Reklama

Reklama

Hvězdná brána: Hluboký vesmír

(seriál)
  • USA SGU Stargate Universe
Trailer
Kanada / USA, (2009–2011), 29 h 21 min (Minutáž: 44–45 min)

Hrají:

Robert Carlyle, Louis Ferreira, Brian J. Smith, Elyse Levesque, David Blue, Alaina Huffman, Jamil Walker Smith, Peter Kelamis, Patrick Gilmore (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Již třetí STARGATE seriál nás vezme na palubu antické lodi Destiny, o miliony let starší než Atlantis, kterou jako pýchu své civilizace vypustili Antici. Byl to jejich velký experiment uvedený do pohybu, ovšem nikdy nedokončen. Cílem tohoto experimentu bylo rozsévání hvězdných bran skrz galaxie. Lidé zjistí, že záhadný devátý chevron na bráně může sloužit právě ke spojení s touhle lodí a tak se vydávají na průzkumnou misi.

Záhy ale zjistí, že jsou na palubě Destiny uvězněni, jelikož je loď neschopna návratu na Zem. Pouhý průzkum se tak promění v nikdy nekončící misi. Posádka tak chtě nechtě naplňuje původní účel mise. Spojuje se s každou předešle vypuštěnou bránou a přichází do kontaktu s novými rasami, technologiemi, ale také s nepřáteli. Co jejich misi ztěžuje je neschopnost kontrolovat navigační program lodi. Když někdo zůstane pozadu, je navždy ztracen. (dresi)

(více)

Recenze (536)

batik 

všechny recenze uživatele

Posledné stargate sa snažilo ísť s dobou a vytvoriť niečo na spôsob úspešnej Battlestar Galactiky. Naraz sa tu objavuje množstvo konfliktov a nenávisti, prepracovanejšia psychológia postáv, dokonca aj troška erotiky. Namiesto niekoľkých hrdinov, tu máme celú plejádu hrdinov a antihrdinov, občas aj nieto zomrie. Sú tu aj niektorí herci, ktorým to naozaj ide a snažia sa hrať. Efekty a prostredie sú naozaj skvelé a znesú najvyššie nároky. Ale toto všetko čo fungovalo v Battlestar Galactika vo svete Stargate fungovať nemôže. Proste takýto skok fanúšikovia SG neuniesli a aj keď tvorcovia prestali po 1. sérii tak tlačiť na city a v druhej pridali viac akcie a vtípkov, bolo už neskoro sa SGU bola ukončená. Nemôžeme však všetku vinu zvaliť na jednoduchosť divákov SG. Treba uznať, že veľa postav nebolo veľmi sympatických, veľa bolo nezaujímavých, niektoré boli úplne zbytočné a nedalo sa s nimi stotožniť. Jednotlivým epizódam niečo chýbalo a naozaj si mi žiadna nevryla do pamäti či by ma vôbec viacej zaujala. Jednoducho sa nepodarilo namiešať správny koktail dobrého príbehu, zaujímavých charakterov a akcie, ktorý od naozaj kvalitnej sci-fi očakávame. Tento seriál mal potenciál, ale zostal nevyužitý. 55% ()

Dexies 

všechny recenze uživatele

Hvězdná brána trochu jinak ... rozvíjejí se mezilidské vztahy, charaktery, buduje se děj mezi lidmi (posádkou), hvězdná brána a cestování touto bránou jsou až na druhé koleji ... tato série se mi nejvíce líbí, protože je to o lidech! ,,, škoda, že to po druhé sezóně ukončili ... mělo to svůj ponteciál a své místo v sérii Stargate to má ... doktor Rush versus plukovník Young (krásný vývoj mezilidských vztahů) ... ()

