Reklama

Reklama

Výzva k boji

(pořad)
Dokumentární / Reality-TV / Sportovní
USA, 2007, 13x60 min

Režie:

Chuck Smith

Obsahy(1)

Fight Quest je unikátní dokumentární seriál, který zapůsobí především na fanoušky akčních filmů a bojových umění. Jeho jednotlivými epizodami provázejí diváky dva borci, Doug Anderson a Jimmy Smith, kteří mají s bojovými sporty letité zkušenosti. Každý díl nás zavede do jedné země, kde dostávají oba zmínění fighteři jedinečnou možnost vyzkoušet si na vlastní kůži národní bojový sport. Během pěti dní procházejí tvrdými tréninky a snaží se osvojit si daný boj natolik, aby se poslední den mohli postavit tváří v tvář jednomu z místních šampiónů. Dokument přináší pohled na nejrůznější bojová umění (mnohá jsou opravdu exotická), na některé formy tréninků, nechybí atraktivní prostředí, ale i množství prasklých puchýřů, odřenin, otlučenin a krvavých šrámů. (Lateef)

(více)

Recenze (16)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nejsem přeborník v žádném bojovém umění, ale tenhle dokument mě přesto dokázal oslovit. Dva rozdílní bojovníci se vypraví do světa prozkoumat všechny možné způsoby boje muže proti muži. Silový Doug a agilní Jimmy dostanou šanci v každém díle vyzkoušet nové a odlišné bojové umění, které jim nabízí nové údery, pohyby a filozofii samotného boje. Některá bojová umění vypadají z počátku lehce směšně (savate), ale i divák brzy uzná, že na "odlišném" boji i oblečení ve výsledku je mnohé zajímavé. Já osobně bych po týdnu jakéhokoliv z těchto umění pravděpodobně hledal dobrého plastického doktora a tak půl roku bych se snažil dát dohromady (fyzicky, mentálně a co ego?:)). Výborný dokument, který nabízí náhled do odlišných kultur a jejich bojových tradic s dvěma vcelku zajímavými bojovníky, kteří jsou někdy až moc američtí, stejně jako celý dokumentární seriál. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokument o bojových uměních, jaký jsem zatím viděl. Dva rváči cestují po světě a trénují 5 dní různá bojová umění, aby se pak na konci tréningu utkali s některým z mistrů. Deset dílů tohoto dynamického, sympatického a příjemně koukatelného dokumentu zaručuje pohled na 10 zcela odlišných národností, kultur, 10 míst na tomto světě a 10 bojových různých bojových umění. Pro laika a čistého teoretika v martial arts jako jsem já vyloženě pastva pro oči, chvílemi až dojemné, ale hlavně nesmírně zajímavé ... Více se rozepisovat nebudu, to se musí prostě vidět. Jen moje dva nejoblíbenější styly boje - "kyukushinkai karate" - Japonsko (to nejsou lidi, ale obrovští cvalíci kterým stačí jeden úder nebo kop, překopávají bassebalové pálky, přerážejí ledové desky ... fyzicky se dostávají někam za hranice běžných lidských fyzických hodnot ...) a "krav maga" - Israel (zabijácké techniky speciálních vojenských jednotek, naprosto všestranné, využívající veškeré techniky z mnoha bojových stylů, zaměřené na okamžité zpacifikování nebo zabití nepřítele ...). Opravdu špičkový dokument!! ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Čínské wu shu, filipínské kali, japonské kyokushin karate, mexický box, indonézský pencak silat, francouzské savate, jihokorejské hapkido, brazilské jiu jitsu, israelské krav maga, americké kajukenbo, thajské muay thai, indické kalarippayattu a hongkongské wing chun. To je výčet bojových umění, stejně jako přehled navštívených zemí v první sezóně seriálu. Průměrný obyvatel planety Země s body mass indexem 29, protrakcí ramen a bederní hyperlordózou si pod některými názvy sotva co představí. Tvůrci seriálu vybrali pro diváky opravdu poměrně neznámá umění, nicméně výběr se ukázal býti nápaditým a atraktivním. Každá epizoda zaujme. Ať už efektními technikami, vnitřní sílou bojovníků, neobvyklými tréninkovými metodami nebo jenom exotickým prostředím, kulturou a mentalitou národů. Jednotlivé díly mají kolem 43 minut, celé dění od přivítání, ukázky, tréninku až k závěrečné zkoušce je dynamicky sestříhané a doplněné o postřehy obou hlavních aktérů. Doug s Jimmym si z každé země odvážejí pořádnou fůru tělesné i duševní pokory, jejich těla pokrývají modřiny, šrámy a puchýře. Pro mě nejatraktivnější byla filipínská escrima (též kali), která stála u zrodu boje Gun-kata z Equilibria, používal ji též Matt Damon v Bournově mýtu a Steven Seagal v Přepadení v Pacifiku či v Nemilosrdné spravedlnosti. Krev potili Doug a Jimmy při trénincích a testu krav maga. Ještě jsem vás nenalákal?? Překopávání baseballových pálek, chůze na pěstech po kamenitém schodišti, škrcení a páčení, kontratechniky, pořád nic?? ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokumentární seriál pro příznivce bojových umění. Dvojice zdatných amíků, jeden "amatér" a jeden "profík", cestuje po světě a vždy několik dní zůstane ve školách zdejších bojových umění, aby si vyzkoušeli styl, trochu pronikli do filozofie a vše korunovali závěrečným soubojem s místními šampióny. Schéma je sice v každém dílu takřka identické, málokdy nějak vybočí ze zajetých kolejí, ale stejně se jedná o zajímavou a vcelku neotřelou podívanou. 80% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Více takovýchto počinů! Sympatická dvojice Doug Anderson a Jimmy Smith zakouší trénink různých bojových umění světa, aby si to po pěti dnech rozdali s bojovníky daného stylu. Fight Quest je jakýsi sourozenec pořadu Human Weapon, kde pořadem provází Jason Chambers a Bill Duff. Na Human Weapon se mi více líbí animace jednotlivých technik, také to, že dvojice trénuje společně, své postřehy a zážitky si říkají hned. Líbí se mi také, že více cestují a netrénují celý týden pouze na jednom místě. Na Fight Quest se mi více líbí, že ústřední duo si více sáhne na dno svých možností. Často se tu stává, že zvažují, zda skrze zranění nastoupí do závěrečného zápasu. Mají daleko více poranění, celkově mi přijde FQ drsnější. Dvojice Doug a Jimmy je ovšem podle mého názoru méně zajímavá, neboť oba jsou podobně stavění, nejsou mezi nimi výrazné rozdíly ve výkonnosti ani v postavách, což se v případě Jasona a Billa říct nedá. Jeden mrštný, menší a rychlý, druhý veliký, masivní a více nemotorný, což nabízí řadu zajímavých srovnání při trénování jednoho stylu. V HW se mi zdá, že bylo také více humoru než je ve FQ, ovšem to je detail. Oba dva pořady jsou vynikající a oba sleduji s obrovským zaujetím. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Už jsem o tom dřív četl v časopisu Maxim, ale až teď jsem měl možnost to vidět, povinnost pro každého fanouška bojových umění. ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Fight Quest má skvělý koncept, sympaťáci Doug Anderson a Jimmy Smith cestují do různých koutů světa, aby se tam, za pouhých 5 dnů naučili, co možná nejvíc z daného bojového umění. Oba se vždy učí od jiného mistra a v jiném místě, to přináší rozdílný pohled na jeden bojový styl. Je to opravdu jedinečný, bojový, dokumetární seriál!!!! ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu špičkový dokument nejen pro milovníky bojových umění. Zajímavý nápad o "cestě kolem světa" během níž mají dva velmi sympatičtí borci za úkol naučit se za týden co nejlépe daný druh bojového umění, aby ve finále obstáli proti nejlepším z nejlepších, mě opravdu pohltil. Není to uhlazené a načančané, což je jedině klad. Moc se mi také líbily komentáře obou zúčastněných, kteří se vyjadřují k tréninku, k tomu jak ho vnímají, k mentalitě jednotlivých národů. Chytilo mě to a nepustilo. ()

BUD-SFIS 

všechny recenze uživatele

Moc dobrý nápad ale bohužel po pár dílech je to všechno o tom stejném jen se mění styl boje. To zapříčiňuje okoukání jinak dobrého námětu. ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Senzační dokument o různých stylech bojového umění, zatím jsem zmáknul první serii a zde mě nejvíce zaujali Krav maga a Kali, u kterých se bylo opravdu na co koukat. Jsem zvědavý na další bojová umění, které zde předvedou dva američtí borci. ()

chaometic 

všechny recenze uživatele

Občas mám pocit, že ty souboje prožívám s nimi. Doug a Jimmy je dvojka, která zaujme už jenom protože oba svedou zápas, na který se připravují u nejlepších mistrů. Nejzajímavější díl Krav Maga a Shaolin.... Myslím, že pořad je o hodně více sympatičtější než jeho předchůdce tělo jako zbraň. Dougu a Jimmy těším se na další výzvu k boji. ()

York 

všechny recenze uživatele

Skvely dokument o ruznych bojovych stylech a zemich odkud pochazeji. Co se me ovsem s odstupem casu libilo nejvic, je pokora obou hlavnich akteru a take jejich zrejma snaha naucit se z daneho stylu co nejvice. Zajimave je take to, jakym zpusobem se v jednotlivych zemich vyucuje, takze nebudeme ochuzeni ani o vyuku ve stylu van Damme a Kickboxer, a ani o cool drsnaka z Hong Kongu jak vystrizeneho z akcnich filmu. JInak podobny serial jako tento je i Human Weapon, ten se me ale az tak nelibil. ()

Nix 

všechny recenze uživatele

Je to velice zajímavý dokument o bojovým umění. Dokonce jsem tu hodně bojových umění neznal a aspoň se člověk i něco dozví navíc. Ale pokud nejste fanda takových sportů, asi vám to nic neřekne. ()

Zeddi 

všechny recenze uživatele

Je to trochu dost americké. Dva chlapci naběhnou na pět dní do nějakého vycvikového centra a tam je za necelý týden naučí bojovat určitým stylem, aby na konci uspořádali bodovaný zápas proti tamnímu šampionóvi. Toť ta americká stránka, aby se to líbilo. Jinak celá série docela dobře ukazuje stručnou historii daného bojového umění v dané zemi a oba kluci se ho snaží tak nějak přijmout. Když se tedy okrájí vše to americké zůsatne jen čistý styl a filozofie ať už bojového umění nebo boje jako sportu. Série ukazuje základy na čem daný styl stojí a u některých i filozofii. Doposud jsem se ještě nesetkal s podobným projektem a velice mile mě překvapil. Ani oni dva zmiňovaní kluci, kteří se oněch pět dní snaží naučit co se dá se k tomu staví čelem a je vidět, že si chtějí odnést z toho všeho i něco pro sebe. ()

Fash 

všechny recenze uživatele

Dil, ktery me asi nejvice zaujal byl o brazilskem jiu jitsu. Nicmene, jako celek je to serie hodne kolisava,...jednou je dil vysoko, jindy se divim, ze neco takovyho nekdo vubec tocil. Aniz bych chtel snizovat kvality nebo cokoliv jineho treneru/senseiu/autoru nebo co vlastne jsou Kajukenba, ale prijde mi to jako spatny vtip,...hodne spatny vtip! ()

Reklama

Reklama