Reklama

Reklama

Jean Gabin osobně

  • Česko Jean Gabin, aristokrat a venkovan (více)

Obsahy(1)

Portrét slavného francouzského filmového herce. Hrál přesně ve sto filmech a dokumentární portrét, který uvádíme, vytvořil jeho přítel.
Původně se jmenoval Jean-Alexis Moncorgé, narodil se ve znamení Býka v roce 1904. Patřil mezi největší francouzské filmové hvězdy; měřil sto sedmdesát centimetrů. Hrál i na divadle a zpíval, ale nikdy se nesmířil s herectvím. „Obdělávat půdu je slušnější povolání než pracovat u filmu. Herectví není normální profese," tvrdil. Pověstný je i jeho další výrok: „Nejsem u filmu pro slávu. Pracuji pro peníze, které přepočítávám na krávy. A komisař Maigret, to je už pořádné stádo." Poslední film natočil v roce 1976 jen pár měsíců před svým odchodem ze života. Tehdy už všichni věděli, že bojuje s leukémií. Nemoc ho přemohla 15. listopadu 1976. Gabin v sobě nezapřel starého vojáka a námořníka. Přál si pohřeb s vojenskými poctami. Účinkoval ve sto filmech. Autor komisaře Maigreta, spisovatel Georges Simenon považoval Gabina za ideálního představitele titulního hrdiny. V roce 1962 byl jmenován důstojníkem Řádu čestné legie. Při natáčení komedie „Tetovaný" (1968) se jen těžko snášel s Louisem de Funésem. Mimo natáčení spolu nepromluvili ani slovo. Poslední část života strávil na své farmě v Normandii. Jeho popel byl rozptýlen do vod Atlantiku. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděla životopisný dokument, který by dosahoval kvalit Jean Gabina, aristokrata a venkovana. Speciálně dokumenty věnované filmovým hvězdám jsou často postaveny na vzpomínkách a zapomínkách nekompetentních lidí, ukázky ani dobové fotografie nedávají smysl, vybranou osobnost překrývá snaha o sensačnost. Toto ale naštěstí není ten případ. Žádné období života není vysloveně tabu, žádná část kariéry není vysloveně označena jako pominutelná. Snad jen ta vyjádření k tomu, proč se tak často ženil, se neobejdou bez subjektivních dojmů. Nicméně začátečník i pokročilý milovník francouzské kultury 20. století může být spokojen, nechybí vhled do rodiny Gabina, důraz je kladen stejnou měrou na divadlo i film, nechybí kapitoly z jeho válečného života nebo života v pokročilém věku. Doufám, že hodně potencionálních diváků najde zalíbení i v mladém Gabinovi a jeho tvorbě. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Jediné, co bych vytkl, že dokument byl trochu zhuštěn, ale podstatné bylo řečeno. V tom smyslu lze říci, herců je mraky, ale žádný není takový jako Jean Gabin. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Výtečný dokument o zcela unikátní osobnosti světového filmu. Neznámé pro mne byly zejména Gabinovy začátky a rodinná historie, v závěru mne ohromila lidská závist, zloba a tupost - stejná ve Francii jako všude jinde. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Velmi detailní dokument o životě velkého herce se možná až příliš věnuje stastickému výčtu rolí Gabina na divadle. Tato pasáž byla nudná. Jinak je dokument velmi zajímavý, takže výsledný dojem je tak někde mezi 4 a 5. Gabin si nezaslouží, aby dokument o něm měl nudné mezery, čili z úcty ke Gabinovi to musí být 4. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