CZechi 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se přesně stane, když vezmete dobrej námět a vložíte jeho osud do přitroublých rukou vyhublého hipstera s rovnátky, kterej si jej splete s toaletním papírem v době, kdy trpí salmonelou a sere řídkou stolici nazelenalé barvy. Jak se tohle mohlo sakra dostat do televize a nikdo za to nebyl trestanej? Jak řekl F. X. Šalda k „Bloudění“: „Všechna problematika figur je mi k smrti odporná“. Tohle je ten hlavní důvod! Kam se poděla všechna akce, drsný pohledy, brutální přestřelky a konflikty? Tohle všechno bylo potlačeno na pouhé jedno procento této neustále zapáchající sračky a zbytek byl doplněn blitkem inspirovaný tvajlajtem. Dávám 1 hvězdičku obalenou v hlenu za dobrý námět a design lodi, což sice bylo více než povinností, ale bylo jí zde zachováno. Aspoň, že oči nekrvácejí… ()

RADX1 

všechny recenze uživatele

Také patřím k těm kteří odlišnost oproti SG1 a Atlantidě přijímali z těžka a trochu si přivykli až po více dílech. Na druhou stranu je tu úplně něco jiného s možnostmi nových neotřelých příběhových námětů. Také to dovoluje rozšířit/obnovit diváckou základnu. Bohužel oproti předešlým dílům mi tu chybělo lepší poznání a vůbec nalezení nepřítele jakožto i větší výraznost hlavní dějové linie celého seriálu. Možná dáno i tím, že se očekávalo více sérií než jen dvě, ale upřímně bych byl radši za dvě plnohodnotné série s případnou velkou změnou ve třetí a dalších seriích než natáhnutí daného příběhu do čtyř či pěti sérií jak se možná očekávalo. Možná i to byl jeden z důvodů relativního diváckého propadáku a tím i zrušení seriálu. Prostě málo který seriál si může dovolit být živ jen na Sci-fi a zarytých SG fanoušcích. Abych nebyl málo kritický (smajlík), hlavní postavy mi přišly málo charismatické a umístění relativně obyčejných lidí do příběhu mne nijak neoslovilo a zřejmě se i minulo účinkem u dalších diváků. Oním účinkem mám na mysli ztotožnění se s tou či onou relativně "obyčejnou" postavou. Zakončení seriálu se u mnohých setkalo s nepochopením nebo smíšenými pocity jak tomu bylo u mne. V případě akčních sci-fi oddechovek mám rád konec s zcela jasnou tečkou než s vykřičníkem nebo otazníkem, jak tomu bylo v tomto případě. ()

koumes. 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad v rukou amatérů telenovel (jak působí) je důkazem, že ani protekce zasloužilého názvu SG a přítomnost hrdinů SG1, tvůrcům paskvilu SGU nepomůže. Dalším velkým hřebíkem jsou dlouhé a nudné dialogy o ničem a scény ze soukromí hrdinů, jako by se snažili jen nahnat minuty na další díly a zapomněli na příběh. Viděl někdo ze scénáristů SG1, nebo SGA? Divím se, že se takovému propadáku R.D.Anderson propůjčil ()

nezdula 

všechny recenze uživatele

zatím jsem viděla 9 dílů a nijak zvlášť mě to nedostalo. SG-1 a SGA jsem si zamilovala hned a to kvůli povaze lidí. V SGU mě nikdo neoslovil,tak možná Eli. Jinak je tam tolik nedůvěry a podezřívavosti.Je pravda,že je trochu propracovanější a reálnější než ostatní SG,ale mě se to nelíbí...Chybí mi tam vtip,je to moc ponuré :-/ ()

allega 

všechny recenze uživatele

Horší Battlestar Galactica, lepší Stargate. Rozhodně stojí za zkouknutí. Občas působí neuvěřitelně béčkově, ale to se dá přežít, protože jindy to je zase paráda. Problém je, že to není vyvážené. Zatím jsem viděla první sérii. Vzhůru do druhé. ()

Alairik 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je Rush. A to, že už se nesetkám s jeho postavou a jeho příběhem, mě fakt mrzí. Jinak mě to tak netrápí, nudu to zabilo, ale s mnohem menší grácií než ostatní SG týmy. ()

Senátor 

všechny recenze uživatele

Na seriálu se mi líbí myšlenka existence „Destiny“, vesmírné lodě staré tisíce let, která ač dávno svými staviteli opuštěna, stále putuje vesmírem a jistě ukrývá mnohá tajemství. První díly byly napínavé díky boji posádky o holé přežití (dojde dříve voda nebo kyslík?), další pak pro vyvíjející se charaktery postav (ten Rush je taková zmije!). V druhé řadě seriálu k tomu všemu přibyly další časové roviny (mé druhé já má s tvým druhým já první dítě). Nezbývá mi, než - díky výjimečně poetické hudbě - zasněně doufat, že posádka se probudí dříve než za tři roky a objeví všechna naznačená tajemství… ()

stargate17 

všechny recenze uživatele

Já nevím... V tomhle seriálu prostě nespatřuji žádný smysl. Snaha kopírovat Battlestar Galacticu nebo Star Trek je místy více než zřejmá, jenže je velice těžké dosáhnout kvalit těchto seriálů a Universe se to také nedaří. Stargate táhnul R. D. Anderson, Atlantidu J. Flanigan, tady to netáhne nikdo, žádná postava člověku příliš neutkví v hlavě. Koukat se na to dá, ale to je asi tak všechno. ()

vegeancee 

všechny recenze uživatele

Dospělá verze hvězdné brány, bohužel MGM naletěl na to že drtivá většina sledujících sg jsou "velké děcka" očekávajíc až někdy trapné sci-fi. Oproti předchozím sériím mám jen jedinou výtku která je ale absolutně nepodstatná, a to efekty vesmírných bojů. U mě je sgu absolutní špička a nebojím se přiznat že při posledním dílu mi ukápla slza. 5*+ ()

Kaya 

všechny recenze uživatele

Mám rád Hvězdnou bránu uz od mala, SG1 na základce, přes SGA na střední až po SGU v dospělosti. SGU ma jediný problém a to je první řada která se u mě horko těžko vyšplhala na 3 hvězdy. Ovšem řada druhá je to nejlepší seriálové scifi co jsem za poslední roky viděl. 2. série se rozjíždí filozoficko-dramatický epos plný skvělé akce, časových paradoxů, objevů a nových nepřátel. Tvůrci se po slabé první sérii konečně otrkali a převedli nám NEJLEPŠÍ STARGATE VŮBEC!!! O to víc mě bolí u srdce že seriál MGM ukončili (-zabili vlastní vinou) v tom nejlepším:((( Věčná škoda! V koutku duše stále doufám o obnovení pro 3.sérii. Teď se těším na nové Stargate filmy... ()

daetoxx 

všechny recenze uživatele

Pokud má být někdo největší odborník nebo jeden z největších odborníků, nebo jeden z největších vágusů na celej ten kolos jménem STARGATE tak jsem to já a tomu věř, protože jsem viděl každej díl tolikrát ( a stále si ji pouštím do pozadí), že už to fakt nejde spočítat, ale doufám, že to je v desítkách a ne stovkách :-). No tak za 1. Universe je úplně jiná Hvězdná brána než na kterou jsme byli zvyklí, SGA a SG1 působí ve srovnání s ní spíš jako pohádky, Goualdi tam umírají ratatata-ka-boom a hlavní týmy jsou prezentování víceméně jako super hrdinové bez žádných složitějších emocí (samozřejmě, že má 10 serií a tím pádem spoustu prostoru pro rozvoj a posun děje i postav, zkrátka zbožnujuju je ne-li víc), tady je všechno daleko víc REAL. 2. Umírá se často, samozřejmě, že hlavní hrdinové mají sem tam to štěstí, ale kdo by tam pak hrál že jo, jenže tady jsou v pekle od začátku až do mnou nepochopitelného konce :( marně se modlím v pokračování, ale asi už se ho nikdy nedočkáme, právě když 3. Příběh nabírá obrátky. Příběh, kterej má prostě koule, taková malá BSG, ale v krásně vybudovanym SG světě se spoustou geniálních nápadů. Takže se na to koukněte je to fakt zážitek. ()

Sadova302b50 

všechny recenze uživatele

Myslím, že jsem viděla dost dílů, abych mohla hodnotit. Tento krok byl pro scenáristy zcela jistě zajímavý, jelikož otvíral nové možnosti. Bohužel, došlo k tomu, že na zde vznikla beztvará limonáda, kterou zachraňoval snad jen charakter představovaný výtečným Robertem Carlylem, jenž obecně na co sáhl, ať už v rolích větších (Trainspotting) nebo v těch mini (Priest), nikdy neodfláknul a vždy na sebe strhl pozornost, což se stalo i zde. 42% ()

onden85 

všechny recenze uživatele

Zásadní chyba produkce: aby se ušetřilo za nový seriál (drahá propagace), využijeme značku SG, nějak to na to naroubujeme! Ale dát toto fanouškům původního seriálu, co stěží skousli Atlantidu, je vyloženě debilní. Není to špatný seriál, ale v žádném případě to nemá NIC (skutečně, nic až na pár paralel) společného s SG. Přistupujte k tomu jako k úplně novému seriálu, který sem tam utrousí hlášku z jiného seriálu. ()

Jimclark 

všechny recenze uživatele

Universe jsem viděl ještě před Atlantis. První série mně naprosto uchvátila, sevřená atmosféra tajemné lodi Destiny ze které není úniku, boj o vzduch, o vodu, energii, jídlo... A ve druhé to nabírá ještě větší obrátky, od sledování se nedokážu odtrhnout a musím vidět další a zas další díl (shlédnuto online během jediného cca. víkendového maratónu). Tento epos má jedinou chybu, že je zatím nedokončený...ale ještě jsem úplně neztratil naději. 90%. ()

Dracco.MAR 

všechny recenze uživatele

Devátý symbol, příchod na milion let starou loď bez možnosti návratu a neustálý boj o zdroje a udržení lodi v chodu ... myslím, že to byl výborný nápad na hlavní linii seriálu. Viděl jsem všechny řady SG1 i SGA a jsem rád, že jsem si přidal i tuto sérii. Říkat něco o postavách, hudbě a zápletkách by bylo nošení dříví do lesa, tak snad jen že Robert Carlyle v roli doktora Rushe byl vážně skvělý. Musím jen říct, že se mi více líbil v začátku, kdy jsem o něm skoro nic nevěděl a byl opravdu tajemný a nevyzpytatelný, než ke konci, kdy se divákovi více otevřel a kdy jsem měl pocit, že trochu toho mistéria ztrácí a stává se více "obyčejným". Viz poslední scéna z 5. dílu první řady, tuším, že v češtině nesla název "světlo". Mimochodem tuto epizodu považuji osobně za nejlepší. Po zdejších komentářích jsem se hodně těšil na epizodu 8. (Time), ale ta mi přišla spíš taková esgéjedničkovská ... epizoda pátá, kdy se Destiny řítí do slunce ... a pak je vše jinak ... ta mě osobně přišla velmi strhující ... vůbec celý začátek první série, který je jedním velkým závodem s časem, mi přišel velmi zadařený. Vlastně jediná věc co mi na seriálu trochu vadila, je že loď která už nekonečně let letí vesmírem a vydržela už ze statistického hlediska všechny myslitelné útrapy, s příchodem lidské posádky jako by dosáhla svého zenitu a vlastně od okamžiku kdy se hrdinové nalodili, tak nedělá nic jiného, než že se zoufalým vědco-údržbářům rozpadá pod rukama. Pořád jsem si říkal "Jako proč zrovna teď?" ... Ale na druhou stranu je to jeden z nosných prvků celkové atmosféry této série ... nic není jisté a všeho jen do času ... zasloužilo by to další pokračování. Navíc si myslím, že by Rush měl být zase jednička :). ()

