Reklama

Reklama

Screamers

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Dokumentární film o genocidách, jenž se snaží poukázat na hrůzy, kterými si prošly některé národy v dávných dobách, ale i v současnosti. Hlavní pozornost je věnována genocidě Arménů, která je považována za vůbec první v 19. století. Nechybí rozhovory s na slovo vzatými odborníky, s lidmi, kteří genocidu přežili, ale také s lidmi, kteří se snaží upozornit na to, že se genocidy staly a stále ještě stávají. Takovými jsou právě členové populární hard-rockové skupiny System of a Down. Hudba této kapely dobprovází celý film a samotní členové, jenž jsou potomky Arménů, poskytli několik rozhovorů. Snímek režírovala v roce 2006 Carla Garapedian a získal ocenění AFI Audience Award za nejlepší dokument. (DarkMatter)

(více)

Recenze (7)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Istotne, je to téma na zamyslenie. Istotne, je to hudba na vypočutie. Istotne, tento dokument chce povedať a zahrať veľa - a v tom to je. On toho totiž chce príliš, viac, než si môže dovoliť. Na celý film existuje niekoľko druhov pohľadu. 1.: skvelý dokument o System Of A Down a arménskej genocíde. 2.: skvelý dokument o arménskej genocíde z pohľadu SOAD. 3.: skvelý dokument o SOAD zaoberajúci sa im blízkou tematikou arménskej genocídy. 4.: rozporuplný dokument, ktorý sa snaží rozoberať tému arménskej genocídy a zároveň propagovať koncerty a angažovanie v politicko-spoločenskej otázke. 5.: slabý dokument, ktorý je na malej ploche ešte obmedzený tým, že sa chce mimo hlavnej témy venovať aj hudbe a skupine SOAD, kvôli čomu je výsledok prakticky bezpredmetný. 6. mizerný dokument o SOAD, ktorý ukáže pár záberov z koncertov a turné, a mimo nich sa venuje fanúšikovi nič nehovoriacej téme arménskej genocídy. Prvá polovica skvelá, potom už príliš vyznieva nevyrovnanosť medzi hudobnou a faktickou zložkou filmu, s pribúdajúcimi minútami sa občas odbieha a ku koncu sa dokonca objaví pár zbytočných konšpirácií. Názor si spravte sami, pre mňa len tak tak lepší priemer. 60% ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

SOAD sú/boli skvelí, to bez diskusie...V tomto dokumente sú v podstate sympatickým spestrením, predovšetkým Serj, ktorému jeho zanietenie človek verí (narozdiel od takého "fetáka" Shava). Dokument ako taký je dsymbolickým mementom a pripomenutím genocídnych zverstiev, ktoré sa diali a bohužial budú diať. Autorka konštatuje, predkladá fakty a vysvetlenia, "pomáha" si aj zábermi pred ktorými človek nevedome odvacia tvár, pretože sú skutočne desivé, ale všetko je "len" skutočnosť. Prestrihy z koncertov SOAD a vyjadrenia členov tvoria logický celok a určite oživili celý dokument...a čo je najdôležitejšie, práve SOAD môžu byť kľúčom k záujmu o tento zaujímavý dokument (čo bol aj môj prípad). ()

swe 

všechny recenze uživatele

"Konec konců, kdo si dnes vzpomene na vyhubení Arménů?" Adolf Hitler, 1939. Velice působivý a emotivní dokument (autentické rozhovory s přeživšími) o genocidách 20. století, a to především (tak 90 % stopáže) o genocidě Arménů, jenž na tomto národu spáchali Turci a kterou dodnes systematicky popírají. Coby potomci arménských uprchlíků nás celým dokumentem provází členové kapely System of a Down, kteří (nejen) svou hudbou upozorňují na tento zločin. Přestože hudba SOAD není zrovna jemná, v dokumentu se objevují časté střihy z jejich koncertů, což může některým divákům dosti vadit...a někteří z toho mohou být nadšení. Třeba já. A mimochodem, z legrace jsem se mrknul do dvou, dle mého soudu velmi populárních, učebnic dějepisu a o vyvraždění 3/4 arménského národa jsem v nich nenašel ani zmíňku. ()

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Unikátní dokument o krvavé historii lidstva v opodstatněném hard-rockovém balení, které je důležitou součástí filmu. Připomíná především hrůzy východu, tureckou genocidu Arménů za první světové války. Slovy Buddhy "existují tři věci, které nejde dlouho skrývat: Slunce, Měsíc a pravda". ()

DarkMatter 

všechny recenze uživatele

Screamers je dokument, který se ani tak nesnaží zmapovat historická fakta, ale spíše zviditelnit danou problematiku. Pokud hledáte historicky hodnotný dokument, doporučuji spíše snímek "Arménská genocida" z roku 2006. Cílem Screamers je jednoduše rozšířit povědomí a to se mu daří. Film byl promítán v kostelech a chrámech, kulturních institucích, komunitních centrech, na univerzitách a ve školách. Tvůrci uspořádali promítání pro OSN, kongres USA, britský parlament a evropský parlament. Navíc vyšel na DVD, které vlastní nejedna škola. Nedílnou součástí je samozřejmě skupina System of a Down, která se skládá z potomků přeživších Arménů. Skupina vytvořila část soundtracku a každý z členů poskytnul interview. Zpěvák Serj Tankian navíc vyzpovídal svého dědečka, který v dokumentu popsal jak přežil genocidu. Z pohledu fanoušků skupiny jde o ojedinělý snímek, který by spadal do kategorie "povinná četba", protože skutečně obsahuje nejen exkluzivní záběry z koncertů, ale také interview v tourbusu a velmi osobní pohledy členů skupiny na celou problematiku (DVD navíc obsahuje mnoho exkluzivního materiálu). Oni jsou totiž těmi "Screamers", čili lidmi, kteří se snaží upozornit svět na tyto hrůzy a předejít dalším genocidám. "We all should be Screamers." zazní ve filmu. Není to však jen o této kapele. V dokumentu uvidíte spousty hrůzostrašných záběrů na tlející těla v Darfuru nebo Rwandě. Svůj názor poví také Samantha Power, profesorka z Harvardu, která získala Pulitzerovu cenu za knihu Problem from Hell. Překladatelka FBI Sibel Edmonds řekne, proč zřejmě ještě vláda USA neuznala Arménskou genocidu. Uvidíte také jeden z posledních rozhovorů se známým novinářem Hrantem Dinkem, který byl krátce po tom za své názory zavražděn tureckým studentem. To a mnohé další, jednoznačně za 5 hvězdiček. ()

Bieseger 

všechny recenze uživatele

5 hvězdiček za tu kratší část která skutečně obsahovala náznak historických skutečností. O 3 hvězdičky musím jít dolů kvůli tomu že celý dokument slouží jako reklama pro System of a Dawn a upozornění na jejich petiční programy, turné a pod. a ve skutečnosti se problému genocidy dotýká pouze okrajově. Veškerá výpovědní hodnota o genocidách by se dala shrnout 2 větami na jeden národ a nikde se neobtěžovali trošku diváka informovat ale pouze šokovat + je to doplněno rodinnými příběhy členů kapely. Shrnuto, krásná reklama jak je System of a Dawn ušlechtilá inteligentní a světoborná kapela a je tam taky někde zmínka o nějakých zločinech. ()

myst3ry 

všechny recenze uživatele

System of a Down jsou mou nejoblíbenější kapelou. Tento dokument ukazuje proč. System of a Down nedělají jenom skvělou hudbu, nejsou to jen čtyři výrazné osobnosti. Tito lidé bojují za něco vyššího. Přicházejí s mnoha poselstvími, jak udělat náš svět lepším, bojují za symbolické uznání zločinu, který spáchali Turci na Arménech před mnoha lety a také bojují za to, aby se už nikdy nic podobného neopakovalo. Proto tuto kapelu tak moc žeru. Dokument je navíc zajímavý tím, jak kombinuje pohled do zákulisí jedné z nejlepších rockových kapel posledních let a právě její mimo hudební aktivity a snahy. ()

Reklama

Reklama