, kdy profesionálně a chladně propouštěl lidi ve firmách, kde na to neměli sílu samotní šéfové... Za křehkou pózou úspěšného a výkonného pracovníka se však skrývá něco, co si sám ani neuměl přiznat.. a to obrovská samota a prázdnota. Svůj život, svůj čas vlastně prodal a v závěru s uvědomil, že: "...když se svou rodinou po večeři budete koukat na hvězdné nebe a uvidíte tu nejjasnější hvězdu, tak to vězte, že to nad vámi budu přelétat..." ()

kdosizrosy 

všechny recenze uživatele

Je to tak trochu jako úsměv George Clooneyho a ostatně i jeho filmové lásky Very Farmigy - příjemný, šarmantný a podmanivý. Film o vztazích, snech a cílech, které v životě máme, ale buď je neuskutečníme nebo po jejich dosažení zjistíme, že jsme o ně vlastně tak úplně nestáli. Jistou roli tady hraje i to určité prázdno v každém z nás, ten podprahový smutek, který se snažíme zaplnit či jej sami sobě popřít. A taky určitá marnost života. Komedie to tedy rozhodně není a romantiky se člověk také moc nedočká. Celkově velice příjemný a citlivý zážitek, jenž ve vás něco zanechá. Ten film prostě strašně mile překvapí. (a nesmím zapomenout dodat, že Vera, na to, kolik jí je, je fakt svůdná) ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné překvapení. Tak trochu moderní megamix všeho. Několik rovin a postav. Celkově však zajímavé dialogy s rychlým spádem. Film, který určitě neurazí. I Clooney tam výborně seděl. Ani ne tak komedie, jako romanticko psychologicko motivační drama z businness světa. Pěkné. 8,5/10 ()

Bukk 

všechny recenze uživatele

I po tomhle filmu pořád nechápu tu tajemnou auru kolem Clooneho, která udolává a dostává pod palec denně milióny žen (a mužů). Je to tím jeho hlasem? Vystupováním? To nevím. Každopádně role byla dobře udělaná, ale hotová jsem z toho zrovna nebyla. Ve výsledku to nebylo nic šokujícího, ale některým rozhovorům a situacím se dalo věřit. Jen ten zvrat v jedné fázi se mnou nijak nezamával, což si myslím, že měl. ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Ďalšia Reitmanova perfektná inteligentná satira o dehumanizácii a absurdite súčasnej doby. Zároveň je to nutná existencionálna výpoveď o potrebe zázemia a rodiny. Všetky tieto myšlienky sú servírované nenásilne, v ľahšom komediálnom tempe. Lietam v tom nie je tak nekompromisný ako Ďakujeme, že fajčíte, ani tak citlivý ako Juno, ide si svojou vlastnou cestou, no to neznamená, že si nezaslúži absolutórium. ()

crozet 

všechny recenze uživatele

Solidně zpracované existenciální drama postmoderní osobnosti (felliniovské nebo např. čapkovské paralely dozajista nikoliv náhodné), celé pak podané v komediálním obalu a převázané stuhou Cloonyho šarmantní mimiky (jejíž nesporné kouzlo, síla a podmanivost nejsou pro divákovu lítost autentické, ale to je u herce dozajista v pořádku). Pozoruhodně mnohovrstevnatému filmu však pro mé gusto chybí zřetelná pointa (což atakuje celistvost příběhového sdělení) nebo přinejmenším určitá katarze (na níž je divák já psychologicky závislý). To je škoda. ()

Dejvi21 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem chtěl dát nejsilnější 4, pak jsem se rozhodl pro slabších 5...a vrátil se ke 4* Proč? Protože mě tenhle film hodně bavil, po celou dobu naplňoval očekávání, a pak přišel závěr, ve kterém mi chyběla nějaká pořádná katarze. Nenastal obrat o 180 ani 90 stupňů, ale spíš o 45, a to je prostě málo. Ale i tak se jedná o nejsilnější 4*, které na své škále mám. ()

fifi.m 

všechny recenze uživatele

Takový milý, originální a zábavný film. Někteří se tady ohánějí tím, že ve filmu byla spousta klišé. Ano, byly tam. Ale v dobře natočeném filmu ty klišé nevadí, do děje prostě zapadají a člověk je téměř nevnímá. Čekala jsem víc romantiky, ale naštěstí jí tam moc nebylo, a to je rozhodně dobře, protože by se z toho stal tuctový film. Tímto filmem mě Reitman (kterému jinak opravdu nerozumím) potěšil. Před shlédnutím jsem jméno režiséra ani nezaznamenala a upřímně - kdyby tomu tak bylo, tak bych se na tento film nejspíš vůbec nedívala. A to by byla škoda. (Žánr: komedie? To je snad omyl.) ()

Jabro 

všechny recenze uživatele

Hezký film, který mě potěšil velmi dobrým hereckým obsazením. Clooneymu tahle role proste sedla, o tom podle mě není pochyb! Tenhle jemný Reitmanův styl mi prostě vyhovuje:)... ()

jorgus 

všechny recenze uživatele

prekvapive prijemny snimek..urcite to delalo moje oblibene prostredi letist a vse s tim spojene..ale taky prijemne civilni Clooney a hlavne zajimavy konec..uz jsem se bal stereotypu, ale Reitman podruhe po Juno prijemne prekvapil:) ()

Money_too 

všechny recenze uživatele

Výborný scénář, výborní herci. Určitě kritiky přijímaný film, ale bohužel víc než navození menší deprese to ve mě nenechalo... ()

rgrohol 

všechny recenze uživatele

Čím více se na něco člověk těší, tím větší je poté zklamání, když to nenaplní jeho představy. A člověk se na Up in the Air nemohl netěšit. Šest nominací na Oscara, cena za nejlepší scénář a pět neproměněných nominací na BAFTA Awards, stejná bilance na Zlatých Glóbech, mnoho ocenění z dalších předávání cen a festivalů, George Clooney v hlavní roli a nadšené reakce odborníků i laické veřejnosti. Takový výčet nenechá v klidu snad žádného filmového fanouška. První půlhodina mě naprosto fascinovala. Živé, chytře napsané dialogy, inteligentní humor a obrovský magnetismus hlavní postavy. Sice mi přišlo, že Reitman trochu vykrádá sám sebe (na podobných pilířích stála i jeho celovečerní prvotina Thank You for Smoking), ale ten koncept funguje dokonale, takže proč ne? Problém Up in the Air je v tom, že v průběhu filmu se nezmění vůbec nic. Když si někde čtete nástin příběhu tohoto filmu, dozvíte se, že George Clooney vyhazuje lidi z práce, létá po USA a jeho jediným cílem je nastřádat určitý počet nalétaných mil se společností American Airlines, ale do života mu vstoupí ambiciozní, mladá kolegyně. U většiny snímků by to znamenalo, že takových bude prvních patnáct minut a zbytek vám zůstává utajen, abyste nepřišli o kouzlo překvapení, jak to celé dopadne. Ne tak u Up in the Air. Tento jednoduchý popis je opravdu téměř vše, kolem čeho se příběh točí. Zápletka, která vydrží tak na brilantních 30 minut, ale na celovečerní film je to neuvěřitelně málo. Vatu uprostřed filmu nezachrání vynikající Clooney, který v podstatě nesleze z obrazovky, ani nesympatická, přesto přesvědčivá, Vera Farmiga. Herci odvedli celkově slušnou práci, nikdo není vyloženě strašný a většina zúčastněných se za svůj výkon rozhodně nemusí stydět. Největší problém je, jak jsem již naznačil dříve, ve scénáři. Je paradoxní, že zrovna za něj dostal snímek ta nejprestižnější ocenění. Přišlo mi, že scénáristé vyčerpali všechny dobrá nápady během první poloviny filmu a ta druhá už jen tak nějak dobíhala setrvačností. To naprosto znemožní divákovi udržet pozornost a zachytávat všechny hluboké myšlenky, které se na něj valí. Up in the Air je rozhodně kvalitní film a kdyby skončil dříve, neváhal bych a dal bych plný počet hvězdiček. Bohužel ale tempo ke konci zvolnilo na můj vkus až moc. Je trochu škoda, že Reitmanovi po dvou vynikajících snímcích trochu dochází dech a začíná se opakovat. ()

kaze 

všechny recenze uživatele

Clooney je proste moje zlatíčko. Krásny, úžasný herec s neskutočnou charizmou. A jeho postava? presne ho dokážem pochopiť. Jeho práca ho tak pohltila, že zabudol žiť. A možno nenašiel len tú správnu polovičku. Hneď ako našiel niekoho, kto by mu vyhovoval, zalubil sa....a ako to skoncilo...to vieme...Super film. ()

Související novinky

Co chystá Jason Reitman?

Co chystá Jason Reitman?

10.05.2016

Po Děkujeme, že kouříte, Juno a Lítám v tom patřil Jason Reitman mezi nejobletovanější mladé režiséry. Po Znovu a jinak, Prodlouženém víkendu a Mužích, ženách a dětech už mu ale tolik lidí nevěří.… (více)

Karlík a továrna na mrtvoly

Karlík a továrna na mrtvoly

17.09.2012

Rozhodnutí čím dál úspěšnější kabelové stanice A&E (letos masivně zabodovala westernovou detektivkou Longmire) natočit seriálový prequel k slavnému Hitchcockovu Psychu zpočátku neznělo jako… (více)

Vera Farmiga v kovbojce

Vera Farmiga v kovbojce

18.04.2010

Byla oslňující v Lítám v tom (za které získala nominaci na Oscara) a snad ještě víc v hororu Orphan. V dalším filmu si pořádně zastřílí. Půjde totiž o nezávisle financovaný western A Thousand Guns, v… (více)

Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi

Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi

08.02.2010

Město Brno a Jihomoravský kraj budou mít konečně velký filmový festival. Cinema Mundi 2010 se uskuteční 24. 2. – 3. 3. 2010 v Palace Cinemas Velký Špalíček. Přichází nejen s unikátní dramaturgií, ale… (více)

Reklama

Reklama