Reklama

Reklama

Kings

(seriál)
USA, 2009, 9 h 16 min (Minutáž: 42–83 min)

Tvůrci:

Michael Green

Hrají:

Ian McShane, Christopher Egan, Susanna Thompson, Allison Miller, Eamonn Walker, Sebastian Stan, Dylan Baker, Wes Studi, Sarita Choudhury, Leslie Bibb (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Moderní zpracování biblického krále Davida. Válku mezi dvěma zeměmi ukončuje až odvážný čin obyčejného farmáře Davida, který se nebojí postavit před nepřátelský tank. Jeho čin ho dostává až ke dvoru krále Silase, krále království Gilboa, a stává se významným článkem ve vyjednávání mírové dohody s Gathy. David je několikrát podroben královi zkouškami a ani Bůh ho nezapomene pořádně prověřit. Stane se z Davida následovník krále? Zamiluje se do někoho krásná princezna? Uvidíme, jak se biblický příběh vyvine v moderní době, kdy se neválčí praky, ale tanky. (tlkounev)

(více)

Recenze (35)

KarelR 

všechny recenze uživatele

Na seriálové poměry naprosto neskutečná záležitost. Škoda, že Kings na posledních pět dílů spadnou z geniálních výšin jen do těch nadprůměrných, a skončili po první sezóně. I když chápu, že u mainstreamového publika nikdy bodovat nemohli. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Originální idea biblického orámování politického dramatu v dnešním světě. V čele je mocný a nesmírně charismatický král (klobouk dolů pro Iana McShane) s těžkým bříměm ultimátního vládnutí a všestranného rozhodování doslova o všem důležitém ve smyšleném, avšak realistickém městě Shiloh. Politika záhy ustupuje charakterům - srdcem i mozkem seriálu jsou mocní mužové - někteří mocní reálným vlivem, bohatstvím a postavením, jiní mocní svou neposkvrněnou osobnosti a čistým duchem... Udělat, co je správné, riskovat život pro dobrou věc, dodržet slovo a nezříct se přísahy, ctnost nadevše, ale také položit oběť a činit těžká, nepopulární rozhodnutí v zájmu vyššího poslání - o tom jsou Kings, v tom tkví jejich epičnost a síla. Po zhlédnutí tohoto seriálu mám chuť rozvážným krokem vykráčet ven, pohlédnout vstříc Slunci a pocítit, jak se i na mé hlavě zformuje koruna z hejna motýlů... Silné 4*. 8/10 ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Seriál v telegrafických poznámkách, se spoilery. E01-02: 90 % velmi silný rozjezd s jímavým finále bez laciného dojáku, E03: 80 %, E04, večírky, nevěry, jen osobní rovina, 70 %. E05: politické pletichy (Port prosperity). Nefunguje to, revoluce části národa má odehrávat v jedné místnosti s pěti lidmi? Až příliš chudé. E06: docela povedeny Soudný den, konečně se neřeší Davidův bratr, 70 %. E07: vrcholí rozepře mezi Davidem a korunním princem, 65 %. E08: psycho díl se smrtí a flashbacky 70 %. E09: milostné trable mladých milenců, hmmm, 70%. E10: pomsta krále Davidovi, nic moc, 65 %. E11 soud s Davidem nabírá grády! 75%. E12: nečekaný zvrat, Silas postřelen, ale přežije, 80 %. E13: škoda otevřeného konce a že seriál předčasně skončil, 75 %. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Skvělá minisérie podle biblického příběhu zasazená do dnešní doby. Nebylo dílu, po kterém bych nezůstala v čirém úžasu. Kings jsou plní magické atmosféry, inteligentních dialogů a jedinečných herců s Ianem McShanem v čele. Na výpravě je štědrý rozpočet hodně znát a výsledkem je úžasný filmový look. Kings nechybí dávka poetičnosti a originality, zrušení zamrzí. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zkoušel jsem to na několikrát, ale ne, tenhle seriál má sice zajímavý nápad a částečně vizuál, ale jinak je chladný jak frigidka, s neživotnými charaktery, nudnou dějovou linkou a naprosto nezajímavými problémy, roztáhnutými navíc na několik dílů, takže se musí vyplňovat vatou. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Půlí intrikánská hra o trůny, půlí telenovelní romance Davida a princezny Michelle. Působivě natočená, chytlavá a s naprosto úžasným a charismatickým králem Ianem McShanem. Škoda, že nikdy nebyla šance na víc než jednu sezónu. I tak - díkybohu za ni. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Slušná porce politiky namíchaná do rozhodně skvělé kostry příběhu a já musím říct, že těch 13 (12) příběhů jsem se opravdu skvěle bavil. Snad jen závěrečný díl (New King, pt. II) byl trochu natahovanější, přesto velká škoda, že takto rozehraný příběh už se nedočká žádného pokračování. Nejlepší epizoda: 1x11 - Javelin ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Západ prostě nemá rád chytré seriály, tak to je. Když se konečně jednou objeví něco skutečně originálního, je to zpravidla zaříznuto po první sezóně... and here we go again. Ian McShane exceloval už v Deadwoodu a nejinak je tomu tady. Postava krále Silase je napsaná podobně mnohovrstevnatě a opět z něj charisma srší, kdykoli vstoupí na scénu. Ale nejen on. Pořád nechápu, jak se povedlo NBC vyprodukovat něco takového. Minimálně pilot, mj. podkreslený líbezným hlasem Lisy Gerrard, působí spíše jako dražší a rozvážnější kabelovková produkce. Super kamera, super atmosféra i vizuál. Extrémně zajímavý setting, kdy království Gilboa připomíná dnešní Spojené státy, ale reálie - od geografie, přes státní zřízení, úroveň fungování státu a infrastruktury, až po náladu ve společnosti - jsou diametrálně odlišné. Seriál si udržuje unikátní opar tajemna, kde divák ani pořádně neví kde a kdy se to odehrává. Alternativní svět. A že se jedná o převyprávěný biblický příběh, nechybí ani jisté, s citem a poetikou zakomponované náznaky... ehm, nadpřirozena. Trochu mě zamrzelo, že po sebejistém startu a důsledném budování světa a vztahů se seriál posléze trochu utrhne ze řetězu a některé zvraty na přelomu 9. a 10. epizody působí docela nepřirozeně. Na druhou stranu do finále se Kings řítí vyloženě po hlavě a v takovém tempu, že mu může většina seriálů jen tiše závidět. Zrušení ohromná škoda, nekončí to vyloženě nějakým otravným cliffhangerem, ale otevřené to je značně a rozjeté to bylo fakt dobře. ()

