Reklama

Reklama

Hvězdná brána: Hluboký vesmír

(seriál)
  • USA SGU Stargate Universe
Trailer
Kanada / USA, (2009–2011), 29 h 21 min (Minutáž: 44–45 min)

Hrají:

Robert Carlyle, Louis Ferreira, Brian J. Smith, Elyse Levesque, David Blue, Alaina Huffman, Jamil Walker Smith, Peter Kelamis, Patrick Gilmore (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Již třetí STARGATE seriál nás vezme na palubu antické lodi Destiny, o miliony let starší než Atlantis, kterou jako pýchu své civilizace vypustili Antici. Byl to jejich velký experiment uvedený do pohybu, ovšem nikdy nedokončen. Cílem tohoto experimentu bylo rozsévání hvězdných bran skrz galaxie. Lidé zjistí, že záhadný devátý chevron na bráně může sloužit právě ke spojení s touhle lodí a tak se vydávají na průzkumnou misi.

Záhy ale zjistí, že jsou na palubě Destiny uvězněni, jelikož je loď neschopna návratu na Zem. Pouhý průzkum se tak promění v nikdy nekončící misi. Posádka tak chtě nechtě naplňuje původní účel mise. Spojuje se s každou předešle vypuštěnou bránou a přichází do kontaktu s novými rasami, technologiemi, ale také s nepřáteli. Co jejich misi ztěžuje je neschopnost kontrolovat navigační program lodi. Když někdo zůstane pozadu, je navždy ztracen. (dresi)

(více)

Recenze (536)

Likan7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hluboký vesmír šel úplně jinou cestou, než originální SG nebo potom Atlantida. Kvůli tomu příslibu hutné atmosféry a příběhu pojatému více vážně jsem se opravdu na Universe těšil. Jenže jsem najednou nedostal sci-fi, Hvězdnou bránu, ani skvělý herce, který by to utáhli, když se ten zbytek nedostavil. Po většinu seriálu se řeší jen kde získat zásoby, kdo komu může věřit a kdo s kým kdy spal nebo spí. Potenciál začal seriál naplňovat na svém úplném závěru. Když už bylo jasné, že se končí, seriál se najednou rozjel a díly jsou mnohem lepší, akčnější, epičtější a v úplném závěru i osudovější. Pokud se něco Hlubokému vesmíru povedlo, tak poslední záběry. Bohužel jsem přesně tuhle atmosféru a osudovost čekal od začátku. Takhle to vypadalo, že seriál až příliš dlouho hledá svou tvář, jakoby nevěděl, čím by měl být. A přitom ten potenciál tu byl tak obrovský. Škoda, po posledním záběru bych si nechal ještě jednu řadu líbit. Takhle se loučím nejen s Hlubokým vesmírem, ale i s celou Hvězdnou bránou. Byla to jízda. ()

zipacna 

všechny recenze uživatele

Brečel jsem ;-) Z různých důvodů. Po pilotním dvojdílu jsem dal 5 hvězdiček, ale teď (po konci seriálu) sundavám na 3. ()

Sciner 

všechny recenze uživatele

Tohle už není Stargate, seriál jak ho známe. Je to úplně jinak točeno, na seriál je jinak nahlíženo. Doufám, že to tempo vydrží hodně dlouho. Zajímaví herci, velice dobrá hudba a dost depresivní prostředí. Uvidíme co přinesou další díly. ()

Allegro.g. 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu hodně špatný. Je to hvězdná brána, přitom to ale není hvězdná brána. Prostě odstraňte z hvězdné brány vše, co jí dělalo zábavnou a zajímavou, přimíchejte k tomu slabý odvar z Galacticy a dalších modernějších seriálů, vylepšete to kupou prázných řečí a nepochopitelných konfktů a nakonec to nařeďte nudou v poměru 1:100. A máte Stargate Universe, na kterém není nic - myšlenka, tajemno, emzáci, humor, fantaskno, spád, moment překvapení. Viděl jsem pilot a další díl a neobjevilo se zatím nic co by nasvědčovalo tomu, že stojí za to koukat se dál. Podle synopsí bude zřejmě celý start seriálu nefunkční kopií startu Galacticy coby "hromadného survivalu". Nevím jak dlouho chtějí autoři nechat diváka čekat na nějakého emzáka a popravdě to ani nehodlám zjišťovat. A rozhodně se mezitím nehodlám babrat v postavách a jejich povahách a konfliktech, když jsou hodně těžko uvěřitelné, naprosto nezapamatovatelné a nanejvýš nesympatické. Zrušit! ()

adekcz 

všechny recenze uživatele

5-tý díl a tendence vzdalování se od svých předchůdců pokračuje. Tvůrci se snaží vytvořit kolem postav hluboký příběh a na nic jiného se téměř nesoustředí. --> Obávám se, že se seriál rozjíždí špatným směrem. Naštěstí se vždycky můžu kouknout na battlestar, kde vše co o co se tu tvůrci snaží funguje jak má... Zatímco tady se problémy posádky řeší samy a ona nemá nic lepšího na práci než jen vyplňovat mluvením mezery mezi deus ex machinami vytvářenými Destiny... EDIT: druhá půlka druhé série si pár hvězdiček zaslouží, teď jsem pro změnu naštvaný, že to zrušili zrovna když se to někam rozjíždělo ()

Myrddin 

všechny recenze uživatele

Stargate si plus mínus drží svou kvalitu už od původního seriálu, nepřijde mi, že by v jakékoli Stargate byly nějak převratné, revoluční myšlenky, ale jsou kvalitně obsazeny (až na Teylu) a celkem kvalitně natočeny. Vzorec pro vytvoření SGU bych viděl nějak takhle: Stargate: Atlantis + Battlestar Galactica + Firefly = SGU Jinak až na Dr. Rushe nijak zajímavé postavy, ale počkáme, jak se to vyvrbí. ()

RedRose 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako fanoušek SG universa, jsem samozřejmě rád, za každé pokračování. Tady se to celé vydalo úplně jiným směrem, než původní film a dva (víc než úspěšné) seriály. Myšlenka cestování na Antické lodi, mimo dosah čehokoli, není špatná, ale hlavní problém celého seriálu vidím v tom, že tam je většina lidí nedobrovolně. Když to Brad s Robertem psali, mohlo to na papíře vypadat jako skvělý nápad, ale v praxi je to už o moc horší. Bylo by mnohem lepší, kdyby tam byla dobrovolná expedice podobně jako na Atlantidě. Tady to neustálé handrkování mezi postavami, které tam být nemají je dost únavné a když začali zařazovat návštěvy blízkých přes antické kameny se z toho staly Rodinná pouta v americkém podání a je to mor celého seriálu!! V SG byly rodinné vazby vždy jen okrajové a bylo to v pořádku. Tady to je strašně otravné! Kdysi, při prvním sledování to až tak nevadilo, ale když to jako fanoušek SG vidím celé potřetí, jsou ty rodinné pasáže až ubíjející. Taky asi nejprotivnější postava seriálu, plk. Telford, plus velení SG se snaží ze Země dirigovat a rozkazovat, jako by nad nimi, miliony světelných let daleko měli nějaký vliv. Třenice mezi vojenským personálem a civilisty na lodi Destiny jsou taky celkem o ničem. Samotný SG příběh se tak často dostává do pozadí a je to dost škoda, protože přesto, že je to celé z pohledu SG komornější, špatné to určitě není, jen je tam moc toho rodinného bláta o kterém jsem už psal... Cesta k SGU, abych si alespoň pár postav oblíbil (Eli Wallace, trio Park/Brody/Volker, Matthew Scott, a nakonec i Nicholas Rush i když na jeho ekvivalenty v SG1 a SGA (Carter a McKay) bohužel nedosáhnul) byla dlouhá a trnitá, ale stalo se a ohlášené zaříznutí po druhé sérii mě mrzelo, protože v té době se už ti lidé, kteří tam nedobrovolně byli nějak srovnali se svým osudem a toho bláta už bylo méně, takže případná třetí série mohla být výborná, ale nestalo se... Takto v půli cesty tedy za 71% (nebýt to součást universa, bylo by to o 20% méně) ()

