Reklama

Reklama

Zajatci bílého boha

  • USA Prisoners of a White God (festivalový název)
Česko, 2008, 52 min

Režie:

Steve Lichtag

Hudba:

Pavel Kotzian

Hrají:

Ladislav Cigánek (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Český výzkumník Tomáš strávil v thajských a laoských horách téměř dva roky, aby se za každou cenu dopátral příčin křivd a násilí, která jsou na Akhajích a jejich dětech páchána. Domorodý horský národ Akha žijící na území zlatého trojúhelníku se absurdně stává obětí rozvojových programů západních civilizací. Mladý český výzkumník se opakovaně do těchto oblastí vrací, aby kmeni Akha pomohl. Postupem času se s vesničany natolik sblíží, že ho mezi sebe přijímají. Čím více do problematiky mezinárodní pomoci proniká, tím více se stává pro některé západní organizace na území Thajska a Laosu nežádoucím. Za dramatických okolností je donucen tuto oblast opustit a přináší tak otřesná svědectví o humanitární katastrofě, která tento národ likviduje.
Dramatický dokument o malém horském etniku byl zpracován podle skutečné události. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

Matty 

všechny recenze uživatele

Eko-detektivka s nevyjasněným záměrem, ale nervydrásajícím závěrem. Už si živě představuji film, který podle toho v Hollywoodu natočí. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Jsem netušil, že z tak mála natočeného materiálu se dá sestříhat dokument, který navíc pálí pouze jenom z jedné strany. A celá ta stylizace do Janka Kroupy celému dokumentu ani v nejmenším neprospívá. Témat mají Zajatci bílého boha na desetihodinový film, ve výsledku však všechno vyznívá až příliš do ztracena. Nerad bych tím samozřejmě shazoval aktivity Tomáše Ryšky, který dokázal dotáhnout aspoň pár věcí do úplného konce, jen se mi zdá, že tenhle dokument je tak poněkud bezradný a plytký. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Božská psina, svatá prostoto... Hotový vrtění bílým bohem... Stádo jak vidno kvituje s povděkem. Více bez komentáře... :-| - - - P.S. Ještě že u všeho toho drámatu byl pan Loveček a že to teda kluci přežili... %-o . . . Tomu říkám lov na bílý myši! >Invektivativně< ... %-))) - - - P.P.S. Docela chápu hodnocení a komentář uživatele Cinik(a). Byl jsem sám na vážkách... - - - - - (Poprvé viděno 4.2.2010 na ČT, hodnocenÍ mnohé, komentář zde doplněn po náhodném repete na >najatém prostoru< jako jednadvacátý - 21.4.2011) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tomáš Ryšek je hrôzostrašný "storyteller", ktorému by mali doslovne zakázať, aby vystupoval pred kamerou. Nič to však nemení na fakte, že spracoval snímok, ktorý vzhľadom k téme budí obrovský rešpekt voči jeho osobe. Klobúk dolu ako nabral odvahu, riskoval svoj život aby oznámil svetu - NA! Vy kokoti špinavý, dobrosrdeční veriaci z poza mláky, toto všetko som sa o Vás a Vašich misionárskych aktivitách dozvedel. No a že to pánečku je ale svinstvo. Samozrejme, určite sa nájdu aj takí, čo mali dobre úmysly, ale ako to už býva zvykom, sú aj iní, čo majú svoje vlastné záujmy, veď "vrznúť" si s nejakým 7 ročným chlapcom, pochádzajúcim z kmeňa, ktorý oficiálne vlastne ani "neexistuje", môže byť pre pedofila rovnaká trofej, ako pre afrického lovca kly zo slona. No a tá poznámka, nepotrebujeme pracovníkov, máme 60 detí, bude rovnako ako tebe Tomino, aj mne vŕtať v hlave. Parádna lacná pracovná sila, čo poviete? ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem náhodou nedávno v televizi dokument o americkém bláznovi (Tomášovu kamarádovi), který bojuje za lid Akha. Z celého dokumentu jsem ale přesně nepochopila o "vo co tam vlastně go". Až Tomáš mi to polopaticky vysvětlil - díky za tyhle blázny, kteří svět sice asi nezmění, ale tím, že vše zdokumentují, veřejným míněním často značně pohnou a dají věci do pohybu. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Všude, kde je na jednom místě hodně dětí pod dozorem dospělého, který má nikým nekontrolovanou moc, zákonitě bude docházet k obchodování s dětmi a jiným zvěrstvům. Navíc Thajsko je podobnými praktikami vyhlášení. Tentokrát pod záštitou křesťanství. Krásná ukázka, že církev je prohnilá až do morku kostí a do jejich řad se velmi snadno dokáží dostat nejrůznější zvrácená individua. Děti Akhájů, kteří nemají ani žádné oficiální občanství jsou velmi snadným cílem. Tomáš mi byl zpočátku velmi nesympatický, ale postupem času si na něj člověk zvykne. Navíc snad každý divák musí obdivovat jeho odvahu a odhodlání, když se mu podařilo infiltrovat opravdu hluboko do misijních kruhů a vyústilo to až v hon na jeho hlavu. Jako dokument mě to příliš neoslovilo, nicméně závěr je skutečně nervy drásající a přínos dokumentu je obrovský, protože jím Tomáš pravděpodobně zachránil nejedno dítě, které se tak vyhne spárům pedofilů. Je to sice jen kapka v moři, ale i to se počítá. [70 %] ()

