Reklama

Reklama

Utajená řeč peněz

(seriál)
  • Slovensko Utajená reč peňazí
Česko, 2006, 13x17 min

Obsahy(1)

Cyklus o mincích, bankovkách a penězích, které hýbaly Evropou... Oldřich Kulhánek je jedním z největších světových grafiků a zároveň tvůrcem české soustavy bankovek. Gabi Tolkowsky je nejznámější brusič diamantů. Prostřednictvím obou mistrů se dozvíme o historii peněz a o nejvýznamnějších okamžicích třinácti evropských zemí, které jsou tak či onak spojeny s mincemi nebo bankovkami.

Seznam jednotlivých epizod:  1. Dialogy s tvůrcem peněz
2. Obchodník z Krakova
3. Východní hrozba
4. Genius z tesařské dílny
5. Vilém Tell - legenda nebo skutečnost?
6. Země, která je i není v Evropě
7. První mince severských králů
8. Otevřené město
9. Dvě velká "R" evropského bankovnictví
10. Železná lady
11. Cherchez la femme
12. Tajemná vesnice v Pyrenejích
13. Anonymní hrdina (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

soles 

všechny recenze uživatele

Některé díly si s chutí pustím znovu, jiné jsou slabší. Některé jsou více o numismatice, jiné jsou spíše takovým historickým okénkem do minulosti a spojitost s penězi hledají dosti šroubovaně. Nicméně i tak byla většina dílů pro mě velmi zajímavá. ()

IXOXI 

všechny recenze uživatele

Dokument, který jakoby nevědel, kudy se má ubýrat. Většina rozhovorů je naprostá hrůza, mluvčí se zadrhávají a nevědí, co by měli říci. Propašovat kameru do muzea, protože požadují příliš velkou sumu za filmování taky nepovažuji za nejšťastnější. Na druhou stranu Čechy jistě potěší informace týkající se naší vlasti a ani informační stránka není k zahození. ()

Reklama

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Síce krátke, ale aj tak je tam obsiahnutých množstvo hodnotných informácií a pútavých poznatkov, ktoré poukazujú a zároveň potvrdzujú veľký význam ľudskej honby za bohatstvom v priebehu dejín. Neviem ako mohli zverejniť v diely 4. Genius z tesařské dílny "pirátsky" nafilmované zábery z Royal observatory aj keď na to nemali povolenie a nafilmoval im to len turista na kameru skrytú v batohu :D ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zrovna jsem na smůlu viděl díl o Krakowu. Tam jsem byl třikrát a letos mi byla proplacena cesta na kurs v polských Pieninách z Prahy přes Krakow, ale jel jsem radši před Poprad, který byl kulturně , zábavně (koncert Smola a hrušky, diskotéka) a sportovně (termální akvapark) zajímavější.V Krakowě není vůbec nic pokud si neoběhnetě tradiční památkovou trasu na Wawel. Kavárnám chybí kouzlo, styl a nízké ceny konkurentu Krakowa Lvovu, zato jsou plné důchodců. Díl o historickém Krakowu mě vyloženě poděsil. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama