Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Severní Afrika uprostřed 2. světové války. Major Donald Craig z britských pozemních sil je v roce 1942 zachráněn ze zajetí skupinou židovských bojovníků a dopraven na velitelství plukovníka Johna Harkera. Ten mu vysvětlí, že ho jako experta potřebuje pro misi, jejímž úkolem je přejít libyjskou poušť do Tobruku a zpomalit postup nacistů tím, že vyhodí do vzduchu Rommelovy zásoby paliva. K tomuto úkolu je vytvořena devadesátičlenná společná jednotka britských speciálních sil a německých židů. Mají v plánu proniknout do Tobruku jako německý konvoj s britskými zajatci. Skupině se během cesty podaří těsně uniknout několika střetům s nacisty i italskými jednotkami. Když se ale podaří utéct dvěma zajatým nacistickým vyzvědačům, uvědomí si Harker s Craigem, že mají mezi sebou zrádce. (TV Nova)

(více)

Recenze (33)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ano, přikláním se k ostatním, jedná se o standardní takový průměrný válečný film z oné doby, jakých bylo natočeno mraky..Viz třeba Play Dirty, který je ale trochu jinak zaměřen.Britské komandos s německými židy musí za 2. světové války bojovat s pouští, německými jednotkami i se zrádcem ve vlastních řadách, aby splnili úkol na této sebevražedné misi.Herecké výkony byly zdařilé, film nestrádal v napětí ani v bojové akci..Ta na konci zničením německých skladů pohonných hmot v Libyjském Tobruku byla už jen třešničkou na dortu. Fascinující byl pohled i na přístav plný tanků. Mimochodem na straně spojenců, tenkrát bojovalo asi i na padesát tisíc Čechoslováků. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Bohužel jen průměrný válečný snímek z pouštní války za druhé světové. Britsko - židovské komando převlečené za Němce převážející britské zajatce jede zapálit v Tobruku zásobníky benzínu pro Rommelovy tanky. Sem tam akce, konec výborný, ale chybělo mi tam lepší prokreslení postav a trocha emocí do toho válčení. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=34ChizO_Ju0 ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Bitva u Tobruku znamenala definitivní porážku nacistických vojsk v Africe. Náš příběh je o Britském majorovi, který spolu se spojeneckými Židy je vyslán na nebezpečnou misi, zničit v Tobruku německé zásoby paliva. Nechybí rozpálený pouštní písek, spoustu napětí a akčních scén, odvaha, odhalení zrádce, oddanost, nechuť bojovat, ale i odhodlání. A to bez jakékoli příchuti přeplácaného patriotismu, jak jsme zvyklí v některých Amerických válečných filmech posledních let. "Tobruk" není psychologický válečný snímek, ale vydařený akční dobrodružný film s výtečným Rockem Hudsonem v hlavní roli. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

THINK OF DEATH AND YOU ARE NO LONGER SURE OF YOUR LIFE!!! Docela zajímavý válečný snímek s velkým akčním finále, které mi trošku připomnělo Vynález Zkázy. Akorát ve Vynálezu nebyl Rock Hudson s plamenometem, přeměňující lidi, na grilovaná kuřata. Nejvíc sympatickým se ale pro mě nestal právě Rock, nýbrž George Peppard a jeho postava židovského Němce. VORWÄRTS!! ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Celkom solídny vojnový film so zaujímavou zápletkou. Tajná operácia Britov a nemeckých Židov, ktorá sa v závere zvrtáva na pompéznu vojnovú megaakciu, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani dnešné filmy. Fakt sa na ňu dobre pozeralo. Herecké obsadenie nie je taká sláva, asi preto to nevysoké tunajšie hodnotenie, ale na druhej strane ani neurazí. Chýba možno trochu väčší dôraz na drámu a vykreslenie charakterov, na druhej strane zaoberá sa hlavne vojnovou operáciou bez nejakých zbytočných dejových odbočiek, romantiky a podobne. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Místo dobové vojenské techniky je ve filmu použita až poválečná. Objevují se tak například tanky M 48. (dydy79)

Související novinky

Jaká to rozkošná válka

Jaká to rozkošná válka

30.04.2006

Režisér a producent Václav Marhoul, jenž se svým scénářem filmu Tobruk inspirovaným knihou Stephena Cranea Rudý odznak odvahy uspěl v českém kole americké soutěže Hartley-Merrill Prize pro tvůrce z… (více)

Reklama

Reklama