V krátkom čase po sebe som si pozrel dokumenty o dvoch pilieroch francúzskej kinematografie - o Lino Venturovi a Jeanovi Gabinovi. Obaja boli prakticky nehercami, k filmu sa dostali až po tom, ako ich život omlátil a sformoval. Asi to bol dôvod prečo pôsobili tak vierohodne, aj keď si nie vždy vyberali úlohy, ktoré sedeli ich naturelu. Videl som s ním dosiaľ 21 filmov. Bedárom a Sicílskemu klanu som dal maximálny počet hviezdičiek, ale ani ostatné nedopadli vyložene zle. Samotný dokument bol dobre spracovaný. Neprekážal mi ani encyklopedický výpočet filmov, aj keď dalo sa aj inak. Podstatné bolo, že sa vždy našiel priestor na objasnenie jeho životných míľnikov. Deprimujúce boli závistlivé akcie lakomých sedliakov pri vidine možnosti obrať slávneho herca o časť jeho poctivo nadobudnutého majetku. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V úvodu dech beroucí vyprávění o životě herce, ale v okamžiku kdy se Gabin začne věnovat divadlu předvídatelné- Až jsem se bát, že to sklouzne do statistického výčtu jeho úspěchů. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tomu říkám dokument! Osobnost Jeana Gabina je skutečná studnice informací, hrdinství a důstojnosti a v tomto dokumentu toho tvůrce využil se vší vervou. Gabina miluji, je to první herec, kterého jsem znala už asi jako tříletá. Výrazně se mu totiž podobal můj dědeček a říkali mu to cizí lidé, když byl se mnou například na procházce v parku. :) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilý životopisný dokument, obsahově velmi bohatý, přesně tak, jak si představuji, k tomu spousta krásných fotografií (zřejmě z rodinného alba) a ukázek z filmové tvorby.. Za ty nádherné pomněnkové oči, za vlastenectví v srdci, za bílé vlasy během války přihazuji pátou hvězdu.. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Do vedení ČT pravděpodobně vstoupil anděl, co umí dělat zázraky. Jak si lze jinak vysvětlit, že byl tento neznámý dokument odvysílán, i přesto že ČT, filmy s Gabinem poslední dobou trochu ignoruje. A ještě k tomu v normálním vysílacím čase. Sláva, sláva a ještě jednou sláva. Protože tento dokument je z hlediska informací, velice obsáhlý. Sice je už druhá půlka Gabinovy kariéry popsaná stručněji než ta první. Ale to není výtka, bacha. Bylo zbytečné to natahovat. Mohlo by to pak být i pro konzervativního diváka nezáživné. O dětství, začátku kariéry, 2.světové válce, experimentě v Holywoodu a návratu do Francie vám toho dokument opravdu dost řekne. Ideálně z něho pochopíte Gabinovu osobnost a celkově je moc hezký zpracovaný. Jako fakt, já jsem nadšen z toho kolik jsem se toho dozvěděl a jak to bylo celé hezky napsané. Opravdu velmi zajímavý dokument. Nemám důvod kliknout místo pětí hvězdiček na čtyři. Těch aktuálních 93 % je přesných. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Krásný film o úžasném herci a člověku. Nejvíc mě dostalo, že už od malinka vypadal vlastně pořád stejně. A že se nikam necpal a přesto se mu dařilo. A že se vykašlal na Hollywood a jel do války. A spousta dalších věcí. Z herců mám raději jen Belmonda. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Jeana Gabina jsem vždycky viděla jako medvěda – bručivého, velkého, silného i chumlacího. A tenhle dokument můj dojem potvrdil, byť jsem místy nestíhala ten vodopád informací vůbec pochytat. Trochu jsem se jen mračila na Florence Moncorgé-Gabin, když tvrdila, že Annie Girardot debutovala filmen Maigret klade past a „předtím natočila jen Rocca a jeho bratry, nic zvláštního“ (ehm!). Rocco vznikl o dva roky později a říct „nic zvláštního“ o Viscontiho filmu je tak trochu svatokrádež. Alespoň pro mě a možná i pro Annie. Ale celkově to bylo pěkné a poučné. Taky bych byla ráda pohřbena v moři. Určitě se mi ta představa líbí víc než náhrobek s umělou květenou a nápisem: „Zde leží Vesper. Měla doma uklizeno.“ ()

andrii 

všechny recenze uživatele

...a přeci, dík malé léčce, rozjel svou životní dráhu po té správné koleji. Svých snů strojvůdce. Krev umělecká se nezapře. Herec maximálního minimalismu a pevného charakteru. Muž vážící si slova, zásadový hospodář, hrdý přítel síly venkova. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Obsažné se spoustou informací. Tak nějak by měl vypadat každý životopisný dokument. Je v něm vše o životní cestě tohoto mimořádného herce. Vypráví velmi poutavě životní příběh této herecké legendy od dětství a mládí, až po profesní divadelní i filmovou kariéru, a zmiňuje i rodinu. Je to skvělý dokument o skvělém člověku. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o francouzské herecké legendě 20. století Jeanu Gabinovi. Přemíra zajímavých informací jak z jeho osobního života, tak i z neuvěřitelně dlouhé herecké kariéry doplněná ukázkami z jeho nejslavnějších a nejznámějších filmových i divadelních rolí. O tom, že byl skvělým hercem samozřejmě "žádná", ale z dokumentu jasně vyplývá, že byl neuvěřitelně silná osobnost, zásadový hospodář a především skvělý Člověk. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľmi podrobný osobný aj filmový životopis francúzskeho velikána. Až teraz som si uvedomil, že z jeho mladého obdobia som nevidel ani jeden film. ()

Reklama

Reklama