Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dojímavý príbeh ženy, ktorá sa snažila zachrániť židovské deti pred nacizmom. Rok 1941: Francúzske úrady začali uplatňovať protižidovské zákony. Židovská zdravotná sestra Sabine Zlatinová príde o prácu. Pridá sa k humanitárnej organizácii, v rámci ktorej sa snaží zachrániť židovské deti pred zatknutím a deportáciou. Sabine sa pustí do práce s plným zápalom. Po tom, čo zachráni stovky detí pred zavlečením do koncentrákov, ukryje Sabine 44 detí na vidieku - vo veľkom dome v osade Izieu. Tu môžu prenasledované deti žiť v pokoji a mieri. Ale barbarstvo nacistických okupantov im to neumožní... Aj za tragédiu židovských detí z Izieu bol šéf francúzskeho gestapa Klaus Barbie odsúdený v roku 1987 na doživotie - za zločiny proti ľudskosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Aky 

všechny recenze uživatele

Dvoudílný do epické šíře rozvinutý film. Děj sleduje v retrospektivě odvinuté od probíhajícího soudního procesu s válečným zločincem vytrvalý boj několika dospělých, který trvá prakticky celou válku, o záchranu skupiny židovských dětí, jejichž rodičům fašismus znemožnil je ochránit. Tříhodinové drama výtečně vystavěné tak, že udržuje v neustálém napětí a lze jen stěží odhadovat, kudy se bude dějová linka ubírat dál. Bez znalosti skutečných reálií, které jsou základem příběhu, je i konec do značné míry nepředvídatelný. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zhruba před rokem jsem viděla skvělý televizní film Republika dětí. Opět televizní film, opět Francie, opět úžasně citlivé ztvárnění. Krásná francouzská odpověď na Schindlerův seznam. Film dojemný a přitom pevný v kramflecích. A já několik hodin po zhlédnutí marně hledám slova, kterými popsat svůj zážitek. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tématický zaujímavé, no príliš dlhé a vôbec nie originálne. V podstate prvá časť sa dá skrátiť na tak 20 minút. Nejde o výstavnú drámu a od Schindlerovho zoznamu je na míle ďaleko, hlavne nejakým napätím, a už vôbec nevyvolá slzy, čo by smrť detí mala vyvolať. No lenže práve tá najdramiteckejšia časť tu za takmer tri hodiny vôbec nebola ukázaná. Film o smrti bez smrti. ()

Faroookh 

všechny recenze uživatele

I ve smutném tématu se občas našli vtipné chvíle, film byl velmi dramatický a napínavý, jako určitě byla samotná válka ve skutečnosti. Při shlédnutí filmu jsem dostala opět jiný úhel pohledu, když pomyslím na návštěvu Terezína, shlédnutí Pianisty nebo i jiné filmy s touto tématikou. ()

Marina111 

všechny recenze uživatele

Naozaj len žasnem, akou kvalitou vynikajú mnohé TV filmy. Toto je presne ten prípad. Dojímavý príbeh Madam z Izieu, no ešte dojímavejšie príbehy "jej" detí, ktoré mi neraz vyvolali slzu v oku ... Naozaj môžem len a len odporúčať ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Francouzský film dle skutečného životního příběhu paní Zlatinové, která pod krycím dětským domovem chránila a opatrovala desítky židovských dětí na statku. Tragický osud je jasný od počátku, protože historická linie se střídá s linií z osmdesátých let s procesem s Klausem Barbiem alias lyonským řezníkem, kde ta dáma svědčila. Nejedná se o nic syrového, brutálního , působí to dost televizně sterilně a na city to útočí tak nějak jako na ženské publikum 40+, ale přesto mne to jako filmového fandu daného tématu zaujalo. Malým plusem je i účast hromady českých herců, protože já tenhle film objevil díky rozhovoru Michala Isteníka ( hospodský Eda z Mostu!), ve Všechnopárty, který si tady střihl svou první roli - esesáka, který za křiku "Halt!" střílí z okna po mladíkovi, který při razii utíká ze statku. ()

PanIncognito 

všechny recenze uživatele

Tento příběh obětavé ženy opravdu dojímá! Obzvláště proto, že jde o skutečné události. Mile překvapuje i účast českých herců ve vedlejších rolích... :) (viděno s dabingem) ()

Pamik111 

všechny recenze uživatele

Francie umí točit nádherné filmy, o tom žádná. Mezi ně patří i tento dojemný snímek o záchraně židovských dětí před nacismem. Obdiv všem lidem, kteří proti nacismu bojovali nebo svým odvážným činem jakkoliv pomáhali. Je opravdu obdivuhodné kolik skutečných charakterů se našlo. O tom je i tento příběh. Příběh jedné statečné ženy, která otevřela své srdce ve snaze pomoci druhým. Jsem vždy nesmírně ráda, když se natočí film, který je památkou a současně poctou všem těm, co se o to zasloužili (např. Nicholas Winton, Irena Sendler, Oskar Schindler, Sabine Zlatinová, Antonina a Jan Zabinkski). A věřím, že jich bude ještě víc. Na takové velké činy bychom neměli zapomenout. Film stále vstřebávám a myslím, že o něm budu ještě dlouho přemýšlet. ()

Reklama

Reklama