Revanx 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ, nezdieľam nadšenie väčšiny tu hodnotiacich. Dlhodobo čakám na seriál, ktorý by ukázal zákulisie tvorby politiky a získavania moci, teda na seriál, akým mal byť práve Kings. Lenže ono sa to zvrhlo - vôbec nejde o nejaké seriózne boje o moc či o tvorbu politiky, ale iba o obyčajné intrigy, ktoré sú aj tak absolútne nezaujímavé, v štýle on je teplý, on spí s princeznou či on má ďalšieho syna. Prirátajte k tomu otrasného a od reality odtrhnutého hlavného hrdinu, ktorý sa tvári neustále ako nechápavý Ken (partner Barbie), stupídnu princeznú, ktorá by mohla prežiť akurát tak v Disneylande, otravnú manželku a ešte otravnejšieho syna, niektoré úplne nelogické záležitosti (vyslanie princa chytať teroristu), prípadne úpornú snahu o odľahčenie (?čoho?) (tučný strážca, ukecaný strážca) - a je tu sklamanie ako hrom. Ešteže je tu skvelý McShane ako kráľ a Gath, ako seriálový Sovietský zväz. Škoda, toto malo na viac ako na Dallas z prostredia kráľovského dvora. ()

Clear 

všechny recenze uživatele

Parádní mini-série podle biblického příběhu zasazená do dnešní doby, plná intrik, politických a milostných pletich na královském dvoře, zvratů, překvapení…. Hlavní postavy (především Davida a krále Silase) jsem si už od počátku oblíbila. Obě staví na bezmezné víře v Boha, jeho předem daném plánu, který si pro ně nachystal. Přestože mně tato víra coby ateistovy přišla někdy až příliš přehnaná, nijak mi to při sledování nevadilo. Jedinou nevýhodu či výtku, kterou u toho seriálu spatřuji, je absence pokračování. ()

BloodyVamp 

všechny recenze uživatele

Velmi netradičně pojaté moderní zpracování na motivy biblického námětu krále Davida. Velkou roli zde hraje politika a s ní související pletichy na královském dvoře, kterou doplňuje romantická a lehce naivní dějová linie mezi Davidem a princeznou Michelle (záměrně se nese v duchu telenovel). Největším přínosem je zajímavý námět a na televizní poměry precizní technické zpracování (krásná kamera, vynikající triky a krásná, leč vykrádající Morrisova hudba) a velmi povedené obsazení (eragonovský Christopher Egan je překvapivě možná nejslabším článkem, excelují tu zejména Ian McShane v podání osvícené, později krutého monarchy Silase, Susanna Thompson, Sebastian Stan či velice sexy ale bohužel ve výsledku nevyužitá božská Leslie Bibb a celý seriál roztomilá Allison Miller v roli princezny. Největším překvapením je však Brian Cox v roli předchozího krále "tyrana". Na co Kings ale ve výsledku doplácí nejvíce, to je neukončenost příběhu. Přestože je je finále působivé a strhující, je velká škoda že se již neplánují další sezóny. Po zrušeném Dollhouse (kde ovšem studio dalo možnost Whedonovi seriál alespoň ukončit) se jedná o další potenciálně výbornou záležitost, která byla kvůli nízké sledovanosti zrušena. ()

Sartorius 

všechny recenze uživatele

Moderně zpracované biblické příběhy protkané politickými intriky, zradami, závistí a jednou naivní romantickou zápletkou. Skvělá kamera, dialogy i herecké výkony. Chápu, že to není pro každého, ale jen jedna série s otevřený koncem velice zamrzí. ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

No tak tohle je velka parada. Ian McShane uplne neskutecnej. A trebaze se to chvilema trosku tahne, celkova gradace zatim (po 6. dile) stale trva. Krasna serie intrk, jen co je pravda, a celkove pozoruhodnej napad. A taky bajecnej vizual. Pravda, vetsinovy publikum to ale asi prilis oslovit nemohlo. Mno, skoda, dalsi nadejnej kousek za nama. ()

Unnamed 

všechny recenze uživatele

Naivita, idealismus a oddanost se střetává s krutou pravdou a pragmatismem. Tolik zvratů jsem snad v žádném seriálu nikdy nezažil. Když jsem si na začátku namyšleně říkal, že vím jak to celé skončí, nemohl jsem se více mýlit, seriál si se mnou každých pár dílů pohrával jako kočka s myší a upřímně jsem si to užíval. A promiňte, ale Ian McShane je megaborec, nechápu, že jsem si ho nevšiml dříve, nebyl králem pouze obsazením do role, ale i hereckým výkonem. 4* ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Jádro starozákonního příběhu, parafráze politické situace na Blízkém východě a hlavně studie moci v jejich různých podobách...Silné a skvěle zahrané charaktery. Ian McShane doslova démonický...Filmový nablýskaný look...Originální a magické... ()

PAVEK 

všechny recenze uživatele

Obrovská, obrovská škoda, že byl seriál po první sérii ukončen. Jak už bylo napsáno výše, na seriálové poměry to doopravdy je naprosto neskutečná záležitost. Navíc si seriál vybral mimořádně zajímavé téma, tudíž doopravdy neznám seriál, který by tomuto kousku mohl tematicky konkurovat. Fiktivní svět založený na reáliích politických zákulisních her. Především Ian McShine v roli krále je bezkonkurenční. ()

Anakinekcz 

všechny recenze uživatele

Je opravdu škoda, že tento skvělý seriál nestrhl masové nadšení, které si bezesporu zaslouží. Skvělí příběh, který je však zatrhnut již v samém počátku, a tak nemá šanci se dále rozvíjet a vznášet se k seriálovému nebi jako motýl. Tento seriál byl pro mě vytrhnutím ze všedního seriálového světa, plného nadpřirozených schopností, nesmrtelnými agentů či nadpřirozených bytostí, který jsem si plnými doušky a až téměř nemrkajíc vychutnával, avšak každá vteřina neúprosně ubíhala jedna za druhou a hořká příchuť konce seriálu se stále přibližovala. 13 dílů je příliš málo a tak doufajíc někde v koutku duše doufám, že se tento skvělý seriál dočká pokračování, který se jistě zaslouží. ()

PDcz

všechny recenze uživatele

Snažili jsme se snažili, 15 minut tomu dali.. ale tohle se nedalo. Sorry, koukat déle, dáme odpad. Po 15-ti minutách ale hodnotit bodově nebudeme. ()

Reklama

Reklama