Reklama

Reklama

Hvězdná brána: Hluboký vesmír

(seriál)
  • USA SGU Stargate Universe
Trailer
Kanada / USA, (2009–2011), 29 h 21 min (Minutáž: 44–45 min)

Hrají:

Robert Carlyle, Louis Ferreira, Brian J. Smith, Elyse Levesque, David Blue, Alaina Huffman, Jamil Walker Smith, Peter Kelamis, Patrick Gilmore (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Již třetí STARGATE seriál nás vezme na palubu antické lodi Destiny, o miliony let starší než Atlantis, kterou jako pýchu své civilizace vypustili Antici. Byl to jejich velký experiment uvedený do pohybu, ovšem nikdy nedokončen. Cílem tohoto experimentu bylo rozsévání hvězdných bran skrz galaxie. Lidé zjistí, že záhadný devátý chevron na bráně může sloužit právě ke spojení s touhle lodí a tak se vydávají na průzkumnou misi.

Záhy ale zjistí, že jsou na palubě Destiny uvězněni, jelikož je loď neschopna návratu na Zem. Pouhý průzkum se tak promění v nikdy nekončící misi. Posádka tak chtě nechtě naplňuje původní účel mise. Spojuje se s každou předešle vypuštěnou bránou a přichází do kontaktu s novými rasami, technologiemi, ale také s nepřáteli. Co jejich misi ztěžuje je neschopnost kontrolovat navigační program lodi. Když někdo zůstane pozadu, je navždy ztracen. (dresi)

(více)

Recenze uživatele Dan9K k tomuto seriálu (3)

Hvězdná brána: Hluboký vesmír (2009) 

Jestliže byla StarGate: Atlantis o třídu horší než původní SG1, je Universe zase minimálně o třídu horší než Atlantis. Ale aspoň si jde vlastní cestou. Atlantis byl jen horším klonem, přebírajícím stejné klady i zápory, jen ty zápory byly více vidět a klady méně. Universe nemá s původními Hvězdnými bránami prakticky nic společného, v podstatě ani tu bránu. I když ano, kadenci logických chyb si to drží stejnou, ale narozdíl od předchozích Bran, které to zachraňovaly nadhledem, Universe nic neomlouvá. Ve zdejších zajímavostech se píše, že se seriál inspiroval Firefly, ale tam byla spousta akce a vtipu. Akce je tady jen výjimečně a vtip takřka vůbec. Universe se mnohem více snaží okopírat Battlestar Galacticu, ale vůbec mu to nejde. V poslední době se stalo módou, že ve sci-fi a příbuzných seriálech, se mnohem méně soustředí na to sci-fi, ale jde se více po osudech jednotlivých postav, jestli mají bebíčko, jestli jim umřel tatínek, kdo se s kým má rád, jestli jsou těhotné. Rozhodně je to touha po tom, aby takový seriál bylo schopno sledovat co nejvíce lidí, včetně přítelkyň kluků sledujících sci-fi. Ale seriálů o postavách je tolik! Špatných i dobrých! A navíc tady ty postavy s výjimkou tří (Rush, Greer, Young) mě vůbec neberou. Tohle je StarGate, já chci objevovat civilizace, planety, technologie! Chci prožívat nové sci-fi záplekty, které v jiných seriálech zažít nemůžu. Jsem ochoten tolerovat (a koneckonců jsem za to i rád), že se přístup tvůrců zcela změnil. Sledovat potřetí to samé, by bylo divné. Ale tato cesta se mi nelíbí. Absence vtipu mi nevadí, ale ať to teda má aspoň nějakou jiskru a tah. Jsem rád za to, že si dali tvůrci daleko více záležet na prostředí planet, už nejsou tak líní cestovat s kamerou na různá místa Severní Ameriky, nejen Vancouveru. Jsem rád, že tu není trapas s anglicky mluvícími rasami. Ale sledovat Beverly Hills ve StarGate nechci, toho jsem si bohatě užil ve 200. epizodě SG1! Jestliže mám daleko největší zážitek z toho, když uvidím hostující postavy ze staré SG1, je na tomto seriálu asi něco špatně. A absenci úvodní znělky nekvituji, jedna z mnoha věcí, ze kterých si dělal 200. díl SG1 srandu a tady se zcela bez skrupulí objevuje. ()

Dvojí osud (2011) (S02E12) 

Jeden z nejzajímavějších dílů. Čistě zážitkově by to bylo určitě na 4*, jenomže to vůbec nedává smysl. Jeden velký paradox a dvě vykonstruované smrti, aby se v dalším dílech nemusely řešit zdvojené postavy. ()

Společný důvod (2011) (S02E17) 

Tak tahle epizoda si rozhodně zaslouží lepší hodnocení. Sice vychází z epizody, která byla ve svém jádru zcela nesmyslná, ale sama o sobě je přesně důvodem, proč miluji sci-fi. ()

Související novinky

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama