Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zážitky továrního řidiče n. p. Tatra při náročných zatěžkávacích zkouškách nákladních automobilů typu Tatra 148 v extrémně tvrdých klimatických podmínkách při stavbě ropovodu v oblasti Nižněvartovska. Schematický příběh, jehož obdoby se na přelomu 70. a 80. let objevovaly ve všech kinematografiích spřátelených v RVHP. Roli Karlovy matky (Jarmila Smejkalová) začala hrát herečka Slávka Budínová, ale odstoupila od ní. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

honajz 

všechny recenze uživatele

Úžasný blábol. Ještě teď nevěřícně zírám. Pak hned vstanu a jdu si koupit Tatru. Joo, on ten podnik už neexistuje. Tak aspoň modýlek. Tohle je totiž hodinu a půl trvající reklama na Tatru. Včetně P,R,kovského pochlubení se stařičkou Tatrovkou (kampak asi zmizela, co? scenáristi) a jízd do vrchu, s kopce, na vlnitém plechu a tak. A zvládnou nakonec i drsné sibiřské podmínky! Netočit většinu ruský štáb, je to možná i zábavné. Kanyza a Jandák mají dělat komickou dvojku, ale evidentně sami celou dobu nevěří, čemu se to upsali. Ale jinak diialogy jak by je krávě z pr.dele vytáhl, někdy má člověk pocit, že se pár stran scénáře zatoulalo v sibiřském vichru, a tak co, no? Švenky kamerou, střihy, to je amatérismus nejhrubšího zrna. Div, že tenhle film vůbec došel až do závěrečné fáze výroby, že se neztratily kotouče s filmy nebo je nepocintali soudruzi vodkou. Hvězdička za naše herce, kteří pochopili, že hrají v idiotštině, a tak přehrávají, jak jen to jde, aby bylo jasné, že jsou v tom nevinně. Jinak jako vhled na tehdejší postavení člověka je to ale geniální - žádné city, žádné emoce. Plán se prostě musí splnit, a smrt nesmrt, nakonec si soudružsky podáme ruce. ()

woody odpad!

všechny recenze uživatele

"Tatra nezná bratra!" Zapomeňte na Švorcky na traktorech nebo na proradné faráře někde v Šumavě. Parta hrdiných kopřiváků se vydává za Ural, aby přesvědčila nevěřící sovětské přátele o výkonosti Tatra 148, zvanéž to Sibiřanka! Je zde neskutečný ometák Kanyza, který neustále svádí nádhernou sestřičku Ritu. A jen tak mimochodem zvládne 11 jízd na 28 (čeho, to nevím). Dále je tu prdelnahrnec Jandák jako komická vložka pořadu. A hnusný záporák Arkadij! Namyšlený floutek a bývalý manžel Rity. Hláška střídá hlášku "Tak jim tedy řekněte, ať nám přidělají mrazuvzdorné hadice!" pronáší s tváří pokerové hráče Kanyza, zatímco venku řádí tuhá sibiřská metelice. Film naprosto, ale naprosto postrádá spád. Jedinou akcí je napínavá honička dvou náklaďáků upřestřed sibiřské planiny, kteří se honí za sanitkou sestřičky Rity, načež je zastaví policisti a vyhubují jim, že neplní kvóty... Štáb byl, až na naši českou hereckou účast, ruský - a vyhrabaný asi někde ze sklepa Mosfilmu. Všichni museli být permanentně ožralí nebo šílení. Od těch dvou režisérů, přes scénáristy až po osvětlovače, kteří si hrají se světýlky a pozadí dramatické scény je chvíli modré, chvilku rudé... Interesantní zážitek... A neskutečná bejkárna. ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Nehledě na propagandu, div se světe, když si uvědomíme v jaké době snímek vznikal, značka TATRA patřila k tomu nejlepšímu, co jsme měli a vozy TATRA měly výborný zvuk po celém světě. Nechápu proto ty škarohlídy, co s vaničkou vylévají i dítě. No co, jsou poplatný době. Pohanit a polivat vše co v minulosti bylo, bez ohledu na to, co bylo dobré. Ta Tatrovka si 4* určitě zaslouží. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Parta soudruhů z ČSSR v čele s Kanyzou se vydá přesvědčit soudruhy ze SSSR, že Tatra 148 je minimálně stejně dobrej stroj jako KrAZ 256. Kdyby se o tom natočil dokument, ve kterym by se divák dozvěděl třeba nějaký technický informace, určitě bych se na to podíval. Jenže tady sledujete akorát Kanyzu, jak balí nějakou místní doktorku a jejímu bejvalýmu se to vůbec nelíbí a na pozadí toho sem tam pár záběrů na náklaďáky v akci. Pro toho, kdo by se chtěl pokochat akorát pohledem na tu starou techniku, by se z toho dal udělat sestřih tak na 15-20 minut. Zbytek je naprosto o ničem. Jinak si vzpomínám, že Jandák v nějakym pořadu vyprávěl veselý historky z natáčení tohoto filmu a řikal, že tam akorát v jednom kuse chlastali a že tam nějak rozbil záchod nebo co. To mohli rovnou natočit vožralýho Jandáka a byla by to asi větší zábava. Takhle dávám 2 hvězdičky - jedna za Tatru 148 a druhá za KrAZ 256. P.S. Většina herců, co je tady uvedenejch, ve filmu vůbec nehraje. Pouze nadabovali ruský herce... ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Dost bylo metafor. Tohle je prostě sci-fi z minulosti. V žádném jiném filmu neuvidíte smyk a hodiny s tatrovkou, ani jak skočí, až jí vylétne korba! Samotný příběh by vystačil těžko i na pětiminutovou reportáž do televizních novin, proto se zde nadouvají milostné a jiné pletenice, které (snad tou zimou) nejsou vůbec důvěryhodné. Jako úsměvný obraz té doby je to ovšem hodně zajímavé. Ad 11 jízd na 28 uživatele "woody": těch 28 je samozřejmě kilometrů, protože každá plošina byla od lomu jinak vzdálená. A abyste věděli, tak Arkadij zvládal 13! ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Jan Kanyza si ve filmu zahrál se svou ženou Žofií Veselou. (M.B)

Reklama

Reklama