Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Český film o lásce v každém věku, tajemstvích a nástrahách skrytých v obilném poli vznikl na základě úspěšného školního cvičení na FAMU, k němuž přibyly další dvě epizody. V první povídce Osina, odehrávající se v horkém dni začátku léta, se dvojice mladých lidí vydává hledat záhadné kruhy v obilí. To je skvělá příležitost, jak se blíže poznat a snad i zamilovat. V srpnovém příběhu Stoh prožije čtveřice kluků v tajném stohovém bunkru prázdninové dobrodružství s neznámou dívkou. Ta je za dodávky jídla a všelijaká další přilepšení odměňuje lekcemi v líbání. Podzimní epizoda Cesta zachycuje tíživé pocity starých novomanželů, kteří při nezdařeném návratu ze svatby uvíznou v rozblácené oranici... Iva Janžurová, ztělesňující statečnou nevěstu Jindřišku, získala za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli Českého lva 1998. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (53)

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut Romana Vávry, v kterém se odráží jeho dosavadní dokumentární tvorba - a to perfektně vystavěnou a promyšlenou atmosférou. Ta je společným jmenovatelem všech tří povídek, které jsou ostatními atributy zcela rozdílné. Je v nich kus poetiky, hlubší klukovské romantiky, humoru, ale i hořkosti. Ale vtahující a všudypřítomná letní atmosféra převládá nad vším a to se mnohdy nepovede ani zkušenějším režisérům. Výborný počinek! ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Prva poviedka Osina je jasne najslabšia,naštastie dalšie dve su o triedu lepšie.Mne sa najviac pačila druha poviedka Stoch.Vyborne tu boli obsadeny detsky herci a aj dialogy boli autenticke.Tretia poviedka mala vyborne herecke vykony a bola zo všetkych najmenej veselaKeby bola prva poviedka lepšia boli by z toho štyri hviezdičky,takto je to na tri silne. ()

Reklama

Jablkohruska 

všechny recenze uživatele

Když jsem v sobotu o tři čtvrtě na deset zapínal 2.program České televize, nevěděl jsem, co od tohoto filmu mám očekávat. Byl jsem však tímto povídkovým triptychem velmi příjemně překvapen. I když všechny tři příběhy spojuje stejné prostředí (obilné pole) i stejné hlavní téma (láska), každý z nich má svou vlastní myšlenku a všechny mají co říct. Vyústění jednotlivých filmových povídek byla navíc často nepředvídaná - zkrátka nešlo o ten typ filmu, u kterého už od začátku tuším, jak přibližně skončí. I přesto, že o komedii se rozhodně nejedná, vyskytly se i vtipné momenty (například "záhadný" kruh v obilí vytvořený hlavními hrdiny prvního příběhu). Jediná věc, kterou lze filmu vytknout, je mnohdy přílišná rozvleklost jednotlivých příběhů - v některých místech by se děj dal rozhodně zhustit. Jen kvůli tomu ubírám pátou hvězdu a hodnotím pevnými a zaslouženými čtyřmi. 80% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Prvá poviedka Osina je lyrické pristátie mimozemšťanov, asi tak mi tí dvaja pripadali, jeden z Marsu, druhá z Venuše, a predsa si po začiatočných rozpakoch porozumeli. Bolo to milé a vtipné. Druhá poviedka Stoh je zaujímavý detský príbeh o nedetských veciach. Co všechno se může stát ve stohu. Z toho zobrazenia chlapčenskej duše so všetkými jej zákutiami by mohol mať radosť aj majster Kachyňa. Najlepšia poviedka a zaslúžene mala najväčší priestor. Tretia poviedka Cesta je oproti druhej úplným kontrastom, láska v pokročilom veku má iné formy. Janžurová si možno ani nemyslela, že si ešte zahrá nevestu. No nie všetko tu vypálilo až tak vtipne, ako by malo, a koniec je bez pointy. Tretia poviedka tak nezachránila štyri hviezdy, ktoré som filmu po celý čas želal. ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

První povídka milá, nenásilné vyjádření charakteru dvou mladých v kulisách letního pole. Ufóni jen jako příklad, co občas zaujme dorostence, méně již dorostenku. První povídka stojí za vidění jako zajímavost, trocha letní vůně a vůně mládí :-) Druhý příběh o partě dospívajícíh kluků o prázdninách je pouze ne zcela vyvedený. Ovšem třetí příběh je depresivní matly patly starších lidí v blátě, kterým by slušelo pobýt v klidu a pohodě. Tři hvězdy jen díky prvnímu příběhu... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Během natáčení odešel Václav Jakoubek ze školy, protože ho nechtěl ředitel pouštět na natáčení. (Duoscop)
  • K zasezení filmu na pole Iva Janžurová (Jindřiška) řekla: "Strniště má svůj tajemný půvab. Když občas jedu na kole po jeho okraji, mívám dojem, jakoby z něj trčící svébla ještě maličko rostla... Maminka pocházela ze zemědělské rodiny, kde pole vždycky měli a já mám k půdě důvěrný vzrah - úrodná země je přece vzácnost a mě potěší, když do ní přes léto stihnu nasázet aspoň ty jahody. Naše chalupa je polem obklopená a já vždycky koukám z okna a strachuju se, aby zemědělci stihli včas sklidit. No vážně: když se už klasy sklání k zemi a kombajny pořád nikde, jsem z toho vždycky mírně nervózní." (NIRO)
  • V roce 1998 získala Iva Janžurová Českého lva za Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. (M.B)

Reklama

Reklama