Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zážitky továrního řidiče n. p. Tatra při náročných zatěžkávacích zkouškách nákladních automobilů typu Tatra 148 v extrémně tvrdých klimatických podmínkách při stavbě ropovodu v oblasti Nižněvartovska. Schematický příběh, jehož obdoby se na přelomu 70. a 80. let objevovaly ve všech kinematografiích spřátelených v RVHP. Roli Karlovy matky (Jarmila Smejkalová) začala hrát herečka Slávka Budínová, ale odstoupila od ní. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

woody odpad!

všechny recenze uživatele

"Tatra nezná bratra!" Zapomeňte na Švorcky na traktorech nebo na proradné faráře někde v Šumavě. Parta hrdiných kopřiváků se vydává za Ural, aby přesvědčila nevěřící sovětské přátele o výkonosti Tatra 148, zvanéž to Sibiřanka! Je zde neskutečný ometák Kanyza, který neustále svádí nádhernou sestřičku Ritu. A jen tak mimochodem zvládne 11 jízd na 28 (čeho, to nevím). Dále je tu prdelnahrnec Jandák jako komická vložka pořadu. A hnusný záporák Arkadij! Namyšlený floutek a bývalý manžel Rity. Hláška střídá hlášku "Tak jim tedy řekněte, ať nám přidělají mrazuvzdorné hadice!" pronáší s tváří pokerové hráče Kanyza, zatímco venku řádí tuhá sibiřská metelice. Film naprosto, ale naprosto postrádá spád. Jedinou akcí je napínavá honička dvou náklaďáků upřestřed sibiřské planiny, kteří se honí za sanitkou sestřičky Rity, načež je zastaví policisti a vyhubují jim, že neplní kvóty... Štáb byl, až na naši českou hereckou účast, ruský - a vyhrabaný asi někde ze sklepa Mosfilmu. Všichni museli být permanentně ožralí nebo šílení. Od těch dvou režisérů, přes scénáristy až po osvětlovače, kteří si hrají se světýlky a pozadí dramatické scény je chvíli modré, chvilku rudé... Interesantní zážitek... A neskutečná bejkárna. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Parta soudruhů z ČSSR v čele s Kanyzou se vydá přesvědčit soudruhy ze SSSR, že Tatra 148 je minimálně stejně dobrej stroj jako KrAZ 256. Kdyby se o tom natočil dokument, ve kterym by se divák dozvěděl třeba nějaký technický informace, určitě bych se na to podíval. Jenže tady sledujete akorát Kanyzu, jak balí nějakou místní doktorku a jejímu bejvalýmu se to vůbec nelíbí a na pozadí toho sem tam pár záběrů na náklaďáky v akci. Pro toho, kdo by se chtěl pokochat akorát pohledem na tu starou techniku, by se z toho dal udělat sestřih tak na 15-20 minut. Zbytek je naprosto o ničem. Jinak si vzpomínám, že Jandák v nějakym pořadu vyprávěl veselý historky z natáčení tohoto filmu a řikal, že tam akorát v jednom kuse chlastali a že tam nějak rozbil záchod nebo co. To mohli rovnou natočit vožralýho Jandáka a byla by to asi větší zábava. Takhle dávám 2 hvězdičky - jedna za Tatru 148 a druhá za KrAZ 256. P.S. Většina herců, co je tady uvedenejch, ve filmu vůbec nehraje. Pouze nadabovali ruský herce... ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Ač se to podle dle hodnocení nezdá, tenhle film měl našlápnuto na solidní drama. Nevadilo, že se odehrává z větší části na Sibiři. Co jsem postrádala byl trochu dotaženější scénář, pevnější vedení herců, úplně bez humoru to nebylo, milostný příběh spíš naznačený, ale neotřelý, dramatická zápletka, která mohla být mnohem víc vygradovaná a podpořená hudbou. Film napsaný na zakázku natočený spíš režiséry druhé kategorie. Z českých to byl Vladimír Zelenka, který má na kontě řadu filmů, ale všechny pouze jako asistent režie nebo pomocný režisér. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Trasa dávno předběhla dobu i dnešní seriál Trucky na ledě:-) Z Kopřivnické pomyslné trilogie (Blízke diaľavy (1979) a Kdo hledá zlaté dno (1979) je tahle ,,prvotina" si nejcivilnější. Jasně, je to natočené na zakázku Tatry a zase nám tu cpou bratrsví se soudruhy ze Sojuzu... Ale oproti ostatním nám tu necpou plán, závazky, či chlapské zmoudření při náročné profesi řidiče... Tak o co tu jde:? --- SSSR uzavřelo s NP Tatrou Kopřivnice dvaceti-letý kontrakt na dodávku nákladních vozů T148 na náročnou stavbu ropovodu. Jak však stavba stoupá stále severněji do sibiřských oblastí, nezvládají jinak všeho schopné Tatry náročné klima a mrazy často pod - 50 stupňů. Kopřivnice tedy vyšle čtyř členný tým nejzkušenějších řidičů, kteří se zapojí do výstavby ropovodu a během jízd budou testovat a monitorovat závady na vozech. Zjištěné poznatky pak mají vést k modifikaci T148 jež dostane název Sibiřanka... Příběh je tak trochu podle skutečných událostí, protože modifikovaná verze T148 pro Sibiř skutečně existovala jako verze Arktik. V hlavní roli se nám tu objeví slaďouš drsoň Honza Kanyza, který nám příběh řidičů na trase okoření hned v úvodu tím, že se zamiluje do ruské lékařky jež má Čechy na starost.... Sledujeme tak dvě dějové linie, milostnou romanci a testování vozů... Jednou se to vidět dá, ale vícekrát asi ne. Každopádně za ty akrobacie s Tatrovkou dávám ještě jednu hvězdičku. Celkem tedy za 2. ** ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Úžasný blábol. Ještě teď nevěřícně zírám. Pak hned vstanu a jdu si koupit Tatru. Joo, on ten podnik už neexistuje. Tak aspoň modýlek. Tohle je totiž hodinu a půl trvající reklama na Tatru. Včetně P,R,kovského pochlubení se stařičkou Tatrovkou (kampak asi zmizela, co? scenáristi) a jízd do vrchu, s kopce, na vlnitém plechu a tak. A zvládnou nakonec i drsné sibiřské podmínky! Netočit většinu ruský štáb, je to možná i zábavné. Kanyza a Jandák mají dělat komickou dvojku, ale evidentně sami celou dobu nevěří, čemu se to upsali. Ale jinak diialogy jak by je krávě z pr.dele vytáhl, někdy má člověk pocit, že se pár stran scénáře zatoulalo v sibiřském vichru, a tak co, no? Švenky kamerou, střihy, to je amatérismus nejhrubšího zrna. Div, že tenhle film vůbec došel až do závěrečné fáze výroby, že se neztratily kotouče s filmy nebo je nepocintali soudruzi vodkou. Hvězdička za naše herce, kteří pochopili, že hrají v idiotštině, a tak přehrávají, jak jen to jde, aby bylo jasné, že jsou v tom nevinně. Jinak jako vhled na tehdejší postavení člověka je to ale geniální - žádné city, žádné emoce. Plán se prostě musí splnit, a smrt nesmrt, nakonec si soudružsky podáme ruce. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Naprosty kult v nejsarkastictejsim slova smyslu. Jen me mrzi, ze jsem na ten film nenarazil drive. Honzo, jsi borec:-) ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Prakticky to nemá děj a postavy jsou tak ploché, že už to víc snad ani nejde. Ale musím ocenit, v jakých podmínkách to natáčeli. Dnes by většinu lokací tvořil green screen. Tenkrát opravdu Kanyzu a ostatní poslali na mrazivou Sibiř. Určitou atmosféru to má. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Osobni zivot Karla me nemel cim zaujmout. Tatrovky a Sibir mi to alespon trochu vykompenzovala, pekna hudba. S bidou tri hvezdicky. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Film, ze kterého zalézá zima za nehty i přes televizní obrazovku. Jde o jakousi oslavu kopřivnické Tatrovky 148, která brázdí zasněžené sibiřské pláně v tehdejším Sovětském svazu, a to v nejméně třicetistupňových mrazech. Náklaďák sem přiletěli zajíždět čeští řidiči. Druhou rovinou příběhu je milostné vzplanutí (N. B. v těch mrazech!) jednoho z řidičů (Jan Kanyza) a půvabné sovětské lékařky Margarity Alexandrovny. Její exmanžel se s tím však nehodlá smířit, v jednom záběru, kdy jede naložený proti Kanyzovi, vytěsní sokův náklaďák mimo trasu, ale Kanyza se s tatrovkou z mohutné závěje hrdinně vyškrábe:-) Nicméně romance končí pro oba rivaly nerozhodně - Rita tragicky umírá při havárii sanitky. Příběh je odlehčen (nebo spíš nadsazen) postavou věčně zmrzlého řidiče Vítězlava Jandáka. Když mu lékařka sdělí, že injekci proti mrazu mu nemůže aplikovat, neboť ještě nebyla vynalezena, začne řidič Jandák proti mrazu preventivně užívat alkohol v nemalých dávkách, až ho soudruzi raději vrátí zpět do ČSSR. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Tenhle film asi vznikl kvůli nějakým kvótám Svazu československo-sovětského přátelství, protože takovou zhůvěřilost nikdo nemohl myslet vážně. Jediné co je alespoň trochu zajímavé je námět. Bohužel z atraktivních lokací Západní Sibiře jsou vidět leda zasněžené cesty, občas nějaký panelák a sem tam ubytovací buňky. Chápu že naši řidiči se nepřijeli kochat, ale překračovat plán, ale čeho je moc, toho je příliš. Kdyby se Kanyza neutrhl ze řetězu a nestřihl si machra z něhož by měli mindrák i Belmondo s Bondem, tak by se nebylo vůbec na co dívat. Druhou hvězdičku přidávám za nádherné tatrovky 148. ()

Svata 

všechny recenze uživatele

Přesná soudružská agitka. Tatra nezná bratra a nemá sestru.  Sibiřanka je jedinečný dopravní  projekt a soudruh Kanyza to dává na jedna s hvězdou, možná tam " Kde už nie imperisalistou " v té ledové ploše se tenkrát  rozhodl ke spolupráci s STB. Pan Jandák svou trapností opět nezklamal. Hlas pana Moravce v dabingu to trochu vylepšuje, ale jinak nuda, nuda, nuda. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Dost bylo metafor. Tohle je prostě sci-fi z minulosti. V žádném jiném filmu neuvidíte smyk a hodiny s tatrovkou, ani jak skočí, až jí vylétne korba! Samotný příběh by vystačil těžko i na pětiminutovou reportáž do televizních novin, proto se zde nadouvají milostné a jiné pletenice, které (snad tou zimou) nejsou vůbec důvěryhodné. Jako úsměvný obraz té doby je to ovšem hodně zajímavé. Ad 11 jízd na 28 uživatele "woody": těch 28 je samozřejmě kilometrů, protože každá plošina byla od lomu jinak vzdálená. A abyste věděli, tak Arkadij zvládal 13! ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

To, ze uvidim legendarniho Solonicyna s kralem Miroslavem (Raz) vasnive debatovat nad kvalitou Tatry 148, to by me nenapadlo ani v nejdivocejsim snu. Jinak jde o takovy mix mezi Ice Road Truckers a Hell Drivers, ktery me osobne neurazi, a pri vybuchu sanitky jsem dokonce zaznamenal urcitou emoci. Myslim, ze kdyby to cely natocili rusove, bylo by to lepsi, nez toto natocene s pomoci ceskych soudruhu...neni to zas tak spatne, ze by to muselo mit 26%...postsynchrony jsou katastrofalni, to uznavam. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Nehledě na propagandu, div se světe, když si uvědomíme v jaké době snímek vznikal, značka TATRA patřila k tomu nejlepšímu, co jsme měli a vozy TATRA měly výborný zvuk po celém světě. Nechápu proto ty škarohlídy, co s vaničkou vylévají i dítě. No co, jsou poplatný době. Pohanit a polivat vše co v minulosti bylo, bez ohledu na to, co bylo dobré. Ta Tatrovka si 4* určitě zaslouží. ()

Horak odpad!

všechny recenze uživatele

Na jedno zpropadeny misto na promrzlym dalekym vychode prijizdi banda ceskoslovenskejch rudejch greenhornu v cele s jistim Kanyzou, kerymu nerekne nikdo jinak nez Honza Praskac. Mozna proto, ze zatracene rychle praska bicem a mozna taky, ze kuli necemu uplne jinymu, ale to uz dneska nikdo nevi. Na vychod prisli kvuli cernymu zlatu a ocelovejm orum. Spratelenej rudej kmen je pozval, aby naucili svoje plemeno ocelovejch oru delat dobrou praci i na tomdle kuse ztraceny promrzly zeme. Chtej se tu pokusit vyslechtit novy mrazuvzdorny plemeno, ale mraz je tu z tech, kdy ti umrzne hovno u zadnice driv nez stahnes kalhoty a to Honza jeste netusi, ze se mu do cesty postavi mistni honak Arkadij a spolecne se utkaji nejenom o ruku krasne felcarky Rity, ale i o svoji vlastni chlapskou cest. ()

Reklama

Reklama