Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílný dramatický film o posledních dnech chilského prezidenta Allenda. Vznikl na základě autentických dokumentů a znalostí, které režisér získal při pobytu v Chile těsně před pučem... (oficiální text distributora)

Recenze (7)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Chaotické. Posledních deset minut filmu je výborných, ale co ty dvě hodiny před tím. Hodně postav, což znesnadňuje orientaci, průměrný divák těžko bude podrobně seznámen s problematikou puče v Chile. Ve filmu se objevuje reflexe žurnalistické praxe, konkrétně "nádherný" prvek manipulace: reportáž o násilím ukončené demonstraci několik hodin předtím než k ní vůbec došlo. Silný dabérský zážitek díky Čestmíru Řandovi (prezident) a Vladimíru Brabcovi (Orlando) s celou plejádou dalších skvělých hlasů. Jihoamerické filmy (resp. z tohoto prostředí mám moc rád), tady ale scénář neumožnil kvalitní prožitek (a těch žigulů tam taky jezdilo nějak moc). ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ako komunistu nahradil fašista. Keď sa po Allendeho smrti dostal k moci diktátor Pinochet, pre krajinu to bolo ako dostať sa z dažďa pod odkvap. Allende znárodnil (teda ukradol) všetky veľké priemyselné podniky; bol to komunista dušou i kosákom, podporovaný Sovietmi a platený samotnou KGB, ale on sa cítil (resp. tak bol vykreslený) ako spasiteľ národa. Film je síce zaujímavo zasadený do menej známej histórie juhoamerických dejín, ale to spracovanie, podoprené štyrmi koprodukujúcimi krajinami, je slabé, neprehľadné (veľa postáv, skoky v deji), miestami až úbohé. Od réžie začínajúc cez kameru a strih a hercami končiac. Ani Bruno "Ohnivák" Oya nič nezmôže. Na vyše dvojhodinovej stopáži prevláda nuda, komunistická propaganda a opäť nuda. "Chátra VŽDY drží s fašistami" znie v jednej hláške, ale podobných hlášok je viac. Za zmienku stojí aspoň násilný prevrat v posledných minutách, kedy tanky ostreľujú prezidentský palác, ale to je na celý film málo. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích (české verze) filmu uvedeno: režie (pouze) Vitautas Žalakevičius (maďarský Sándor Köö byl jedním z pomocných režisérů, stejně jako např. za československou stranu Ota Fuka); koprodukce Sovětský svaz / Československo / Kolumbie / Maďarsko. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"To jsi to všechno ukradla, nebo ti to darovali?" "Prosím tě, kdo ti dneska něco daruje!?" Marxistický prezident fiktívnej juhoamerickej krajiny čelí ekonomickej a politickej kríze, nepomáha už ani zvolávanie miliónových manifestácií a nakoniec podľahne fašistickému puču podlého generála. Kým sa tak stane, máme tu nejaké dramatické situácie, chvíľami až politicky thrillerové, nejakú propagandu a na záver aj akciu. Zaujímavý námet, inšpirovaný udalosťami v Čile, bohužiaľ dosť nezáživne spracovaný, takže nejaký extra filmový zážitok nehrozí. Jedná sa o veľkú koprodukciu štyroch krajín (ZSSR/Maďarsko/ČSSR/Kolumbia) a ešte viacerých národov (Litva, Estónsko, Moldavsko), viditeľný československý podiel predstavuje akurát vedľajšia rola Jitky Zelenohorskej. Za dve prezidentské rany z bazuky. "Tyto výhružky přicházejí od důstojníků." "Z čeho tak usuzujete?" "Soudím tak dle velikého množství hrubých pravopisných chyb v těchto dopisech." ()

senecek 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s ,,dopitak", nejlepší zážitek je z dabingu FSB👌! Už nejednou se stalo, že sotva průměrný film byl ,,povýšen" právě vynikajícím dabingem našich skvělýcb herců minulosti☝️😎!!! ()

Reklama

Reklama