Reklama

Reklama

Příběh filmu se odehrává ve Winston-Salemu v Severní Karolíně. Senegalského taxikáře Sola si najme sedmdesátiletý William a má zvláštní prosbu, aby ho za dva týdny odvezl na horu Blowing Rock. Nevšední přání Sola zaujme, a aniž by žádal o souhlas, začne se o svého pasažéra starat a rozhodne se vstoupit do jeho života a zjistit, co má v plánu. Nejprve ho tajně sleduje a posléze ho dokonce seznámí se svou přítelkyní a nevlastní devítiletou dcerou Alex. Mezi Solem a Williamem za dva týdny vznikne pouto, které by se dalo nazvat přátelstvím. Bahraniho silnou stránkou je realističnost a bezprostřednost jeho filmů, tu se mu daří zachovat i v tomto snímku stejně jako jistou naději, kterou režisér svým hrdinům nikdy neupře. Film byl poprvé uveden na loňském festivalu v Benátkách v sekci Horizonty. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Podobně jako minulý rok, kdy byl Chop Shop z chudinského prostředí ve Varech, tak i letos stihl Ramin Bahrani svůj další film zařadit do festivalového programu. Tentokrát však snímek Goodbye Solo pojednává o černobílém přátelství. Vypadalo to jako epický a srdceryvný příběh, ale pravda bude nakonec někde jinde. Děj nás zavede mezi afrického taxikáře Sola a nerudného bělocha Williama. Už od začátku proti sobě stojí dva zájmy. Solo nabízí Williemovi pomocnou ruku, ten však jeho počínání stále odmítá. Postupně se rozvíjí jejich přátelství a my se pak (ne)dovídáme, proč má Solo Williama nakonec zavézt jednoho určitého dne na specifické místo. Sledujeme tedy slovní přestřelku dvou aktérů, to hlavní tu zůstává stále zamlčeno a divák si jen může domýšlet, co se vlastně stalo. O tom ale film vlastně není, jde především o tu změnu, kterou na sobě Solo a William vzájemně zanechají. Na mě však jejich příběh o setkání dvou odlišných světů nezapůsobil tolik, jak jsem očekával. (6/10) [MFFKV 2009] ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Jsou 1 a 1. A co o nich víme? Jeden má v životě pro co žít a druhý ne - a tak se nešikovně podpírají. Jsou 1a1. Když svojí péčí zesílí, jsou zase 1 a 1. Jeden bojuje o budoucnost a tak ji má. A druhý...? ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak přiznám se, že tenhle film mě nezaujal natolik, abych ho mohl nějak kvalitně ohodnotit. A přitom se jedná o docela příjemný nezávislý americký snímek, který rozhodně určitými kvalitami disponuje, jen kdyby se více jednalo než mluvilo a určité věci a informace nezůstávaly jen v rovině spekulací, tak bych film asi ocenil trochu více. A samozřejmě mi také vadí ten velmi otevřený konec, ze kterého jsem měl docela rozpačité pocity. Zkrátka tenhle film sice umí být zajímavý a chvílemi opravdu velice atraktivní, ale to bohužel na kvalitní hodnocení nestačí, mám-li určité pochyby o celkovém vyznění celého snímku, a tyto pochyby se rozhodně po sledování filmu dostavily a mám je stále v sobě, což mi brání film označit jako nadprůměrný. Ale samozřejmě bych zde rád pochválil velice kvalitní herecké výkony, s nimiž tenhle film vlastně stojí a padá, pokud by hlavní aktéři nezahráli dobře, tak by tenhle film dopadl ještě mnohem hůř, taxikář i jeho sedmdesátiletý pasažér to zkrátka zvládli na jedničku a je to asi ta nejpozitivnější věc na celém tomto filmu. Takže jak už je asi možné odtušit z předchozích myšlenek a řádků, tenhle film vnímám jen jako průměrný a jako takový ho také hodnotím, což vyjádřeno ve zdejším hvězdičkovém systému znamená sympatické tři hvězdy. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Klasicky as usual. První je černošský taxikář, prostý člověk milující život, druhý je starší běloch, který má života plné zuby a nebaví ho. První se snaží druhého poznat, ovlivnit ho, stále se na něco vyptává, vymýšlí, způsobem tak vlezlým, že bych ho dávno zabil. Zpočátku se to dalo snést, ale pak je to jen natahovaná kaše. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Tak toto bola bomba! Zostal som v nemom úžase a s otvorenou hubou. A aj preto dávam plný počet, lebo som dlho váhal a nevedel, čo si pustím, ked náhodou som zapol toto a odrazu ma to upútalo od prvého okamihu. Fakticky som si to dal ' ako cigu na jeden prásk ' . ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Režisér s íránským jménem natočil snímek, který mi tématem připomenul výborný film Chuť třešní. I tady je muž, který si pečlivě předem zajišťuje podmínky pro spáchání sebevraždy. Do nich patří i najatý taxikář, který ho v den D doveze na místo M. Ale ten pochopí, o co zákazníkovi jde, a se svým nevyčerpatelným pozitivismem mu vtrhne do života, přestože ten jeho vlastní se hroutí na mnoha frontách. Kamera je neustále nablízku oběma ústředním protagonistům a všechny ostatní (snad s drobnou výjimkou taxikářovy nevlastní dcery) vytěsňuje mimo ohnisko dramatu (70%). ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Mne osobne Solo na nervy neliezol, ale mohol veru menej rozprávať. Na Williamovo tajomstvo som bola zvedavá aj ja, a hnevalo ma, že z toho nakoniec nebolo nič, ale aj tak, táto úplne rozdielna dvojica, jeden plný života a druhý bez života, ma ani chvíľu nenudila a bolo mi s nimi fajin. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý príbeh s hlbokou myšlienkou a silným kontrastom dvoch mužov, ktorí raz v taxiku započnú svoje priateľstvo. Jeden z nich je mladý, extrovertný perspektívny a veselý, no a druhý pravý opak. Je možné vôbec, aby takéto priateľstvo dokázalo pokoriť prekážky nedôvery a tajomnosti? Námet veľmi dobrý, akurát to spracovanie dosť výrazne padá na prílišnej tajomnosti a nedotiahnutí inak výborných dialógov. A trochu mi išiel na nervy aj ten nekonečný Solov optimizmus a neustále prenasledovanie Williama, pritom si nedokázal spraviť poriadok ani vo vlastnom živote. Kiežby to celé malo trošku vyváženejšiu atmosféru, bolo by to aj na viac, takto len priemer. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ked sa stretnu dvaja  a sa skamaratia - on je cernoch a miluje zivot,on je zase beloch a je znechuteny a zatrpknuty. Potom sa veci zvyknu vyrovnavat  : 65 % ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Zaujal mě již předchozí režisérův počin, který naprosto autenticky zachycuje každodenní realitu malého chlapce, Goodbye Solo se vyznačuje již promyšlenější scénáristickou konstrukcí, přičemž vrcholem filmu se stává divákem dlouho dopředu očekávaná cesta k hoře Blowing Rock. ~ Interakce senegalského taxikáře a sedmdesátiletého zahořklého pasažéra, černocha a bělocha, lidí odlišných nejen svou vizáží, ale i přístupem k životu. A souhlasím s ostatními, film je skutečně unikátní v tom, co vše (a je toho hodně!) si nechává pro sebe. /možný spoiler/ TAJEMSTVÍ, které si jak herci, tak režisér, nechají pro sebe. Diváku, dej prostor své fantazii. (I když titul ten největší rébus nakonec nejspíš řeší...) ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

jen průměrný film, vadiloi mě ty neustálý řeči kolem a černoch mě docela štval, jak chtěl pořád pomáhat apřitom o to stárnoucí muž nestál, konec at si každý domyslí sám, proč chtěl vlastně člověk umřít ()

JoudaCZ 

všechny recenze uživatele

Nepravděpodobné přátelství dvou mužů, z nichž každý jde za jiným cílem a z nichž jen jeden k svému cíli dojde. ()

Reklama

Reklama