Reklama

Reklama

Epizody(14)

Malá Amy Dorritová sa narodí vo väzení pre dlžníkov, v ktorom je uväznený jej otec spolu so svojou ženou a dcérou. Jedného dňa ponúkne pani Clennamová Dorrit prácu v domácnosti. Tam sa spriatelí s jej synom Arthurom, ktorý sa práve vrátil z ďalekých ciest ,aby odhalil rodinné tajomstvo. Všetko nasvedčuje tomu, že Amy svojim spôsobom zapadá do záhad spojených s tajomstvom jeho rodiny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

8/8 Kouzelné dickensovské vyprávění, které vtáhne do svého příběhu, aniž by divák vnímal čas. Zatím jsem jako Amy Dorritovou milovala jen Anny Ondru z první zvukové verze z roku 1934, nyní si umím vychutnat příběh z Maršalského vězení pro dlužníky i v bohatší stopáži a s větším důrazem na vedlejší postavy. Ovšem ale i tak verze s Anny zůstává malým neobjeveným pokladem z její bezpočetné série dokonalých filmů. Původní dvojdílný román čítá přes 1000 stran a je proto skvělé, kolika pohledy může být vykládán. Je zde mnoho životních pravd, poučení a příběhů respektujících celé malé dějiny toho slovutného Maršalského vězení pro dlužníky. Je zde tajemství, pokrytectví i několikeré nabití a opětovné ztracené příslušnosti k lepší společnosti, výlet po kontinentální Evropě, otázka otrokářství i nevěry. A to vše v realisticky vypraveném a snivě odvyprávěném seriálu BBC. A proto je Dickens stále čtený a stále atraktivní, pro každého něco a nic ochuzeno. #bbc ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Možno říci, že půvab tkví ve vizuální podobě zpracování, které zachovává kouzlo imaginárnosti knihy a téměř vše podstatné z literární předlohy včetně světa svérázných typů a postaviček, jimž byl Londýn domovem, světem a životem. Disponuje i další kvalitou nádhernou hudbou a pozoruhodně rekonstruuje konkrétní dobu. Prostě je to velkoryse natočená filmová klasika se skvělým obsazením, jež zdobí obvykle seriály z produkce BBC. Vzpomeňme například třináctidílný seriál Já, Claudius, který je absolutní špičkou ve svém žánru. Vraťme se ale k Malé Dorritce, kde na sebe strhává pozornost herečka Claire Foy. V celkovém součtu lze také konstatovat, že v nelehké roli dickensovské postavy Amy Dorrit předvedla obraz jejího osudu nepochybně znamenitě. To je jen malý nástin důvodů, proč tento seriál byste si neměli nechat ujít. Ještě bych dodal, že postava šarmantního padoucha Ringauda (Andy Serkis) by si s klidným svědomím mohla podat ruku například s nezapomenutelným Klausem Kinski co se týče filmového záporáka. Byl neuvěřitelně excelentní. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Je to úctyhodné, neuvěřitelné a hodné závisti s jakou pokorou, s jakými náklady a s jakým nasazením se Britové dokáží věnovat své klasice. Tomuhle seriálu by nepochybně neměl co vytknout ani Charles Dickens. Klobouik dolů před BBC. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Čakal som viac, už som videl aj lepšieho Dickensa. Aj napriek tomu, že sa v príbehu Dickens držal svojich štandardov (sociálna situácia, bieda, nespravodlivosť, vierolomnosť ľudí......), tak príbeh ako celok na mňa zapôsobil trochu slabšie ako v prípade jeho iných diel. Výprava však bola ok. Lepší priemer. 65/100 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dej seriálu sa začína v roku 1805, kedy malá Dorritka uzrie svetlo veta. Nastáva preskok o 21 rokov neskôr. Typickú Dickensovskú dobu tu cítiť od prvých sekúnd, prostredím aj hudbou. Ide o herecký v podstate debut Claire Foy, ktorý ju vlastne vystrelil medzi seriálové hviezdy z historického prostredia (Wolf Hall, Koruna). Podoba s Helenou Bonham Carter nie je len výzorom, ale aj herecky. Little Dorrit je samozrejme romantickým románom, kde človek očakáva happyend, avšak vďaka Dickensovi sa vieme vžiť aj do ukrutnej predviktoriánskej doby, kde schudobnelým šľachticom a nižším vrstvám karta veľmi nešla. Britské seriály sú v zobrazovaní dejinnej reality top aj vďaka špičkovým predlohám. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Tesila som sa na novu period drama. Nesklamali, no ukazali nieco uplne ine ako som cakala. Moze byt. Pribeh na uvod trosku nezrozumitelny /pre tych, kt. ako ja necitali predlohu/, zapleteny, postupne sa to vyjasnuje, hoci som stale vsetkemu nepochopila:D. mily pribeh, riesia mnoho problemov tej doby, i danu dobu, co sa mi ohromne pacilo. Bo verim tomu, ze nieco z toho mohlo byt realne. /hmm.. snad, ked Ch. Dicken bol realista/. Serial s mnohymi skvelymi hercami. Claire Foy ako Amy mi nesadla. Ale asik kvoli postave, kt. prezentovala. Nas perfektny Mr. McFadyen... :) zacala som mat rada Eddie Marsana. Na koniec a v poslednych dieloch i jeho postavu. /jo - i pohlad na postavy sa nam postupne krasne meni, co sa mi tiez velmi pacilo./ Vladla tam prijemna komorna atmosferka, kopec lokacii, kulis a inych dobovych superdrobnosti, kostymcekov atd. Myslim, ze je to worth watching. Hoci, keby som byvala v UK a mala kazdy tyzden iba 1 epizodku - 30 min., isla bych sa zblaznit. :) ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Parádní kostýmová podívaná, parádní herci, dobrý příběh, který je na můj vkus někdy až moc zbytečně komplikovaný, ale budiž, nějak ty lidi před dvěma sty lety museli zabavit, takže heslo čím komplikovanější, tím lepší asi mělo smysl. Dneska je ovšem ta překombinovanost linií otravná, v příběhu o 14 (!) dílech pak obzvlášť. Ano, je to dlouhý, a to strašně a hlavně zbytečně. 14 dílů z toho učinilo neuvěřitelnej guláš plný hluchých míst, kdy místo asi plánovaného soucítění s postavami jste je začali nesnášet, aspoň já teda. I ta Amy byla od půlky na zabití pro svoji dobročinost (kam se hrabe Matka Tereza), naivitu a vlastně i blbost, kvůli který by se sebou nechala vymetat a pak by ještě poděkovala, tohle zkrátka neni normální. Navíc onen příliš černobílý svět, kde dobří jsou tak dobří, až je to nesnesitelný a ti špatní jsou tak špatnými jedinci, že vraždí ty dobré (a vy jim to i přejete). Tohle na mě nefungovalo, bohužel. Recept na přežití a vychutnání si všech těch 14 dílů nemám, naopak si nedokážu představit diváky, jak na to koukaj s třeba týdenní prodlevou, páč osobně bych po týdnu netušila, kdo jsem, kde jsem, na co to koukám a zejména pak, kdo že to hraje hlavní roli a o co tam jde, příště bych to prosila zkrátit třeba na 3 jednohodinové díly (když tu koukám na těch 85%, tak se asi optám ostatních uživatelů, jak se jim tohle mohlo dostat na přinejhorším 4 hvězdy, já váhala i se třema).Každopádně pro mě obrovkým plusem je MacFadyen, kterého snesu kdykoli a včemokli, pokud ovšem vůči jeho osobě nechováte stejně nekritický obdiv, no, možná až úchylnou platonickou zamilovanost, jako moje osoba, pak nevidim jediný důvod, proč se touto nekonečnou (většinou) nudou vůbec trápit. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Malá Dorritka je v porovnání s Ponurým domem nebo Nadějnými vyhlídkami mnohem slabší adaptací Charlese Dickense, což ale bude z 99% způsobeno předlohou, protože jak jste si jistě všimli, i tenhle seriál má ode mě pět hvězd. Nelze dát jakoukoliv jinou známku, protože se opět jedná o adaptaci prvotřídní. S úžasnou dobovou atmosférou, fantastickým obsazením a nesmírně propracovanými postavami, včetně těch vedlejších, které taky mají hodně prostoru. Malá Dorritka je dramatická, dojemná, zábavná, tajemná, se všemi typickými dickensovskými ingrediencemi, které jsou všechny opět zpracovány na jedničku. Claire Foy je v hlavní roli navíc naprosto úžasná. 90%. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Napínavé, dramatické, romantické, zajímavé, tajemné, herecké obsazení a výkony × trochu roztahané. Neskutečně krásné zpracování, herecké výkony výborné, každý herec ukázkově zahrál charakter své postavy, kamera zajímavá, prostředí kontrastující se slunečnou Itálií a temným špinavým Londýnem a jeho tajemstvími, hudba taky skvělá. Co se týče děje, ten byl tak "akurátově" zamotaný, rozuzlení jsem tak nějak čekala podobné, a tajně jsem si přála, aby se do sebe hlavní hrdinové zamilovali. Musím vyzdvihnout herce Andyho Serkise, kterého jsem v roli francouzského vraha nepoznala, dokud jsem si nezjistila kdo že to podává tak úžasný výkon. Minisérie, která zaujme. ..hmm, hezoučké to bylo, taková milá pohádka o štěstí a lásce.. ()

sallyann 

všechny recenze uživatele

Škoda jen, že se podobné seriály nevysílají více na českých televizních stanicích. Andy Serkis k nepoznání :) ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Na tento seriál jsem narazil proto, že jsem chtěl vidět něco dalšího s mou novou hvězdou Claire Foy. A protože je tento seriál natočen podle knižní předlohy Charlese Dickense, bude se samozřejmě jednat o příběh se silným sociálním aspektem. Dorritka se narodila ve vězení pro dlužníky, kde byl zavřen její otec. Dávno zapomenutý majetek byl jejich rodině vrácen a začíná se druhá polovina děje. Seriál je natočen v až neuvěřitelně věrných exteriérech. Takže divák sám se cítí jakoby v 19. století skutečně byl. Do děje jsou zasazeny všechny přitažlivé ingredience jako láska, závist, pýcha, čest, hrdost, zrada, vražda... a jedno velké rodinné tajemství. Seriál je naprosto vhodný pro celou rodinu. ()

lulka5 

všechny recenze uživatele

Další krásný seriál od BBC, bohužel ale ne jeden z nejlepších. Ačkoli monsieur Rigaud byl parádní padouch:)) ()

Shedom 

všechny recenze uživatele

Knihu som nečítala, preto mi príbeh prišiel mierne komplikovaný a rozvetvený, s množstvom postavičiek, ktorých poslanie, osud, súvislosť mi nie vždy prišla zrozumiteľná. Prekrásny vizuál myslím celkom vystihuje tú typickú Dickensovskú zmes rozprávkovosti a strašidelnosti, chvíľu mi trvalo naladiť sa na túto frekvenciu, ale pomaly si začínam zvykať, že všetky dobré veci musia dozrieť. Toto bol presne ten prípad. Okrem iného som si tu uvedomila, aký skvelý herec je Andy Serkis! Niežeby som chcela znevažovať jeho "hranie" prerastených alebo rozprávajúcich opíc, ale pri sledovaní jeho kreácie Blandois/Rigaud som sa bavila ako už dávno nie. A ten geniálny prízvuk... Viac takýchto skvelých rolí! ()

tlkounev 

všechny recenze uživatele

Opět jedno skvělé zpracování klasické romantické literatury, teď z pera Charlese Dickense a ze studií BBC. Musím říci, že v kvalitě zpracování klasické romantiky BBC vede. To, co během pár let vyprodukovali, patří k tomu nejlepšímu, co poslední dobou je vidět na obrazovkách TV. Malá Doritka je tím důkazem. Čtenáři v seriálu naleznou vše, co tak milovali v knižní předloze. BBC děkuji. PS: 3x Emmy ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Skvělé provedení po všech stránkách. Milovníky romantiky nutno upozornit, že tohle Dickensovo dílo nemá s romantikou nic moc společného, i když závěr je opět ve stylu a la červená knihovna. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptácia, najmä čo sa týka hereckého obsadenia. Geniálny Andy Serkis, pôvabná Claire Foy, sladký Matthew MacFadyen.. najviac ma však upútal výkon Toma Courtenaya, ktorý dodáva celej sérii rozmer hlbokej ľudskej drámy. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Little Dorrit má zajímavý příběh, ale jsem si jistý, že těch několik hodin seriálu nedokáže ani z daleka pojmout jeho hloubku a tak divák, který knihu nečetl, nedokáže pochytit všechny souvislosti. Jinak se mi líbily herecké výkony, kostýmy, zpracování prostředí, do kterého je děj zasazen i atmosféra doby, která na diváka doslova dýchá z každé scény. Navíc mám velmi rád Dickensovy happy endy. 80% ()

Související novinky

Zlaté Globy - výsledky

Zlaté Globy - výsledky

18.01.2010

Kvalitní lidová zábava a boj za ekologii porážejí „vážné umění“ – tak by se daly shrnout výsledky hlavních kategorií Zlatých Globů. Všechny finanční kino-rekordy bořící Avatar se stal nejlepším… (více)

Reklama

Reklama