Reklama

Reklama

Muži, kteří nenávidí ženy

  • Švédsko Män som hatar kvinnor (více)
Trailer 2

Před čtyřiceti lety zmizela Harriet Vangerová z rodinného setkání konaného na ostrově, který vlastnil a obýval mocný klan Vangerů. Přestože nebylo Harrietino tělo nikdy nalezeno, je její strýc přesvědčen, že šlo o vraždu, jejímž pachatelem je někdo z jeho rodiny. Rodiny, jejíž členové jsou mezi sebou sice spjati pevnými pouty, ale která je jinak zcela nefunkční. K vyšetření tohoto případu si proto najme investigativního novináře Mikaela Blomkvista (Michael Nyqvist), kterému pomáhá drsná potetovaná počítačová hackerka Lisbeth Salanderová (Noomi Rapace). Lisbeth Salanderová je mladá žena jako vystřižená z Tarantinových filmů, s tajemnou minulostí, za kterou se mstí a která z ní učinila skutečného outsidera. Je hackerkou světového formátu - s naprostou samozřejmostí se pohybuje ve virtuálním světe, kde je schopná získat jakoukoliv informaci, kterou chce. Kromě toho je neobyčejně inteligentní a má skvělou fotografickou paměť. Jakmile Blomkvist a Salanderová zasadí Harrietino zmizení do rámce četných podivných vražd, které se staly téměř před čtyřiceti lety, začíná se rozplétat temná a děsivá rodinná historie… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 151)

