Reklama

Reklama

Hvězdná brána: Hluboký vesmír

(seriál)
  • USA SGU Stargate Universe
Trailer
Kanada / USA, (2009–2011), 29 h 21 min (Minutáž: 44–45 min)

Hrají:

Robert Carlyle, Louis Ferreira, Brian J. Smith, Elyse Levesque, David Blue, Alaina Huffman, Jamil Walker Smith, Peter Kelamis, Patrick Gilmore (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Již třetí STARGATE seriál nás vezme na palubu antické lodi Destiny, o miliony let starší než Atlantis, kterou jako pýchu své civilizace vypustili Antici. Byl to jejich velký experiment uvedený do pohybu, ovšem nikdy nedokončen. Cílem tohoto experimentu bylo rozsévání hvězdných bran skrz galaxie. Lidé zjistí, že záhadný devátý chevron na bráně může sloužit právě ke spojení s touhle lodí a tak se vydávají na průzkumnou misi.

Záhy ale zjistí, že jsou na palubě Destiny uvězněni, jelikož je loď neschopna návratu na Zem. Pouhý průzkum se tak promění v nikdy nekončící misi. Posádka tak chtě nechtě naplňuje původní účel mise. Spojuje se s každou předešle vypuštěnou bránou a přichází do kontaktu s novými rasami, technologiemi, ale také s nepřáteli. Co jejich misi ztěžuje je neschopnost kontrolovat navigační program lodi. Když někdo zůstane pozadu, je navždy ztracen. (dresi)

(více)

Recenze uživatele Gemini k tomuto seriálu (1)

Hvězdná brána: Hluboký vesmír (2009) 

Stargate Universe šla svou vlastní cestou. Já si svoji cestu k ní hledal poměrně ztuha, protože jsem si tu odlišnost odmítal připustit. Až osmá epizoda (Time) mě přesvědčila, že nemá smysl na něco čekat, a že se budu muset přizpůsobit - ale hlavně ŽE MÁ SMYSL se přizpůsobit. SGU je jednak vážnější (nebo chcete-li méně klukovsky zábavná) a mnohem kompaktnější než jeho starší sourozenci, a není to rozhodně jen tím omezeným okruhem lidí, kteří se v ní objevují, ani existenční klaustrofobií z gigantické milion let staré lodě a tisíců světelných let prázdnoty okolo. Epizody jsou daleko provázanější, hrdinové tu opravdu jdou od problému k problému, včetně svých vlastních, vnitřních - a časem je můžete vnímat jako živé a celkem komplikované postavy. Bohužel to tak trochu drhne, pokud jde o jejich (ne)smrtelnost. Při nějakém pokusu o realismus by ale jinak bylo během pár dílů po všem, protože by došly postavy:) Ale filmařsky je to opravdu povedená práce a nelituju času, který jsem s týmem nedobrovolných obyvatel Destiny strávil. Smůla je, že i když si cením toho jak to tvůrci během těch dvou sezón průběžně onačili, nevybavuje se mi kromě už zmíněné osmé epizody žádná, kterou bych mermomocí chtěl vidět znovu. No, možná bych uvažoval o pár dílech z poslední čtvrtiny (s bombou a s archivem na Novu) Kdyby tu byla třetí řada, kde by se možná rozjely možnosti nabídnuté příchodem Novanů, anebo se podařilo nějak zahaluzit důstojný konec, a ne ten zcela zjevně narychlo utnutý kryovýlet, mohlo to být o něčem jiném. Takhle se obávám, že nemůžu jít za 70%, vyhrazených pro sympatické záležitosti, kterým ale chybí něco, co by mě táhlo zpátky. A to je škoda, protože takovýchhle ne úplně hard sci-fi je zatraceně málo. Teď se mi sice nechce, ale myslím, že na doktora Rushe, Nicole Wreyovou (BTW asiatka a lesba, kdo to kdy ve sci-fi seriálu viděl?;)), Scotta, Greera a všechny ostatní, za celkem krátký čas zapomenu. Vám se to stát nemusí, ale pokud dáváte přednost lehčím space operám jako Star Trek nebo původní SG-1, dost vážně hrozí, že to bude z důvodů nacházejících se na opačném pólu spokojenosti:) ()

Související novinky

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama