Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Český film o lásce v každém věku, tajemstvích a nástrahách skrytých v obilném poli vznikl na základě úspěšného školního cvičení na FAMU, k němuž přibyly další dvě epizody. V první povídce Osina, odehrávající se v horkém dni začátku léta, se dvojice mladých lidí vydává hledat záhadné kruhy v obilí. To je skvělá příležitost, jak se blíže poznat a snad i zamilovat. V srpnovém příběhu Stoh prožije čtveřice kluků v tajném stohovém bunkru prázdninové dobrodružství s neznámou dívkou. Ta je za dodávky jídla a všelijaká další přilepšení odměňuje lekcemi v líbání. Podzimní epizoda Cesta zachycuje tíživé pocity starých novomanželů, kteří při nezdařeném návratu ze svatby uvíznou v rozblácené oranici... Iva Janžurová, ztělesňující statečnou nevěstu Jindřišku, získala za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli Českého lva 1998. (Česká televize)

(více)

Recenze (53)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvá poviedka na mňa pôsobila dojmom, že ju nakrútil študent filmovej školy, druhá že je dielom čerstvého talentovaného absolventa a tretia, že ju nakrútil životom skúsený režisér. A príliš ma táto nevyrovnanosť nepotešila. Osina je čisto pocitová záležitosť, ale myslím že dosť vzdialená od umenia. Druhá zaujme tým, že má plnohodnotný dej a tretia hereckými výkonmi a vyzretosťou. Celkovo tak ide o solídny priemer, len nechápem, aký má zmysel nájsť si len tak nejakú tému a silou mocou na ňu napísať tri poviedky. Ak by to bolo dielo viacerých tvorcov, dávalo by mi to väčší zmysel. ()

Houdini

všechny recenze uživatele

Český Lev 1 : Herečka HR - Iva Janzurová + 4 nominace: Nejlepší film, Režie, Herec VR - Václav Jakoubek, Scénář ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Film svěží jako jarní vánek. Nejlepší je povídka Stoh, která je prakticky dokonalá. Ke konci už však snímku dochází dech, ale i tak vysoký nadprůměr. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Není to špatný snímek, ale možná ztrácí na tom, že obsahuje 3 samostatné povídky, které na sebe nijak nenavazují (společné mají orpavdu jen to žito). Pokusím se je nějak okomentovat: 1. Ten jsem příliš nepochopil :-) 2 mladí lidé chodí po polích a baví se de facto o ničem (tedy pardon, vlastě se celou cestu baví o osině ;-)) + ta podivná ufounská hudba mě taky nějak nebrala. 2. U toho jsem se docela pobavil. Parta mladých kluků, kteří si udělají bunkr v obrovském stohu slámy a pak hle, co (resp. koho) tam (ne)najdou. Mladou a hezkou holčinu, která jim za jídlo a vybavení brlohu poskytuje jen jedinou protislužbu-prostou přátelskou pusu. Ten konec se mi už tolik nelíbil, to jak ti kluci utekli, mohlo to skončit docela špatně. 3. Tenhle u mně vyvolal docela depku, pocit zmaru, nudy a ničeho hezkého, na co by se člověk měl ve stáří těšit. No, nejsem si jist, že by Iva Janžurová podala tak excelentní výkon (v jiných filmech zahrála lépe). Čekal jsem nějakou pointu nebo poetičnost, ale toho se mi nedostalo. Hodnotím průměrem. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný a zajímavý povídkový film. Nejvíce se mi líbila povídka Stoh, hlavně dětští herci a Klára Issová v ní byli báječní. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nejvíc si z tohoto filmu pamatuju urychleně přerušenou Vávrovu úvodní povídačku při premiéře v ČT. A tak by to asi být nemělo. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Na první povídku jsem narazil v televizi a tak nějak mě docela zaujala. Jak někdo dokáže vyprávět tak dlouho příběh o osině, to se jen tak nevidí. :-) Druhá povídka byla také fajn a třetí s Janžurovou byla z mého pohledu ta nejhorší, to bylo takový o ničem. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Kvalitativně rozkolísaný povídkový triptych, který při novém zhlédnutí po letech vzbuzuje v první řadě rozpaky. Ačkoli od premiéry neuběhlo ani 15 let, celý film působí o mnoho starším dojmem, skoro jako by byl natočen ještě za komančů - snad to byl i tvůrčí záměr, zasadit dějově snímek do období před listopadem 89, protože třeba postavy chlapců v prostřední povídce používají oslovení "soudružka učitelka", což by tuto domněnku podporovalo, ale exaktně to nikde řečeno není (a uvážím-li, že postavy v celém filmu nosí Conversky, moc mi to s tím totáčem neštymuje). Pokud bych měl film zhodnotit povídku po povídce, vyšel by mi čistý průměr 3 hvězd. Povídka první, OSINA, je strašná píčovina, z které čouhá amatéřina na sto honů jak sláma z bot, a nestojí vůbec za pozornost (1 hvězda). Povídka druhá, STOH, má vynikající námět a herecky excelující Kláru Issovou, která se mi snad v žádné jiné roli tolik nelíbila. Povídka je neobyčejně vtipná, protože těží z osvědčeného kontrastu mezi životní nezkušeností chlapeckých postav a jejich ostentativní vulgárností a rádoby chlapáckými gesty. Jasných 5 hvězd. Konečně povídka třetí, CESTA, svým tragikomickým vyzněním i nejdelší stopáží nejvíce kontrastuje ze zbytkem filmu, do kterého jako by vůbec nepatřila. Osobně Janžurku moc nemusím - a nikdy jsem ji vlastně moc nemusel - a celá povídka mi přijde jako taková zoufalá snaha natočit po mnoha letech film, který by připomněl zašlou slávu československé filmové nové vlny, a konkrétně pak těch snímků Miloše Formana, které natočil ještě před svou emigrací. I zde se sází na pocity trapnosti ze sledovaného civilního děje, na strefování se do malého českého člověka, ale na konci 90. let mi takový filmařský přístup přijde prostě jen jako trapné epigonství, maskující nedostatek vlastní filmařské invence (3 hvězdy především za hereckou přítomnost Vaška Koubka). CO CHYTNEŠ V ŽITĚ je podlě mě takový filmový hřích končících devadesátek, který dnes už za vidění moc nestojí - a který mě mimochodem příšerně irituje tím, že svým titulem evidentně parafrázuje nejznámější Salingerův román, ačkoli s ním nemá absolutně nic společného. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut Romana Vávry, v kterém se odráží jeho dosavadní dokumentární tvorba - a to perfektně vystavěnou a promyšlenou atmosférou. Ta je společným jmenovatelem všech tří povídek, které jsou ostatními atributy zcela rozdílné. Je v nich kus poetiky, hlubší klukovské romantiky, humoru, ale i hořkosti. Ale vtahující a všudypřítomná letní atmosféra převládá nad vším a to se mnohdy nepovede ani zkušenějším režisérům. Výborný počinek! ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Povídkový film, kde vše spolehlivě převálcoval výkon Ivy Janžurové. Cesta starých novomanželů neměla chybu. Zbytek takový letní, co neurazí, ani příliš nenadchne. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Velmi sympatický film, kterému se podle mě podařilo vyhnout neduhům debutů, které sice v první povídce prosakují na povrch, ale ostatní dvě jsou hlavně díky hereckému obsazení a zajímavé stylizace již zcela profesionální. Iva Janžurová je v poslední z nich krásně dojemná. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Je fakt výrazně poznat, že první povídka Osina je natočená pro FAMU a kdyby tam ani nebyla, vůbec, ale vůbec nic by se nestalo. Nuda a o ničem. Akorát to léto z ní krásně sálá. Povídka Stoh to je už jinší kafe. Nádherná Klára Issová, která učí kluky ve stohu líbat francouzáky. Osazenstvo čtyř chlapců je super a jejich chování je bezprostřední a nenucené. Hodně překvapil nejstarší z nich Václav Jakoubek, známy nejvíc jako Eda z Obecné školy. Celkovou atmosféru bych podle rekvizit a šatů situoval do konce sedmdesátých let. Výborný! No a poslední povídka Cesta, to je koncert pro Janžurku a Karla Brožka. Hodnotím tak pouze povídky Stoh a Cesta, nehodící se Osinu zcela vypouštím. ()

balba 

všechny recenze uživatele

Je to příjemná komedie , která byla překvapivě jedním z nejvydařenějších a nejoceňovanějších českých filmů v roce 1998. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Celkem prijemny letni povidkovy film, ktery se sklada ze tri pribehu, do urcite miry ovlivnene obilnym polem. Nejvice me zaujala druha povidka s detmi ve stohu. ()

Reklama

Reklama