lenuse 

všechny recenze uživatele

Ta délka, některé postavy vyzněly tak trochu zbytečně, nedostaly dost prostoru, aby obhájily svou přítomnost ve filmu, například Lisbethin kurátor. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Velmi slušné zpracování a důkladné napětí. Dalo by se říci, že jak sem se postupně seznamoval s novinářem Mikaelem Blomkvist a jeho případy tak se mi to čím dál tím víc líbilo. Lisbeth Salanderová, extravagantní počítačová hackerka nebyla vůbec špatná. Odvážím se tvrdit, že většina filmů, které přicházejí ze Skandinávie, dle mého soudu patří obecně k tomu lepšímu průměru bez ohledu na žánr. Možná, že někomu tohle krimi přijde hodně rozvláčné a zbytečně nastavované, ale v tom je možná právě kouzlo těch severských filmů, protože i tu detektivní rozvleklost umí prostě podat napínavě. Knížku jsem nečetl, film mi v tomto případě naprosto stačí. Jsem určitě zvědav, jak si poradí režisér David Fincher s předělávkou v nové verzi, kterou chystá. I když ne vždy se podaří v nové verzi nabídnout odlišný pohled na původní příběh. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Je to už fakt dávno, čo na mňa takto hypnoticky zapôsobil krimi film s vyšetrovacou tématikou. Už dávno nepamätám tak napínavé vyšetrovanie a roztrúsené puzzle, ktoré zaujímavá dvojica dáva postupne dohromady. Rovnako prostredie v ktorom sa vyšetrovanie odohráva je chladné, tiché a tajomné miesto. Hudobný doprovod je naozaj úžasný. Každý pomalý nájazd kamerou na tajomné fotky na stenách sprevádza naozaj napínavá hudba a má veľký podiel na celkovej atmosfére. Príbeh odohrávajúci sa v súčastnosti má reálne prostredie i postavy, ktoré sa tak správajú a divák nemá problém veriť tomu čo vidí. Hlavnú postavu novinára zahral M. Nyqvist naozaj skvele a aj keď ho scenár vyslovene netlačí do silných scén, vie všetko zahrať obyčajným pohľadom. Nielen počas sledovania, ale i po skončení som mal z filmu veľmi dobrý pocit a ešte niekoľko dní po zhliadnutí som naňho myslel. Film až na pár výstrelov neobsahuje akčné scény, ale moju pozornosť udržal v strehu počas celých 146 minút a nepovolil ani na minútu. Americký remake i s tak skúseným režisérom, akým Fincher je, ma dosť prekvapuje. Načo prerábať dokonalosť? 100%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tak konečně i já jsem dostal k prvnímu dílu trilogie Millenium. Musím uznat, že jak jsem očekával Evropané ještě stále dokáží natočit mistrnou detektivku. Prosím neplést si s kriminálkou. Při sledování filmu jsem si nejednou vybavil vzpomínky na Purpurové řeky. Tady je kvalita ještě nepatrně vyšší. Film i přes svou delší stopáž uteče jako voda a mě nezbývá než se pomalu připravit na druhý díl. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Pri drobnom rešerši tunajších knižných predskokanov, ktorý zjavne neskrývajú obdiv nad literárnou verziou sa do obsiahlych riadkov Stiega Larssona do doby neurčenej určite zaborím. Je zcela pravdepodobné, že písaná forma bude menej skratkovitá či povrchná a onu celoplošnú chytľavosť spracuje do najpresnejšieho detailu, ale keďže som sa jej ešte ani nedotkol, tak si dovolím túto rezkú a laminárnu detektívnu lakotu kratunko pochváliť. Niels Arden Oplev rieši neľahkú úlohu adaptovania nesmierne koncentrovane, znalý odskúšaných "thriller-ových" bijákov zo "svätého lesa" sa púšťa do spletitého vyšetrovania ohľadom dávneho a podozrivého zmiznutia dievčaťa z vplyvnej rodiny (Harriet Vanger). Za pomoci zladenej a neokukanej dvojice Nyqvist/Rapace, vo vyzretých scenáristických dispozíciach privodzuje na území chladného Švédska tropickú horúčavu, na základe ktorej hrdlo vysychá bleskovou rýchlosťou a potreba pitného režimu je nepotlačiteľná. S trpezlivosťou, napätím a chochmesom utvára produkt vyvolávajúci závislosť-chuť stretnúť sa znovu. Ďašie dve časti si sto-pro nenechám ujsť. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Jako kriminálka je to standartní hloupost plná krimiseriálový mega dedukce. Rozmazaný oči na fotce sledujou vraha, nečekaně sedící .. no nebudu spoilerovat. Ale to, že tam každej, kromě ústřední top investigativně-hackerský dvojice, disponuje logikou zesnulého nemluvněte na tripu, je taková třešnička (spoiler - každýho přeci jako první logický závěr napadne, že vrah nemá na práci nic jinýho, než ti posílat čtyřicet let lisovaný kytky. Viď, dědulo - docela ti pokadila život, ta její vzpomínková akce). Film nedělá zajímavým ani zbytečný profi novinář za zenitem, který v kritickou chvilku vykecá co se dá a pak tu jen tak sedí a permanentně se diví. To zajímavé na snímku je Lisbeth a její správně špinavej život. Bylo mi jí holky líto, obdivoval jsem jí a zatracoval .. Jako správnej ochranitel bych jí hned obejmul a s radostí dostal facana. Ne že by byla vykreslená nějak do hloubky, ale jednoduše mi drnkala na notu zájmu. To ona dostala tři hvězdy. A to i přes to, jak dementní to byla hackerka. To musí v každym filmu fakt hacker zvládnout úplně všechno a rychle a jeho práce se shrne do zběsilého bušení do klávesnice a přejíždění oken na notesu od Apple? Boha jeho.. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Vůůůů hůůůů!!! Tak po dlouhý době zase něco, co mě přikovalo k obrazovce a já nedokázal odtrhnout oči! Originální, nekonvenční a mystické drama, které si nemohlo přát lepší marketing, než ten, že Davča Fincher natočí za dva roky remake, který svými mířidly směřuje na plešounka! Tedy Oscara, ehm. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Muži kteří nenávidí ženy mají skvělou literární předlohu a řekl bych, že tu se scénáristovi poměrně šikovně a přehledně převést do srozumitelného scénáře. Pravda orientace v postavách je složitější, ale dle mého názoru lze i bez znalosti předlohy udržet nit, i když pár minut dialogů s podezřelými navíc, jež by jejich charaktery trochu prohloubilo by neuškodilo. Jinak po režijní stránce je film perfektní, remake je dle mého názoru zbytečný. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Severská detektívka o jednej veľkej záhade a jednej ženskej postave s tajomnou minulosťou. Znepokojujúcu atmosféru úvodnej prvotinky z úspešnej trilógie tvorí výborný scenár a zimomravé prostredie, sekundujú kontrastní herci a určitá necitlivosť a drnosť, ktorá filmu nepochybne panuje najviac. I napriek všetkým kladom sa tu nájde pár menej využitých miest, v závere dokonca pár heroických kúskov, ktoré hraničia s akčným béčkom, avšak nadmieru uspokojivý divácky dojem zostáva zachovaný. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Sushi má sice s Čínou společného pramálo, ale jinak souhlasím se Sonnerym, Verbalem i Sheldrou. Pro mě osobně další parádička mé oblíbené severské kinematografie. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

Hudba: Jacob Groth. Některé části filmu jsou lépe vysvětleny, než-li v americké verzi, ale spousta scén vyznívá neefektivně a přečovitě (např. nalezení Harriet, setkání Lisbeth s matkou,...). Navíc představitelka Lisbeth mi příjde na roli "dvaadvacetileté dívky" příliš stará. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdybych chtěl parodovat svůj komentář k Mužům Finchera, napsal bych něco ve smyslu; Aneb když originál podlehne kopii. Ono to nebylo ´jen´ na tři hvězdy, ale cítím potřebu ty dva filmové kamarády nějak rozlišit. Slibuju, že jakmile převezmu pozici golfisty a moje komentáře se nebudou objevovat až ve spodních vodách, změním taktiku. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Konečně zase pořádná detektivka s velmi zajímavou dvojicí pátračů, už se těším na další část. Vyšetřování bylo opravdu napínavé a zábavné, jen mi neseděla samotná zápletka, jakoby na celém tom ostrově nebyly loďky, přičemž starý pán každý rok dostáva zarámovanou kytku a myslí si, že jí posílá vrah té jeho schovanky. Takové trošku chatrné. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Muži, kteří nenávidí ženy aneb Nejlepší díl Pošty pro tebe, kdy nechopného pošťáka Ondru nahradí jeden pisálek a černovlasou Esterku černovlastá Gangsterka. Tak na začátku nám klasicky hledající osoba srdceryvně vypoví svůj příběh a jak moc jí "wanted" osoba chybí, následně pošťák Míša hledá, hledá a hledá a...najde? Na to se podívejte sami. Co myslíte, paní Harriet, odstraníme stěnu? Pár citátů z Bible je tam jaksi navíc a zřejmě je ve Švédsku osobitým mravem místních mužů býti tím, co se jinde v normálním a kultivovaném světě nazývá "prasácký úchyl". Protože análně znásilnit takovou obludu, v jakou se proměnila Noomi Rapace, chce hodně převrácený vkus na ženské... Oceňuji velmi příjemnou atmosféru hledání zmizelé dívky, byť v několika bodech i souhlasím s flankerem.27. Ale milý pane kolego, vložte do placu film, kde nejsou stokrát ohraná klišé? Pokud to teda není záměrně anarchistický, abnormálně sadistický film vymykající se establishmentu dechem vzdechem. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Severské drama, které dělá čest svému žánru. Přes nadprůměrnou délku je vyprávění sevřené, úsporné, přitom však zvraty v příběhu jsou mnohdy opravdu nečekané, aniž jim ovšem chybí logika. Potetovaná hackerka je skvělá, M. Nyqvist hraje naprosto uvěřitelně. Atmosféra nenávidějících se členů bohatého rodu, kteří jsou kvůli zdroji svého bohatsví odsouzeni k celoživotní spolupráci i při neutuchající nenávisti, je podávána rovněž značně neotřele. Moc jsem si to užil. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem jako první viděl verzi od Davida Finchera, tudíž přiznávám jistou zaujatost vůči této adaptaci slavného románu. Problém tohoto nímku tkví v tom, že je až příliš uctivý vůči své knižní předloze, takže ve filmové řeči nemá na diváka takový účinek jako Fincherova volnější verze. Hlavně zde schází pořádné napětí, což je u takto pomalu vyprávěného snímku docela problém. Navíc schází depresivní konec z knihy, který je pointou románu i Fincherovy verze. Problematické je taktéž obsazení hlavní pátrací dvojice, které schází potřebná chemie a spolupracují jenom proto, že si to přál scénárista. Nic naplat, Rooney Mara a Daniel Craig si se svými postavami poradili stokrát lépe. Ovšem i tak jsou Oplevovi Muži rozhodně lepší než následné sequely od Daniela Alfredsona. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Zavírám knihu a pouštím film, což jsem nikdy v životě takhle rychle za sebou neudělal. Knižní předloha je studená, nebezpečná a neodolatelná jako lahev Absolut vodky a film jí takřka přesně kopíruje. A já se soudruhů v holyvůdu ptám. Co na tom chcete kurva předělávat? . ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Detektivka či krimi? Jak se to veme. Zápletka odhadnutelná hodinu před koncem naštěstí není to zásadní nebo nejzajímavější. Co posouvá film dál je severská syrovost a silné charaktery postav, hlavně ústřední dvojice, o kterou se i Oplev opírá v pár slabších chvílích. ()

Související novinky

Muži, kteří nenávidí ženy míří do televize

Muži, kteří nenávidí ženy míří do televize

29.05.2020

Protože těch adaptací slavné severské krimi Muži, kteří nenávidí ženy spisovatele Stiega Larssona stále ještě nebylo dost, chystá nyní Amazon svoji vlastní seriálovou verzi. Ta bude pochopitelně… (více)

Zemřel Michael Nyqvist, padouch z Johna Wicka

Zemřel Michael Nyqvist, padouch z Johna Wicka

28.06.2017

V pouhých 56 letech nás v úterý opustil Michael Nyqvist, švédský herec, jenž se v poslední dekádě dočkal mezinárodní slávy. Ačkoliv vám jeho jméno možná nic neříká, tvář určitě znáte. Nyqvist se… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Lisbeth v Lucerně: Film a prodej nové knihy

Lisbeth v Lucerně: Film a prodej nové knihy

24.08.2015

Příznivci knih a jejich filmového zpracování se obvykle dělí do dvou nesmiřitelných táborů, a do velké míry to platí i pro Milénium - Muže, kteří nenávidí ženy i další pokračování ságy. Internetové… (více)

Reklama

Reklama