klerik 

všechny recenze uživatele

S radosťou podporím 100% :-) Úžasný dokument - napínavý, skvelo napísaný a ukážkovo sugestívny. Steve Lichtag sa vykašľal na more a žralokov a vznikol jeden z najlepších festivalových dokumentov. Ak vás dostalo toto, odporúčam aj podobne vydarené BIELE MÄSO... ()

mm13

všechny recenze uživatele

Čo ja viem? Fakt je to zostrihané podozrivo, ale tí ľudia tam tak žijú a v stovke iných kútov nášho úžasného sveta taky tak. To predsa nie je nič nové, len nám to nikto nemá záujem tlačiť do pozornosti. Ja teda nijak raz neviem, ako sa k tomuto tu postaviť. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nepopieram, že mnohí takzvaní misionári zneužívajú svoje poslanie a vydávajú sa za šíriteľov viery, pritom im ide iba o zneužívanie žien a detí, snahu ich zotročiť, urobiť si z nich svojich ľudí s vymytými mozgami, zničiť ich kultúru o urobiť si z nich biznis, no treba podotknúť, že za toto kresťanstvo nemôže. To, čo je potrebné sú kontroly. Kresťanstvo neničí iné kultúry, môže ich akurát obohatiť, len to by to nemohlo byť podané takto jednostranne a bez protiargumentov. Na konci sa spomína, že urobil cez 100 hodín záznamov a celý dokument má iba okolo 52 minút a prakticky nič neukazuje, je to dosť manipulatívne. Už tu mnohí kritici dali veľa podložených názorov, prečo to nie je dobrý dokument, no ja mám rád investigatívne veci, som rád aj keď pomôžu k náprave a to tu výsledkom bolo, najmä kresťanské organizácie by si mali dávať väčší pozor na svojich ľudí. Avšak je to popletený jednoduchý dokument, z ktorého som si neurobil obraz, akurát vieme, že mu išlo o život, lebo prezentoval svoj výskum, lebo sa veci robili inak, než mali. Kresťanom zostávam aj keď viem, že aj v cirkvi sú problémy a mnohí ju zneužívajú. Vadí mi nerozobranie tejto témy, povrchnosť s akou to bolo urobené a môže to pôsobiť ako účelový dokument na zdiskreditovanie misionárov, kresťanov, no to by sme museli mať klapky na očiach. ďalším problémom sú zákony v daných krajinách, ktoré sú veľmi príkazové a zákazové, často proti slobode a mnohí to zneužívajú. Samozrejme že mi je ľúto tých, ktorí takto trpia, no kresťanstvo nie je na vine. Prepáčte pán Lichtag a pán Ryška, no tento dokument je nepodarok medzi investigatívnymi dokumentmi a môže mať zlý dopad, lebo nie je urobený hodnoverne a rozumne, aj keď s cieľom pomôcť, ale výsledok je dosť zlý. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný dokument o tom, jak se zachází se soběstačnými menšinami v Thajsku a Laosu. A to navzdory tomu, že se režisér uchyluje k něčemu, co v dokumentech opravdu nemám rád... vlastním fakta názorům a manipulaci ukazováním veselých / zbídačelých dětí. Na druhou stranu je tu spousta velice zajímavých nedostupných informací a tak napínavý konec, který by mohla závidět spousta akčních filmů. Thajsko jsem považoval již za poměrně vyspělou zemi, ale po shlédnutí dokumentu to beru zpět. Očividně je řešení otázek menšin něčím, co tamní vlády zcela ignorují. V případě Laosu by mě ještě zajímalo porovnání s životem dalších obyvatel, protože bych viděl, že Akhové nějak zapadnou do průměru, a že na lepší podmínky stát ještě nemá. Thajsko problém neřeší, protože se řeší sám. Nelíbí se mi názor, že globalizace je pro ty lidi špatná. Jen špatně prováděná. Kdyby stát dokázal řídit Thajský způsob s tím, že by zaměnil víru za poctivou školu bez náboženského ovlivňování, a zabránil zneužívání systému, tak by rychle vylezla spousta vzdělaných lidí, kteří by se mohli vrátit zpět do vesnice a časem ji přeměnit v běžnou thajsky mluvící vesnici a vesničané by tak časem začlenili do společnosti. A jestli není jejich současný život lepší, než ten po začlenění? V obou případech musí dřít, aby se uživili, ale nyní se okrádají o mnoho výhod, které plynou ze společného soužití větších skupin lidí... lepší lékařská péče, rozmanitější zboží a druhy zábavy atd... nevím, co by mělo být špatného na poskytnutí přehledu o okolním světě. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