JanniV 

všechny recenze uživatele

Kromě Dr. Rushe příšerná srágora. Dementní postavy, nesympatický... Prostě hnus, který mě vytáčí k nepříčetnosti. Chci sci-fi, ne psycho se dvěma lesbama a fňukání pozůstalých doma na Zemi! Škoda, že to tak pohřbili. Jedna* za triky. NE NENÍ TO NEJLEPŠÍ STARGATE! JE TO TĚŽKÁ S*****. ()

jeklik12 

všechny recenze uživatele

Bohužel byl tento seriál exemplárním případem nedoceněného díla. Rozmlsané sváteční diváctvo původního zpracování seriálu nedocenilo tento skvělý a dospělejší koncept. Je to obrovská škoda, protože toto zpracování mělo možná větší potenciál, než původní seriál, včetně odnože s přídomkem Atlantida. * Za skvělý nápad, * Za obsazení, * Za zpracování a * Za příběh... Pátá hvězdička utekla tvůrcům jen z důvodu velmi neuspokojivého zakončení seriálu. ()

Harekrshna odpad!

všechny recenze uživatele

Naprostý odpad. Očekával jsem zajímavé pokračování HB z r. 97 ideálně lepší pokračování Atlantidy, bohužel tato řada nemá již s prvními absolutně nic společného. Herci jsou očividně to nejlevnější, co bylo k dispozici a jsem přesvědčený, že i Teletubbies by pro ně byla náročná herecká role, kromě Carlayla. Posádka se skládá z psychicky labilních alogicky myslících členů a místy je to spíše telenovela, než ohromující sci-fi seriál. Vedení asi 70ti členné skupiny přeživších se ujímá zhruba 18ti letý chlapec, který si hraje na tvrdého vojáka a kupodivu ho tam většina lidí poslouchá. Vědec Rush zachrání posádku základny na nestabilní planetě přesunem na antickou lod, z nepochopitelného důvodu místo toho, aby mu byli vděční, mu házejí zachránění klacky pod nohy a staví se za všech okolností proti němu. Jeden z vojáků Grear na něj dokonce vytáhl zbran, což by v realitě skončilo vojenským soudem či zastřelením vojáka za vzpouru, ten samý voják ho napadl na poušti a dokonce záměrně postřelil jednoho z členů svého týmu. Jedinou motivací tohoto seriálu pro mě bylo čekat, kdy vlastně tento drzý a nadutý černoch konečně umře, bohužel se mu nějak nechce. Dokonce se dokáže prohrabat z bezvědomí přes více než tunovou suť, proběhnout úspěšně labirintem a poté ještě přeběhne planetu k bráně. Celá skupina se raději řídí vlivem primitivních a zaostalých vojáků, kteří prakticky ani nevědí, jak co funguje, místo toho, aby se řídili instrukcemi inteligentního a zkušeného vědce, který očividně ví co dělá. Tvůrce seriálu dal smyslu science fiction nový význam, protože v realitě by se skupina lidí rozhodně neřídila dutými vojáčky bez jakékoliv disciplíny, jinými slovy oblékněte hip hopera do maskáčů a nechte ho hrát vojáka v hvězdné bráně. No nejtrapnější bylo, když poručík Grear stojí vlese a říká jakémusi mimozemskému tygrovi "Pojd, jsem tady, tak pojd, hm, kde jsi, už tu čekám, pojd, tak co je, hm? Tak pojd, čekám na tebe." Poskakuje u toho do rytmu. Kdyby do toho jeho parták začal beat boxovat, možná by z toho byl celkem zajímavý klip na youtube. Celou seriálovou katastrofu završil asi 20ti letý wowkař se zastydlou pubertou, který získal více důvěry, než raketoví inženýři, kteří slouží v armádě již řadu let jen tím, že vyluštil kod v počítačové hře. 99% času plká trapné a nezajímavé hlouposti, hodné 13ti letého pubescenta. 1% času vymýšlí algoritmy, se kterými vlastně nikdy nepracoval a nevěděl co to vlastně algoritmus je, ale najednou z ničeho nic je z wowkaře, který měl brigádu ve fast foodu, expert přes matematiku a v nejzoufalejší chvíli ho napadne naprosto nesmyslné řešení, které pokaždé vyjde. Odmyslete si bránu, vesmír a zbyde vám Ordinace v růžové zahradě s prvky seriálu Ztraceni. Postavy v seriálu jsou tak inteligentní, jak se jeví evropanům američané - takové chytřejší opice. Tento seriál už by nezachránila ani Kártrová. A to jsem nezmínil odbíhání od děje do minulosti, do situací na zemi, které byly tak nudné, že je nešlo nepřeskakovat. Příklad: 90% z jednoho dílu bylo, jak blondýna z posádky chová dítě. A to nemluvím o amatérské grafice tvorů na planetách. Je to seriál z roku 2009, kdy lidé byli schopni udělat epického Avatara a místo toho je v seriálu grafika na úrovní plastationu 1 z 90. let. Další zklamání. Planety nejsou nijak rozdílné od planety země. Někde je poušt, někde je sníh, jinde les. Člověk si místy říká, že celý seriál se odehrává v nějakém podzemním suterénu ve Washingtonu a náklady na něj nepřesáhnou můj roční plat. Jediné, co se mi na seriálu líbí je příběh - téma, se kterým bohužel producenti naložili tím nejhorším možným způsobem. Nedostatek představivosti v rozvíjení příběhu je další hřebík do rakve. Každý díl se babrá v osobních starostech a problémech až se člověku zdá, že seriál zbytečně natahují, aby vydělali víc peněz zatímco naivní divák čeká, co se stane na konci. V serálu ani nedojde k žádné větší konfrontaci mezi lidmi a mimozemštany, žádné objevování smyslu a úmyslu nepřátel. "Prostě utečme." A poslední tečkou byl díl, kdy kapitán předal z naprosto nepochopitelného důvodu lod do rukou luciánské aliance. V jakém vesmíru může padnout do rukou antická lod z rukou 70ti členné posádky do rukou 10ti členného týmu luciánské aliance, která je zamčená v 1 místnosti, náááhodou má klíče k interním dveřím, unikátní 2000 let staré antické lodi? Vyjednávání se ujme liberální blbka, která vymění 4 své zajatce spolu s jídlem na několik dní za 3 své lidi s 1 mrtvolou. No kšeft století, ta by byla schopna na burze udělat další černý pátek. Přičemž se tato nadutá a arogantní asiatka, která má za to, že ve vzdálenosti miliardy světělných let od planety o něčem rozhoduje právě ona, a že by ji měli všichni poslouchat, nezapomene zmínit, že je špičková personalistka a měla by proto vyjednávat. V hlouposti se ji překoná už jen kapitán lodi, který se bezmyšlenkovitě rozhodne předat celou lod luciánům a nechat svoji posádku postřílet. Místo toho, aby v prvním okamžiku odsál vzduch s místnosti s luciány, probral svoji posádku a postřílel nepřátele zatímco leží v bezvědomí (Jak to funguje, ze zkušenosti z předchozích dílů) No samozřejmě 5 vteřin předtím, než všichni umřou je zachráí iracionálním způsobem Ilája. U první řady jsem si říkal, jak úžasný seriál se producentům povedlo stvořit. Po shlédnutí 3. řady se modlím, aby se už na další řadu vykašlali, protože je to čím dál horší. Na seriálu není absolutně nic zajímavého a ani vtipný O'Neill již není ten co býval. Z něj je nyní vyžilá nateklá příšera dřepící v kanceláři. No hnůj největšího kalibru, nejhorší seriál na sci-fi scéně a po druhé bych se na něj nepodíval, ani kdyby mi za to platili. () (méně) (více)

Související novinky

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama