Reklama

Reklama

Reinhard Heydrich: Zosobněné zlo

(TV film)
  • USA Face of Evil, The: Reinhard Heydrich
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokument o jednom z nejvýznamnějších a nejnebezpečnějích mužů Třetí říše, jehož tvrdost, bezohlednost a krutost byla obávaná. 27. května 1942 v Praze na něj byl spáchán atentát v rámci operace Anthropoid, na jehož následky za nedlouho zemřel. (borsalino)

Recenze (5)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý životopis Heydricha, ktorý sa asi najviac podobal pravému árijcovi, tak ako ho popísal Adolf, inak sám sa podobajúci skôr na cigánskeho vandráka. Prekvapilo ma preto, že Heydrich bol dokonca tajne vyšetrovaný, či nemá židovský pôvod. Ako s tým kejhákom možno nejaké podozrenie mohlo padnúť, ale vysokého blonďáka s modrými očami vyšetruje slepý čiernovlasý krt Himmler? Čo to ako malo byť? ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Velmi ucelený dokument o jednom z nejschopnějších mužů v budované Třetí říši, který byl daleko více tvrdý, razantní, nekompromisní a nebezepečnější než Goring nebo Himmler. Zároveň měl pod palcem mnoho bezpečnostních složek (SD, Gestapo aj.), které používal k budování atmosféry strachu a k teroru samotnému. Když byl 27. září 1941 jmenován zastupujícím říšským protektorem pro Čechy a Moravu, aby potlačil rostoucí odboj, začaly se nad naším národem stahovat těžká mračna. 27. května 1942 v rámci operace Antropoid, byl na Heydricha spáchán atentát, na jehož následky za několik dní zemřel. Začalo období tzv. Heydrichiády, během kterého bylo popraveno několik tisíc lidí na příkaz K.H.Franka. Operace Antropoid byla organizována v Británii a přímo se na ní podílel i exilový prezident Beneš. Když viděl následky nacistického běsnění, začal se všemožně vyzouvat ze své odpovědnosti a přímého spojení s touto operací. Beneš nedokázal obhájit před českým národem nezbytnost této operace a také cenu, kterou je potřeba zaplatit. Díky němu se následně Lidice a Ležáky staly nástrojem propagandy komunistického režimu. A upřímně nechápu ten důvod, vzhledem k tomu, že Hedrich v roce 1941 jasně deklaroval, že aby bylo možné český národ plně germanizovat, bylo by nutné odstranit 60% obyvatelstva. A není pochyb, že by Heydrich tento úkol splnil do puntíku (v dalším období války se čísla stále více umírňovala, neboť neměčtí plánovači si uvědomili, že s rostoucím územím je potřeba mít také dost dělníků. Doktrína se změnila ve smyslu, že inteligence a odpor bude potlačen a dělníci budou pracovat na východě pod německým velením pro blaho Třetí říše). Jenomže protože byl Beneš pouze svědomitý úředníček a žádný státník, nestál si za svým rozhodnutím a do národa to vneslo další hořkou pachuť (vzpomeňme Mnichovskou dohodu), které následně využili komunisti. Faktem je, že Britové dobře odhadli, jak je Heydrich nebezpečný a že i přes těžkou odvetu se ho stále vyplatilo zabít. Tato smrt významně zasáhla do nacistického vedení, kde se na výsluní hřáli spíše méně schopní nacisti, demagogové a tmáři, než racionální ranaři bez skrupulí a lítosti. Navíc Hitler měl s Heydrichem dalekosáhé plány, které by z muže číslo tři měly brzy udělat číslo dvě a po odchodu Hitlera na odpočinek možná dokonce dalšího vůdce Třetí říše. To je ostatně jeden z důvodů, proč nebyl oblíbený mezi ostatními pohlaváry, kromě toho, že se ho báli. Navíc Goring těžce nesl, že se rychle tlačil na jeho místo, což dokazuje i fakt, že konečným řešením byl pověřen právě Goring (jako druhý muž), ale Heyrdchich chtěl tento projekt pro sebe. Proto napsal dopis, jako by ho psal Goring, kterým Heydricha pověřuje tímto projektem. A dal to Goringovi podepsat. Tesknit po Heydrichovi rozhodně nelze, ale je třeba si přiznat, že šlo o velmi schopného a nebezpečně ambiciózního muže se srdcem z ocele. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Komplexní dokumetn zabývající se všemi zásadními momenty Heydrichova života počínaje dětstvím, přes kariéru v námořnictvu až po vzestup v rámci nacistické říše a následnou smrt. Velký prostor tu dostává samozřejmě samotný atentát a důsledky, která z něho pro naší zemi vzešly. Doba Protektorátu i samotná Heydrichova osobnost mě zajímá, takže jsem tu nic objevného nenašel, ale natočené je to přehledně a zábavně. nemám co vytknout. 90% ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument o pražském řezníkovi Heydrichovi. Zatímco v první části popisují zejména Heydrichovu cestu na vrchol, ve druhé části už je řeč hlavně o jeho pobytu v Protektorátu. Pohled zvenčí (rozuměj v tomto případě americký pohled) je vždycky zajímavý, takže oceňuji účast amerických historiků na tomto projektu. Stejně tak byli vhodně zvoleni čeští zástupci: anesteziolog, který byl v nemocnici, když zraněného Heydricha přivezli, a přeživší oběti z Lidic. Postřehy ohledně admirála Cannarise (jeho protihitlerovské snahy) pro mě byly nové. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Obsáhlý dokument, který divákovi dá podle mě všechny zásádní informace o životě pro čechy tolik nenávidiného předního nacisty - od intrik ostatních nácku prachnoucích po moci , problémům v jeho osobním životě až k hlávnímu bodu toho dokumentu, tedy samotnému atentátu a velmi tvrdé reakci ze strany Hitlera. Budiž země lehká statečným atentítníkům a všem obyvatelům Lidic a Ležáků... ()

Reklama

Reklama