Reklama

Reklama

Život nemůže být horší... Tedy minimálně pro sedmnáctiletého Danea a jeho desetiletého bratra, kteří se přestěhovali z New Yorku do malého ospalého městečka... Jenže pak najdou zlověstnou díru pod zamčenými podlahovými dveřmi ve sklepě... Tento thriller z dílny legendárního režiséra Joa Danteho (Gremlini) zkoumá obavy a tajemství pohřbené hluboko v lidské mysli. Život už nemůže být horší... Tedy minimálně pro sedmnáctiletého Danea a jeho desetiletého bratra, kteří se se svou matkou Susan přestěhovali z New Yorku do malého ospalého městečka Bensonville. Dane vidí jediné pozitivum v tom, že hned vedle bydlí krásná Julie. Susan tráví stále více času v práci, a tak Dane s Lucasem bez dozoru důkladně prozkoumávají svůj nový domov. Dane se však mnohem víc točí kolem Julie a svému mladšímu bratrovi něvenuje příliš času. Jednoho dne však najdou zlověstnou černou díru ukrytou pod zamčenými podlahovými dveřmi ve sklepě. Chlapci jámu prozkoumají a zjišťují, že je patrně bezedná. Když do ní hodí minci, nikdy neslyší cinknutí na znamení, že dopadla na dno. Když do díry spustí baterku, světlo po chvíli pohltí temnota. Bratři doufají, že jim záhadu pomůže odhalit Julie, když jim poví něco z minulosti domu, a tak jí ukážou svůj objev. Jenže mezitím se začne z podivné díry šířit zlo. Podivné stíny číhají za každým rohem a noční můry z minulosti ožívají... Trojice dětí se bude muset postavit tváří tvář svým nejtemnějším obavám... (HBO Europe)

(více)

Recenze (133)

verbal 

všechny recenze uživatele

Mít doma pořádnou díru je snem každého teenagera. Danek s Lukášem takové štěstí mají! Zpočátku je Díra celkem zábavná. Mohou jí v pohodě očumovat, ukazovat kamarádům a strkat do ní různé předměty. Všichni jsou šťastní a prožívají s dírou všeliká dobrodružství. Po nějaké době však Díra začne nudit, projevuje iniciativu a vymýšlí různé infantilní kraviny. Chlapci "s hrůzou" zjišťují, že všechny díry jsou nakonec stejné a už to taková legrace není. Začnou mít Díry plné zuby a přemýšlejí, jak se jí zbavit. Díra to však vzdát nechce, začne být panovačná a dává to hochům pěkně sežrat. Ti pak proklínají den, kdy si Díry poprvé všimli a uvědomují si, že život bez Děr by byl v mnoha ohledech méně traumatický a zábavnější. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pánbůh zaplať, že už se takovéhle horory pro celou rodinu dneska netočí (a radši to hned zaťukám). Neříkám, že bych u The Hole nějak výrazně trpěl - vlastně jsem byl až překvapený, že ve mně při sledování vůbec žádná averze nebublala - ale prostě nejsem schopný akceptovat statečné dětské hrdiny ve filmech, kde jde (teoreticky) někomu o kejhák. Abych jenom nehanil, tak uznám, že pár scén má poměrně pěknou atmosféru (a u prvního nahlížení do díry jsem byl i v příjemném napětí). Ten family-friendly-plot ale těžce nedávám. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Představte si, že děti v domě najdou díru. A v té díře něco je a oni chtějí vědět co. Byla to vysloveně sračka. Ani jsem se nezasmál a závěrečná scéna byla na poli takové fantazie, že větší by si nedokázal vycucat ani Tolkien ve své sérii Pána prstenů. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Film pro děti do 12 let. Ve sklepě je díra. Hluboká díra. Díra bez dna. Z díry vyleze holčička. Malá, milá holčička. Občas se trousí po domě. Také si zapláče na hajzlu. Pak vyleze policajt. Z hlavy mu trčí mozek, ale jinak je to hodný pán. Nakonec vyleze zlej taťka. Starší syn, otrlý puberťák má z tatínka strach. Tatínek má totiž řemen s přezkou. Čekal jsem, co z díry vyleze dál… třeba Harry Potter a Bradavice? Nevylezl, film totiž díky Bohu, skončil. Horror? V žádném případě! Odpolední film na Disney Channel – ANO! Dávám 20%. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nečekaně slušný Film né nebudu říkat Horror, je to spíše Rodinný Thriller, který určitě neurazí žádnou rodinu s dětmi v neděli večer. Nápad s Dírou byl určitě Fajn a dostával jsem slušnou dávku nepříjemných pocitů po nahlédnutí do díry. Hlavní Záporák se ukázal až v posledních 10 Minutách a vypadal Super!! Nenudil jsem se, bavil jsem se fajn, Takže jsem relativně spokojený 6/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nemám rád klaunov.“ Vyrastal som na mnohých filmoch, ale najviac na béčkarských amerických hororoch 80. rokov 20. storočia (KRITERI, GREMLINS 1 - 2, ĽUDIA Z PREDMESTIA, POLTERGEIST). THE HOLE ma prekvapivo, ale o to príjemnejšie (až dojemne), vrátila v čase práve do tej doby. Dokázala to vďaka poctivému scenáru (je to stále rodinné, ale obsahuje to niekoľko nepríjemných scén), rozkošnému a prirodzene hrajúcemu hereckému obsadeniu, kvalitné vizuálnemu stvárneniu a snovej rozprávkovej atmosfére, v ktorej však môžete i umrieť – ak si nedáte bacha. Som rád, že to Joe Dante ešte raz dal. Bizarným faktom ale je, že keď som si asi dva týždne po THE HOLE pozrel VRÁTA DO PODSVETIA (THE GATE) s malým Stephenom Dorffom z roku 1987, zaskočilo ma, aké sú si scenáre podobné. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Film, který mohl být v totožné podobě natočen někdy v 80. letech, jen nemá jejich upocený vizuál. Dějově nepřináší nic nového. Z Díry leze ten nejobvyklejší horrorový arzenál. Zlá loutka klauna a smutná mrtvá holčička, hovoří se o "temnotě", cosi neviditelného výhružně kroutí klikou a zanechává všude možně blátivé stopy, skládá se puzzle, které se má stát hrdinům nápovědou... I když jsem nedetekoval parodický podtext, který podobným splácaninám stokrát viděného svědčí, dívá se na to kupodivu docela dobře. Tedy, pokud přijmete, že všechny zúčastněné postavy jsou hloupé. Tak hloupé, že je ani nenapadne hodit do díry svou otravně "správnou" matku, která mi narozdíl od ostatních klišé vadila. 50% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Joe Dante se ohlíží za osmdesátkovými amblinovkami a Vraty do podsvětí a servíruje rodinné strašení s tajemnou dírou ve sklepě, po japonsku trhaně se pohybující bledou strašidelnou holčičkou a oživlým klauním maňáskem. A nějakým tím vyhřezlým mozkem... Nenápaditě napsané i natočené, působící až televizně, napětí a atmosféra minimální, práce s postavami taky. Jediné, co stojí za pochvalu, je oku lahodící Haley Bennett. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

...na tieto rodinné filmové záležitosti mám proste slabosť a J. Dante svoje remeslo ovláda. Zbytok už spomenul užívateľ Ten Druhy. - a to - absolútny súhlas ! ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Nejvýraznější vadou je fakt, že dnešní děcka (na rozdíl od těch z osmdesátek) něco podobně staromilského bohužel těžko přijmou. Jinak si Dante podle očekávání vytírá s přehledem řiť především s kompletní skvadrou z Platinum Dunes, která může mít po ruce hororové legendy, ale bez talentu nemá šanci. Námět Díry si sice půjčuje témata odevšad, spokojeně se rochní v žánrových klišé, ale nečiní tak podle mě z nouze, ale s radostí a odhodláním ukázat divákům-nováčkům, že atmosféra se nebuduje vyhřezlými střevy a roční zásobou krevních konzerv, ale technickou zdatností, znalostmi žánru a v tomto případě i bohatými zkušenostmi. Všeho má Dante na rozdávání a zase jednou dokazuje, že si nezasloužil skončit po boku kreslounů z Looney Tunes. Díra je však rovněž důkazem, že se nedokázal/nechtěl přizpůsobit době. Vzhledem k poslabšímu (a z celého filmu zdaleka nejdigitálnějšímu) finále jsem za to ale rád... mohl jsem se po dlouhé době spokojeně vrátit do dětství, zahodit povědomí o hororových postupech za záda a nechat se strašit vnitřními přizraky stejně, jako tomu bylo kdysi s Gremliny. P.S.: Vidět Díru v kině, měl bych z jejího zpátečnictví větší radost, než ze všech letošních "osmdesátkovin" dohromady. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Kruh říznutý Disturbií (akorát místo vraha od vedle tu figuruje jedna temná díra do země) a spoustou dalších, převážně hororových, filmů - určený pro dětičky?! Rozhodně příjemné překvapení, kde když už dochází dech přijde na scénu nostalgický a staromilsky nasnímaný souboj s loutkou a závěrečný trikový masakr, kterému styl rozhodně nechybí. Dítětem už nejsem, ale bál jsem se víc, než u hororů ze stáje Michaela Baye. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Matka dvoch dospievajúcich synov sa nasťahuje do nového domu v malom mestečku Bensonville. Jedného dna 17 ročný Dane a 10 ročný Lucas nájdu v pivnici záhadnú dieru uzamknutú viacerými zámkami. Potom ako nájdu kľúče a nechajú ju odomknutú, začnú sa diať zvláštne veci. Z pod zeme niekto, či niečo vychádza na povrch. Zlatu-li-li-li-nký bu-bu filmček pre vekovú kategóriu do 12 rokov. Aj keď nie najhoršie natočený, pre mňa osobne totálna strata času. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nedávno som si po dlhých rokoch znova pozrel film "The Gate", ktorý v roku 1987 natočil režisér Tibor Takács. Celkom som sa pri ňom pobavil. V následnej diskusii mi bolo zvestované, že "The Hole" je mu hodne podobný. Vraj aby som si ho skusil zohnať. Tak som sa po tomto titule poobzeral a dneska som si ho kukol. Avšak som pomerne rozčarovaný. Rozhodne som si ho tak neužil ako spomínanú Takácsovu "Bránu". Danteho "Diera" má síce zopár podobných čŕt, ale ani zďaleka to nemá tú potrebnú atmosféru. Kinder horrory neboli bovie čo ani v osemdesiatých rokoch minulého storočia, v zlatej ére filmovej horrorovej produkcie. No a pokúšať sa ich točiť v novom miléniu je úplna strata času. ** ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Znáte to, když se přestěhujete někam, kde už před vámi někdo bydlel, a vy jste zvědaví a začnete šmejdit po všech koutech nového obydlí, jestli se tam nenachází něco zajímavého? OK, já osobně to tedy neznám, ale dovedu si představit, že bych měl zájem, kdyby mě to potkalo, prošmejdit své nové obydlí od sklepa až po půdu. A díky tomuto filmu nyní vím, že co je uzavřeno na několik západů, tak to by také uzavřeno mělo zůstat, protože nikdy nevíte, jakej sajrajt se tam může skrývat. Jinak film jako takový vyloženě strašidelný není, ale pár trochu děsivějších scén ukrývá, ovšem není to nic, díky čemu bych měl začít spát s rozsvíceným světlem nebo o čem by se mi mělo zdát. A to je z mého pohledu dobře, já jsem rozhodně uvítal takovou trochu pohodovější a rodinnější atmosféru filmu, jelikož nemám rád vyloženě nějaké krváky, proto jsem si tenhle film vybral cíleně a jako divák jsem byl docela spokojený. Sympatičtí mladí lidé v hlavních rolích, do toho docela smysluplná zápletka, a nakonec se to obešlo bez spousty krve, takže pohoda, filmu nemám takřka co vytknout, snad jen jeho neoriginalitu, ovšem jako průměrný film to u mě obstálo, takže uděluji tři hvězdy. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Trhlý fantasy konec mírně kazí jinak výborný dojem z atmosférického teen-age hororu. Klasické schéma několika imbecilních mlaďochů čelících neznámé hrůze si v The Hole vzalo dovolenou - místo toho je divákovi představena velice sympatická trojka dětských hrdinů, s nimiž postupně prožívá strašidelné dobrodružství. Možná, že se z tématu dalo vytěžit více, ale jako žánrová oddychovka funguje snímek na jedničku. Vrtá mi hlavou, co by s tím udělal Wes... ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Ocenit musím především zajímavý nápad a několik napínavých scén. První polovina mě vážně bavila, neznámá díra, nenormální události. Herci jsou fajn, jejich chování je sice takové nezaujaté a lehkovážné, že to docela kazí atmosféru, ale některé scény byly velmi napínavé a mráz se po zádech taky párkrát proběhl. Konec se mi teda vůbec nelíbil a myslím, že závěrečnou dvacetiminutovkou poslali tvůrci film do holého průměru. Ke konci jsem měl sto chutí to vypnout. 55% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Spoiler v komentu. Je to něco ve stylu Vrat do podsvětí, akorát v modernějším kabátě. V porovnání s The Gate mi zde chyběla temnější atmosféra. Je vidět, že to bylo dělané pro mladší publikum. Ale zase se mi tu líbilo, že z díry vycházely "nestvůry", které byly jaksi spojeny s těmi, kteří je vyvolali. Bylo to fajn. Slabší čtyři. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Divák se nebojí, občas pocítí mírné sevření, ale to je vše. Jestli jsem se lekl, to si nevzpomenu, ale nějaká ta lekačka se najde. Herecké obsazení příjemné a jako rodinný horor tohle docela funguje. Že bych The Hole musel vychvalovat, to asi ne, ale na ty velmi slabé čtyři hvězdy se dostane. A to díky tomu, že jsem vůbec nic nečekal .. 7/10 = 70% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Pokud si někdy koupíte novej barák, a ve sklepě najdete zabéčéné turecké hajzl, potom se zaradujte. Už nikdy nebudete muset řešit nějakou kanalizaci nebo hovnocuc. Všecko tam dycky pěkně zaneste, protože takový díry jsou bezedný, ba co víc, může se v nich skrývat celej přiblbej paralelní svět, na kterej je potřeba pořádně nasrat. První půlka filmu se opravdu dá, je poutavá, obsahuje i pár lekaček, ale po čase začnete mít oprávněné podezření, že není-li vám do 15 let, nejste tou pravou cílovou skupinou. Pro 10letý děcka na připosrání před spaním OK, objektivně 50%. ()

Reklama

Reklama