"Protože jsou to křesťané, tak si myslí, že nás můžou učit a vůbec je nezajímá, kdo jsme. Nesnaží se o nás cokoli dozvědět, chtějí nás jen předělat a zničit naši kulturu." A to je ještě jedna z těch slabších vět, co v tom zazní. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Jsou neinvazní, invazní, dravé a superdravé civilizace, náboženství, technologie a společnosti. Katolická církev, která zachraňuje "zaostalé" národy, jednou možná také bude "zachráněná" islámem - jednoduše proto, že se rodí více muslimů než katolíků. Plíživá i útočná dravost je vlastní i moderním technologiím a expresivním efektnějším kulturám. Globalizace a moc jsou zkrátka nezastavitelné a pohodlí i masový pop nakažlivé. "S pocitem globalizační viny" můžeme sice oplakávat mizející kultury, ale to je asi tak všechno. Přes veškerý civilizační vývoj a výchovu pořád ve světě skrytě i zjevně přetrvává nadřazenost a podřazenost různých národů a kultur dle hesla z doby kamenné - Svého se nedotýkej, cizího mlať. Jedině tento pocit nadřazenosti umožňoval a stále umožňuje nevyzrálým, bezohledným nebo vypočítavým příslušníkům "vyspělejších" společností využívat a zneužívat lidí "zaostalých" kultur. ___ Dokument je skutečně velmi osobní a subjektivní, ale kdo dokáže zůstat objektivně nezúčastněným, když cítí opravdový soucit a strach? ()

wampilenka odpad!

všechny recenze uživatele

Nešťastně zpracovaný dokument. Nepochybuji, že si T. Ryšek prožil krušné a smutné chvilky, ale ta jejich dramatizace ... tv nova-povodňové zpravodajství hadr. Krom toho způsob, jak o problému mluví, jakým prezentuje sebe, a hlavně, jak míchá páté přes deváté, znevažuje samo téma a příliš nepomáhá problém řešit. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Mrazivé vylíčení současnosti etnika na hranicích vlivů moderního světa - obchodních a církevních zájmů, kterému škodí celé téma znevažující, cynicky lichtagovská pseudodramatická linie závěru ()

valdstein0 

všechny recenze uživatele

Není to klasický dokument, který nezůčastněně popisuje realitu kolem nás, ale jde o tendenční investigativní reportáž s prvky určité umělé dramatizace (tedy aspoň mě závěr přišel silně nevěrohodný, ale třeba to tak skutečně proběhlo...). Téma je to jistě závažné a činnost Tomáše Ryšky záslužná, odhalení zločinů je však pouze na úrovni Jedna Paní Povídala, protože insider nedokázal svoji tajnou misi dotáhnout do konce jako třeba Donal MacIntyre ve svých reportážích. ()

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Taký maly docu- ment silnejšieho kalibru. Skor výpoveď o tom aká banda vy***ana su tzv.misionari (česť výnimkám ),za akym účelom chodia "pomáhať" a srať sa do života malého národa niekde v Ázii. A cirkev ma v tej "svätenej vode" namačane prsty po posledný článok. Docu- mixnuty s cestopisom a zaujímavými faktmi. ()

Reklama

Reklama