Taffey 

všechny recenze uživatele

Zatím nebudu hodnotit, jen se pozastavím nad naprosto nesmyslným požadavkem mnohých z vás na humor v takových seriálech nebo filmech. Jestli mi na SG-1 něco opravdu vadilo, tak vtipné hlášky, především O´Neala, a to i v okamžicích, kdy šlo jemu i celému jeho týmu o kejhák. To mnohdy degradovalo, jinak slušný díl, totálně. Jestli chcete humor, pusťte si Radošínské naivné divadlo, Andera z Košíc nebo Červeného Trpaslíka, podle vlastního naturelu, ale netahejte mi to do sci-fi. Po několika měsících: první pilotní díl byl zajímavý. Následovalo několik dílů totálně nezajímavých, až jsem si říkal, že to přestanu sledovat. Po delší pauze, způsobené nechutí amíků vysílat v Evropě seriál ve stejnou dobu jako u nich, se seriál vrátil a v tu chvíli to začalo mít grády. Dokonce bych řekl, že tak nějak si představuju, že by to mohlo vypadat v podmínkách, které nám seriál ukazuje. Hlavně nemožnost se vrátit domů dává seriálu napětí. Začíná se mi to líbit. Nyní je aktuální 18-tý díl. Yardak napsal, že to na SG-1 nemá. No, nyní zrovna běží v bedně třetí sezona a je to něco tak nezábavného a nudného, že se na to sice dívám, ale s krajní nevolí. SG-1 byl dobrý seriál, ale byl fest přitažen za vlasy. Nikomu se nic nestalo, srandičky i pod gilotínou. To v SGU nenajdete. Není nic horšího, než zastydlý puberťák. A s hodnocením a srovnáváním rozdílných seriálů je to nemlich tak. říjen 2011: nesmírně mě mrzí, že seriál skončil. To bylo to správné sci-fi. Napnutá atmosféra, nesmiřitelní nepřátelé přímo na lodi, posádka nikdy neví, co se stane vzápětí. Po filmařské stránce vynikající práce. Je to takové noir sci-fi a hlavně bez dementních hlášek za každou cenu. Na toto téma by mohl vzniknout vynikající film. Lepší čtyřka. Prázdniny 2013 - znovu jsem si přečetl názory a třeba tento je opravdu tak dementní, že stojí za to si ho přečíst: "Tenhle seriál je tak jiný, až jde úplně mimo chutě obyčejného diváka." Kdyby autoři chtěli dělat totéž, co v SG1 nebo SGA, nemuseli by dělat SGU. SGU je konečně sic-fi pro dospělého diváka. ()

Akitenshi 

všechny recenze uživatele

StarGate je pro mě důležitá součást života a SG-1 i SGA jsou prvotřídní záležitosti. Nojo, ale najednou by měl přijít další spin-off a zatraceně, co si budeme namlouvat, i ta nejlepší písnička se jednou ohraje. Ale podíváme se na první díl. A tam zjistíme, že se jedná o něco zcela jiného, i přes to, že naprosto stejného. První, čeho si snad každý všimne, je hudba, která se od předchozích seriálů liší tak jako den a noc. Postavy jsou plné svých vlastních osobních chyb, snad kromě Elie, celá šedá atmosféra na nás ihned pusobí klaustrofobicky a drsně. A tak, když přeskočíme pitomou maličkost, že celá základní myšlenka je založená na tom, že prostě přidáme k zadávacím symbolům ještě o jeden navíc, čímž naznačují, že těch spin-offů může být ještě obrovská hromada, tento seriál si zachovává lidskou reálnost daleko více než ty předchozí. Neříkám, že je lepší, ale je jiný. Je to prostě ukázka toho, jak by vypadala Atlantis, kdyby se více odprostila od SGC (což bylo také původně v plánu), kdyby se nebáli do hlavních rolí posadit lidi s poněkud více zápornými vlastnostmi a kdyby se více soustředili na tu původní klaustrofobii a neschopnost ovládat svůj následující osud. Ale tím vážně nechci srovnávat, Atlantis je naprosto prvotřídní seriál, patřící k SG, ale prostě a jednoduše, pokud chtějí i nadále natáčet o těchto hvězdných portálech, musí změnit žánr a vlastnosti celého seriálu. A... povedlo se... ()

Kalisek odpad!

všechny recenze uživatele

Kdyby jen tvůrci původního filmu Stargate tušili jak moc bude později zprzněn ... SGU je už vážně vrchol a doufám, že více již nebude téma Stargate ždímáno. Film Stargate je jasných 5*, seriály SG1 a SGA měly spoustu chyb, ale jako celek fungovaly celkem solidně, nicméně to co scénáristé předvádí v SGU, to už je vážně vrchol demence. Ani s mozkem v režimu offline se na to nedá koukat a těch mnou shlédnutých 5 dílů, než jsem nad tím definitivně zlomil hůl, považuji za heroický výkon. Těch aktuálních 70% mi hlava nebere. Že se to jmenuje Stargate mě osobně k vysokéhu hodnocení nestačí. ()

Palo123 

všechny recenze uživatele

Prva seria slabsi priemer.Atmosferu narusuje najma caste pouzivanie teleportacnych kamenov a s tym spojene nezaujimave zapletky na zemi.Po prvej serii som chcel so serialom skoncit,ale nastasie som mu dal este sancu.Druha seria je o dost lepsia.Dej sa vacsinou odohrava na Destiny s obcasnymi vyletmi do vesmiru a na planety, Epizody su o dost zaujimavejsie a putavejsie. Prva seria:40% Druha seria:80% ()

smajliss 

všechny recenze uživatele

Universe je z velké části taková reality show. Je to drama o lidech na palubě, kdy je příběh Stargate pouze v pozadí. A to je vítaná změna, která baví. Ovšem v některých dílech jdou zase vidět ty nudné šablony, podle kterých tvůrci dělají SG díly. Například: Tým se dostane na planetu - dostane nákazu - pak se dějí divné věci na lodi. Tohle už tu bylo několikrát i v Atlantisu i v SG a potřetí už to prostě nebaví. Za zmínku určitě stojí dobré výkony herců. ()

frozen1 

všechny recenze uživatele

Ďaľší stargate seriál ,aj on je stále kvalitný ako predchádzajúce 2.Zo začiatku som si myslel že na Eliho si nezvyknem a nakonec je to moja najobľúbenejšia postava seriálu.Škoda zrušenia seriálu bez riadneho ukončenia.Snáď sa ho niekedy dočkáme. ()

Zajija 

všechny recenze uživatele

Sice dobrý nápad, ale stále to je dost za očekáváním. Potenciál je ale veliký, tak snad se to zlepší :-) ()

BlacksharkX 

všechny recenze uživatele

Jsem teprve v první sérii, ale už teď mam chuť na to přestat koukat. Žádný nepřítel, ani žádná civilizace, prostě oni se na té lodi pobijí sami! Mělo se zůstat u Atlantidy nebo natočit nějaký film k původnímu SG-1, ale tohle opravdu ne. ()

create 

všechny recenze uživatele

Pro mě to bylo nejsmutnější zprávou roku, když jsem se dozvěděl, že mi ruší můj oblíbený seriál. Oproti předešlým dvěma měl Stargate Universe úžasnou atmosféru, suprové herecké obsazení, kde jsem Roberta Carlyla vyloženě v každé scéně žral. Význam seriálu nebyl pro celkovou Stargate až tak důležitý a děj nijak neovlivňoval, nebo nějak přespříliš nenavazoval na předchozí. Seriál byl prostě odlišný od svých starších bratříčků a díky tomu jsem si ho oblíbil. Nemůžu hodnotit jinak než 5/5. ()

Mufuck 

všechny recenze uživatele

Měním po druhém shlédnutí hodnocení ze čtyř hvězd na plných pět. S původním seriálem i s prvním spinoffem Atlantidou to má opravdu pramálo společného, ale to není vůbec na škodu. Universe prostě nemá jasně dané složení týmů ani nic dalšího.Tvůrci Atlantidy se chtěli co nejvíce přiblížit původní SG-1 s O´Neillem a spol., zde se jde úplně jinou cestou. Když přestanete na tento seriál nahlížet jako na nějaké "pokračování", tak dostanete sci-fi nářez nikde jinde neviděný a nenatočený, s neskutečnými planetami a zážitky. (spoiler) Za všechny třeba cestování časem červí dírou otevřenou z brány umístěné na skrze hvězdu prolétající Antické lodi, a následné založení vlastní civilizace svými druhými "já" . Ufff, neskutečné ... Já sám jsem velkým fandou všech Stargate, ale právě Universe mě dostalo svojí temností a hlavně bezútěšnou situací, ve které se nachází osazenstvo lodi. To je složeno z větší části lidmi, kteří na cestováním vesmírem v obří antické lodi nebyli cvičeni a původně se na tuto misi ani neměli dostat. Bohužel pro ně se sem ale museli narychlo evakuovat bez tušení, co je tedy vlastně čeká. Nemají mnoho zásob jídla ani léků. A po příchodu na loď brzy zjistí, že mají další podstatný problém - netuší jak se dostat domů. Takže se žádných happyendů a průchodů bránou domů na konci prakticky každého dílu moc nedočkáte, spíš naopak ... Na seriálu je zajímavé sledovat opravdu vše, od technických libůstek přes zajímavé boje s mimozemskými agresory po babylon spletitých povah a milostných pletich. O situacích naše hrdiny potkávající ani nemluvě, například díl s jedovatými potvůrkami nebo pokus o zabití Rushe opravdu stojí za to. A Robert Carlyle je Pan herec, epizoda sama pro sebe. Můžu jen obdivovat tvůrce za napsání takového scénáře, ve kterém se dokonce nebáli poštvat proti sobě dvě hlavní postavy celého seriálu. Umíte si vůbec představit, že by se například Jack O´Neill pokusil zabít Dr. Jacksona a nechal by ho svému osudu napospas na opuštěné planetě? Nerozumím tomu proč zrovna SGU nemá další pokračování, potenciál seriálu je přímo nezměrný ... (spoiler) Ano, tvůrci sami sobě nasadili laťku vysoko, ono jak zakončit seriál, jehož podstatou je vlastně hledání stvořitele vesmíru pomocí milion let staré vesmírné lodi? Každopádně klidně další jednu dvě série by myslím spousta fanoušků sci-fi kvitovala s nadšením. Hlavně s takto otevřeným koncem ! ...... Devátý symbol zapadl !!! ()

MasterD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Někteří fandové, kteří měli SG-1 a Atlantis za vlastní, od tohoto seriálu utekli. Já nejsem ten případ. Jako dospělého mě totiž Stargate Universe zaujal mnohem více, a to právě svou snahou o reálnost (jak vědeckou tak sociální). Byl pro mě tak příjemnou změnou oproti dětskému ztvárnění předchozích Stargate seriálů a tak mi Universe přišel mnohem uvěřitelnější. Oblíbenou postavou byl samozřejmě Dr. Rush, který si vždy plnil vlastní cíle a nebyl jen poslušným králíkem Younga, který o (sci-fi) vědě ví velké *****. Universe byl tak pro mě přirozeným vývojem žánru Stargate, protože kdyby tomu tak nebylo, nutně by se musely opakovat témata a nápady z tolika jiných epizod Hvězdné brány. Efekty byly perfektní a co teprve ta hudba, Goldsmith ve svých hudebně nejlepších letech. Velice mě mrzelo ukončení seriálu po druhé řadě. Co mě ovšem dokázalo nadmíru uspokojit byl scénář třetí řady, který dal dohromady jeden spisovatel exaktní vědecké literatury vydávající své další knihy na Amazonu. Pokud o něj máte zájem, napište mi. Už si nevzpomenu na jméno. Nebylo by to přece pořádně zakončení univerza Hvězdné brány, pokud by Destiny ve vesmíru hledala něco méně důležitého, než je počáteční bod, od kterého se vesmír začal rozpínat. A to je jen začátek… 93% ()

Související novinky

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama